Å, ikke glem den jævla parabenfrie oljen da.

Jeg kom over dette bildet på en mammagruppe, og vet dessverre ikke kilden. Men likeså er det så jævlig sant!

Jeg vil vel tro at utviklingen har blitt til det bedre, men det er helt sant hvor ekstreme vi mødre av denne generasjonen kan bli – kontra genrasjonen –  “gi dem mat innimellom”.

Hvem av oss nybakte mødre har vel ikke hørt – “-men det ble unger av våre barn også”. Sant. Det gjorde det heldigvis. Og jeg er vel ikke så ekstrem som noen mammaer til tider kan være.  

Da jeg ble gravid ble jeg automatisk meldt inn i noen grupper av velmenende venninner som mente det var “noe for deg”. Blant annet ble jeg meldt inn i en gruppe som het “Boikott Nestle”. Jeg skjønte ingenting. Skal jeg begynne å være politisk oppi all spyinga også nå da eller? Viste seg at dette med Nestlè faktist var ganske viktig å sette seg inn i. Jeg skal fatte meg i korthet: Nestle lager barnemat og morsmelkerstatning. Nestlè er et milliardkonsert. Nestlè vil ha mer penger. Nestlè forteller mødre i u-land at morsmelken de ammer barna med ikke er god nok og gir de to pakker gratis morsmelkerstatning på sykehuset. Morsmelkerstatning er dyrt, skal ha kokt vann og steriliserte flasker –  men hey tross alt “det beste for barnet ditt” som slagord. (Fail!) Feilernæring og en mor som gir erstatning de første ukene mister melka i puppene og har etterhvert ikke mulighet til å gi verken Nestle morsmelkerstatning (kostbart, mangel på rent vann/kokt vann og ikke spesielt steriliserte flasker) eller mulighet til å gi melk fra puppene sine fordi produksjonen har gått drastisk ned. En ond sirkel. En mamma vil kun det beste for barnet sitt. Og vi hører jo på “fagfolk”, sant? Og vi kjøper det som skal til for å holde barnet sitt i live, sant? Anyway, du kan lese mer om det selv og gjøre deg opp en mening, men boikotten varer så lenge Nestlè ikke signerer en kontrakt på at de skal fronte amming av barnet og ikke deres egen morsmelkerstatning. Blant mange andre ting, selvsagt. Heldigvis er det masse gode alternativer å kjøpe for forbrukerene i rike Norge, så jeg velger faktisk andre produkter enn de fra Nestlè der jeg har mulighet. Wow, tenk at jeg fikk inn litt politikk i blogginnlegget mitt da!

I gamle dager (vi skal ikke så mange år tilbake!) var oppskriften på morsmelkerstatning skummet melk og sukker. Og noen ganger kokt havremelk. AJAJAJ! Men det ble jo unger av de også.

Ingen mødre sov med barna sine på rommet fra dag 1, og ytterst sjeldent med de i sengen sin. Babycall? Neida, hører når ungen skriker etter mat. Tilleggsopplysning: Når barnet gråter og skriker vilt etter mat, har det godt akkurat litt for langt. Barnet har gitt veldig mange signaler før den intense skrikingen kommer. Men hey, ble jo barn av de også. Sov de ikke, fikk de alkohol. Legens ordre i lang tid det! For min del merker jeg om Maren våkner for mat lenge før hun faktisk våkner. Hun virrer med hodet og ettterhvert kommer det en klynking. Hun har fremdeles øynenene igjen. Mat i munn, sovner videre med en gang magen er full. Fremdeles øynene igjen. Selv er jeg våken kanskje i to minutter fra jeg oppdager at hun er sulten til jeg sovner igjen. Var hun ikke sulten? Da sovner hun uten å die, med smokken (ja, hun tar endelig smokk nå!) eller puppen i munn. Halvannet minutts oppvåkning for mor og barn. Hadde hun sovet inne på et annet rom uten babycall hadde jeg sovet til hun skrek av sult, jeg måtte stått opp, gått inn, ammet en hysterisk unge og ventet til hun enten sovnet og/eller ble mett. Men når Maren eller barn er hysteriske, så er de VÅKNE og vanskelig å få til å sove igjen. Mitt beste tips – ikke vent til skrikinga setter igang. De blir ikke bortskjemte. Barn er født uten muligheten til å manipulere eller bli bortskjemte når de er så små. Barn har 3 viktige behov. Ren bleie, mat og trygghet/nærhet. De to siste behovene dekker jeg ved å samsove om natten og gi mat/pupp når hun gir signaler på det. Men joda, ble barn av de som ikke samsov eller sov på samme rom som foreldrene også! Men en liten egoistisk tanke er det jo også at JEG får den søvnen jeg trenger. 

Jeg ble også meldt inn i en gruppe som handlet om … ja, en litt “hønemor”-gruppe for spesielt interesserte. Den meldte jeg meg fort ut av. Det ble for avansert for meg, for plutselig var det måter å holde barnet på, snakke til barnet på og ikke minst fryktelig mye drittkasting om barnehageansatte. Barnehageansatte som ikke gjorde det AKKURAT som ungene var vant til. Jeg har lav toleranse for folk som ikke forstår at barnet vil bli “utsatt” for andre rutiner og regler når de er utenfor sin eget hjem. Det kan man ikke styre hjemmefra, selvsagt gi direktiver om sine rutiner og hvordan vi vanligvis gjør det hjemme – men ingen rett til å kontrollere hver eneste del av dagsprogrammet. Jeg leste om en mamma som tok barnet ut av barnehagen fordi poden måtte ha en nap i barnehagen – men dessverre ikke til det tidspunktet HUN som mamma ønsket at han skulle sove. (!)  Dette er de samme menneskene som kaller pedagogiske ledere (med utdannelse) for “barnehagetanter” fremdeles. Fra mitt perspektiv tenker jeg at mitt barn kommer til å få et enormt positivt utviklingshopp når hun møter andre barn og voksne i hverdagen. På et tidspunkt vil ikke jeg være en god nok utfordring for henne. Jeg tenker utelukkende at samspill og lek med andre barn er med på å forme Maren til å bli en sosial og trygg unge. Når den tid kommer, selvsagt. Etter å ha forhørt meg med min svigerinne ser jeg overhodet ikke noen problemer med å la Maren gå i barnehage. Visste du at i mange barnehager så har ikke de ansatte stoler å sitte på inne i avdelingen? De skal nemlig sitte på gulvet med barna hele tiden og da er behovet for stoler ikke nødvendig! Det er jaggu de små tingene som er betryggende. Men det ble sikkert barn av de som hadde barnehagetanter som satt på stoler også. 

Amming gjorde man før i tiden hjemme. Helst i smug. Eller på et egnet rom. Og BARE hver tredje time. Nå ammer mange av oss overalt. Ungen skal jo ha mat! Der har vi gjort et fantastisk flott jobb, og utviklingen er fenomenal! De aller fleste er positive til offentlig amming, og de som ikke er det får jaggu høre det! (Snakker av erfaring, jeg var selv en slik som mente det var egnede rom til å gjøre slikt, og at man ikke trengte gjøre det blant folk. Møtte meg selv i døra der ja! Fikk jaggu døra slengt midt i knollen også skal du vite!)

Jeg tror nok at utviklingen er positiv, men vi skal passe oss for å bli ekstreme. Gråtekurer (“la ungen skrike seg i søvn” evt utmattelse, som det faktisk er…) er heldigvis på vei vekk som et alternativ til å lære barnet å finne søvnen selv. Men du MÅ ikke lage barnematen selv med mindre du vil selv. Ingen skal fortelle deg at du må amme på et skittent toalett når poden må ha mat. Ikke alle trenger å samsove om det ikke er det riktige for deg. Alle barn og behov er forskjellige. Jeg sier bare at du skal bestemme det helt selv hvordan du velger å gjøre det. Jeg bare sier at det finnes alternativer til hvordan du løser det, og at du kan kaste boka fra 1950-tallet der oppskriften på morsmelkerstatningen var skummetmelk og sukkervann. Og prøv å styre unna de mest ekstreme gruppene som skal belære deg etter en oppskrift hvordan man oppdrar alle unger. Skumleste jeg har hørt er om oppdragelse der ordet “Nei!” ikke skal blir brukt. Hva gjør du når poden sitter med gaffelen inn i stikkontakten? Sier med mild stemme 7 meter unna at “Nå må du tenke deg nøye om hva du gjør, for det der kan gjøre litt vondt om du ikke tar ut gaffelen av den stikkontakten…”. Mine foreldre brukte “omvendt psykologi” på meg en stund. Ikke helt etter boka det heller.  Jeg husker at jeg utfordret pappa, han sa “Nei, det får du ikke lov til å gjøre” og jeg gjorde alikevell. Så begynte han å si “Bare gjør det, så skal du se hvor vondt du får.” La oss si det sånn – Line 5 år putter aldri gaffelen inn i stikkontakten igjen. 

Ellers vil jeg gjerne få avslutte med en viktig YouTube-video som omhandler samspill og hva som skjer om du sitter med mobilen i fanget mens du leker med poden din – eller rett og slett ikke dikkedakker med han/henne. “Still face” heter den, og handler om når baby ikke får den oppmerksomheten fra mor når du sitter ansikt til ansikt med poden. Det er noe å tenke på i denne skjerm-verdenen vi bor i. Selv legger jeg fra meg mobilen når jeg dikkedakker eller ammer.

 
Ha en strålende dag videre!

Dikkedakk fra Line Victoria, Supporterfrue.
 

 

 

 

 

12 kommentarer
  1. Fantastisk å lese bloggen din nå som jeg selv er gravid. Din selvironi og ærlige humor er tusen ganger bedre enn alle disse bedreviterne på mammaforumene, som jeg har lovet meg selv å holde meg unna. Tusen takk!

  2. Er så enig med deg i mye her! Men pst_ dattera mi startet alltid med et vræl da hun våknet og skulle ha mat, aldri noe forvarsel der i gården, men selv om Hu måtte vente på flaska mens Hu skreik tror jeg kanskje det er fortrengt nu heldigvis…

  3. Néstle-boikotten er basert på en sak fra 70-tallet der Nestlé (visstnok) var én av flere produsenter som gjorde noe i den gaten du illustrerer i innlegget ditt. Jeg har blant annet bjudat på NAN fra Nestlé til begge døtrene mine. Både på selskapets egne nettsider og bakpå pakkene med morsmelkerstatning, står det tydelig at amming er anbefalt. Det gjorde i hvert fall det da barna mine spiste og drakk babyprodukter. I Norge er det nærmest overflod av ammehjelp og underskudd på info om alternativer – og her til lands er ikke erstatning en trussel for barns helse slik den er i U-land. (På tross av at Ammehjelpen indirekte sier det igjen og igjen). Vi har forsøkt produkter, både melk og mat, fra ulike produsenter. Her i hus er det kun middagsglassene og grøtene til Nestlé og Semper som har blitt godtatt av de små. Glad de likte Nestlé sine ettersom dette er et merke man får tak i stort sett hvor som helst, både i Norge og utlandet. Sjekk ut litt flere kilder enn Ammehjelpen før du hevder å presentere politikk i innlegget ditt, a…

  4. Er bare nødt til å legge igjen en kommentar. Jeg elsker bloggen din! Ærligheten, humoren, hvordan du kaller en spade for en spade og driter i å spraylakkere tilværelsen som nybakt mamma babyråsa. Jeg er selv jordmor av yrke, og vet av erfaring hvor stor betydning sosiale medier har for svært mange nybakte førstegangsere der ute – i jakten på å bli en GodMorTM. Så usannsynlig digg å lese hverdagsskildringer som er helt på ekte, og ikke pakket inn i filtre og sukkerglasur! Jeg er gammel nok til å huske deg fra dine glansdager i Mess TV (knegg), og det var en fryd å komme over bloggen din, mange år senere. Du har definitivt modnet med mammarollen, og har all grunn til å være stolt av deg selv! Du fortjener en plass høyt oppe på blogglistene – du har mange gode budskap, erfaringer og råd å komme med til famlende mødre der ute. Selv er jeg ferdig med arvingproduksjonen for noen år siden, men man glemmer jo ikke hvordan det var. Tommel opp, ass! Og ha en fabelaktig sommer videre! 🙂

  5. H: Hei! Som jeg nevnte så kan det være lurt å lese opp på egenhånd, slik at man kan danne seg et inntrykk selv 🙂 Jeg ska være ærlig og si at jeg selvsagt ikke har satt jeg 100% inn i denne saken, og er vel kanskje ikke en sak jeg kommer til å bruke mye tid på å diskutere – da jeg foreløbig har kunnet styrt unna Nestlè produkter foreløbig. 🙂 Jeg er glad du har litt mer “kjøtt på beinet” til å ta en egen avgjørelse på det, slikt syns jeg bare er bra! Og flott med input også – du nevner mange ting jeg ikke var klar over 🙂 Dette med å skrive at “amming er best” på pakkene har jeg registert at de har gjort, men også derfor jeg skriver at det er en av mange andre ting som de kritiseres for.

   Ha en fin dag videre!

  6. Moi: Så fantastisk hyggelig tilbakemelding! ÅÅÅÅ som jeg savner Mess tv-tiden – det var helt crazy moro, og jeg drømmer om den tiden ennå…! Burde aldri sluttet! hahahah!

   Så gøy at du i tillegg er jordmor, da lodde du kanskje litt av hvordan jeg skrev om alle dine fine kollegaer på Skien 😉

  7. Angående Nestle, svar til H:
   Boikotten av Nestle er ikke en foreldet sak. At Nestle morsmelkerstatning i Norge er merket med at amming er anbefalt, er fordi de er påbudt å gjøre det (forskrift om morsmelkerstatning og tilskuddsblandinger §14).
   De merker ikke slik i land som ikke har påbud om det, og det er jo kjernen i problemet. De nekter å forplikte seg til å unngå aggressiv markedsføring av morsmelkerstatning. Og dette er et pågående problem i fattige land/land med svakere lovgivning.
   Reglene de nekter å forplikte seg til å følge er WHO/UNICEFs regler for markedsføring av morsmelkerstatning, og for min del stoler jeg mer på at WHO jobber for barns beste enn at Nestle gjør det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg