4 måneder – ingen søvnløse netter ennå!

Maren er 4 måneder. Vi har aldri hatt en eneste våkennatt. Aldri hatt søvnløse netter og tunge morgener. De to første månedene sov hun fra 22.00-11.30 og så justerte vi leggetiden litt, (la henne ti minutter tidligere hver eneste kveld i 3 uker eller noe) så nå kubber hun fullstendig klokken 20.00 og ler høyt, smiler og klorer meg i ansiktet ca 09.15.

Jeg kan nok takke noen høyere makter og gode sovegener. Men jeg har også å takke prinsippet om samsoving. Jeg trodde helt til jeg fødte at samsoving var for hippier. Men nei, så godt som alle helseforetak og «de som har peiling på det» anbefaler samsoving. 

Why?

For det er så jævlig hyggelig, lettvindt og suverent for en bortskjemt mamma som er vant til å sove. Jeg sover på vanlig måte, og du velger selv om du vil ha arvingen i senga di eller i babyseng tett inntill din egen seng. Jeg for min del har valgt å ha henne i vår seng, for jeg skal innrømme – jeg sovner når jeg ammer. Hvis jeg i det hele tatt våkner opp når hun finner puppen da. Jeg ligger som regel på siden med hodet på puta. Hvis jeg våkner av at hun leter etter puppen, så flytter jeg meg som regel bare litt nærmere henne og plugger patten inn. Der – ferdig, sove videre. Som regel våkner jeg om morgenen på god avstand fra henne fordi jeg antageligvis i søvne flytter meg på mamma-instinkt litt bort fra henne. Så dere som tror jeg ligger med armene rundt henne og ansikt til ansikt, nope.

Da vi kom hjem fra sykehuset var vi ganske stressa over dette med samsoving. “-Vi kommer til å rulle over henne!” var Torbens forklaring på at dette ikke var mulig å få til smertefritt. Og så stappet han ned ekstradyner, tepper og alt mulig i hver eneste sprekk han var redd for at Maren skulle ramle nedi. Sengen hennes ble satt heeeelt inntil sengen vår så vi ble “sperret inne” og vi la ut dyner på gulvet på andre siden sånn “i tilfellet uhellet var ute, så skulle hun treffe med huet først i noe mykt i vaffal!”. Vi var dritnævøse da vi la oss, men lå med henne mellom oss og tenkte at dette var riktig så hyggelig, selv om begge hadde både ræva og beina på utsiden av sengen i frykt for å komme for nærme den lille dokka som lå mellom oss.

Jeg kjeftet mye på Torben på denne tiden. Bad han holde seg til sin 15 centimeters plass, for mor måtte ha plass til å veksle fra side til side for å amme en og en pupp. Torben hadde på denne tiden en stilling der ræva var oppi senga med alt annet av lemmer på kroppen hans var utenfor. Kjeftingen varte bare noen dager. Nå legger jeg meg på andre siden av henne uten å tenke på det tilogmed, (husker det ikke) og har prøvd å legge meg på magen så hun får tak i den andre puppen – men uten hell. Puppen ble uansett bare lengre og lengre og mer og mer sigen etter et par ukers amming, så den la jeg bare foran ansiktet til Maren så hun kunne slurpe i seg mat når hun hadde behov for det. Ellers sov jeg uansett uten å merke det. Torben ramlet så altfor ofte på utisiden av sengen, og mer enn en gang hørte jeg et mykt “dump” i nattens mulm og mørke. Torben satt ofte ved siden av sengen og sov. Eller.. “Sov” da, om du vil.

NÅ:

Etter 4 måneder har Maren tatt for seg av plassen i senga. Hun turner og snur seg og ligger ikke lenger som en søt og ubevegelig liten bylt i sengen, hun ligger i midten som en sjøstjerne på speed, helt ute av stand til å føle verken på skammen eller dårlig samvittighet for sin mor som nå må legge seg med ræva utenfor. Jeg har nå fått så lange pupper at jeg i grunn ikke bryr meg uansett, puppen får hun tak i selv om hun er 400 meter unna tror jeg. (Jeg overdriver aldri, bare gjør sannheten litt mer spennende.) Jeg tror helt oppriktig at jeg kan stå på Kiwi og amme helt hjem til Eik-Asvall boligfelt.

En annen som etter hvert fikk det svært så godt etter at han fikk flytte ned på gjesterommet er Torben, han gjennopplever sine glansdager dra tiden før vi fikk barn, der han kan sove uten å få en pupp i ansiktet eller bli klora ut øynene på klokken 09.15. 

Vet dere hva som er enda diggere? Fra og med neste uke har Torben sagt at han kan ta morningene med Maren, så kan jeg bare sove videre. Men som regel våkner jeg før henne uansett, og da skliiiiir jeg lydløst som en ninja ut av sengen for å rekke to kopper kaffe og litt blogglesing på morrakvisten før hun prøver å finne øynene mine hun kan klore ut. Da hører jeg bare en “svusj-svusj” lyd på babycallen. Det er lyden av hodet hennes som snur seg fra side til side og som polerer den allerede blanke skallen hennes bak. Sånn sett er jeg litt glad for at hun har lite hårvekst foreløbig, for det er nesten ingen som ser at hun har måne i bakhuet. Med mindre sollyset står rett på bakhuet hennes da. Da kan du speile deg. 

Rett skal være rett, å samsove er noe av det hyggeligste og beste avgjørelsen jeg har tatt. Man skal ikke mange årene tilbake før dette var sterkt frarådet – etter litt forskning har man kommet frem til at dette er ekstremt trygghetsbevarende for poden – for ikke snakke om kontaktskapende og fint. Du kan jo selv tenke deg – født ut av ditt varme og trange hulrom og skal plutselig sove uten å kjenne varmen, pusten og hjertebanken til hun du har bodd inni hele livet ditt til nå? Barna sover også bedre av å sove på samme soverom som foreldrene i starten, og antall krybbedødsfall går betraktlig ned ved å sove på samme rom.

Mange sier at man sover mye bedre av å ikke dele seng. For min del – NEI. Ferdig snakka. Jeg har ikke sovet så godt og så mye siden jeg var 19 år og hadde vannseng. Eneste er at jeg ikke får sett på tv til jeg sovner, men det går helt greit.

Når det er sagt, sånn i forhold til sikkerhet – så er det JÆVLIG VIKTIG at man tar sine forhåndsregler før man samsover. Ingen (verken mor eller far) kan være påvirket av alkohol, beroligende piller eller sedativer på noe som helst tidspunkt. I tillegg skal man være røykfri. Sengen skal være med hard madrass, så ikke barnet ramler ned i sprekken mellom kroppen din og madrassen, du må gjerne bruke babynest eller noe lignende. Barnet er nemlig ikke i stand til å snu seg i tidlig alder, så å havne med ansiktet ned i en myk madrass mellom deg og madrassen er ikke å anbefale. Du bør i tillegg ha egen dyne til poden. Her er det så varmt på soverommet at Maren sover i en sånn tynn teppepose med armene fri fordi hun sparker av seg dyna. Eller så ligger hun bare i pysjamasen. 

Noenganger legger jeg henne i sengen sin fra 20.00 (leggetid) og lusker meg ut. Andre ganger legger jeg henne direkte i vår seng, ammer henne i søvn – og ca 20.10 gjør jeg en ninjavending ut av sengen, smyyyger meg ned langs sengen og ramler lydløst ned på gulvet. Så krabber jeg toppløs enten ut døra (den krnirker) eller ut den knirkefrie døra til verdandaen – der naboene får seg et skikkelig show når jeg halvnaken krabber ut på terassen og rundt huset inn igjen. Sånn i 00.00-tiden jegger jeg meg som regel ned sammen med henne, dog ikke like lydløst – for da har jeg sprengte pupper og håper hun er klar for dobbel dose nattmat. (Hviket hun skjeldent er, for etter å ha hørt “svusj-svusj”-lyden rett etter at jeg har lagt meg stapper jeg patten i munnen hennes på den andre siden av sengen og så spiser hun av meg i søvne før hun kubber i matkoma og sover til morgenen (ca 07.00 da et nytt måltid med sprengt pupp venter) og da må hun gjerne sove ut matkomaen etter den omgangen også, så da er hun ikke skikkelig våken før 09.15 sharp! 

Til de som eventuelt syns at dette var noe nymotens herk og at de absolutt ikke gjorde slik i deres tid – så er svarene mine på hvorfor samsoving fungerer:

-Jeg sover en hel natt, så godt som uten oppvåkninger – og søvnen er hellig.

-Barnet mitt får den tryggheten og nærheten den trenger, og beviset er at hun ikke griner om natten, bare virrer med huet i søvne når hun er sulten.

-Nei, hun kommer ikke til å sove i sengen vår til hun blir konfirmant.

-Nei, det er ikke synd på Torben som for tiden sover på gjesterommet. Vi har et helt liv å sove sammen på. 

Flere som samsover de første månedene av barnets tid?

/Line Victoria

66 kommentarer
  1. Herlig! 😉 Jeg samsov med min første datter , for 19 år siden..
   Noe så koselig, og trygt for barnet. For meg var det helt fantastisk, men kan huske det var mye motstand mot det den gangen. (Pratet ikke så høyt om det🙈)Man knytter liksom noe spesielt sammen, samtidig som det er super praktisk! Kos dere videre med samsoving💞

  2. Jeg er bare så evig forbanna over at jeg ikke skjønte dette glimrende faktum for TO unger siden!! Ørten søvnløse netter kunne vært unngått! Nå samsover vi også og har enda ikke hatt en av de “la ungen sove og hyle på verandaen nettene”…

  3. Hei
   Jeg drev med samsoving med mine to barn, som nå er 18 og 15 🙂 Aldri hatt en eneste våkennatt 🙂 De har forsynt seg selv av matfatet, akkurat som du beskriver 😉 Perfekt for en Mamma som er alt for glad i å sove 🙂

  4. Prøvde samsoving, men det funka ikke.. Våknet på morgenen med poden neeeederst i senga gjerne under min dyne 4-5 ganger. Gav opp da, han var på kok og jeg sovna ikke igjen for jeg var redd for hvor han havna.

  5. Vi samsov, og får fortsatt besøk i senga innimellom, mannen rømmer inn på gjesterom når det blir for trangt.
   Helt enig med deg, det er en kort periode i forhold til hele livet, og mitt håp er at nærheten vil gjøre at de gidder å være med oss når de blir eldre også 😀 + at det er mer praktisk enn å ta en kamp midt på natta

  6. Vi samsov med storesøster til hun var ca 18 mnd, og så kom hun inn til oss i løpet av natta til hun var nærmere tre.
   Lillesøster på 21 mnd sover fortsatt mellom oss. Har prøvd å legge henne i egen seng, men hun er ikke klar.
   Sier som deg; tviler på at hun ligger der helt til konfirmasjonsalder, så da koser vi oss så godt vi kan. 😉
   PS: Begge mine er sovebarn og har sovet gjennom nesten fra fødselen, så det går an å være “heldig” to ganger.

  7. Samsov med storebror for 6 år siden, å samsov med lillesøster som snart er 1 år. Noe så deilig og praktisk da! Gi mat uten å måtte våkne liksom! Belønninga må jo være at begge 2 er trygge på natters tid, å sover godt i egen seng nå, selv om eldstemann kan komme luskende midt på natta en sjelden gang (men det er helt greit) 😊

  8. Samsov med begge mine som nå er seks og fire. Får fremdeles besøk, men merker ikke besøket før morningen da de bare plutselig er der 😄

  9. Samsov med min 2,5 åring fram til vi flyttet i juni. Har sovet godt i 2,5 år. Familien rundt var sikker på at vi kom til å få DET problemet med å få han til å ligge i sin egen seng. Men det har gått knirkefritt! 😊 Nå får vi tvillinger neste uke, så de blir nok å ligge i sidebyside seng på min side 😉

  10. Jeg ELSKER ELSKER dette innlegget! Og er klin enig i alt. Vi samsover også, og det er trygt og godt for oss. Foreløpig er pappa’n også i senga, men det er vel fordi babyen kun er 1 mnd (i dag!) og ikke tar noe plass. Takk for ærlige, morsomme og fine innlegg!

  11. Hadde tulla mi samsovingsseng på min side de første mnd. Men hun var ett dovendyr og sov 12t natt fra hun var 3 uker. Hun måtte vekkes hvis hun skulle spise. Når hun var 3 mnd ble det slutt på natt spisingen og hun sov fra 20-09.30..Noe jeg syns var aaalt for mye søvn. Fikk vel sitt eget rom når hun var 1.5 år. Nå er hun 3 år og sover fremdeles MYE! Hun spør om å få legge seg 18.30, men må pine seg igjennom siste 30 min.. og må vekkes kl 07.30 for å nå barnehagen! Eneste våken nettene her har vært ved sykdom.

  12. Samsoving er gull ❤️ samsov med førstemann til hun var 5 mnd, og samsover med lillegull som nå er 16 dager❤️ har også lært meg fra førstemann hvordan jeg ammer fra begge bryst uten å måtte snu meg, så jeg sover ganske så godt hver natt. Her sover hun 3-4 timer om gangen før jeg våkner av fekting med armer i mørket når hun er sulten. Sovner som regler med en gang etter ene puppen og så er det nye 3 timer med søvn! Herlig!

  13. Jeg er så enig, vi løste det på samme måte som dere 🙂 Dog har jeg en mann som forguder senga si, så han valgte å ligge på 15cm av sin del, mens jeg og poden fikk resten 😀 Jeg kunne sagt vi ikke hadde en eneste våkenatt, for det hadde vi ikke hatt om det ikke hadde vært for noen runder med forkjølelse og brennkopper på minsten. Men de nettene hadde han lov til å klage. Så tommel opp – og hurra for søvn!
   Nå er han akkurat blitt ett år, og sover i egen seng på rommet sitt. Jeg håper virkelig at den gode trenden vi har nå fortsetter, nå sover han fra 20.30 til kl. 7.15. Ja, 7.15 er litt i tidligste laget i helgene, men jeg er glad han sover hele natta gjennom 🙂

  14. Samsoving for alltid <3 Her nærmer vår lille seg ett år, og føler at samsoving har latt oss slippe unna mye styr på kveldstid (hun har a-l-d-r-i grått ved sengetid, noe jeg har sett mange sliter med. Bankibordet) Kos dere 🙂

  15. Ahhh… ingenting e så koselig som samsoving med de pittesmå babyan <3
   Dessuten går småbarnstia (babyåret) så innmari fort at det e viktig å nyte alle godene mens man kan!
   Det kommer tidsnok at de skal sove i egne senger på egne rom, kor man overhode ikke vil ha ungan i senga... fordi de tar ALL plassen.. haha..
   Ang lange puppa, huske ei natt æ våkna etter amming (sovna også alltid) og fant Inemor gjemt godt under puppen.. Fikk småpanikk da æ trudde æ hadde kvelt ho.. men ho sov bare godt inni varmen.. 🙂
   Nyt tia! Den e så verdifull <3
   Klæm Trine

  16. Så herlig å lese, sammsover selv med poden min på 3 mnd, det er så utrolig koselig! Men hvordan får du lagt Maren ned i sengen? Har en som bare skal sove på morra si eller faren sin, så fort jeg legger han med så tar det tre sekunder å øya titter opp på meg som om jeg er verdens verste person som la han ned. Håper det en dag fort snur, for noe alene tid med samboeren på kvelden kan vi lete lenge tyr. Sant skal sies, så hater poden både seng, vogn og bilstolen/kjøre bil! Men digger bloggen din ! 😀

  17. Blir nok noe samsoving her også, ungen har ikke spretti ut enda, så ikke godt å si hva vi kommer til å foretrekke, men alle muligheter holdes åpne. Det største problemet mitt er egentlig han snorkende fyren jeg sover ved siden av, vi har ikke noe gjesterom, så jeg ser for meg at jeg må gå litt mellom sofa og seng med ungen på slep. Får vel jenka det til på en måte 🙂
   Digg at dere har klart å få så gode søvnrutiner i starten!

  18. Samsover nå med nr 2. Det skjedde bare, sovnet under amming første natta – så var det gjort. Storebror ville alltid være i fred. Mens denne snuppa liker seg best inntil mor. Personligheten til babyen har mye å si! 🙂

  19. Synes det er så fint å lese om alle som samsover i kommentarfeltet! Min prinsesse er et par mnd eldre en din og det er som å lese om henne når jeg leser om din Maren. Jeg har også en sovebaby som aldri har grått sånn skikkelig eller hatt våkenatt enda. ..Tommel opp for at man kan finne ut av ting selv;mor og barn, uten å få høre hva som er riktig/feil. Jeg kunne gjerne samsovet hver natt, men tulla trives i egen seng for det meste. Jeg tror det handler om personlighet og la babyen få vise litt vei☺
   Eller har vi bare veldig snille babyer? (Får ofte høre det kontra at jeg er en god mor..)

  20. Dette innlegget var nesten som sciencefiction for meg. Ikkeno sjutimers sovestrekk her i gården, Gud hvor heldig du er! Her er jeg heldig om jeg får ett strekk på 3 timer i løpet av natta. Stort sett er det oppvåkninger seks-sju ganger fra legging 1830 til morran kl 0630. En periode var det oppvåkninger minst en gang i timen. Holdt på å rive ned tapeten i frustrasjon. Poden er 5 mnd, samsover jeg også, men han ryker nok snart på eget rom for å se om han er roligere uten meg ved siden av. Kanskje man kan håpe på at nr 2 blir sovebaby! 😀

  21. AMEN!
   Jeg skulle ALEFALL IKKE samsove. Nå er frøkna 3 måneder og har ligget under/oppå/inntil puppen til mamman sin hver natt. Hun ligger dog alltid i bedsidecriben til første amming siden jeg synes det er litt digg å ligge oppå mannen på starten av natten og som en sjøstjerne før jeg blir skvist mellom en varm mann og en vilter unge som slår og lugger litt senere. Og finnes det noe finere enn å høre den søte lille pusten til babyen sin? Neppe. HURRA for samsoving.

  22. Marit: Det kan hende det funker bedre for deg, det er jo så forskjellig fra barn til barn…! Kanksje det blir litt bedre når fast føde introuduseres også, kan fort skje at du får en sovebaby og da er sikkert alle våkne netter glemt…!
   Styrkeklem til deg!

  23. Jeg samsov med min sønn fra han blei født,utrolig praktisk å bare kunne sove videre mens ungen spiser😊Nå er han 6 år og vil fremdeles helst ligge i min seng,og det får han lov til😊er bare oss 2 og jeg syns det er koselig,plutselig er han så stor at han ikke vil det mer❤

  24. Vi samsov med vår eldste!;) mange som er nær oss som nok ikke skjønner hvorfor vi har gjort det;) men det var det som funka for oss:) vi er avhengig av å få et minimum av søvn alle mann for å fungere ! Flere av våre bekjente: skjønner ikke hvorfor man har ungen i senga! For senga, den skal man ha for seg selv … da skal heller ungen skrike seg blå og man skal ha en time sammhengende søvn hver natt liksom… og på dagtid være så sure, slitne og sæggete så man ikke orker være sammen! Vær så god sier jeg! Men nå som vi venter nr to er jeg ikke i tvil: hvis behovet er det samme for denne lille babyen så kommer vi til å samsove også med denne 😉

  25. Jeg skjønner ikke hvordan dere kan sove dere gjennom amming. Det må jo ned med bh og bort med ammeinnlegg først!? Eller har jeg gått glipp av noen smarte triks? Når snuppa suger så starter jo refleksen i begge puppa, og strålen står jo i veggen om ikke den blir dekt til…er jo ikke deilig å sove med gjennomvått laken.

  26. Hei. Du har en fantastisk morsom og bra blogg. Lenge siden jeg har hatt babyer. Men jeg har hatt begge mine i senga til de ble rundt 10. He he. De første årene la jeg de i senga mi med engang. Når de begynte å sove i egne senger. Så kom de alltid inn i løpet av natta. Savner det i grunn jeg. Følte det tryggest å ha de senga som babyer. Lå på anka når de lå i egen seng. De få gangene jeg prøvde. Og som du sier var så greit med puppen. Etter hvert fant de den selv. Skal sies. At pappaen her ikke var interessert i barna. Og klarte og komme meg ut etter noen år med voldelig samliv. Å for meg var det en trygghet og kos som førte til så mange år i min seng. Men gjett om jeg fikk mange klager fra familien. Men de viste jo ikke.

  27. Hahaha aldri har jeg ledd så mye av disse tegnebildene, det er jo nesten som om jeg hadde tegnet situasjonen her hjemme 😛
   Vi samsov fra dag 1 og gjør det endå. Snart 7 mnd 😀

  28. Nøyaktig tre uker til termin med vår første i dag. Samsoving høres veldig fint ut, men er veldig spent på om vi vil få det til. Spørs om pappan må på gjesterommet… Han sover veldig utrolig og jeg våkner ofte av at han slenger en arm i hodet på meg. Det går jo ikke med babyen mellom oss. Elsker for øvrig bloggen din!

  29. Anonym: Å, så fryktelig vondt å lese… Jeg er glad du opplevde sengen som et trygt sted å være, kanskje veldig greit at han ikke delte seng med dere og jaget seg opp når poden våknet.. Nei, huff… Jeg får vondt i kroppen min av å høre slikt. Stor varm klem til deg! <3

  30. Vi samsov til snuppa var 3 mnd+, for egen seng inntil min funket ikke. La på eget rom i egen seng , funket fra dag 1. Bf bodde på gjesterommet en stund han og , redd for alt som kunne skje. Men hun skrek 5timer konstant hver kveld , Så var det håp om søvn så var det samsoving ! Nå kommer hun inn til meg i 6 tiden på morgen. Sover ikle hele natten og ikle legge rutiner . 😂

  31. Ja det er sant . Men prøvd å legge ved 19.00 men det ender med enten en dupp eller at jeg holder på i noen timer, og at jeg ikke får gjort noe .. så legger hun seg 22, Så får jeg ordnet litt og sovet litt føre pupp igjen . . Er bare litt over 5mnd da , Så ikke så stress enda! 😀

  32. Vi samsov med jr mellom oss i ca 9 mnd pga mangel på eget rom og utvokst sprinkelseng (var midt i flytting og fant ikke ekspansjonssettet til sengen). Fungerte fint for oss i da 9 mnd, så ble det så mye bevegelser på mini at ingen sov. Da fant vi heldigvis delene på sengen og fikk flyttet ham inn på eget rom.
   Jeg ante ikke hva våkenetter var før han var ca 19 mnd og hadde startet i barnehage…. Hånd-fot-og-munnsyke startet helvetet, deretter en periode med natteskrekk, drømmer og mareritt, omgangssyke, utallige forkjølelser og utslitte foreldre.. Så kom våren, mini holdt seg frisk, og vi har atter glemt hva våkenetter var. Helt grusomt mens det pågår, men det er heldigvis faser for alt, så det går over.. nå gruer vi oss til et nytt barnehageår og er veldig spente på hvordan vinteren og nettene blir!

  33. Jeg er så glad for at du samsover og ikke hører på hva andre sier. Med min første så prøvde jeg å høre på alle andre og tvang storebror til å sove i egen seng, og inn på eget rom etter 6 måneder. Funka det..neeeeii. jeg fikk til og med dårlig samvittighet når jeg sov ved siden av han på dagtid. Heldigvis så ble jeg klokere og fulgte mine egne instinkter. Da nr.2 kom så gjorde jeg akkurst som jeg ville. Nå samsover vi med nummer 3, han er 6 måneder og vi sover så utrolig godt. Det skal sies at nr2.og 3 er noe flinkere til å sovne enn det nr.1 var. Men kanskje det har en sammenheng med at jeg var så stressa og ikke hadde han i vår seng?
   Og nei…de blir ikke i senga deres til de er konfirmanter, men man må gjøre en innsats for å få dem over i egen seng. Her var det far som tok den støyten (jeg klarer ikke å være konsekvent nok, er altfor glad i søvn). Lå på madrass mellom sengene deres i 2 mnd og vips så sover de natta gjennom uten å komme inn til oss. De er nå 5 og 3 år. Blir vel en ny runde om noen år med minstebror. Stå på, du fine dame!!!

  34. Samsov med begge guttene mine. Men måtte etterkvart flytte over i egen seng – 7-8 mnd alder – då det ble mer våketid enn sovetid- noe med å vekke hverandre med lyder og bevegelser. Har fortsatt ikke hele netter enda, minste er 3 år og eldste 6. Så eg fikk egentlig bare lyst å gråte av innlegget ditt. Ikke fordi eg ikke unner alle som kan få sove – men FY F så tøft det har vert. Minsten hadde mageproblem – og kanskje 2 timer i strekk var det meste. Så eg fikk lyst å gråte når eg leste korleis det egentlig kunne vert – uten søvn slutter ein å fungere, mentalt og fysisk, men aldri om dei skulle ligge aleine eller ikkje bli trøsta- herregud så vi har bært/byssa/gått/ og kosa på minsten som hadde så vondt. Både eg og far ble sykmeldt i perioder, eg fekk ein solid knekk som fortsatt tar sin tid å bygge opp – mye migrene og svimmelhet. Men, så har eg to fantastiske barn- kreative, eventyrlystne, trygge og “sterke” gutter. Så tross søvnløse netter, takk o lov for at vi alltid var der for dei både mamma eller pappa – dei har opplevd trygghet, noko som eg trur er uvurderlig.

  35. Line: uff, det fjør meg vondt å lese dette… for selv om det funker for leg så ser jeg jo at det ikke gjelder alle. Jeg har vært utrolig heldig, for jeg er ikke like tøff og sterk som det du har vært! Jeg har uendelig mye respekt for dere som har gått dager og netter uten søvn, det skal dere vite, og jeg setter derfor enda mer pris på hvor heldig jeg er npr jeg leser slikt… stor, varm mammaklem til deg!!!

  36. Mine sov i egen seng på eget rom fra nyfødt og hadde ingen våkne netter . Nå ga jeg flaske men dem sov igjennom natta til kl 5-6. Rommet var vegg i vegg så fikk jeg sengen i fred . Er jeg den eneste ? Eget rom fra starten følte jeg var det beste så slapp jeg problemer senere

  37. Samsoving er helt genialt 🙂 De første ukene gjorde jeg ikke dette fordi alle andre maste om rutiner og ditt og datt ang legging og sove i egen seng .. Men jeg ble så sliten av å sitte i senga flere timer om natta å amme .. Var min fastlege som tipset meg om det ,på 6 ukers kontrollen .. Da var jeg så bleik så ho kunne nesten se gjennom meg .. Haha . . Ho hadde hatt tvillinger og ho bare la seg på ryggen og lot brøda flyte ut .. (hennes ord) Så etter det la jeg mini inntil meg og sov brått i 7 timer ifølge fitbit klokka mi! En ny verden ! Vi gjør dette enda.. Har ganske stor og sterk utdriving så har en sånn klut på puppen så strålen ikke står når han kobler seg selv på 🙂 bytter side 1 gang iløpet av natta .. helt genialt ❤

  38. Daniela: samsoving er en vinner altså, så godt å høre at du fant gleden i det du også! Her ble det litt automatisk, jeg fikk beskjed om p gjøre det da jeg var på sykehuset… og siden har vi bare fortsatt! Nå begynner hun å finne søvnen selv da, men samsover i overgangsfasen.. selvstendig liten pike..!

  39. Hei Line. Vi har samsovet helt fra poden vår ble født i begynnelsen av juni, men han har ligget i en egen bedside crib. Etter å ha lest dette innlegget, så begynner vi med, i natt, å ha han i babynest i sengen vår😟 Litt nervøs for det, men en lang natt med mye søvn hørtes fristende ut😊 hva gjør dere med raping etter mat? Dropper det? Blir det ikke mye gulping og luft i magen? Hva med bleieskift? Vi sjekker alltid bleia før amming i tilfelle det er noe i den, sånn at han slipper å ligge med det hele natta.
   Camilla

  40. Så koselig,Line!
   Mine to jenter på 7 og 11 lå på eget rom fra dag 1, dvs 3 meter fra nin seng til deres pga tettitett rom og åpne dører. Ingen av den sovnet ved puppen og roet seg aldri med mindre de fikk ligge ned, tett innpakket for seg selv. Ser nå at dette ser iskaldt og følelsesløst ut ift deres netter, men de var gode sovebabyer begge to! Jeg hadde massevis av melk, så de måtte alltid opp å rape og kvitte seg med overskuddsmelka før de lå i melkekoma. Prøvde jeg å kose og dille etterpå, ble det bare grin, nei- la meg i fred, jeg sover! Begge sov natta igjennom før de var 4 uker. Jeg hørte hvert minste pust fra dem og var ofte opoe og sjekket dem, og pumpet meg også i løpet av natta. Men melka var næringsrik, så begge var de to mest deilige blubbebabyene i begge barselgrupper, hehe!
   Når jeg leser hva du skriver, føles det litt sårt, men dette var ikke noe vi hadde bestemt oss for på forhånd, det ble bare sånn etter tre døgn med bæljing og samsoving på sykehuset. Minstemor er derimot blitt mer og mer kosete med åra og er alltid velkommen i senga mi om natta hvis hun ønsker det.

  41. haha… minne mæ om lillesøster som sugde sæ fast på haka mi så æ fikk blå hake i flere uker..
   Bare de får tak så heng de der.. ikke så farlig om det kommer mat ut derfra 😛

  42. Samsoving er gull! 🙂 Her legges prinsen mellom 20-21 og sover i babynestet sitt til alt mellom 00-02, før han våkner og vil ha litt mat og kos. Da legger jeg han inntil meg, men det skal sies at vi aldri har hatt slike lange og gode sovenetter som du er så heldig å ha! Det lengste jeg har sovet på 6 uker er 4 timer, og det var én gang. Ellers er det stort sett 2-3 timers strekker! Ammetåka har fått en helt ny betydning.. 😛
   Forøvrig kjenner jeg meg godt igjen med suging, krafsing og lange pupper! Jeg har våknet opp med sugemerker på oversiden av puppen, på siden av magen og underarmen, så det er jammen bra at pappaen og jeg fremdeles deler seng, hvis ikke hadde han nok trodd at jeg hadde andre mannfolk enn lillesjefen på besøk i senga i løpet av natta!

  43. Camilla: dropper raping, da hun skjeldent har problemer med det og raper og fiser uten hjelp eller vondt.. når det gjelder bajsbleie så har det kun skjedd en gang på tre måneder at hun gjør det på natten:-) da “bytta” hu den selv..!! Tok den av selv i vaffal!

  44. Altså.. Min gutt som fylte 4 nå samsover fortsatt…… Nå skulle han over i egen seng sa han selv og etter første natta ville han ikke det mer og jeg hadde vondt i ryggen etter en natt “alene”.. For dry ligger vel en pappa et sted i andre enden😂 de gir seg nok en dag men han har fortsatt behovet og det skal han få dekket.

  45. Jeg pleier ikke å kommentere på blogger, men altså… For et fantastisk blogginnlegg fra en fantastisk mamma!! Vi har også ei jente på 4 måneder vi samsover i bedside og i sengen, litt om hverandre alt etter hva hun selv vil. Og vår er også stort sett veldig fornøyd og gråter veldig sjelden. Og ingen våkennettr her heller! Som du skriver, våkner jeg av at hun kjører noen kjappe vendinger med hodet når hun skal ha mat;-) Trygge bebiser er fornøyde bebiser tror jeg altså.. Stå på videre, med å følge instiktet og spre det glade budskapet👏🏻

  46. Her har vi prøvd ALT (han er nå 4 år da) men når baby seng var aktuelt stod den helt inntil min seng, så han kunne se meg hele tiden om ønskelig. (Ikke at dette natt/morra trynet er mye å se på) så fikk han eget rom.
   Men han lå på en sånn puste alarm, som gir lyd fra seg om han sluttet å puste i så og så mange sekunder, kunne se hjerteslag osv og vi kunne høre ham når han våkna som en vanlig babycall (Puste gjorde han, så alarmen gikk bare av de gangene jeg glemte å slå den av når jeg løfta ham ut av senga. Far var rask på foten da ja 😇)
   Men han skulle ikke ligge der inne, skulle ligge hos mamma han.
   Så her driver vi fortsatt med samsoving, funker perfekt og jeg elsker det. Bli våkna av kos, nuss, klem (og våkner jeg ikke da, gjerne et slag i trynet men men han prøvde jo først med de søte tinga)
   Kjøpt ny seng nå, som vi håper han vil ligge i. Begynner å bli trangt, selvom jeg elsker å ha ham der. Han ligger gjerne å holder meg i hånda om natta, eller sier “ligge under hos deg jeg mamma” og kryper under dyna mi.
   Før vi begynte med samsoving var jeg oppe minst 1 gang hver annen time, en smule slitsomt.
   Så slår et slag for samsoving, det er kos, de sover bedre og de koser seg og det gjør vi og!!!
   Men nå begynner han å ta litt for stor plass merker jeg hehe

  47. Hei 😉
   Jeg må bare høre med deg- for vi har akkurat fått ei lita jente for 11 dager siden.
   Hun kom 10 dager før termin men var liten (2500) og ville ikke suge på brystet med en gang.
   Så ene første uken har vi matet med kopp, men nå
   De siste dagene tar hun pupp. Da vi fikk streng beskjed av sykehuset om å få henne opp i vekt har vi vekket henne hver 3 time for å
   Mate henne, men hun er helt i koma og vil helst sove til hun våkner av seg selv.
   Vi lot henne sove i matt, å da sov hun fra 12 til nærmere 6. Så fikk hun mat når hun selv våknet .
   Hvordan gjorde dere d med Maren?! Sov hun sammenhengende lenge uten å spise?
   Jeg er så
   Bekymret for at hun ikke får nok mat når hun skal regulere seg selv ;(

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg