Shit happens!

Min første mammaflause

De 3,5 første månedene av Marens liv har ikke bare vært en dans på roser. Det har vært mange ting som man må rett og slett lære seg, og mange ting som jeg idag tenker;  «herregud, visste jeg ikke det?!» Som aldrende førstegangsmor (la oss innsè det, jeg er aldrende førstegangsmor når jeg er 33 år (nå fylt 34) og får mitt første barn, hvertfall her i Bamble – der man ehh..uten at det er feil asså!..er noe lavere alder for førstegangsfødende. Nesten alle mine venninner fra tenårene her hjemme var godt igang med barn da jeg flyttet hjem. Noen i min alder kan tilogmed bli bestemor rett rundt hjørnet! Så ja, jeg er litt seint ute? 

 

Anyway. Min flause strekker seg tilbake til første besøk på helsestasjonen bare dager etter at vi kom hjem. En hyggelig helsesøster fortalte meg da jeg stod å skiftet bleie at det noenganger var fint for babyen å få ræva lufta seg litt mellom skiftene, og jeg tolket det rett og slett dithen at jeg burde la henne være litt naken oftere. Jeg tenkte jeg skulle vise meg fra «den beste mammasiden» og proklamerte at «ja, det gjør jeg heeele tiden»!. Så for å demonstrere hvor flink jeg var til å la Maren få lufta stumpen mellom bleieskiftene så pakket jeg henne naken inn i det fine helsepleddet og la henne på puppen. Stolt satt jeg der å ammet min nakne baby, for jeg var jo SÅ flink til å lufte pompen til poden!

Som jeg NÅ vet så er det under amming det som regel er action i bleia. Og mens jeg satt der og luftet stumpen til arvingen mens jeg ammet så kan jeg fortelle dere om en eksplosjon inni helsepleddet jeg aldri har hørt eller sett maken til senere. Det romlet, spraket og tøyt ut i alle ender. Gjennom alle hullene i pleddet, utover den lånte ammeuta, i sofaen, nedover beina mine – ja, på et tidspunkt hadde jeg bæss i ansiktet fordi jeg febrilsk prøvde tørke svetten som piplet frem. En eim av sursøt lukt bredde seg over lokalet og pinlig stillhet kombinert med pattelyder.

De andre så på meg.

Jeg kunne ikke gjøre annet enn å unnskylde meg. 

«-Du sa jo jeg skulle lufte stumpen hennes og la henne få litt luftepause!» stotret jeg frem til helsesøsteren og prøvde å legge all skyld over på henne.

«-Joa, men jeg mente kanskje ikke akkurat når unger som regel gjør fra seg, og det er jo under amming – visste du ikke det?»

Nei, det visste jeg faktisk ikke. Jeg trodde bleia bare fylte seg i tide og utide og at bleieskift ble gjort sånn ca annenhver time. 

Så fikk jeg innføring i indikatoren som bleier har (en indikator som skifter farge når bleia er full), hvordan jeg lukter på babyen for å sjekke om hun har driti eller ikke (i rompa!)  – og jeg ble oppmerksom på fingertrikset. Jepp, at man stapper fingeren inn i bleia for å kjenne etter! Jeg ble også forklart at man MÅ ikke vaske etter hvert bleieskift, har hun bare tissa så kan man fint skifte bleie uten å gnikke og gni henne sår. Også det med sinksalve da, den skal ikke gnikkes av med vann – det gjør bare vondt værre – sinksalve må tørkes av med olje. Herregud, så mye å vite for en stakkar som spydde da Therese, min gamle kollega, skiftet bleie på sin baby en gang da jeg jobbet i TVNorge.

Så etter å ha fått innføring og en cand.mag. -grad i bleieskift den dagen dro jeg hjem med nedbajset bukse og genser, helseteppe, ansikt og mammaegoet på bunn – eneste stedet det ikke var bæsj var i den nye bleia til Maren. 

Jeg har gjort mange brølere etter dette, noenganger fordi jeg ikke har visst hva eller hvorfor man gjør som man gjør – men som regel fordi jeg aldri har hatt noen erfaring med babyer. Jeg lærer noe nytt hver eneste dag!

12 kommentarer
  1. Hahahaha, fantastisk!!! Tabber er gjort her også, heldigvis har de verste blitt visket ut av ammetåka. Du er helt rå som deler slike ting, andre ville bare skrevet det opp i regelboka og belært andre ved en senere anledning. Digger deg!

  2. Så bra skrevet 😀 Tror mange nybakte mammaer kjenner seg igjen i det der..Og i mange andre ting…Det skulle vært med en forenklet bruksanvnisning 😀
   Masse lykke til videre. Gleder meg til å følge deg.
   Ha en fin kveld og en god dag i morgen. Kos dere og nyt hver dag og hvert øyeblikk 🙂

  3. Hahaha tror jeg dauer av latter altså :p
   Digger deg!
   Vi har da alle måtte lære MYE på den harde måten 😉
   Kan da umulig vite alt når man er første gangs mor!
   Da har man i alle fall lært hva man IKKE gjør når nestemann kommer, så det er jo en fattig trøst da 😉

  4. Jeg dør av latter 😀 Du er så hærlig, og jeg har lest bloggen din i maaange år nå! Du er absolutt favoritt bloggeren min 🙂
   Gjerne flere innlegg med dine største flauser i livet, både før og etter du ble mor 🙂

  5. Hei Line! Om man bruker mye vann og myke kluter, blir ikke babyen sår. Prøv også potetmel istedenfor Zink salve. Kun det jeg alltid har brukt. 😊

  6. haha, been der done det 😉
   Her kommer en lærdom til: ha alltid med skifteklær til både DEG og barnet i stelleveska. Redda meg fra sjit, gulp og pinlige situasjoner x-antall ganger 🙂

  7. Aiaiai! Eg noterer dette bak øret, takk for at du tek på deg jobben med å teste ut mammalivet for oss gamle damene:) Eller, eg skal ikkje skryte på meg å vere gravid, men det er lov til å håpe at det skjer. Greitt å sjå at andre i same alder får det til!:)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg