Mammapolitiet – huff, de vil du ikke møte på.

La oss snakke om det. De rosa elefantene som finnes på nettet som tar stor plass i mammaforumer/grupper og er veldig slemme med hverandre og andre mødre. Ja, jeg snakker om mammapolitiet.

Helt fra jeg ble gravid har jeg prøvd å holde meg unna forumer der mammapolitiet samles. Men de finnes på facebook-grupper jeg er glad i å hente tips fra, og de finnes der. De finnes når jeg googler. De finnes når jeg blogger. Og de finnes helt sikkert i butikken når morsmelkerstatning og en kald øl står på båndet samtidig.

Jeg googlet faktisk “når kan man ha barnevakt” før jeg tok avgjørelsen om å tørre å gi fra meg ansvaret for en kveld/natt. DAMN, burde jeg aldri gjort. Det florèrer av mennesker som skal fortelle andre hvor gammel man skal være eller hvor dårlig mamma man er om man gjør det for tidlig. Jeg har merket at Maren har vært klar for barnevakt en stund faktisk, jeg må innrømme at det antageligvis var mye værre for meg enn for Maren å være borte ei lita beite! Maren STORKOSTE seg og jeg er ganske sikker på at hun ikke tok skade av det mentalt å sove et annet sted. 

“Du er en dårlig mor hvis du trenger barnevakt når hun er 4 måneder, hvorfor fikk du barn i utgangspunktet hvis du bare skal gi fra deg ansvaret?” var et svar til en kommentar på et mammaforum. “Barnet trenger mamman sin og skal IKKE måtte forholde seg til andre før det kan snakke og be om å overnatte hos andre enn hjemme”. “Jeg har aldri hatt barnevakt, og ønsker det heller ikke. Jeg syns det er en uting med å overlate et barn til andre. Mamma til 5- åring.”

Jeg tror det er enorme forskjeller med barna som blir presentert i disse kommentarene. Maren viser veldig sjelden tegn til at hun har ubehag med andre mennesker. Rett skal være rett, på det rette tidspunktet når hun er veldig trøtt, kan hun vise en slags skepsis til noen – så introdusering til nye mennesker skjer som regel når hun er våken og ikke midt i leggetiden. Men poenget mitt er at hun tilpasser seg andre uten merkbare endringer i hennes adferd. Hun smiler, ler og ironisk nok tar hun flaska mye bedre fra bestemor og svigerinne enn av Torben og meg. 

Hadde Maren slått seg fullstending vrang på et nytt fang, vist ubehag ved å komme nye steder eller rett og slett ikke følt seg helt vel med andre familiemedlemmer hun har møtt mye, så hadde jeg ikke vært komfortabel med å la noen passe henne. Hadde hun grini mye og vist tegn på at hun trengte mamma og pappas trygghet og nærhet for å roe seg, ja da hadde det blitt vanskelig med barnevakt. Men nope – så lenge det finnes et fang å få kos, omsorg og kjærlighet i så er hun likeglad. 

Tilbake til Mammapolitiet. Hvem er egentlig disse? Er mammapolitiet perfekte mødre som aldri gjør noe galt? Eller er mammapolitiet overbeskyttende damer som syr puter under armene på ungene – som gjør de “bortskjemte” og kun trygge i mammas fang? Eller gjør de det fordi det passer dem SELV best å aldri vurdere barnevakt, og derfor bør heller ingen andre gjøre det? Har de ikke andre mennesker i sin omgangskrets som de stoler nok på, slik vi er så velsignet med? Greia er bare at jeg er skremt over hvor mange som mener at det DE velger er det rette for absolutt andre barn. “Jeg ville ALDRI hatt barnevakt så tidlig!”. Hva svarer man på slikt? Man må jo som mor være klar over at alle barn er forskjellige og det som ikke passer for din unge kan være helt normalt og kjempeflott for andres barn..! Jeg dømmer ikke de som ikke har barnevakt før poden er et halvår, men jeg forventer også at ingen dømmer OSS som har et barnevakt-vennlig barn… Does it make sense, egentlig?

På spørsmål om når barnet var klart for barnehage så var det MANGE som ville si sin mening. Jeg ble veldig skremt av holdningene til mange der, en skrev at barnet aldri er klar for barnehage da barnehage var for foreldrenes skyld og ikke barnas. Oh, hey! Fy fader så mange tær man tråkker på med et slikt utsagn. i mange, mange år har vi mennesker sjonglere mellom jobb og familieliv – og ikke alle har mulighet til å gå hjemme med barnet frem til skolealder. De absolutt få tillfellene er så heldige, faktisk. Jeg gleder meg til Maren skal i barnehage, jeg! Ikke for min egen del – men fordi jeg gleder meg til hun er i samspill og lek med andre barn og andre utfordringer enn å presse runder på det lokale kjøpesenteret eller sitte i lekegrinda og pludre. Jeg klarer virkelig ikke se for meg at hjemmemammaen som mener at barnehage er en uting sitter like mye å pludrer,leker og gir utfordringer til barnet som man får i en barnehage. Men det er noe jeg bare antar da, basert på egne erfaringer. Jeg ligger ikke 24/7 på gulvteppet og dikkedakker med Maren. Selv er permisjonen min ferdig i januar 2018. Deretter er det pappa Torben som skal være hjemme med arvingen frem til barnehagestart når hun er rundt året i mars en gang. Barnehageplass er søkt og jeg er glad for at vi har et barn som allerede nå trives svært godt med andre omsorgspersoner enn oss selv. Jeg er også ekstremt takknemlig for at vi har så mye familie rundt oss som gladelig stiller opp og ønsker å ha Maren hos seg. 

Første gangen jeg var borte fra Maren mer enn å hoppe i dusjen var da jeg dro på butikken da hun var 5 dager gammel. Da var hun med pappan sin. Greit nok at pappa ikke har pupp, men han har alt annet – og en liten kopp med morsmelk vi kunne mate henne med hvis det ble helt krise. Det ble det aldri, men fy så tøff jeg var som dro på butikken så tidlig og stolte på at Torben kunne sine saker. På den tiden mistenkte jeg han for å være en bedre far enn jeg var mor for Maren uansett. Han er myyyye roligere enn meg, og det smitter over på Maren. I helgen overnattet Maren hos bestemor og det gikk etter bestemors eget utsagn – over all forventning. Hun utførte det jeg vil kalle “bestemormagi”. Sannheten er at Maren våknet kun en gang på natten for flaske, og sov da til sammen rundt 12-13 timer i løpet av natten. Puuh! Sovehjertet hennes fungerer i andres seng enn bare vår! Det skal innrømmes at det gjorde godt for mamsen også, jeg syns det var utrolig befriende å ha en baby som elsker andre menneskers oppmerksomhet og som kan uten problemer knytte seg til andre omsorgspersoner enn bare oss. Det er ikke gitt at alle barn er slik! Her er hun nok lik sin mor og far i lynne, vi elsket også andre mennesker og oppmerksomheten og tryggheten vi fant i andres fang.

Uansett – jeg skal ikke være den som sier at “dette fungerer for oss, og derfor fungerer det for alle andre også”. Jeg både tror og håper at alle kjenner sitt eget barn best, og dermed tar riktige avgjørelser for deres egne. Jeg bare ber alle mammaer på nett om å være veldig forsiktige med de sinte ytringene sine, for det er så himla mange som får tær og mammahjertet sitt tråkket på når de (vi!) tror vi gjør alt galt! Er det noe jeg har måttet jobbe MYE med de siste 4,5 månedene, så er det å stole på min egen magefølelse, og ikke la meg påvirke av hva alle andre mener og gjør. Det står jeg ved ennå. Velmenende råd er selvsagt velkomment, så lenge man ikke møter på Mammapolitiet rundt enhver sving som klubber ned veldig mange avgjørelser tatt av en mamma som bare mener alt godt for sitt barn.

Ha en fin dag videre – og stol på deg sjæl! 

Line Victoria, Supporterfrue – på Instagram også.

BXdqc25AYS6

Bildet er tatt når jeg hadde barnevakt. Puppene er vanskelig å tilpasse seg når det er litt lengre pauser mellom ammingen!

47 kommentarer
  1. Skulle du våkne opp en dag å være helt tom for dårlig samvittighet står Mammapolitiet klar med en helt fersk dose til deg!TA- DA! Det er altså HELT sikkert. Akkurat som om man noengang går tom.. 🙂
   Helt enig i det du skriver. Det beste er å stole på seg selv.
   Og ang bhg…de har sååååå godt av å krangle,leke og lære seg å dele med andre barn.

  2. AMEN!!!!!! Jeg håper og trur det er flere som er på din (vår) side enn “mammapolitiet”. Er bare “mammapolitiet” som hyler/roper høyest og mest.

  3. Med førstemann var jeg borte fra han en natt da han var 6 uker. Da var han hjemme med pappaen sin. Med minstejenta var jeg i Paris fra torsdag til søndag da hun var 2,5 måned. Hun var da hos bestemor. Det gikk helt fint:)

  4. Mammapolitiet er overalt! Jeg sendte frøkna på overnatting når hun var 6 mnd, jeg døde innvendig, men hun hadde hatt det supert. Den eneste som kjenner våre barn på den måten er jo faktisk oss selv!
   Gjør det som er riktig for deg, for den jobben en gjør som mamma er kjempe bra – uansett!

  5. Digger bloggen din – du er helt rå!
   Min mamma hadde min bestemor som barnepass til meg, når jeg var ganske liten, opptil flere ganger. Sitter i dag som en oppegående 22 åring med jobb, min egen bolig, bil, lykkelig liv osv. Tror ikke jeg har tatt så skade av å blitt passa på av andre fra jeg var noen mnd. gammel. Jeg har ihvertfall blitt veldig selvstendig – så disse mammapolitidåsene kan ta seg en bolle eller to, MED mormelkerstatning til 🙂 Makan!

  6. Å herregud, skjønner at jeg burde melde meg selv til barnevernet før mammapolitiet gjør det! Lille her var 3.5 uker første gang vi hadde barnevakt. Hun tar flaske som en gud (og tar puppen uten sugeforvirring, say whaat), og mormor passa i fem timer mens vi var ti minutter unna hos et vennepar på middag. Mormor storkoste seg, førkna hadde spist, rapt, bajsa og sovet hele tida, og vi nøt noen timer i godt selskap med GOD samvittighet. Det skal sies at vi ikke ba om barnevakt, men at mormora tilbød seg så vi kunne være “bare” voksne i noen timer, og slippe gulp i middagen. Jeg savna ikke babyen min en gang #worstmomever

  7. Så bra skrevet! 👏👏 Alle mødre, uansett alder er nok usikker på alt med det første barnet. Det er da et mysterium for meg hvordan mødre kan spy ut så mye drit til hverandre. En må kjenne sitt eget barn og å sin egen magefølelse. Personlig tror jeg det er sunt med litt voksentid. Jeg kjenner selv hvor mye energi jeg får av det. Alle får passe på seg selv og sitt og være snille med hverandre😊

  8. Takk! Lurer på hvem de er og hvilken utdannelse innen pedagogikk og barns utvikling de innehar de som snakker for absolutt alle barn. Jeg har en 1-åring og en 4-åring og kvir meg ikke til lille skal begynne i morgen. Han vil gjerne være sammen med andre barn og let’s face it, det er omtrent ingen barn som er hjemme på dagtid i dag. De koser seg i barnehagen mens foreldrene er på jobb. Vi prøver så godt vi kan å tilrettelegge slik at det ikke blir for lange dager og jeg nekter å ha dårlig samvittighet for det. Han er klar for nye utfordringer og det er mor også.

  9. Man må bare le av det såkalte “mammapolitiet”. Svarer er at de ikke har annet å gjøre enn å kritisere andre. De tror alt det de gjør er riktig. Men det finnes ikke alltid noe riktig svar. En må bli kjent med sitt barn og finne ut av hva som er best for seg. At dere tok en kveld alene er bare bra for dere som et par. Det må også ivaretas. Så “mammapolitiet” som ikke kan la et 5 år gammelt barn overnatte hos f.eks besteforeldrene sine burde tenke seg om da barn trenger andre mennesker i livet sitt enn å henge kun på sin mor. Gjør barnet en tjeneste å la han få slippe å bo hjemme til han er 30 med sosial angst!
   Line, du gjør er flott jobb med din lille Maren, fortsett slik. Hun kommer til å bli en utadvent og trygg jente! Fortsett å blogge ærlig!

  10. Man vet selv hva som er best! Vi har ikke hatt barnevakt til jenta vår på snart året ennå. Men hun spiser ikke fast føde, tar ikke flaske og våkner hver time på natt. Unner ingen det..! Haha 😅

  11. En del av det å være mamma er å kjenne ditt barn og (prøve) gjøre det beste for barnet ditt. Ingen andre kan gjøre den jobben for deg(evt pappa). Mammapolitiet kan ta seg en bolle i den sammenheng! Du vet best Line!
   Jeg selv har et svært skeptisk barn som ikke er så glad i å bli holdt av andre(7mnd). Så barnevakt skjer i små doser innimellom, uten at vi går så langt unna. Tar tiden til hjelp, ikke så mye annet å gjøre dessverre.

  12. Jeg må bare si at bloggen din er super bra:) Når det gjelder dette med barnevakt, så er alle familier forskjellig. Vi har en 12-åring og tvillinger på 10 år. Altså 3 barn under 2 år en periode, er ikke å spøke med. Når vi kom ut av sykehuset med førstemann (han var veldig syk og lå på sykehus i 6 uker), så trengte vi virkelig en natt alene. Bare å få treffe venner, spise god mat, og ikke minst bare være oss… Når tvinsa kom, så var de altfor tidlig født, og lå vel også på sykehuset i 6-7 uker, og da med en som var under 2 år hjemme, så var det ganske slitsomt. Hadde vel barnevakt til de også uken etter vi kom fra sykehuset, for å ha litt kvalitetstid med eldstemann, som da ikke hadde hatt mamma og pappa for seg selv i alle disse ukene….
   Ser dette som en fordel, da alle våre har et helt spesielt forhold til alle sine besteforeldre (Var de som passet ungene når de var små. Og alle har forskjellige behov, ungene er forskjellige (noen trenger kanskje barnevakt, så de kan få sove å komme seg til hektene??)Synes “mammapolitiet” burde skamme seg, da det er mange usikre foreldre der ute, og noen tror kanskje at de gjør feil ved å få kommentarer fra sånne som “mammapolitiet” i ansiktet, og dette gjør sikkert noen enda mer usikre.
   Stol på din egen magefølelse, og gjør som man selv føler for:):):)

  13. Amen!! Ikke la deg påvirke av mammapolitiet og fortsett å blogge så ærlig og herlig! Du er en viktig stemme blant alt hysteriet som finnes i mamma-verden på nett! Vår lille er 3,5 mnd og har blitt passet besteforeldrene sine flere ganger allerede! 😀

  14. Elsker at du tar opp temaet om Mammapoliti. Det som jeg synes er så gøy er at det florerer med mammapoliti, men ingen vet at de er det selv.
   En venninne som jobber som psykolog sa til meg en gang “det er lettere å håndtere mammapolitiet når man vet hvilke mekanismer ligger til bunn, og det er usikkerhet hos dem selv”. Tenk på dette neste gang du møter mammapolitiet, og de blir lettere å håndtere 🙂
   De er ikke vemmelige for å være vemmelige, og for å få oss til å føle oss som elendige mødre. De søker aksept på hvordan de selv gjør ting, fordi de er usikre. Grunnen for at de skriver “Jeg ville ALDRI hatt barnevakt så tidlig” er fordi de ønsker at noen skal skrive “HELT ENIG!!! DU ER EN GOD MOR SOM IKKE HAR BARNEVAKT TIDLIG”
   Jeg er spesialpedagog av yrke og møter mange mammaer som ønsker at jeg skal “bekrefte” at hva de gjør er riktig. Men jeg sier som regel at en god mor er en mor som gjør så godt hun kan. Utover det, så skal en rolig magefølelse hos mor og fornøyde glade barn være bekreftelse nok på at man gjør en god jobb for sine barn.

  15. AMEN!!!!!!!
   Tusen takk for enda et ærlig og rett fra levern innlegg <3
   Lille frøkna deres tar ikke skade av å være med andre. Når jeg fikk min jente hadde vi barnevakt 1. gang når hun var 6 uker og det i tillegg en hel helg!!!! Da var det min mamma og pappa som hadde henne mens vi var i bryllupp. Når hun var 12 uker var hun en hel helg hos et vennepar av oss... Jeg er kronisk syk og vi har nå de første 9 årene av livet til vesla hatt en god del barnevakt... men hun har ikke tatt fryktelig mye skade av det...
   Hun begynte i bhg når hun var 10 mnd og jeg har vært hjemmeværende siden...
   Hun har vært heldig med at vi har kunnet ta fri osv når det har passet oss,og hun har aldri vært i bhg mer enn 6 timer. Stort sett ville hun ikke være med hjem derfra 🙂 Nå skal hun begynne i 4 klasse,og vi har aldri hatt behov for stressende morgener og ettermiddager. Hun har gått på Skolefritidsordning et par timer etter skolen frem tom 2 klasse,men nå har hun egen nøkkel og trives med det <3
   Stå på og lykke til

  16. Kjære vene deg, Line Victoria! Hvorfor i all verden googler du noe slikt? Du må stole mer på instinkt, hjerte og magefølelse tror jeg, det høres ut som du forårsaker dette stresset mest selv, nettopp fordi du oppsøker steder hvor dette mammapolitiet opptrer! Jeg spør heller venninner med barn når jeg lurer på noe selv, det synes jeg er aller best, fremfor å google og håpe på at jeg finner et “fasitsvar” som forhåpentligvis var så likt hvordan jeg selv tenkte/trodde. DU ER EI SUPER MAMMA- det er jeg 100% sikker på!

  17. Jeg syns det er så bra at du som en offentlig person har så bra meninger og ikke minst hatt babyen borte på overnatting! Mini er er straks 5 mnd, sov hos bestemor sist uke! Alt gikk så fint, han er også veldig trygg på andre og smiler som regel dagen lang! Min mening er at selv om man blir mamma så skal man ikke miste den sosiale biten som eksempel unne seg en tur ut med venner osv! Alt med måte så klart,men en kveld barnefri i ny å ne har alle godt av mener jeg da🙈 Har selv en 5 åring også han har sover mye hos bestemor og bestefar ikke fordi vi ikke har tis til han så klart! Men for besteforeldre er barnebarn livets dessert.. nå er han jo så stor å bestemmer selv, men har han lyst til å sove der og det passer for dem så kan han det uten noe diskusjon fra våres side:) nå da han også har blitt så stor så ser vi hvor mye glede liten og stor har for hverandre, besteforeldre har mye å gi til sine barnebarn! Og vi håper så klart at minstemann. I huset får like bra forhold til sine besteforeldre som storebror har:)

  18. Jeg husker det var en som sa til meg at jeg hadde ødelagt datteren min for livet med at jeg hadde barnevakt da hun var 3,5 mnd.
   Hadde brystbetennelse å var så dårlig å ble lagt inn på sykehuset.
   Hun mente at for hver gang jeg hadde barnevakt ville barnet mitt tro jeg var død. Å at hun da ikke ville knytte seg til meg,hun sa også at om man hadde barnevakt på dem før dem var 4 år ville hun utvikle seg tregere enn andre. Jenta mi er 11 1/5 nå hun ligger ikke langt bak heller langt forann. Skulle ønske folk kunne passe på seg selv. I barnehagen der jeg har minsten har vi en del mammapoliti. Dem kan slenge med leppa om hvor dårlig foreldre man er som leverer “tidelig” å henter sent. Det er faktisk ikke alle som har mulighet til å gå hjemme.
   Gi mammapolitiet en bolle a. Følg magefølelsen din å gjør det som passer deg og dere.

  19. Jeg spurte en gang om hvordan folk løste det med at begge foreldrene jobbet turnus da vi begge er vernepleiere. Fikk som svar at vi burde ikke ha fått barn av ei fra mamma politiet. Hyggelig svar det. Sluttet da å spørre på forum.

  20. Vel, det at en del mødre opptrer som mammapoliit kommer av at de er usikre, er ikke spesielt salgbart – beklager. Da jeg hadde pappapermisjon, og mens skøyerungen sov sin ettermiddagslur, leste jeg en del mammablogger og kvinnesider her på webben. Du verden så mange besserwissere det er på barneoppdragelse blant mammastanden. Og dette er ikke mødre som akkurat fremstår som usikre, samt har behov for bekreftelse på at de er en god mor. Nei du, dette er – og de er mange – mødre som genuint ikke bare mener at de er bedre mødre enn andre, men faktisk tror at de er det på toppen av det hele.
   Nå er det også slik at jeg kjente igjen flere av disse mødrene fra deres engasjement i kommentarfeltene til en del andre barnerelaterte saker som mediene beskrev. Som far og mann syntes jeg først dette var morsom og underholdende lesning, men etterhvert fremstod det som tragisk. Jeg har stor sympati for alle mødre som føler på dette hver eneste dag – ikke lett å være mor når man blir bedømt av andre mødre.

  21. Amen til det!!! Herregud jeg får FRAS av mammapoliti. “Du er en dårlig mor fordi…” nei for faen! Jeg kjenner barnet MITT. Det funker for MEG, jeg driter igrunnen i hvordan alle andre gjør det.. Alle foreldre gjør sitt beste for sitt barn. Er det en veldig vanskelig tanke å ta innover seg?

  22. En kjenner selv sine barn best, og alle trenger litt egentid/partid innimellom.
   Vi har ikke ofte barnevakt, men nyter det når det først skjer. Ett av våre barn er svært skeptisk til nye folk og trenger god tid til å bli trygg på andre og derfor er det stortsett bare besteforeldre og tanter/onkler som har vært barnevakt hos oss. Med store deler av familien 2 timer unna blir det lite i hverdagen, til gjengjeld dukker besteforeldre opp og låner ungene på eget initiativ og har dem gjerne i flere uker i strekk om sommeren… det er deilig det! Savner dem, men vet de storkoser seg alle sammen. Og ikke minst deilig med litt “ferie” og løser noen utfordringer i forhold til lang skoleferie.
   Så nyt barnefri og bruk barnevakt når det passer dere. Kjekt for besteforeldre å lære barna å kjenne uten at vi foreldre er der og kontrollerer.

  23. Jeg kunne ikke vært mer enig med deg!! Moren min har ei venninne som alltid har vært livredd for å la datteren sin være på overnatting hos andre. Dette har jo selvfølgelig resultert i at barnet er redd for å bli passet av andre på natten. Utsagn som: “man må vente med å ha barnet på overnatting til barnet selv spør om det” blir jo helt idiotiske. Et barn på 5 år kommer ALDRI til å be om å sove borte når det har blitt “skjermet” for dette hele livet. Det er bare sunt at barn kan sove litt borte, være med andre mennesker enn bare mamma og pappa.

  24. Det er bare i Skandinavia mammapolitiet kan holde på sånn. I de fleste andre land er jo permisjon enten et fremmedord eller et kort gode på 3-12 uker etter fødsel… vi er så heldige her i Norge som kan kombinere barn og karriere, uten at barna behøver å lide for det. Og selvsagt trenger barn andre barn, enten i park, barnehage eller skole, så lenge foreldrene også ivaretar sine barn og prioriterer dem så godt det lar seg gjøre.
   Janteloven bestemmer altfor mye for oss! Hva skjedde med å backe hverandre opp og godta/akseptere andres valg, mens man er lykkelig med hvordan man lever sitt eget liv?! Sukk fra en mamma til alle andre, sterke kvinner!

  25. Lillemann her sov borte første gang da han var 3 mnd. Gikk supert. Kos deg med at hun kan være borte nå. Plutselig kommer en periode hvor det bare er mamma som er bra nok uansett. Her i hus samsover mams og Lillemann fra klokken 20 om kvelden (jeg ser på gilmore Girls et par timer vel og merke :’) fordi han er avhengig av meg om natten denne tiden. Så lukk ører og øyne for mammapolitiet og gjør det som er best for Maren 😁

  26. Tipper de som skrev de kommentarene er misunnelige og det kommer opp i slemme bemerkninger. Det er jo ikke normalt å ha den tankegangen, så kan tenkes at hun som aldri har hatt barnevakt, ikke har en familie som kan eller vil passe barna hennes. Hun som aldri har hatt barna i barnehage er neppe lykkelig hjemmeværende siden hun kmmer med slik oppgulp og ikke viser fortståelse. Man må ikke ta til seg slik. Mammaforumer florerer av mammatroll som ikke har det heeeelt bra med seg selv.

  27. Det er så bra at dere stoler på dere selv og tar egne valg, og alt du skriver er så rett. Det er enormt individuellt! Jeg blir så provosert av mammapolitiet..!
   Jeg var borte fra sønnen kjempemye første uka jeg!
   Fordi jeg ble kreftoperert samme dag som sønnen ble tatt ut med keisersnitt. Jeg var sengeliggende i én uke, og sønnen lå på prematuravdelingen, og vi var ikke i samme etasje på sykehuset. Kanskje to ganger om dagen ble sengen min trillet opp så jeg kunne ha han på meg en stund.
   Videre så har vi hatt ekstremt mye barnevakt, og dessuten kjempemange forskjellige(fra 13-84 år!:D), siden vi begge jobber som musikere er det mye kveldsjobb og reising. Sønnen er storfornøyd med barnevakt, og det kan til og med være et menneske han aldri har møtt, og fem minutter senere vinker han oss fornøyd ut døra. (Det er alltid mennesker VI har møtt/går god for/har referanser på..!) Vi bor i et annet land enn alle besteforeldre, så det er nesten alltid ekstern barnevakt. Og slik har det altså vært siden han var under ett år. Og det skal sies at han er en enormt happy kid, supertrygg, null problem med å være eller sovne nye steder, har vært med på alt mulig av reiser og nei, vi hadde aldri levd det livet eller gjort det på den måten om vi merka at han ikke trivdes med det. Såklart!
   Og jeg har en masse venner med barn som knapt har hatt barnevakt noengang eller reist med barna eller brutt en rutine, fordi det tydelig merkes at barnet ikke trives med det. Og da er det såklart helt rett valg å holde strikte rutiner, og være mye hjemme.
   Men du ANER ikke hvor mange ganger jeg har fått høre “Nyt det mens du kan, bare vent til han blir X år, da blir han skeptisk til folk/redd/urolig/umulig å reise med/sover urolig(har også alltid hatt sovebarn)/våkner tidlig/umulig å ta med på konsert +++! Hva VET folk om det? Det er en egen person, som etter 4,5 år fortsatt elsker å sove, nylig satt å så en 2,5 timer lang opera (og syntes det var gøy..!) fint kan være oppe og like blid til midnatt om det er sommer og noe spes som skjer, er en drøm å reise med, og digger å ha barnevakt. Jeg takler ikke mammapolitiet, og de finnes seriøst overalt!
   Du hadde da på ingen måte latt noen passe Maren om hun ikke var klar for det. Og hadde det blitt criiises, så hadde du jo bare reist hjem.
   ALLE barn er forskjellige. Det nytter ikke engang å spørre venner om råd. Fortsett å gå på magefølelsen!
   Heier på dere! <3

  28. Kjempebra skrevet! Barn er så forskjellige og jeg tror ikke mammapolitiet innser at det er mange forskjellige måter å være en god mor på. Jeg tror mødre som førdømmer andre på den måten rett og slett ikke har det så godt med seg selv.

  29. Vi hadde barnevakt til sønnen på 6 uker mens vi var borte i ett døgn.Vi brukte all tid på å prate og se på bilder av ungen og bikkja, mens lillegutt ble koset med og passet godt på av besteforeldre og tante. Den natta vi var borte sov han lenger enn noen gang…:-)Tror han hadde det som plommen i egget. Takk for supert innlegg!

  30. Hmmmmm….blir litt ambivalent etter å ha lest innlegget ditt og alle kommentarene. Kjenner at jeg sitter med en litt sur smak i munnen. Jeg tror ikke mammapolitiet vet at de oppleves som det, kanskje finnes unntak, men jeg tror det i bunn og grunn handler om veldig engasjerte mødre som elsker barna sine veldig høyt. Slik som alle kommentarene over. Det synes jeg er en fin ting. Men å ordlegge seg på en måte som får andre til å føle seg kjip? Tommel ned.
   Må innrømme at alle argumenter om hvor bra det er for barna å ha barnevakt, gå i barnehage, hvor trygge barna blir av det, etc. både fra deg og kommentarene over gjør at jeg føler meg litt kjip (skal være hjemmeværende mor)…
   Hvem er mammapolitiet nå?

  31. Jeg er generelt mot at ett-åringer skal begynne i barnehage. Mange barn klarer seg helt fint, men ikke alle, og de som ikke burde begynt så tidlig… Ja, vi vet ikke ennå hva det kan gjøre. Jeg var nok et av disse sistnevnte barna.
   MEN, så lenge du som mor merker at barnet ditt vil klare det helt fint (og du kjenner henne jo best) så ser jeg ingen problemer i det.
   Det er det at ALLE liksom skal eltes i barnehagen så tidlig, og vi vet hvilke barn som vil lide; de som sliter fra før (f.eks utrygg forbindelse til mor)
   Men datteren din har nok ingen utrygg forbindelse til deg nei! Du høres ut som en fantastisk mor, og fortsatt lykke til 🙂

  32. Stine: som sagt snakker jeg i innlegget kun for min egen del, og jeg tror Maren kan ha godt av å være i barnehage, og jeg i jobb.. så flott at du skal være hjemmeværende mor, det tror keg og håper jeg er et nøye overveid valg, og jeg regner med at du kommer til å løse det med nærkontakt med andre barn på en fin måte og at det er det du har planlagt.. det jeg snakker om er de ekstreme som skal fortelle meg at det er feil å bruke barnehage, eller de som har barna sine i barnehage og mener det er feil at barn skal bare være hjemme med mor.. jeg regner med at du har en plan – og at den planen er gjort for deg selv og barnet ditt – og ikke utifra hva man har lest eller blitt “tvunget” til.. selv må keg innrømme at hjemmeværende mor ikke helt appellerer til meg per dags dato – akkurat som ikke barnehage appellerer til deg og ditt barn per nå.. jeg tror ikke det finnes noe rett og galt her – men at vi må bli flinkere til å godta andres valg! Det å være hjemmeværende virker å være mer godtatt i de gruppene jeg har vært innom, bare så det er sagt… jeg har kanskje møtt på den ekstreme varianten av de som ikke liker barnehager… !

  33. Hei Line Victoria
   Stortrives med bloggen din. Jeg vil anbefale deg å lese en bok som heter “La mamma bæsje i fred” det er en svensk blogger som har skrevet den. Hun tar opp lignende ting som deg angående mammapolitiet. I tillegg kommer du til å få latterkrampe til tider når du leser.

  34. Jeg tror de fleste av oss mødre, om vi tenker over det eller ikke er litt mammapoliti på våre hjertesaker. Om det er tidlig barnehagestart, samsoving,amming,barnevakt,sikring i bil,skrikekurer og you name it. Når vi da får alle disse sammla i et forum så blir det veldig mange meninger, og vi kan ikke ta til oss alle disse rådene. Men vi vet jo at alle disse forskjellige meningene kommer, så hvorfor spør vi da i det hele tatt fremmede folk på nettet om alt dette?

  35. Det sa en lege til oss på legevakta da minsten hadde øreverk og måtte på legevakta. Han fikk passet sitt påskrevet for å si det mildt. Jeg er ufør og er hjemme, så strengt tatt trenger jeg ikke barnehage til minsten. MEN han trenger barnehagen, han trenger lekenkompiser, han har ikke godt av å gå i skjørtekanten på mora si dagen lang hver dag. Ingen på hans alder å leke med rundt her vi bor.
   Så barnehagen er for HAN sin skyld, der lærer han leke, samspill og andre ting på en annen måte enn å gå her med meg.
   Legen ble litt stille og rød på ørene og forsto han dreit på draget.
   Alle barn fortjener å ha noen å leke med, godt av noen timer vekk fra mor og far.
   Jeg leverer sent (gjerne 2 minutter før fristen 9.30, og henter igjen rundt kl 15.00) ikke stor fan av barnjage fra 7-17.00, i allefall når ikke behovet er der.
   De kan kjøsse seg, de som mener no annet. Sorry ord bruken, men jeg synes det er patetisk!!!

  36. Supporterfrue for president!
   Skulle ønske du var der du er nå, da jeg fikk barn for første gang for noen år siden og fallgruvene var mange og dype for en stakkars nybegynner som søkte råd på nett (og før jeg lærte litt mer om hvordan ting hang sammen gjennom jordmorstudiene – og gjennom å utvikle common mamma-sense med tiden, naturligvis). Så. Jævlig. Word. Detta har du orden på – du trenger virkelig ikke unnskylde deg for noen. Føkk mammamafiaen på div forum og følg magefølelsen, enhver ryddig forelder vet best for sine barn. Hilsen ei til som er helt enig i at små arvinger har dønn godt av å bli skjemt bort av ivrige, omsorgsfulle folk i nær krets en gang i blant, sånn at mor og far slipper å glemme helt hvordan det var å være voksen med behov for sosial omgang med individer uten bleie og smokk. Vinn-vinn i min bok, ass!

  37. Ikke ha dårlig samvittighet, Line Victoria, for dette er ikke din skyld! Men likevel, for å sette saken i perspektiv: Vi er pattedyr, produkter av evolusjonen, og i 100 millioner år tilbragte formødrene våre all sin tid sammen med avkommet sitt. Det vil si dag og natt, helt til avkommet nådde puberteten. Folk bodde tett og ikke i mer enn snaut 200 år har separate senger for mor og barn vært vanlig, i Norge. For drøyt hundre år siden var gjennomsnittlig ammeperiode på 2,5 år og kun siden 60- 70-tallet har det vært vanlig at norske småbarnsmødre har måttet jobbe. Menneskenaturen vår er likevel fortsatt praktisk talt den samme, som den har vært i hundretusener av år (og dét gjelder ikke minst for småbarn, som i stor grad er styrt av instinkter i og med at hjernene deres ennå er svært umodne). Måten vi fostrer barn på idag er alt annet enn sunn. Folk blir selvsentrerte og aggresive av det, i tillegg til at det gir en rekke andre negative utslag, og fagfolk er svært bekymret. Den negative utviklingen går svært raskt og det er all grunn til å tenke seg om.
   Dine reflekser er ikke din skyld (!) og etter alt å dømme gjør du ikke annet enn å reflektere den behandlingen (mishandlingen) du selv ble utsatt for, som liten. Din måte å fostre barnet ditt på validerer nemlig deg selv, foreldrene dine og den (u)kulturen dere vokste opp i, og jo sterkere lut du bruker desto sterkere blir valideringen.
   Lykke til!

  38. Supporterfrue for alle penga!!!
   Jeg er enig i alt du skriver. Vi har en gutt på 2,5 år og han elsker besteforeldrene sine. De har hatt mye kontakt med knøttet siden han ble født, og de kommer gjerne å spør om å ha han en helg bare fordi de har lyst og ikke fordi vi skal noe. Det er flott å se hvilken kontakt og nærhet de har sammen. Noe han har fått med å være alene med de. Jeg er så takknemlig for at vi har besteforeldre som stiller opp så mye som de gjør. Jeg kan ikke se at han har tatt skade av å være så mye på overnatting som han er, jeg vil heller si at han lærer mye mer. Dette er med på å forme han, noe jeg er utrolig takknemlig for <3 Jeg syntes det er leit at noen (mammapolitiet) skal komme å si at det ikke er bra for MIN sønn. Han kommer selv å spør om han kan dra på hytta med farmor og farfar. Kan det bli bedre? Dette er sånn vi har det, andre har det annerledes.
   Du virker som en helt fantastisk mamma. Og bloggen din er helt super, håper du aldri slutter å blogge. Btw må bare få si meg enig i den ene anbefalingen i kommentarfeltet; du MÅ lese "La mamma bæsje i fred", tårene triller og du får vondt i magen av latterkrampe. Anbefaler den til alle!!

  39. Ikke press deg selv til å være sammen med barnet ditt. At kontakten med barnet er positiv er det aller viktigste og har du ikke ork til annet, enn til å sette barnet i lekegrinden, så er sannsynligvis bestemor et bedre alternativ. Sørg imidlertid for at “reservemødrene” er så få som over hodet mulig.
   Utsett barnehage så lenge det lar seg gjøre og jo sterkere barnet ditt er, før det skal konkurrere med de andre ungene (om voksenkontakt o.a.), desto bedre. Det vil uansett ikke ha mye igjen for sosial kontakt med andre unger, før det er rundt to år gammelt. Men allier deg gjerne med en mor i samme situasjon, god tid i forveien, slik at barnet ditt kan få en mykere overgang. Har du krefter til det, så insister på lengre innkjøringsperiode i barnehagen enn den ene uken norske barnehager oppererer med. I Sverige er innkjøringsperioden på to måneder (så vidt jeg husker), og ikke hør på de norske pedagogenes forsikringer.
   All avhengighet (ikke bare rusavhengighet) er svært skadelig for mor / barn-relasjonen, og klarer du å gjøre noe med skjermavhengigheten din så er det trolig den største gaven du kan gi barnet ditt. TV, iPad og PC kan være ok, i små doser, men i lengden tapper det oss for krefter og forsterker angstproblematikk (som folk flest sliter med fra før).
   Lykke til, igjen!

  40. Her er det motsatt, kun jeg som får legge han. Gutten er 7mnd og hyyler om noen andre prøver:p samme for han om de bysser og går rundt eller om han ligger i senga, samme hylingen uansett. Så her blir det lite barnevakt, for å si det sånn! Det går helt fint på dagtid, men ikke når det er leggetid. Men kjenner snart at det skal bli godt med en kveld “fri”, da skal det hamstres inn med erstattning, for vet aldri når eller hvor mange ganger han våkner om natten, det kan være syv eller to liksom.
   Her skal vi vente med bhg til han er 1,5år, pga jeg syns det er tidlig å begynne når de er under året/rundt året. Men(!), det betyr ikke at jeg ikke har all forståelse i verden for de som må gjøre det og dømmer dem ikke i øst og vest fordi barnet må begynne tidlig i bhg. Jeg gjør det jeg føler er rett, og det min erfaring fra barnehage (er barnehagelærer) tilsier. Så kjære mammapoliti, ryk og reis! Stol heller på at foreldre kjenner sine barn best, og faktisk har peiling på hva de gjør:)

  41. Til Sander over her: fint at du nevner evolusjonen osv, men du glemmer at det gjennom tidene, også i andre deler av verden i dag, ikke har vært mor alene med sitt barn fram til voksen alder. Det er noe som heter “det skal en hel landsby til for å oppdra et barn”. Det har vært vanlig at hele storfamilien og bygda/landsbyen oppdro barn. Da gjerne den kvinnelige delen og eldre søsken, i tillegg til tanter, naboer, etc. Det er på ingen måte vanlig at en mor sitter alene med sitt barn i årevis. Og hvordan skiller denne gamle oppdragelsesmåten seg fra moderne oppdragelse? Vel, barna får mange omsorgspersoner uansett og innflytelse fra flere enn bare mor. Det er bra for utvikling og selvstendighet. Og i de aller fleste tilfeller kjenner foreldrene i dag sine barn best og tar de beste beslutningene de kan ta på vegne av sin familie og sine forutsetninger. Akkurat slik foreldre har gjort gjennom alle tider.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg