Fødebrevet. Skrevet i redsel og frykt.

Kjære jordmødre,jordfedre, den blonde fødsels (snart over)legen og allmektige anestesi-ansvarlige.

Jeg heter Line Victoria og er førstegangsfødene, snart 34 år. Tross min relativt lange tid på denne kloden så vet ikke hva jeg går til, så for en gang skyld skal jeg la noen andre styre showet – dere har regien. Jeg skal etter beste evne høre på dere og gjøre som dere sier. Men jeg må advare dere litt på forhånd.

(Bilde fra hvordan jeg tror jeg kommer til å oppføre meg –  fra filmen “The Exorcist.”)

Pass på Torben, mannen min. Det er nok han som får verbalt gjennomgå i den siste fasen av graviditeten, husk å si til han at det ikke er hun han giftet seg med som ligger der som hun jenta i exorsisten. Husk å si til han at jeg elsker han hvis jeg glemmer å si det. Jeg kommer nok til å glemme det. 

Jeg har et stort ordforråd med mange stygge ord. Jeg tror dere kommer til å høre alt i løpet av tiden jeg er her. Jeg mener det ikke vondt, og jeg er egentlig en veloppdratt kvinne som syns i utgangspunktet godt om alle jeg møter på min vei. Men nå er det unntakstilstand.

Jeg vil beklage på forhånd at jeg kaller dere og min mann stygge ting. Jeg er veldig glad i han og elsker han høyt – men nå må han også få kjenne litt på bismaken av det vi hygget oss med for ca 9 måneder siden. Og etter at det er unnagjort, så er det forhåpentligvis ren glede og lykke – det har alle lovet meg! Forøvrig kan jeg fortelle deg at min kusine fra Husby-slekta måtte sende en stor blomsteroppsats til fødeavdelingen etter hennes besøk for noen år siden. Så det ligger til familien å bli noe ufin. 

Gi meg all bedøvelse jeg kan få. Ikke vær redd for å pøse på litt ekstra om det trengs. Jeg har lav smerteterskel. Men høy toleranse for smertestillende. Dere MÅ la meg få epidural. Dette er jeg så ufattelig innstilt på at dere ikke må snyte meg for den. Jeg kommer til å bli fryktelig sint om dere forteller meg at jeg klarer meg uten. Jeg vet jeg klarer meg uten, men jeg vil ikke være uten. Jeg er glad i badekar også, blir veldig glad om dere tilbyr meg dette! Men Torben skal IKKE oppi der sammen med meg.

Ikke kjeft på meg, for da blir jeg bare sint og går inn i en martyr/stakkars-meg rolle. Og da kommer jeg til å knipe igjen på trass, og det er dessverre 9 måneder for seint. 

Kjære dere, ikke la mannen min se tissen min når det står på som værst. Han sier det vil være som å se favorittpuben hans brenne ned. Han tåler masse, men ikke akkurat det. Det er hyggelig om dere tar henne opp til brystet mitt etter en rask omgang med et håndkle – men bli ikke fortvila om det ikke er kjærlighet ved første blikk. Jeg brukte nemlig 15 år på å bli forelsket i faren hennes, jeg er bittelitt treig når det kommer til å knytte relasjoner. 

Alt som er normalt – er bra! Hvis dere sier at “dette er helt normalt” om ting som skjer underveis, så føler jeg meg trygg. Bruk veldig gjerne selvopplevde historier, jug om dere må. Humor er ALLTID en sikker vinner hos meg.

Jeg vil gjerne se morkaka. Det eneste organet mitt som faktisk er bruk og kast. Sørg for at Torben får se den også. Viktig for han at han skjønner at den trillrunde magen min har inneholdt utrolig mye mer enn bare en jentebaby! Mobilen min ligger sikkert ikke langt unna, ta gjerne et bilde av den. Tastelåskoden er 3256.

Ja, jeg vil ha klyster. Ikke den milde, lille saken, torpedèr med romperaketter til dere skjems!

Jeg spyr og gråter ofte når jeg er stressa eller redd. 

Jeg er glad i humor, jeg elsker humor. Dere må veldig gjerne slå av en vits eller to i løpet av fødselen. Galgenhumor og svart humor er også veldig godt mottatt. Jeg gjør det samme. Ikke bli sjokkert.

Gi meg instrukser som jeg forstår, og gi meg instrukser som gjør jobben lettere for oss alle. Fortell meg gjerne fortløpende hva dere gjør. Klipper dere eller jeg revner, fortell meg det! Og finn gjerne en passende spøk som passer til hendelsen. 

Jeg forstår mye doktorprat, så prat gjerne over huet mitt. Jeg liker det. Jeg liker å være i fokus og føle at jeg er med i en episode av Greys Anatomy.

Hvis han kjekke, veltrente snart-overlegen kommer, sørg for at det ser sånn noenlunde greit ut rundt meg. Og hvis min fastlege Halvor dukker opp tilfeldigvis på avdelingen, send han gjerne inn – han er kul. Og han begynner jo å kjenne lynnet mitt litt, så han vet at jeg setter pris på besøk av han. Det går forsåvidt greit med studenter også, men det kan hende at jeg kommer til å skremme livsskiten ut av de. Men det er kanskje endel av praksisen de må igjennom når jeg tenker meg om. 

Jeg både spiser og drikker alt. Ikke tenk på det! Det ligger lefser i baggen min, de har holbarhetsdato til 24. mars så jeg håper og tror vi er innafor. Hvis ikke – la meg spise det uansett. Det kan ikke bli værre enn det er nå. 

Det vil bli prisutdeling når alt er over – jordmoren som er på vakt og får ut kid`en på en forsvarlig måte vinner den lille vinflaska som ligger i bagen min. Lykke til!

BRING IT ON!

PS: Slik ser jeg vanligvis ut når jeg er meg selv:


 

 

25 kommentarer
  1. Hahahaha du er bare så hærlig <3 dette kommer til å gå strålende 😀
   Og selv om favorittpuben mirakuløst blir tight igjen etter minimal tid, så kommer hodet ditt fra nå av alltid til å henge noen minutter på etterskudd 😉 Lykke til <3
   Hilsen en 3 barns mamma

  2. Fantastisk bra fødebrev! Tror de får seg en god latter når de leser det, og de kommer til å kjenne og forstå deg mye bedre 🙂
   Man skal ikke undervurdere hvor viktig et fødebrev kan bli, jeg var veldig glad jeg hadde et langt og innholdsrikt fødebrev med lillebror, mye basert på både gode og dårlige opplevelser fra min første fødsel. Jeg var ikke i stand til noen ting etter lillebrors fødsel og lå på intensivavd lenge, og da brukte barsel fødebrevet mitt som en rettesnor for hva de trodde jeg ville ønsket (mellom annet pumpet de meg på intensiv da jeg hadde skrevet hvor viktig det var for meg å få en god ammeopplevelse denne gang, og de visste at lillebror kunne få puppemelk av min brystsprengte lillesøster som bodde periodevis på sykehuset for å avlaste barnefar litt med lillebror, som ammet en 5 mnd gammel baby som ikke kunne være på sykehuset sammen med henne. Altså lillebror fikk hennes melk på kopp, hun ammet han ikke).
   De visste også at jeg ønsket smertestillende, at jeg hadde god erfaring med lystgass og at jeg forbeholdt meg retten til å velge jordmor om det var kapasitet, da det var en og to fra første gang som ødela mye av fødsel- og barseltiden min. Jeg har i ettertid blitt spurt om fødebrevet mitt kan brukes som eksempel i en masteroppgave, haha- sikkert brukes som eksempel på hvor streng en fødekvinne kan bli i papirform 😛
   Du har virkelig en flott innstilling til fødsel, og lykke til med innspurten, dette kommer nok til å gå strålende! Gleder meg veldig til du evt deler fødselshistorien her, ser for meg den blir legendarisk 🙂

  3. Hei Line,
   Har fulgt Bloggen din tett det siste halvåret, vi hadde termin én dag fra hverandre.
   Du er fantastisk morsom, og en unik evne til å sette ord på ting! Jeg ler så jeg gråter av/med deg!! Dette fødebrevet kunne jeg lett ha tatt med meg i fødebaggen selv(endret noen navn da,selvsagt). Litt sent for min del nå, men riktig lykke til med din fødsel!!
   Klem fra Bergen

  4. hehe… masse lykke til!
   De e jo heldig de som e på jobb når du kommer. Må jo bare bli en morsom fødsel til slutt!
   Især om kommentara, styggord og galgenhumor blir halve opplevelsen!
   Ekte nord norsk fødsel rett å slett… haha..
   Heldigvis e vi jo skapt til å glemme fort!
   Premien e så stor at Alzheimern hviske ut alt (det negative) i løpet av temmelig kort tid 🙂
   Heie på dæ
   Klæm Trine

  5. Du skriver så fantastisk bra 🙂 Håper virkelig du får en snill og rolig baby så du får tid til å dele masse- masse med oss via bloggen he.he….Du har en herlig humor.
   Lykke til med det som venter deg, det kommer til å gå kjempebra 🙂 Selv startet fødselen min så tidlig at jeg verken hadde vert på fødselskurs, eller rekt å snakke med jordmor og lege om hva som ventet meg….men fødte gjorde jeg og det gikk veldig så bra.
   Go klem fra en mamma til straks en nybakt mor .

  6. Hihihi 😄 Du er herlig!!
   Håper du leverer fødebrevet også, selv om det kanskje er litt utenom det vanlige…😝
   Jeg begynte på mitt fødebrev for en eventuell neste fødsel da jeg lå på barsel…! Så det er utarbeidet, med fødselen og tiden etter friskt i minne! Jeg skal hvertfall ikke ha saft eller sukkerholdig drikke på føden flere ganger, men smoothie-posene til mini skal romme 3/4 av fødebag’en.
   Ang lefsene – best før betyr ikke nødvendigvis dårlig etter 😁😁
   Christine

  7. Lykke til – alt du skriver er normalt, det spesielle er at du skriver det før fødselen. Etterpå – med alt den “bedøvelsen” du har bestilt 🙂 så husker du og kjenner du sikkert ingenting. Men du er klar for det meste – vidunderet som vil endre livet ditt for alltid er på vei. Just go for it ! Hilsen mor til 2.

  8. Å herregud så utrolig bra!! Ler så jeg griner! Mye mulig jeg stjeler denne, har termin snart selv. Særlig den delen om humor. Svart humor! Og bedøvelse. Sånt må man ha!
   Masse lykke til!

  9. Fantastisk, dette nailer du! Det var godt med humor på min fødestue, alt på min bekostning -toppers 🙂 Lykke til 🙂

  10. heia deg! du må være den råeste jeg vet om, bloggen din tryller frem smilet hver eneste gang. Stå på, vær deg selv, førstepremien venter i andre enden 🙂

  11. Hei Line 🙂 masse lykke til med fødsel og tiden framover . Fikk selv en sønn 20.februar. Verdens vakreste prins. Gled deg masse 😄😄
   Ang epidural og badekar , du kan bare velge en av dem😊 Har du først fått epidural kan du ikke i badekar 🙂 kan jo sitte der fram til du evnt får epidural da, det jore jeg . Hadde jo planer om å føde i badekar men ikke F om jeg klarte å sitte der med rier lenger enn nødvendig. Hadde jo aktiv fødsel i 16 timer så hadde nokk drukna meg selv skulle jeg sitte der så lenge 😧 Forbered deg på at mens du har ri, kommer du til å føle du svetter ijæl oppi karet, for så å fryse ijæl når ria er åver . Uansett hvor varmt vann du har! Jeg ville jærne ha det varmere men i frykt for å koke stakkaren i magen var det strengt ang temperatur på vannet. Da jeg fikk epidural etter 6 timer , var det som å komme til himmelen !! Så det anbefales absolutt!
   Masse masse lykke til. Det er absolutt det værste jeg har vært med på , men nå ble det litt i overkant dramatisk til meg da uten at jeg skal gå inn på detaljer. Men kunne ikke vært mer forelsket i min lille gutt. Du kommer til å oppleve en lykke større enn størst <3

  12. Å herregud, hvorfor i all verden har jeg ikke kommet over bloggen din før?!? Store deler av fredagskvelden har gått med til latterkuler grunnet skildringene dine ! Han nestenoverlegen møtte jeg første gang på et heller upassende tidspunkt første gangen og voktet meg vel for å ikke dukke opp på samme vis de neste måoppåsjekkeatalterbra kontrollene. Skien sykehus er fantastisk!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg