En veldig ærlig oppfordring.

Puppene mine.

Mine fine, store pupper som dukket opp over natten da jeg var 13 år og full av humørsvingninger og hormoner. De ble større og større, og fikk masse fokus fra like hormonelle gutter i tenårene. Puppene som gjorde at også -jeg- ble bittelitt poppis i ungdomstiden. Bittelitt. Gikk fort over dog.

De endret størrelse da jeg gikk opp i vekt og de endret seg enda mer da jeg sulteslanket meg i begynnelsen av 20-årene. Det ble lefser. Tomme sokker. Pekte nedover. Tyngdekraften tvang meg til å aldri kunne kunne være fortrolig med å gå uten bh. Den gangen var det min største sorg at puppene på en så sulteslanket kropp ikke stod i stil til alt «arbeidet» jeg hadde gjort med resten av kroppen ved å gå ned i vekt. Puppene struttet ikke naturlig lenger, og jeg hadde dessverre penger nok på kontoen til å kjøpe meg en quick fix. Kjøpe meg litt stolthet. Kjøpe meg en justering. Kjøpe meg noe som bare gav ytterligere næring til et forvridd selvbilde.

Så jeg gjorde det jeg antageligvis kommer til å bruke resten av livet mitt på å angre på. Jeg var så dum at jeg la inn silikon i de fremdeles store, men relativt tomme og nedadpekende puppene mine. De ble riktignok kjempe fine etter operasjonen. Og de var dyre. Og apropos dyre, det ble en dyrekjøpt erfaring, viste det seg i senere tid. De kom til å kanskje koste meg mer enn bare pengene. De var bare flotte i noen få år. For når jeg kom på bedre tanker hva gjelder kosthold, så kom også de tapte kiloene tilbake på kroppen. Da endret puppene endret seg også. Igjen. Fra store til enorme. Tunge. Passet egentlig veldig dårlig til resten av kroppen, for nå tok puppene mye mer fokus enn jeg noengang kunne sett for meg. Ingen visste egentlig at det var silikon i de. Jeg hadde jo alltid hatt store pupper. Og nå enda større. Ikke sånne falske struttepupper som glamourmodellene hadde, for den evinnelige tyngdekrafta tvang dem i feil retning. Normal retning får man vel si. Ingen bh`er, bikinier eller klær var pent på kroppen med de tunge puppene. Jeg arvet farmors gamle bh`er, for de hadde brede stropper og god støtte. Og ja, de SÅ ut som noe besteforeldre kjøper til seg selv. Hudfarget. Komfortable. Ikke spesielt sexye. 

En dag for få år siden oppdager jeg en kul i høyre bryst. Ikke en kul som var i forbindelse med silikonen. En litt knudrete fy-sak som tok fra meg nattesøvnen. Jeg lovet på tro å ære at jeg nå skulle prøve ta vare på kroppen min, mens jeg googlet brystkreft og så bilder av kvinner som har måttet fjerne brystene fra kroppen sin. Helsevesenet konkluderte noen uker senere at kulen ikke var ondartet. Puppene mine fikk en ny sjans, følte jeg. Jeg ble plutselig stolt igjen av mine digre sekker av noen kladdeiser der under genseren og farmors gamle BH. 

Så forandrer kroppen seg vektmessig for andre gang i løpet av livet i starten av 30-årene. Jeg begynner på Livea og får smaken på trening. Jeg går masse ned i vekt den på den sunne måten! Puppene har nå fått kjørt seg skikkelig igjen og peker ikke oppover med mindre jeg står på huet. 

Brudekjolen var nydelig, jeg stappet puppene nedi og hadde en kledelig overdel over. Når jeg trente var puppene i veien. Og ingen treningstøy-sett selges med størrelse 38 i underdel og 44 i overdel. Ikke undertøy heller. Eller bikinier. Jeg var ikke lenger rak i ryggen, jeg var krokøyd som følge av tunge bryster. To, noenganger tre, trange treningstopper måtte hjelpe meg å holde stellet på plass. Løping? Nei, da fikk jeg to store blåveis. 

Så ble kroppen gravid da. For tredje gang i livet skal kroppen igjen endre fasong. Og nå skulle puppene få sin viktigste hovedrolle i musikalen “Livet”. Det skulle bli matfat. Kan man amme med silikon? Har jeg ødelagt muligheten til å kunne gi mitt eget barn mat? Har min idiotiske og ekstreme selvopptatthet i 20-årene ødelagt for meg?

Puppene vokste i takt med resten av kroppen under graviditeten. Jeg googlet, søkte og sendte meldinger til venninner med silikon som hadde fått barn. «Kan man amme med silikon?» Noen svar var nedslående. Melkeganger var kuttet av, andre slet med lagringskapasiteten. Noen slet med å komme igang med selve ammingen og gav opp etetrhvert. Andre gikk rett på morsmelkerstatnng og flaske for å skåne seg selv trøbbelet. Andre klarte seg helt fint og merket ikke noe forskjell.

Jeg var (er!) aldri redd for at selve ammingen skal ødelegge puppene mine. Jeg er nok stygt redd min egen egoisme i 20-årene har ødelagt de allerede. At jeg kunne være så dum at jeg betalte i dyre dommer for å ødelegge og legge meg under skalpell og tukle med naturen. Jeg latet som jeg ikke brydde meg om jeg fikk ammet eller ikke. Jeg lata som jeg syns det var helt greit å få flaskebarn som fikk morsmelkestratning når de som visste spurte. Ikke noe galt med de som flasker opp barna sine, så definitivt ikke – kan man ikke, eller vil man ikke amme, så er det en avgjørelse som er opp til mammaen selv. Men her var ikke spørsmålet om jeg ville amme, for det ville jeg – men jeg var så redd for at jeg hadde latt forfengeligheten min råde så sterkt at jeg hadde ødelagt noe fint jeg kunne bidra med for barnet mitt! Den ene jævla tingen jeg visste jeg egentlig burde kunne klare med glans, den absolutte høydaren og hovedoppgaven til puppene mine – den eneste grunnen til at vi kvinner i det hele tatt har fått utdelt bryster – kunne de levere til forventningene etter alt jeg har pint de igjennom?!

Et par uker før fødselen oppdager jeg plutselig?. RÅMELK! DET KOMMER RÅMELK UT AV PUPPENE MINE!!» (Det er gult, og som regel bare noen få dråper) Jeg gråt. Å herregud som jeg gråt der jeg satt i badekaret og klemte ut noen dråper råmelk. De fine, store, ødelagte, sprengte,hengete, biopsi-poka puppene mine har taklet mange års rovdrift. Men de viser antydning til å fungere ennå! De LEVERER!

Resten er som dere har lest, historie. Jeg har melk og ammer som normalt. Det tok tre dager etter fødsel før produksjonen min kom igang. Tre fryktelig lange dager med intensiv amming, klemming, pumping, melking og tårer og barneskrik. Det er ikke -jeg- som kan ta kred for at ammingen fungerer. Det er de stakkars, fine puppene mine. Åh, som jeg har herjet og køddet det til, og så overrasker de meg med å gi meg en enorm glede i å kunne mate en liten arving med min egen kropp. Det er forøvrig ingen grunn til å tro at brystopererte kvinner ikke kan få til ammingen, det er stor sjans for at man får det helt fint til som med andre ikke-opererte kvinner. Men om jeg ikke hadde fått det til og det var silikonens/operasjonens skyld, så hadde jeg blitt veldig lei meg over den idiotiske avgjørelsen jeg gjorde for mange år siden. 

Jeg har aldri skrevet eller innrømmet «offentlig» at jeg har silikon. Det er nemlig ikke noe jeg har vært stolt av. Denne innrømmelsen kommer som et håp om at man tenker seg nøye om hvis man ønsker å fikse på puppene i ung alder (jeg var faktisk 25 år) før man får barn. Da jeg gjorde det var ikke tanken min i nærheten av å se for meg at de en gang skulle gi næring til et fremtidig barn. Jeg var bare opptatt av hvordan jeg så ut naken. Og hvor mange fikk gleden av å se de dyre puppene mine egentlig? Svært få. De få som har fått se de tror jeg helt oppriktig jeg kan innrømme gav faen i hvilken retning puppene mine pekte. Jeg skal gi dem den kred`en. Hadde jeg møtt en mann som var like opptatt av det, som jeg var den gangen, hadde han ikke vært noe å spare på uansett. Jeg har med andre ord ikke vært sammen med en mann som har vært like forfengelig som meg selv. 

 «Jeg gjør det for min egen del og egen selvfølelse!» sier folk når de skal forsvare at de gjør en brystoperasjon som verken livsviktig eller mer kosmetisk enn at man ønsker de større eller penere eller mer struttende. Jeg gjorde det KUN for min egen del, å herregud så egoistisk jeg var! Det innrømmer jeg gjerne. Ikke bare har jeg kjøpt meg en falsk selvfølelse, men jeg har jaggu kjøpt meg et problem. Kjære vene, jeg skulle ønske jeg ventet med å legge meg under kniven til jeg hadde fått litt mer vett og fornuft banket opp i skallen. Og du – selvsagt skal du få lov til å ta silikon på 18-årsdagen om det er det du vil, men det er lov å tenke litt fremover også –  kanskje snakke med noen som har gjort det og angret, for å se litt flere sider av saken?

Jeg har muligens litt mindre lagringskapasitet enn andre mødre uten silikon, hvilket betyr at jeg både må pumpe og amme litt oftere for å holde produksjonen oppe. Det får jeg ofte kommentarer på. Jeg får ofte høre at jeg ammer for ofte. Jeg prøver så godt jeg kan å bare lukke ørene. Jeg kan fullamme, og selv om det går treigt og jeg må gjøre det litt oftere enn andre – så klarer jeg alikevell å fullamme. Jeg klarer, med herja bryster, å gi barnet mitt mat så hun vokser og går opp i vekt.

Når tiden er omme og jeg ikke planlegger flere barn, ønsker jeg å fjerne disse to fremmede plastikkposene bak huden min på frontpanelet mitt. Og du – puppene mine kommer ikke til å bli spesielt penere av å fjerne silikonen, det er vi alle enige om – men de er hvertfall mine igjen. Og tømt for fremmedlegemer. Jeg tror puppene mine kommer til å takke meg. Da kan de pensjoneres med stil!

Heldigvis har jeg en utrolig tålmodig baby. I løpet av sine fem og en halv uke her i verden, så har hun allerede lært å suge tålmodig på mammas pupper for å få mat. Om morgenen og formiddagen fosser det nesten over og hun blir mett på et blunk, og om etterniddagen og kvelden må hun jobbe litt ekstra for å få “spist seg opp” før hun tar en lang natts søvn. Det har igjen gitt meg den gleden at puppene er assosiert med kos og nærhet også og ikke bare mat. Mens vi venter på å bli mette, titter Maren på meg og studerer meg. Ved flere anledninger har jeg opplevd at hun smiler til meg med puppen i munn, og det er verdt hver eneste time med henne i fanget i påvente av at hun skal bli ferdig. Ingenting er hyggeligere enn en mett baby. 


På bildet ser du Maren som ligger på ammeputa med puppen i nærheten og holder meg med selskap mens jeg skriver dette innlegget. 

Idag er jeg veldig stolt av puppene mine. Ikke for hvordan de ser ut, men for hva oppgaven deres er. For hovedoppgaven var ikke å strutte og lage symmetrisk og perfekt bul under genseren eller kjolen. De er der faktisk for en veldig hyggelig grunn og jeg håper alle som har lyst til å amme får muligheten til å oppleve det!

(Til de jeg vet kommer til å spørre meg så tar jeg kortversjonen: Jeg var 25 år, jeg gjorde det på en anerkjent klinikk, prisen er hemmelig og det ble lagt inn noen hundre gram med høyprofil for å få puppene litt opp fra bakken de få årene DET varte. Andre medisinske spørsmål om silikonpupper må du ta med en lege eller kirurg!)

Viktig også å presisère at silikonimplatater ikke nødvendigvis hindrer deg i å amme. Men for min del har det gitt meg noen bittesmå utfordringer i forhold til størrelse og lagringskapasitet. Det eneste positive jeg kan trekke frem er at puppene er så store at jeg kan DRA de utover madrassen når jeg ligger på siden, og i grunn ha ganske stor og trygg avstand til Maren når jeg ammer…!

HER finner du et supert innlegg fra Ammehjelpen om amming for brystopererte kvinner. Det har hjulpet meg MASSE! 

..og du, jeg syns det er fint å dele med deg andre ting enn bare humor og latterlige innlegg på bloggen. Jeg syns det er fint å være litt ærlig innimellom også. 

Her er Maren i sin beste silikonpupp-ammepositur – vi tror det blir skihopper av henne…:

/Line Victoria.

  1. Dønn ærlig og nydelig skrevet. Jeg er på din alder og husker nakenmodellene med sine enorme hyller og hvordan mine egne forble størrelse A. Nå er det fitnessmodeller på IG som er tingen. Ikke bare skal man ha struttepupper og stor rumpe, men sixpack også. Helt umulig. Selv har jeg verken silikon eller barn, men er jeg veldig opptatt av hvor sterkt kroppspress det er blant unge, og synes det er viktig at det settes fokus på dette! Så takk for et tankevekkende (silikon) innlegg! 😉

  2. Et ærlig og veldig fint innlegg!
   Men det er som du sier, jeg har selv tenkt tanken at silikon er bra for da trenger de ikke å henge sååå mye i det minste. Men, alle pupper skal henge litt.
   Så nei, med innlegget ditt så tror jeg at jeg er fornøyd med mine hengepatter likevel 😀 Også i tilfelle jeg skulle blitt smelt på tjukka på bryllupsnatta….
   YNWA

  3. Klok mamma og skjønn unge! Fy søren så fine dere er <3 men du...ikke døm deg sjøl så hardt, da. Ingen er fullt ut tilregnelige i 20-åra. Just sayin.

  4. Som sakt før så elsker jeg bloggen din!
   Som 22-åring med planer om barn senere og ett stort ønske om å utvide tuppelurene så får det en til å tenke ekstra. Dette er ett tema jeg har tenkt på siden dag en, så synes det er ufattelig bra att du tar det opp på en så ærlig måte. Kanskje får det også flere til å åpne øynene litt 🙂

  5. Nydelig og ærlig innlegg, uten drittkasting eller fordommer! Er så viktig at alle sider kommer fram og du legger det fram på så fin og ydmyk måte.
   Alltid vært fan av deg, ikke noe mindre fan nå. Hilsen en som akkurat har gått løs på tredje trimester og finner stor trøst i bloggen din 😊

  6. Joda, noen av oss la merke til at du hadde lagt inn silikon. Og spurte deg om det i tidligere blogg. Husker du nektet 😉
   Jeg har også silikon, og hadde ikke problemer med ammingen.

  7. Tusen tusen takk for din ærlighet og ikke minst åpenhet!
   Selv er jeg ei jente som snart er midt i 20 årene. Puppene er store, tunge og som du sier… peker ikke akkurat oppover😅. Tanken på å ta silikon og litt operasjoner har vært der, men dette innlegget fikk meg til å tenke litt anderledes. Jeg har fortsatt ikke fått barn enda og tanken på å kanskje ikke kunne amme evt “at puppene blir enda verre etter barn” er skremmende med tanke på at man bruker såpass med penger på å gjøre noe med de først – og som du sier… for sin egen del.
   Tusen takk!❤

  8. Fantastisk flott (og viktig)innlegg. Selv om jeg digger innleggene dine som får meg til å skrattle, er det så fint når du skriver slike innlegg som dette. Etter to barn har jeg også fått et mer avslappet forhold til kroppen min, spesielt puppene. Ja, de henger og slenger, men det er delvis fordi de faktisk har blitt brukt til det de er der for- amming, pluss at noen og femti kilo ned i vekt det siste året har vel strengt tatt ikke hjulpet på spensten, men man kommer langt med en god bh og en haug med galgenhumor. Og det må man ha når man har to sønner som syns puppene til mamma er kjemperare, og som lurer på hvorfor de kjennes ut som en bolledeig 😀

  9. Takk for et flott innlegg! Det HAR desverre blitt altfor vanlig å ta operasjoner som dette og det er et stort problem for man ser ikke frem i tid. Jeg er selv mamma og ser hvor lite puppefasongen er noe jeg bryr meg om. Klart er det helt i orden å gi barn flaske om man ikke kan/vil amme men jeg har selv fullammet og la meg si det slik: det er veldig enkelt og greit å kunne ha med seg matfatet overalt.
   Det at du visst ammer ofte, ikke bry deg. Jeg hadde aldri tid til å bygge stort opp med puter slik jeg hadde lært på kurs, skulle det være mat så måtte det være “NÅ!!” men så var han ferdig innen 5-10 min da…Alle er forskjellig.
   Viktig er å nyte livet om man nå har store, små, hengete eller oppoverpekende pupper. Til syvende og sist er det bare melkekjertler med fettvev rundt.
   PS: Maren var et utrolig vakkert barn!

  10. Herlighet for et fantastisk innlegg!! Har selv ei lita ei på 9uker, så det ble felt noen tårer. Det er rørende å lese hvor bekymret du har vært for om du skulle få til å amme, og nå hvor stolt du er over å klare det! <3

  11. Hei Line!
   Detta er som om jeg skulle skrevet det selv. Jeg tok også silikon, dog 5 år yngre enn deg.
   Altså da jeg var 20.
   La inn 190gram og fikk ikke kjempepupper. Bare nok til å fylle en cup. Gleden var stor når jeg endelig fikk til ammingen, for som deg var alt jeg googlet og leste i forkant, ganske nedslående.. Men da sønnen min var 3 mnd og veide 7550gram KUN på min melk.. da var jeg så lykkelig at jeg omtrent hoppa rundt på helsestasjonen. “Alle” sa at jeg ikke ville få det til, at lagringsplassen var for liten, og da vi slet med brystbetennelser x 3 og andre ting i starten, var det mange som ikke bare forstod hvorfor jeg ikke ga opp.. Sønnen min er nå snart 11 mnd, og vi klarer det fortsatt! Ikke like mye som før, men akkurat nok til at han koser seg, og jeg som er tilbake i jobb får litt ekstra kos og nærhet når jeg kommer hjem for dagen. Så stå på! Hver dråpe teller 🙂
   Takk for ærlig innlegg 🙂

  12. Liker veldig godt innleggene dine med humor og tøys,men liker også at du innimellom tar av deg klovnehatten og glimter til med mer seriøse innlegg. Det gir en fin balanse i bloggen!

  13. Kathrine: ÅÅ, for en fantastisk historie – så glad du fikk det til!!! Det er kanskje engstelsen min som har ødelagt litt, men jeg er glad jeg får det til ved hjelp av litt arbeid og en og annen berømt nesespray for raskere utdrivning… 😉

  14. Linn: Ja, jeg har egentlig vært veldig bekymret – for jeg ville så gjerne amme! (Det turde jeg riktignok ikke innrømme, i tillfellet noen skulle slenge i fleisen til meg at jeg hadde ødelagt for meg selv hvis jeg ikke fikk det til…) Gratulerer med 9-ukersen din, her blir vi snart 6 uker i heimen 🙂

  15. Marita: åå, Marita – så hyggelig at du satte pris på innlegget! Jeg vil nok ikke fraråde deg å gjøre som du vil, men det er fint å tenke litt fremover selv om man ikke gjør det når man er ung…! Når alt kommer til alt så er det ditt valg, men ikke gjør noe du angrer på slik som meg 🙂 La det være nøye gjennomtenkt! Kan hende at om du venter med operasjon til du er ferdig med barn, så blir de om mulig enda flottere..?! 🙂

  16. Jeg er en av de egoistiske som i en alder av 28 opererte hyllene for bedre selvfølelse. Kansje jeg angrer om 15 år, hvem vet? Jeg kunne jo ikke få barn. Men så ble jeg gravid alike vel et år etter, jeg satt med samme tanker som deg om å ha ødelagt kroppen. (Matfatet) Men nå en mnd etter avsluttet amming er jeg fortsatt fornøyd , fullammet i 6 mnd.
   Vêr stolt av deg selv uansett feil du tidligere har gjort.

  17. Fint innlegg jeg skulle ønske jeg kunne lest i starten av 20åra. Jeg er på din alder og vi er vokst opp med Baywatch, jeg husker jeg var desperat etter å få fyllt opp myggestikka med silikon, men var heldigvis kronisk blakk og det blei ingenting av.
   Når jeg fikk barn skjønte jeg plutselig meninga med puppene, og selv om de er mikro små funka de som bare det 👍🏻 Nå er jeg faktisk blitt glad i de små puppene, ikke er de i veien når jeg trener , de er ikke tunge for ryggen og det er begrensa hvor mye små pupper kan sagge nedover. Og menn (ekte menn) bryr seg virkelig ikke om hvordan puppene ser ut, jeg har spurt 😊

  18. Det var fint å lese. Fikk frem en tåreskvett her også. Tusen takk! Du leverer både med og uten humor i innleggene dine!
   Hilsen ei som fullammer gullet sitt på fjerde mnd, akkurat når og hvor hun vil(og ja, får selvfølgelig kommentaren “skal hun ha mat nå igjen”!) som før den tid ikke kunne fordra hengepuppene(uten silikon) og i hvertfall aldri skulle ha de frem offentlig.. Er såå takknemlig for dem nå!

  19. Så fint skrevet! Men, ikke vær så streng med 25 år gamle egoistiske deg. Gjort er gjort! Og så bra at de virker som de skal.
   Når det er sagt, tror jeg det er helt greit at folk får vite hvaslags bekymringer (og i verste fall komplikasjoner) som følger med det å fikse på kroppen hvis det ikke er nødvendig av medisinske årsaker. Og som du sier varer ikke silikonpuppen for evig.
   Kjære vene, så mye vi bekymrer oss for pupper. På så mange forskjellige vis i ulike livsfaser. Er de for store/små/riktig plassert, har de rett form og vinkel? At de holder seg friske er 1. pri for meg (nå, i en alder av 39), dernest at de har kunnet fø opp 3 barn.
   Nå ser de ikke ut som de gjorde før. Absolutt ikke. Hadde ikke vært SÅ dyrt å fikse på det. Men jeg synes det hadde vært å disse den fantastiske jobben de har gjort.
   Respekt for puppen!

  20. Herlig! Jeg fikk barn veldig tidlig. Nesten 20 på største og 21,5 når jeg fikk nr 2. Klarte å amme de i 7 og 8 mnd før de ikke ville ha mer, måtte gi litt flaske på hun schvære nr 1 da. Hun gikk opp fra 3400 g til 5110 på 5 uker av kun min melk, men var veldig sulten så kroppen hang ikke med. Etter 2 runder med amming hadde jeg ikke pupper. Nada, niks. Kun brystvorter som min mann…
   Valgte å legge inn 425 g silikon i hver pupp!! Ser helt naturlig ut altså.
   Så fikk vi nr.3, og jeg tenkte at jeg ikke klarte å amme. Men jauda! I nesten 14 mnd klarte vi det 😀
   Takket være å jobbe i turnus ble det mindre og mindre amming. Men det var greit når hun var 14 mnd 🙂
   Fint å sette fokus på dette!

  21. Ti tusen tommeltotta opp for et fantastisk innlegg! Burde vært sendt til avisa.
   Selv har jeg pupper som rulles opp i bh’n, eller stappes ned i buksa – alt etter hva dagens antrekk gir av muligheter. Og det gjør meg fint lite, tror mange av oss får et helt annet syn på bubiser etter å ha ammet. Plutselig er de praktiske og fantastiske uansett fasong og størrelse, og ikke bare noe som henger og slenger. Evt strutter og disser.

  22. All ære til deg for det gode innlegget! Jeg la selv inn silikon , ble mor året etter og hadde problemer med ammingen. Det ble en lettelse å gå over til flaske selv om jeg ikke ønsket det slik. Et annet problem var mye mindre følsomhet i puppene som resultat av inngrepet i seg selv. På tross av at jeg fjernet silikonen etter et par år så fikk jeg aldri tilbake full følsomhet.Enkelte nerver var jo skåret over. Men puppefasongen ble, og er , helt grei og jeg trives med mine mindre pupper. Og…puppene “flyter ut” slik de skal gjøre når jeg ligger. Med silikon sto de rett til værs og så latterlige ut. Og ikke var de alminnelige myke å berøre heller.

  23. Til Line 😍Jeg skriver aldri på blogger men har vært fast leser av bloggen din en stund da det har seg sånn at vi hadde termin sånn ca samtidig. Hatten av for et flott og ikke minst varmt innlegg. Super bra at du bruker sin posisjon til p belyse er viktig tema. Stå på👍🏻

  24. Det er innlegg som dette som må fremmes i media! Ærlige og sårbare innlegg om ting som en eller annen gang i løpet av livet kommer til å streife hver eneste ungjente. Det er ingen skam å ønske å gjøre noe med kroppen sin, det er heller ingen skam å ta steget å faktisk gjøre noe – vi har alle rett til å bestemme over vår egen kropp, HELDIGVIS!
   Dette innlegget kunne jeg like godt skrevet sjøl, her sitter jeg, 25 år gammel og gravid med mitt første barn. Jeg har gått opp og ned i vekt, og puppene har alltid vært store, – men de har også fått hilse på tyngdekraften de siste årene. Det er vondt å være misfornøyd med hvordan man ser ut, men “heldigvis” har jeg aldri hatt økonomi til å gjøre noe med det. Jeg har begynt sparingen til å gjøre det samme som deg – bare legge inn biiiiiittelitt sånn at de bare.. står litt av seg selv.. men takk for at du får meg til å tenke meg om en gang til!

  25. Fantastisk innlegg, takk for ærlighet og innsikt. Du er bare helt topp! Håper du fortsetter med mange blogginnlegg fremmover.

  26. Kjære kvinner. Tenkte det var på tide en mann kommenterte på dette vedlegget. Lite vet jeg om hvordan det er å ha pupper i den ene eller andre fasongen eller størrelsen. Eller hvordan det er å oppleve at kroppen forandrer seg etter en graviditet. Vi slipper jo billig unna. Men det jeg vet er at når vi elsker en kvinne så elsker vi puppene hennes også. Fordi det er puppene til kvinnen vi elsker er de det deiligste som finnes, akkurat slik som naturen skapte dem. Og det finnes ikke noe mer fantastisk enn når de gir næring til våre elskede barn. Kroppspresset idag er helt forferdelig og idealene helt unaturlige. Alle kropper er mesterverk, bare tenk på hva kvinnekroppen kan gjøre, vær stolt av dere selv akkurat slik som dere er.

  27. Jeg er 20 år, har ikke barn, men hengepupper. Jeg har tenkt på brystløft, men for å være helt ærlig har jeg verken penger, ork eller lyst til å gjøre noe med det. Jeg er som jeg er, og det får folk bare respektere. Puppene ser jo ganske fine ut i bh egentlig og det er jo sånn de fleste ser de 😊

  28. Ammer for ofte?! Jammen, hjelpes! Er det ikke det som er amming da, at man kan tilby babyen mat når den er sulten, eller trenger trøst, eller kos?? Og ikke trenge se på en klokke for å vite om den skal ha mat?? Ingen silikon her, og eldstemann som nå er 7 åt hver halvannen time i 4,5 mnd… ZZzzZZZz
   Stå på, amming er meget praktisk! 🙂

  29. Kjære Line!
   At du ammer for ofte er nok bare noen mødre som er “bedrevitere”!! Du kan ikke amme for ofte. Og du som har en bebis som sover så mye MÅ jo amme når hun er våken!!
   Jeg har silikonpupper, dog hadde ganske stramme silikonpupper når jeg ble gravid. Hadde ingen problemer med å fullamme til han var 5 mnd,begynte med mat-tilvenning etter nye rettningslinjer (4-6mnd) og ammet videre til 8,5 mnd. Min baby fikk aldri mme, hadde melk nok, pumpet aldri,
   Har også mange venninner som har fullammet med silikon, ingen av dem har hatt problemer.
   Men har hatt andre venninner uten silikon som har hatt store problemer med ammingen. Så jeg vet ikke helt om det er en myte at kvinner med silikon kan ha problemer, vet ikke om det finnes studier på det. Men personlig tror jeg at silikon i seg selv ikke er et hinder!
   Og du, nyt ammingen, pluselig er hun vokst fra dem 😶
   Klem Anna

  30. Flott innlegg! Må bare få sagt én ting, som helsepersonell, man ammer ikke for ofte! Melken sammensetning tilpasses til barnet, og frekvensen går deretter. Videre er det helt normalt å amme hele kvelden, særlig når barnet sover hele natten. Om ettermiddagen/kvelden blir melken fetere og mer mettende, men den blir mindre i volum og babyen trenger mere enn tidligere på dagen for å fylle magen. Og siden magen blir full av fet og god fløte, holder den seg mett lengre enn på dagtid. Dette har ikke med lagringskapasitet eller silikon å gjøre. Stå på og kos dere videre!! 🙂

  31. Mange menn synes store pupper er sexy, ja. Men de aller, aller fleste av disse menn synes allikevel at puppene betyr relativt lite om man er virkelig glad i kona. Stort sett vet menn godt at dersom de gifter seg meg et stort og flott puppestell kun, så ender det alltid med skilsmisse.

  32. Det er flott at du ammer, Line! De nærmeste slektningene våre i naturen dier til de feller melketenner, og det er liten grunn til å frykte at det skal bli for mye av det gode.
   Du skriver så ærlig om brystene dine, og om hvor lite menn har vært opptatt av dem, og det får meg til å undres. Kan det være at kvinner er mer opptatt av bryster, enn menn er, og at den største effekten av silikonimplantater er andre kvinners misunnelige blikk?

  33. Tommel opp for fantastisk ærlig innlegg. Du er tøffere enn toget!!
   Ingenting er som to og tre treningsbhr for og komme seg ut på løpetur.

  34. Hei. Alltid vært stor. Fikk tvillinggutter i 2000 som 30 åring. Tok slankeoperasjon i 2010. Puppene henger, men driter i det. Ammet barna i 8 mnd. Ikke fjernet løshud. Trener litt. Resten får være. Du er en artig dame med et pent barn. Klem

  35. Sander: Du nevner noe veldig interessant der, Sander…! Jeg er nok en av de som gjorde det for å høste misunnelige blikk ja, “heldige hun”-blikk… Ingen menn som tenkte “heldige hun!” om puppene mine! Rett skal være rett, de færreste merket jo ikke at det var silikon heller, for de var veldig myke og hadde jo et “heng” som ikke lignet på noe man ser i magasiner og slikt…! Så ja, jeg tror du har rett i at vi ikke gjør det for dere menn, men for andre kvinners blikk og annerkjennelse – jeg kan hvertfall innrømme at jeg gjorde det tror jeg…!

  36. Kommentarer fra folk som mener du ammer for ofte skal du bare blåse i 😉 det er ingenting som heter å amme for ofte, vil babyen ha mat så skal babyen ha mat. Er no tull som henger igjen fra gammelt av det der, sammen med skrikekurer. Man risikerer nemlig å få bortskjemte barn hvis de får viljen sin disse små.. Godt oppfattelsen er annerledes i dag! Eldstemann hos meg lå på puppen støtt og stadig, og jeg hadde ikke et lagringsproblem heller, ho bare ville ligge der 😉 I dag er ho en veldig trygg og fin 4 åring, og jeg gir mye av æren til at hun fikk ligger masse på puppen, fikk masse kroppskontakt og fikk det som det passet henne. Gjør som det passer dere best, ingen vet bedre enn mamman og pappan 🙂

  37. <3 Ååååh. Du er best! Nesten så jeg vil flytte til Stathelle bare for å kunne ha muligheten til å bli venninne med deg :D

  38. Det er akkurat slike blogger som din vi trenger!! 😘 åpen,ærlig og uredd men ikke minst humoristisk. Alt til rett tid og tema! 👍🏻

  39. Herlig ærlig innlegg.
   Viktig å få frem sånne budskap innimellom humoren 🙂
   Mulig æ bare ska legg til sides ønsket mitt om å heise opp mine 2 godt brukte 3barns ammede vrengte baklomme 😀 😛
   Ønske dæ ei fortsatt flott tid som nybakt mamma <3
   Ei nydelig jente 🙂
   Klæm Trine

  40. Så ærlig-herlig innlegg 😊 har så sansen for deg og dette innlegget viser så godt hvorfor. Etter 3 barn peker ikke akkurat puppene oppover her heller, og mindre fylde har det også blitt, men har alltid sagt at om det overhodet skal gjøres NOE, så vil det kUN være snakk om løft, for de skal være mine 😉👍

  41. Takk for at du skriver om dette ❤️ Jeg var 22 år og gjorde samme tabben. Var kjempefornøyd i et par år, så kom plagene med nakken. La inn 220 i hver pupp, så gikk jeg opp i vekt og fikk str 70G (var i utgangspunktet knapt en A-cup).
   Da jeg ble mamma for 2 år siden turte jeg ikke si noe om implantatene til de strenge damene på barsel, ammingen var bare et styr og babyen min måtte få erstatning. Følte meg så dum for å ha lagt inn noen teite implantater! Nå er jeg gravid igjen og håper jeg skal få til ammingen.
   Du nevner en nesespray? *nysgjerrig* er den på resept?

  42. Fy fan!
   Dette er det beste jeg har lest på lenge! Viktig, morsomt, alvorlig og treffende på samme tid.

  43. Hei:)
   Takk!!!
   Jeg la inn silikon i puppene som 25 åring. Jeg har slitt med spiseforstyrrelser siden jeg var 12 år gammel, og kroppen min har blitt så herjet med. Jeg hadde en “frisk” periode,(trodde jeg) og tenkte at nå var det på tide å fikse litt på puppene – som var ikke eksisterende…Jeg følte meg bedre etter operasjonen-men lykken var kortvarig. Det er noe som ikke stemmer med kroppen min – den er liksom ikke min lenger…Nå, etter 3 skjønne barn er det på tide å ta et oppgjør med kompleksene, og det kan jeg ikke gjøre uten at disse fremmedlegmene er borte – nå skal de bort!! Og det skal jammen meg spiseforstyrrelsen også..på tide å “let go”!!!! Takk Line, dette traff meg!

  44. Takk for hærlig og ærlig innlegg! Opererte selv inn innlegg noen uker før jeg ble 20, og nå bare et år etter tenker jeg på hvordan det vil bli å amme, og om det egentlig var verdt det. Tenker som så at man lærer av alle opplevelser, unødvendig eller ei.
   Fint å se deg være så ærlig og rett frem, er noe man ellers sjeldent ser.!
   Stå på!

  45. Takk for ærlig svar, Line! Selv var jeg sammen med ei jente, for noen år siden, som ønsket seg silikonpupper. Puppene hennes var fine som bare det, men det spilte liten rolle hva jeg sa, og det fikk meg til å tenke.
   Senere har det slått meg at feminismens utgangspunkt, det at vi lever i et kvinneundertrykkende patriarkat, i det hele tatt er en ganske pussig påstand. For ser man til naturen finner man mange patriarkater, men ikke ett (!) som undertrykker hunnene. Der kjennetegnes patriarkatene nemlig av dominerende hanner, som hindrer andre – hanner – i å forplante seg, og det er kun i matriarkatene hunner undertrykkes. Forstå det den som kan …
   Jeg tror mange av forestillingene vi har, særlig om det som har med naturen vår å gjøre, er modne for revisjon. Jeg synes det er flott at du velger naturmetoden, når det gjelder amming og samsoving, og da gjør du neppe noe galt. Lykke til!

  46. OMG for et herlig innlegg, og smiler enda av den lille skihopperen. Herregud så nydelig der hun ligger.
   Hilsen en som har tatt to brysreduksjoner, men atter engang har så store jur at de er til plage 🙁

  47. Flott, ærlig innlegg.
   Jeg ammet også “for ofte” med minstemann. Men jeg nektet å gi meg og jeg ammet hver halvannen time i 8 måneder. Og jeg ville gjort det igjen. Med første hadde jeg for lite kunnskap. Og sluttet å fullamme etter knappe 3 måneder. Og helt når han var 5. Noen må bare ammes oftere.

  48. Hei! Jeg har termin om et par mnd, puppene mine var enorme fra før, de er nå enda større…. OG større skal de brått bli med melk i….
   Tips til hvor jeg får kjøpt SVÆRE ammebh? 🙂
   Bruker 85K nå…… Begynner å bli en smule desperat.
   Ha en fin dag! 🙂

  49. Lotte: FARMOR! Men seriøst, gamliser kjøper bh`er hos bandasjister eller hva det kalles.. Spesialbutikker..? Kanskje Apoteket? For min del går jeg uten bh. Lettere å vippe frem pattene når de henger fritt. Mine er så store at jeg i tillegg tar de opp ved halsen og over genseren. True story!

  50. Kine: Ja, hvertfall når de skal spise seg opp for natten slik Maren gjør! Og med litt lite trykk i pattene mine på ettermiddag og kveld så blir det sånn da 🙂 Jeg planlegger minst mulig da, bare ser på tv, surfer, og duller med henne der hun liggr. Noen ganger legger jeg meg i sengen og ammer liggende også, slik vi gjør om natten…Da sover jeg faktisk 🙂

  51. Lurer på om det er bare meg i hele verden som hater å amme. Med førstemann ga jeg opp etter to uker. Blødende brystvorter, jævlige smerter pga brystbetennelse og digre, vonde pupper (mine er normalt en liten B-cup og det er jeg happy med). Da jeg fikk nummer to, kjøpte jeg inn flasker, morsmelkerstatning og sterilisator lenge før fødsel. Ammet litt på sykehuset, men etter to døgn var den ene brystvorten min nesten delt i to. I det vi gikk over dørterskelen hjemme, bestemte jeg meg for aldri å amme et sekund igjen. Så det ble to flaskebarn. Blir det en tredje, blir den med sikkerhet flaskebarn den også. Far tok all nattmating og det er ikke så stress å sterilisere flasker som folk skal ha det til. Er så mye fancy utstyr nå at det er en fryd.
   Ingen av barna mine har vært mye syke eller fått allergier av noe slag, og jeg innrømmer lett at jeg ikke har hatt dårlig samvittighet i ett sekund.
   Veldig bra for dem det funker for med amming, og jeg sier ikke at jeg oppfordrer folk til å drite i amming, men jeg synes det ofte fremstilles som at det er synd på flaskebarn. Og det irriterer meg bittelitt, merker jeg.
   Så lurer jeg på en ting. Kutta du røyken tvert da du fant ut at du var på tjukka? Har lest bloggen din lenge og ledd godt av morgenritualet ditt med kaffe, sigaretter og bajs. Røyker ikke selv, men du må være den eneste som har sluppet unna hetsing for at du røyka uten å skamme deg. Og det synes selv jeg som synes røyk lukter høgg at var topp. Folk må få gjøre som de vil, enten det gjelder morsmelkerstatning eller røyking.
   Og gratulerer med nydelig kid! Ser ut som et prakteksemplar av arten. Kos deg glugg i permisjon!

  52. Aldri slutt å dele slike ting, Line Victoria. Du har nettopp fått meg til å forandre mening. Null silikon på meg!
   Det du skriver er så viktig.
   Må også få legge til at du virker som en fantastisk mamma for en nydelig jente. Du er heldig. Og det er Maren også.

  53. Otroligt bra, ärligt och fint inlägg!
   Jag har inte silikon. Har ammat 2barn och behövde också amma ofta och hade problem med mjölk på kvällen så vill bara säga att det behöver inte vara silikonens fel att du har sparsamt med mjölk mot kvällen;) det kanske bara är din natur!:)))

  54. Magdalena: hei Magdalene! Produksjonen min begynner å ta seg opp nå etter å ha Power-pumpet i flere dager, der har hjulpet:-) men for å holde stimulansen i behold så er hjelpebryst genialt om kvelden, for da holder man stimulansen i brystet igang også:-)

  55. Gro (Nylander) sier at melka på kvelden er fetere men det produseres mindre. Så at du sitter hele kvelden med puppen ute høres helt riktig ut. Hilsen sitter også med puppen ute hele kvelden, uten å ha brukt silikon annet enn i fuger 🙂
   Masse kred for fullamming tross problem! Det er et slit men så utrolig fint når det (endelig) funker!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg