Trollene i kommentarfeltet til Pilotfrue/Julianne.

Jeg blir veldig overrasket over hva folk får seg til å si til andre mennesker. Jeg er heldigvis velsignet med et kommentarfelt som verken trenger moderasjon eller stenging, og om man virkelig ønsker å være anonym når man kommenterer så kan man det på min blogg. Jeg liker å tro at jeg har lesere der ute som både er veloppdragne og hyggelige med hverandre.

Mange av bloggerne jeg er innom har stengt kommentarfeltet. Mange av de sikkert med god grunn. For når jeg ser hva som slipper igjennom sensuren så blir jeg rimelig sjokkert over hvor mye en blogger skal måtte tåle i følge leserne sine. 

Ei bloggerfrue som sliter med å bli gravid (og blogger om det) blir regelrett så grovt mobbet i kommentarfeltet sitt, at jeg blir helt matt. (Egentlig sjokkert, det er vel det mer rette ordet) Når hun forteller at hun igjen har testet negativt på graviditetstesten sin igjen, så skriver en leser til henne:


(Kommentaren er hentet fra kommentarfeltet i bloggen til Julianne / Pilotfrue)

Det er pussig det der. Slemme jenter og gutter har en pussig måte å formulere seg på når vi skal være ekle med hverandre. Vi pakker inn en stygg og krass kommentar inn i en form der det ser ut som man «mener det godt altså». Litt sånn man holdt på når man var 13 år og den kule i poppis-gjengen kom bort og startet mobbingen med?»Ikke for å være slem altså, men?..» Og denne kommentaren er også etterfulgt av en «lei seg på dine vegne»-emoji for at mobberen tilsynelatende skal virke medmenneskelig. 

Selv fikk jeg min dose dritt da sosiale medier var for spesielt intresserte, og absolutt alt jeg gjorde ble dokumentert på live-tv istede. Jeg var programleder i noe som het Mess TV og Sonen (TV Norge og TV 2) og dette var i grunn kort fortalt unge mennesker som «underholdt» på tv i flere timer i strekk fra et kott. Den gang var det ikke så mye å se på på natterstid, og vi hadde en god dose seere hver eneste natt. Man kunne bruke mobilen til å sende inn tekstmeldinger til skjermen for å delta i underholdningen, og DER var det ikke mye rom for moderasjon. I begynnelsen var det faktisk helt vilt, både drapstrusler og sjikanerende meldinger kom inn, og jeg svarte på de live på tv. Faktisk så gikk det «sport» blant seerne å sende inn det groveste av det værste, fordi de så jo reaksjonen vår når meldingen kom inn på skjermen ved siden av oss. Rett skal være rett, noe av det var sikkert berettiget også. Jeg hadde jo som mål å fyre opp seerne slik at de sendte inn en overpriset tekstmelding til noen tikroninger, og målet var alltid å ha flest innkommende tekstmeldinger. Da var den enkleste måten å ta merkelige standpunkt i forskjellige diskusjoner og skape en opphetet debatt. Det spilte ingen rolle hva jeg egentlig mente, så lenge jeg engasjerte meg enten for eller imot noe. Haters var det overalt, og de brukte villig penger på å fortelle meg hvor dum, stygg, feit, taper jeg var. En gang la jeg ut telefonnummeret til en som sendte grove sexmeldinger til meg på min private mobil underveis i sendingen. Jeg oppfordret seerne til å sms-bombadere mannen på samme måte som han gjorde med meg. Da ryddet Dagbladet forsiden og trykket overskriften «TV 2-programleder hetset seer på direkten». Og et bilde av meg som ikke viste meg fra en søt og sjarmerende side, for å si det sånn! Vil du ha en funfact? Mannen har idag mellom 50 og 100 løpende anmeldelser på seg for krenkende adferd og grov seksuell sjikanering på sms. Også mot barn. 

Nuvel, å bli kalt feit og stygg og at noen ønsker å stikke en banan i ræva mi kan jeg faktisk leve med. Jeg brydde meg ikke den gangen og ikke nå heller. Pussig nok så prellet dette av meg veldig lett, og de hyggelige tilbakemeldingene var det så mange av at de negative druknet liksom litt i de. 

Nå er tider endret. Folk lar seg forhåpentligvis ikke knekke av at noen slenger med leppa at du er stygg eller feit. Det virker som vi tåler det liksom, selv om det ikke er greit selvsagt! Nå er mobbingen på et helt annet nivå. Dypere, på en måte. En mer gjennomført, stikkende og på et fryktelig personlig plan. Pakket inn som en «vennlig» tilbakemelding. Slik som Julianne-pilotfrue får på bloggen sin. Av de 9 kommentarene som hadde kommet inn på et helt ordninært blogginnlegg om når hun skulle igang med prøverørsinnsetting (?) så var 3 av de 9 kommentarene av ganske stygg karakter. Den ene kommentaren så du bilde av over. Og det finnes mange av tilsvarende meldinger på andre innlegg Pilotfrue har lagt ut. To andre kommentarer gikk på at hun ikke burde ha så høye forhåpninger, fordi de mener at hun lever på en rosa sky og at hun ikke forstår alvoret – og at resultatene hun skrev om i blogginnlegget var alt annet enn bra og at hun burde komme seg ned på jorda. Vet du hvem denne kommentaren kom fra? Denne kommentaren kom fra en annen jente som også prøvde å få barn med prøverør, med andre ord – ei i akkurat samme triste situasjon som Pilotfrue. Hva får slike mennesker til å trekke andre ned i sin egen negativitetens mørke dal? Eier du ikke skam i livet, anonym kommentator? Det var forøvrig tre andre kommentarer der som var av det hyggelige slaget – “heier på dere!” meldinger. Heldigvis.

Jeg er nok ikke enig i alt Pilotfrue sier og mener, og den gangen jeg var HØYST uenig med henne viet jeg hennes «dom» over fitnessutøvere et eget blogginnlegg på min egen blogg. Ja, da var vi uenige om noe – og det er jo lov.

Men medmenneskligheten min er også såpass justèrt at jeg vet når noen trenger å bli forsvart. Og hvis dette knippet av tilfeldige kommentarer er kommentarer som blir godkjent på bloggen hennes, så vil jeg nesten ikke tenke på hva det er hun modererer bort. Og du Pilotfrue – jeg ville bare fortelle deg at det å skrive en positiv kommentar på noens blogg er mye vanskeligere enn å skrive dritt! Så et enkelt regnestykke er: En positiv tilbakemeldinger veier 1000 ganger høyere enn de negative som bør veie ca 0 når du summerer opp regnestykket. 

Igjen priser jeg meg lykkelig over at kommentarfeltet mitt er tilsynelatende fritatt for hekser og troll og at jeg ikke tiltrekker meg mer dritt enn jeg tåler. Jeg liker en diskusjon og man skal selvsagt få lov til å ha meninger – men skal du hive deg inn i en diskusjon i et kommentarfelt så håper jeg av hele mitt hjerte at du kan stå for det du mener – og signère med ditt eget navn. Ønsker du fremdeles å være anonym, så bør du revurdere det du har skrevet. Da tåler det kanskje ikke dagens lys? Jeg slår et slag for facebook-innlogging på kommentarfelt, jeg. Så får vi se hvor tøffe folk er i kjeften da!

PS. En liten innrømmelse til slutt her…. For noen år siden (5-6 år siden?) la Caroline Berg Eriksen (Fotballfrua) ut bilde av huset de hadde kjøpt med overskriften “Vi har kjøpt drømmehuset” på bloggen sin. Det var da de kjøpte huset sitt i Siljan. Men hun skrev ikke at huset lå i Siljan. Så jeg skrev i kommentarfeltet hennes “Hvorfor skriver du ikke at huset ligger i Siljan? Er du flau over det?”. Og det angrer jeg på. Jeg prøvde liksom å mobbe henne ved å lage en greie av at de hadde kjøpt noe som lignet en millionvilla. I fuckings Siljan. Og det skammer jeg meg så syyyyykt mye over!!! Herregud, så lavmål av meg! Jeg tenker ofte på det, og jeg var utrolig teit! Sorry, Caroline.

PS2. Man er egentlig aldri anonym på nettet. Husk det. 

(Ref. Bloggen til Julianne/Pilotfrue finner du her. )

14 kommentarer
  1. Jeg syns du er så herlig Line Victoria ❤
   Husker GODT da jeg var barn/ungdom å så på Mess TV, jeg syns du var såå pen, kul og hadde så vanvittig store bryster.. 😂 Du hadde så mye energi og var bare så sjarmerende å drive natterangling med 😇
   Er det en “kjendis” jeg ville vært venninne med så er der definitivt deg!

  2. Klapp på skulderen til deg Line Victoria.
   Veldig bra av deg å ta opp dette med hetsen rundt Pilotene/Julianne og hennes Ulrik.
   Jeg får vondt i magen av enkelte kommentarer folk legger igjen hos henne. Jeg skjønner virkelig ikke at folk kan være så ondskapsfulle.
   Ønsker dem lykke til med prøverørsforsøk og håper de snart er i lykkelige omstendigheter.
   Så ønsker jeg deg og Tobben masse lykke til de siste ukene før tulla kommer, dette blir stas.
   Alltid en lykkens dag når en ny Liverpoolsupporter blir født.
   You’ll never walk alene. Klem fra Sesilie

  3. Så enig med deg! Viss må gjemme deg bak “anonym88” (et ganske vanlig navn for feiginger født i 1988 altså) så bør du faktisk bare holde kjeft!
   Og Siljan kommentaren din til Caroline, er garantert diare sammenligna med all den andre dritten hu har fått slengt i trynet 😛
   Stå på du! Du er topp 👌🏻

  4. Tommel opp for deg! 😊 Jeg har fulgt bloggen til Julianne en stund, og jeg er like sjokkert som deg ift hva enkelte klarer å lire av seg i kommentarfeltet. Greit at man kan være uenig, ytringsfrihet osv, men det er noe som heter folkeskikk også!

  5. Enig med Åse over her, husker også deg som den superkule med digre pupper! Haha. Husker jeg hadde lyst til å få meg jobb i mess TV pga deg. Rart å tenke på at det var liksom det eneste som gikk på TV på natten. Var ikke no Netflix da nei! :p

  6. Åh, nå husker jeg tiden med Mess TV og Sonen! Det var jo nesten starten på sosiale medier, det. Man kunne plutselig ha toveiskommunikasjon med seerne igjennom TV-en. Sonen var vel litt mer musikk enn Mess TV, om jeg ikke husker feil? Det var uansett underholdning for de som var våkne på natten. Så er spørsmålet… Fikk dere betalt etter antall innsendte meldinger fra seere, eller fikk dere betalt en fast sum? Spør av ren nysgjerrighet.

  7. Well put! Utrolig hva mange av disse bloggdamene må finne seg i, jeg forstår godt at de stenger kommentarfeltene, man blir jo deprimert av mindre. Godt du slipper de verste, mulig de er redde for hva de får til svar 😉
   Kommentarfelt… Da jeg opprettet ny blogg var planen å skrive om en mengde ting som irriterer meg i hverdagen. Men hittil har jeg bare klart å bli skikkelig forbanna over hva folk får seg til å skrive på kommentarfelt.
   Det er så merkelig. Da internett ble allemannseie fikk vi streng beskjed om å ikke være oss selv på internett. Alle skrev som regel under alias på nettsider og i kommentarfelt, og det førte til at folk fikk liret ut av seg de merkeligste og jævligste ting. Da Facebook kom ble det plutselig greit å skrive på internett med fullt navn, men det gjorde at folk modererte seg. Tenkte seg om to ganger før de skrev noe dritt.
   Det finnes fortsatt folk som lirer av seg dritt anonymt på nettet, men jeg har i det siste blitt mer og mer skremt over hva folk klarer å skrive helt åpenlyst og med fullt navn. Leveregler som “hvis du ikke har noe fint å si, så la være å si noe” har tydeligvis blitt byttet ut med “hvis du ikke har noe fint å si, så si det fordi du har ytringsfrihet”. Det er trist. Men man kan jo håpe at folk får i seg en god dose folkeskikk med tida. Kanskje det kan puttes inn i en vaksine eller no…

  8. Husker spesielt godt en episode hvor de talte opp hvor mange ganger du klødde deg i håret gjennom en natt på skjermen fordi du brukte så mye hårspray hahaha, du hadde godt med selvironi som var kult å se.

  9. Aldri sett poenget med å logge inn på bloggen til noen for å hate dem.
   Men det sagt,,,Så ser jeg ikke poenget med å ha en blogg med et stengt kommentar felt heller.
   Forstår godkjenning av kommentarer,men ikke stengt kommentar felt.

  10. Synes det er helt glimrende med bloggere. Dere har en funksjon for oss som trenger å skrive av oss endel “gruff”,altså en slags teraputisk effekt. Utover dette så ser jeg egentlig ingen mening i det dere gjør.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg