Ja, jeg er tommelsuger. Fremdeles.

Helt fra fødselen har Maren hatt et enormt suttebehov, og jeg skjønte raskt at hun var datter av sin mor, for å si det slik. Jeg er nemlig tommelsuger på 34. året, (som jeg avslørte i “funfact”-innlegget under) noe som i grunn ikke har plaget meg nevneverdig enn at jeg har måttet ha tannregulering hele to ganger i løpet av min tommelsuger-karriere, men også måttet kjempe for å bli trodd når jeg har fortalt folk at jeg fremdeles suger på tommelen. De fleste tror jeg bare tuller…!

(Jeg fant ikke noe annet bilde av meg selv idag enn dette fra bryllupsdagen vår…!)

Det er ikke så veldig «sykt» i hodet mitt at jeg suger på tommelen (og bretter/kniper på gamle olabukser) – men jeg kan forstå at folk syns det er veldig pussig. Jeg har ikke hatt noe umiddelbart ønske om å slutte heller, selv om pappa var helt fra seg da jeg begynte på skolen og fremdeles suttet på tommelen. Han prøvde alle taktikker, og jeg må vel innrømme at alle mulige trusler om å klippe av tommelen ble møtt med et enda større behov for å suge på tommelen. Best husker jeg at han truet med å stappe tommelen min opp i ræva på Leif Torsteinsen slik at den var full av dritt når jeg eventuelt skulle ha lyst til å suge på den. Her er det dog verdt å nevne at Leif Torteinsen ikke var en mann eller en nabo, men katten vår. En gammel, kastrert katt som hatet meg som pesten etter at jeg fant en saks og stusset værhårene hans. 

Da jeg brakk armen som 7-åring da jeg datt ned fra en stol mens jeg holdt tale for i farmor sin 60-årsdag (jepp, sykt oppmerksomhetssyk fra tidlig alder) ble armen gipset og jeg fikk ikke tommelen opp til munnen på 8 uker. Enden på visa var at jeg var helt SYK på å få den tilbake igjen i munnen, og det gikk jo som det gjorde. 8 ukers tommelfravær gjorde dessverre ikke susen.

Maren har nok arvet litt av dette. Veldig glad i puppen og vil helst sove på den. Gjør meg ingenting egentlig. Vi har ofte en felles siesta midt på dagen der jeg sover sammen med henne på patten. Jeg brukte de første 4 månedene på å amme henne i søvn, jeg gadd ikke engang å prøve la henne «finne søvnen selv», siden det ikke gjorde meg noe å være den som la henne hver kveld. Jeg gjorde alltid ninja-exit ut av rommet når hun hadde sovnet, hun sov i vår seng. Og når jeg la meg og hun pleide å våkne av alt styret – så var det «smækk, inn med patten» og sove videre. Jeg har jo sett tendensene til at hun har puttet tommelen i munnen, og en liten del av meg har blitt bittelitt stolt, men også litt trist – siden jeg vet at det er vanskelig å “gi opp” like lett som å sende smokkene til Sabeltann!

Smokk, ja. «Gudegaven» kalte alle mine venninner den. M tok absolutt ikke smokk. Jeg kjøpte spesialsmokker, Nuk, Mam, Trøst, kuleformet, ergonomisk, flate, korte, lange, silikon, gummi, økologiske ALT!! Jeg prøvde alt! Jeg dyppet den i sukkerlake,malt og i morsmelk, jeg kilte henne over nesa når hun hadde den i og prøvde igjen da hun spyttet den ut.  

Men plutselig en dag løsnet det. Tipset om å kjøpe en smokk som er beregnet på litt større barn funket som dægger`n som vi sier her hjemme i Grenland. 

Smokken viste seg å være for de over 6 måneder, så det var visst litt størrelsen og formen på den som falt i smak. Det er visst en Mam-smokk, med flat og rar tut, ikke silikon – men en sånn brunfarge. Det var liksom som hun plutselig skjønte greia med smokk! Nå kan jeg tilogmed legge uten å puppe henne i søvn. Ninjastyle-exit ut av sengen i stillhet er nå erstattet med «god natt, min skatt, sov godt!» og kyss i panna og pluggen i kjeften. Rett skal være rett, jeg ammer ved sengen, men det er fordi det er så syykt avslappende og digg å bare sitte i den gode stolen i mørket og kjenne at adrenalinet hennes siger ut av kroppen og gjør seg klar for en lang natt. Når jeg legger henne i sengen får hun smokken som går inn rekordkjapt, nesten så hun fremdeles tror det er puppen min. Hun spytter den riktignok ut i løpet av natten, slik hun gjorde med puppen når vi samsov med fri bar også, men hun våkner ikke av at hun trenger smokken. Ennå. Heldigvis. Jeg hører ofte om de mamsene som må inn 8-10 ganger for å putte inn smokken igjen i løpet av natten.

Forøvrig lodde jeg masse da jeg skulle google smokken for å finne ut hva slags smokk det var (jeg hadde kjøpt så mange forskjellige og ikke tatt vare på emballasjen, så jeg måtte ha hjelp av en mammagruppe til å leke detektiv for å finne ut hva slags smokk det var hun ble så glad i..) Så når jeg googlet Mam Latex Natural look så fikk jeg opp litt mer enn jeg hadde sett for meg…:

Anyhow!

Jeg innbiller meg at hun MÅ være sulten sånn i 6-tiden, så da henter jeg henne når babycallen lyser og spraker, og selv om jeg kunne prøvd å putte inn smokken for å få tre timers søvn til, så orker jeg ikke “kampen” og heller tar henne inn til meg i sengen og pupper/sover videre noen timer til. De siste dagene har det vært helt sykt, vi har sovet til 10.00 noen dager nå. Torben mener det er sovemiddel i puppene mine. (Hvilket det faktisk er, morsmelk er faktisk veldig søvndyssende for barnet – men søvndyssende også for mor når melkestasjonen settes igang!)

Jeg tror at det er lettere å avvenne seg fra smokken enn det er med tommelen, derfor gir jeg henne smokk når hun skal sove. (Hun vil som regel ikke ha den i kjeften når hun er våken, det er kun sutten og snuttefilten som gjelder nå.) Jeg vil anta det er lettere å gi fra seg smokken til Sabeltann når tiden er inne, fremfor å stikke tommelen i ræva på en kastrert hannkatt for å slutte.

Jeg vet det er delte meninger om smokk. At smokk er med på å “gjemme bort” følelsen barnet trenger når den egentlig er ute etter trøst fra puppen. Vel, de foreldrene må gjerne mene det – for min del handler det om å bruke en fin avlastning. Jeg er også lei av de som mener at man må bruke en odontologisk riktig smokk for å ikke få skjev tannstilling – men hey, der er genene så sterke fra morssiden at jeg tror regggis er veien å gå uansett helt uavhengig av smokken. Det må jo være sykt forvirrende for barnet også, dette med smokk.. Vi gjør alt for at de skal ta smokken når de er er småttiser, og få år senere gjør vi alt for å få de til å slutte. 

Når det gjelder min egen tommelsuging har jeg ingen planer om å slutte. Men jeg har lovet Torben at den dagen han får lappen så skal vi brenne den gamle olabuksa («Buksebretten») i hagen. Den som lever får se, jeg gruer meg allerede. Har hatt den buksebretten i maaange år, den er ganske slitt i kantene og lukter ikke lenger himmelsk for andre enn meg selv! (Den har vært vasket, men ikke like ofte som Torben skulle ønske at den ble vasket tror jeg.) Dere trenger ikke komme med tips om hvordan jeg skal slutte, for det vil jeg ikke uansett 🙂 Det handler først og fremst om viljestyrke, og det har jeg ikke nok av til alt jeg må bruke viljestyrken på. 

Heia smokk og tommel til store og små! 😉 Det finnes værre ting å bli avhengig av eller kose seg med…!

/Line Victoria

 

21 kommentarer
  1. Du stikker iallefall ikke tissen i trær, det er en verre hobby😂 Sugde på tommelen selv til langt opp i voksen alder. Tror jeg sluttet da jeg fikk kjæreste som skulle overnatte, husker ikke. Minsten nå, han nekter både smokk og tommel, har som du prøvd alt. Så nå skal jeg rett på butikken å teste den smokken der! Kanskje en sånn drakt også, får se😂

  2. Bruk i vei! Mam har vært løsningen med alle mine 4, med min eldste født i 92 hamstret jeg alskens smokker uten hell, helt til MUM åpenbarte seg i en babyforretning! Fikk en gang et tips av tannlegen min om å bytte smokker da de blir litt eldre, slik at de får en variasjon og ikke sliter slik på tenner/gum. Ingen av mine 4 har fått spørsmål om de har brukt smokk, og alle 4 har vært ivrige fans – så la frøken bare kose seg 🙂

  3. Hei Line. Sønnen min på to år er også sutter. Heller sutten enn tommelen, og vi får så lite søvn i utgangspunktet at vi nekter å ta den fra han.. maaaaaange som har meninger og sier at han må slutte med den Osv.. helt sykt..
   her går det også kun i Mam.
   Over til noe annet.. jeg er gravid i uke 37, og sliter heeeelt vilt med halsbrann. Husker du kjøpte mikstur, funket denne bedre enn tabl? Blandet du den ut i en flaske som du hadde på sengen da eller? Døøør av dette snart🤣🤣

  4. Hei!
   De suttene finner du over alt på matbutikker, i 2-3 pack. Du burde kjøpe de som er selvlysende, da finner både du og ungen den fort om den forsvinner ila natta 🙂
   Hilsen mammaen med oppkastbarnet på bensinstasjonen haha :))

  5. Cecilie: fine Cecilie!! Hvordan går det med dere? Huff, tenkte på dere da jeg kjørte videre – tenkte at jeg kjente meg igjen fra da jeg var liten, for jeg spydde alltid på vei til Kristiansand for p besøke Farnor, litt bilsjuk – men spydde mest fordi jeg gledet meg så enormt! Hahahah!!! Takk for tipset! Har hamstret nå!

  6. Pia: hadde en flaske Gavoscone (stor flaske) i bilen, i veska, på kjøkkenet, på soverommet, på kontoret – overalt!! Jeg syns mixturen funket MYE bedre en pillene! Husker jeg tok min siste slurk av den flaska rett før pressriene! Hehehheh!!!!

  7. Helt enig med deg, smokkene er lettere å gi opp enn tommelen, har egen erfaring på det, smokken på unga var ute i tre års alderen, min tommel var ute i 2.klasse.
   Ja det finnes mange smokkemotstandere der ute, og med fare for å få mammapolitiet på nakken, så mener nå jeg at unger ikke er så skjøre at smokk kan ødelegge de.
   Kan det hjelpe en familie til å få det bedre er det jo helt supert, akkurat som andre hjelpemidler som finnes!

  8. Må nesten le. Da min datter (nå 1,5 år) var nyfødt fikk jeg beskjed om at tutt minker risikoen for krybbedød(!). Hadde visst med pusten å gjøre uten at jeg husker 100% lenger. Men minien nekta hele suttingen, og da låg jeg der med angst og dårlig samvittighet i mange måneder etterpå.
   Fuck mammapolitiet. Vi vet selv hva som funker best for våre egne unger.
   Jenta di smiler og er fornøyd sier du. Det er en veldig god indikasjon på at du gjør en god jobb 🙂

  9. Mine to barn har ikke tatt smokk, og jeg har prøvd alle smokker jeg har kommet over. Er så misunnelig på de som har barn som tar smokk! Det må være den beste oppfinnelsen til småbarnsforeldre:)

  10. Takk Line. Jeg har en skål som ser akkurat ut som din. Hadde seriøst prøvd alt… helt til jeg i går kikket innom bloggen din, leste det her innlegget og tenkte..jaja vi prøver den samme her og så gir jeg opp smokk. Tror du ikke frøkna på 2 måneder tok den…jiiipiii.. stor glede i huset.. kanskje puppene mine kan slippe litt😊

  11. Har du noen tips til hvordan man kan si til mannen at man sutter? Syns det er driiiiitflaut! Hilsen 26 år gammel sutter

  12. Hei igjen Line 🙂 Jeg hadde akkurat rukket å henge tilbake nøkkelen/flaska før Isabella kasta opp inne på bensinstasjonen, og jeg desperat ropte etter nøkkelen igjen til de stakkars mannfolka der som bare sto og måpte haha.. Turen hjem igjen gikk heldigvis fint, takk som spør :)) Oppkast i bil og langt hjemmefra er jo bare et mareritt!!
   Det var koselig og morsomt å møte på akkurat deg midt oppi kaoset der da 😀

  13. Gutten vår på 4 måneder tok heller ikke tutt, før jeg leste her om å prøve en større en. Så vi gjorde nettopp det, og vips kan gutten sove sjøl, og mor fikk vaska golvet siden fødselen (hele golvet, ikke bare små områder her og der med gulp). Takk for tipset!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg