Jula, med alt hva det innebærer.

Desember er nok den vanskeligste måneden når man er midt i en kostholdsendring. Det forventes liksom at man hier seg over både kakebord og alkohol som blir servert. Jeg har alltid vært en av de som har kjøpt en ny kjole til hvert julebord, og gått “all in” på alle festligheter. med hold-in tightsen sprayet på under kjolen.  Det er ikke kaloriene jeg er redd for i slike situasjoner, det er alkoholen. For jeg er umåtelig glad i alt jeg får servert rundt julebordet, være seg vin, hjemmebrygget øl, irish coffe, portvin, shotter og drinker med paraplyer. Hvorfor? For da glemmer jeg maten og de andre fristelsene rundt meg, og terskelen blir skremmende lav for å kaste seg over ALLE godsakene som kommer på bordet. 

Jeg har kuttet ut veldig mange av jule-sammenkomstene jeg har blitt invitert på i år. Jeg hadde en superhyggelig helg med gode venner på tur til Oslo – noe jeg ikke ville være foruten. Det var en deilig sprekk, og en god test på hvordan ting skal bli med et balansert kosthold fremover. Men jeg har droppet mange andre. Ikveld er det julebord med jobben, men det er dessverre stor sjans for at jeg tar bilen – jeg har nemlig veldig mye å gjøre i morgen formiddag.

I jula har jeg ikke lagt noen begrensninger på meg selv. Regelen skal være at om jeg har lyst på noe, så spiser jeg det. Men ikke alle 14 dagene jeg har juleferie – og mengden trenger ikke være den samme som det har vært i alle år. Blant annet ønsker jeg meg ikke godterier i julestrømpa, men en treningsbh dette året. Og kanskje en Liveabar.

DET er forøvrig noe jeg må prøve å legge bak meg. Så fort vi fikk “lov” til å spise disse deilige barene på dietten min, har det gått helt skeis. (!) Jeg klarer nemlig ikke styre meg, for inni hodet mitt er det noen som sier at “dette er sunnere enn godterier” men en annen stemme som sier at “Fire stykker på rappen er ikke helt greit..”. Dessuten har alt jeg syns er deilig, en voldsom lakserende effekt på meg. Det står også på den baren. “Overdreven bruk kan gi en lakserende effekt”.  Jotakk, det har jeg merket! La oss si det sånn: De barene jeg hiver innpå kommer nesten like fort ut igjen som jeg trøkker de i meg. Sånn anatomisk sett så er det vel strengt talt gårsdagens coconut-barer som kommer fykende når jeg spiser dagens runde. Blir det litt vel mye info når jeg forteller deg at de faktisk nesten ser likedan ut på vei ned som på vei ut også?(!)

Når det gjelder julemat, så har jeg dessverre aldri vært sykt glad i julemat. Jeg liker stemningen rundt bordet og det hyggelige selskapet! Ribbe spiser jeg jo kun til jul, og pinnekjøtt er syyyykt digg – men det får jeg ikke på julaften i år. (Vi er ribbe-familie). Risgrøt er jeg heller ikke så fryktelig glad i, det blir heller til at jeg spiser det fordi jeg får det servert. Eller trøkker det i meg i håp om å finne mandelen som gjør at jeg kan nyte en halvkilos marsipangris senere på kvelden. Marsipan sier jeg nemlig aldri nei til.

Lunsjen med Sørensen-familien 1.juledag vet jeg også blir en kulinarisk reise. Det er også en av de dagene jeg gleder meg spesielt mye til fordi det er så utrolig hyggelig med masse familie og et gavebonansaraidslosskamp som ikke ligner marsipangrisen. (Det er en lek de har, de stjeler gaver og ungene begynner å gråte og sånn.) Det er visst en del av ritualene deres, en slags oppdragelses-greie. De kaller det “pakkeleken” men sånn fra min utenomfamiliens syn så observererer jeg altså barn som gråter, gaver som blir nappet ut av hendene på 5-åringer, voksne som ler en morbid latter og de de uten hår som jukser seg til enda større pakker.

Det er visst noe som heter Boxingday også 2.juledag, det er visst den o`store fotballdagen. Jeg burde kanskje vite slikt. Liverpool spiller mot Lish…Leis….Licheist…. et lag.

 

Jeg skal nok sørge for å få til trening underveis i jula. Hvertfall nå som jeg har så mye ledig tid! Idag tenkte jeg meg en egentrenings-økt, først en joggetur og så en runde med Tabata. Hvis det er det det heter da? Jeg setter opp noen øvelser ute i hagen/parkeringsplassen, og så har jeg musikk på ørene som teller meg inn 20 sek med hardtrening og 10 sekunder med pause og så 20 sekunder med trening igjen. Det er bare å søke opp den type musikk på Spotify, søk på Tabatha eller HIT. (High Intensity Training) Trening trenger man ikke måtte gjøre på treningssenter..:-)

Men må ikke la det gå så langt at….:

Edit: Det var visst en feil med systemene dems. Alle hadde fått den meldingen, selv vi som er der i overkant mye.

Heldigvis passer Nancy-veileder godt på meg og minner meg på at hun gjerne tar en Liveaspinn i morgen, noe jeg selvsagt takker ja, til. Jeg elsker spinning! Selv når det gnager så mye i arslet mitt at jeg må skrues av spinningsykkelen!

 

Høres litt senere idag da!

 

 

 

2 kommentarer
  1. Du er tøff du Line altså 🙂
   Det er litt av noen forandringer du skal igjennom når det gjelder mat 🙂
   Bare pass på så du ikke gjør det sykelig og ender opp med spiseforstyrrelser.
   Akkurat i jula har jeg ingen fokus på trening og skal kose meg masse med julemat, godis, dessert og alt som hører jula med 🙂
   Tenker ikke så mye på de kaloriene for de blir borte på nyåret også er jeg så heldig at jeg har så høy forbrenning at jeg legger faktisk ikke så mye på meg samma hva jeg spiser 🙂
   Vekta mi har stått rolig i mange måneder, men jeg jobber i barnehage og er aktiv der, så er nok mye det som er grunnen 😀

  2. Jeg har ikke noe behov for å kringkaste at jeg prøver og spise sunnere (selvom jeg elsker at du gjør det, fordi det er gruelig morsomt det du skriver!), så jeg synes det er vanskelig når alle rundt meg vil spise usunt – og få meg med på det. Store, små, tjukke, tynne, vil spise godteri i tide og utide. Og når jeg ikke vil ha, får jeg surmaga kommentarer og stygge blikk fordi jeg på et vis ødelegger kosen deres. Dersom jeg også spiser, legitimerer jeg også at de kan gasse seg i usunn mat. Jeg legger på meg lett, men går også lett ned. Jeg gidder ikke å spise den kanelbolla eller den sjokoladen bare for at andre skal føle seg bedre – jeg vil spise det når jeg har lyst på det, og kose meg med det! Jeg har opplevd og blitt stappa i godteri eller blitt satt chipsskåla i fanget på. Jeg skal innrømme at jeg føler meg hakket bedre når min syltynne venninne spiser seg dårlig på godis, men jeg stapper ikke seigmenn i trynet på henne når hun er forsynt heller. Kanskje litt sånn som de som er avholds, hvor mange rundt dem på fest mååå finne en grunn til at den personen ikke drikker (gravid? Slankern? Fyllesyk? Religiøs? Hva????) slik at de enten kan stappe et glass i kjeften til noen som avkrefter en graviditet, eller unnskylde seg selv for at de drikker – for å legitimere sitt eget alkoholforbruk.
   Kort sagt: de ørtenhundre kaloriene det er i en kanelbolle vil jeg selv velge når jeg skal kose meg med, takk.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg