Det er ikke noe galt med Maren, nei.

Er det noe galt med Maren siden du ikke vil vise ansiktet hennes i sosiale medier?

Ukentlig får jeg faktisk dette spørsmålet. Faktisk fikk jeg også en mail av noen som mente det var «så flott at jeg ikke viste frem barnet mitt hvis det hadde misdannelser». Jeg ble så forbanna som jeg helt seriøst aldri har blitt før! At jeg liksom skal unngå å vise frem Maren fordi hun hadde så annerledes ut? Ærlig talt..! Nå er ikke Maren noe annerledes enn de fleste andre babyer, men om hun hadde vært det så hadde vel strengt talt ikke DET vært grunnen til å ikke vise henne frem på sosiale medier…!? 

Hva i alle dager feiler det egentlig Mammapolitiet? Først får jeg kjeft fordi jeg HAR delt noen bilder av Maren og så får jeg nå tyn fordi jeg IKKE viser bilder av Maren? 

Jeg har tidligere forklart at jeg sluttet å legge opp bilder av Maren da noen kom bort i barnevogna og ville ta bilde av henne. En fremmed person ville gjerne ta bilde av min lille noenukegammelr-baby i vogna. Jeg bestemte meg egentlig litt der og da at jeg ikke ville eksponere henne slik jeg ser fryktelig mange andre gjør. I ettertid har jeg nesten angret litt på at jeg tok dette standpunktet på hennes vegne. For i grunn var det vondere å få spørsmål som stilte spørsmål om det var noe galt med henne, enn kjeft fordi jeg stolt viste frem hennes fantastiske store smil i sosiale medier. Jeg fikk nesten litt følelsen av at jeg ikke ville vise hvor stolt jeg var av henne!

Jeg ser at de fleste vennene mine på facebook hiver ut bilder daglig av sine søte små. I alle sosiale medier. I kommentarfeltene ser jeg mange som skriver «å, så søt!” «Gullunge!” “Nyyyydelig!» om barna deres. Helddiggriser. For om jeg legger jeg ut et bilde, så merker jeg at en viss forumside godt representert av medlemmer av Mammapolitiet, kritiserer meg høyt og lavt for å være en dårlig mor som deler bilder av min lille frøken. Hva er egentlig forskjellen? Jo, forskjellen er at jeg har en blogg som blir lest av litt flere enn min nærmeste omgangskrets – og dermed også legger meg på huggestabben. Visstnok. 

Nei, det er ikke noe galt med Maren. Hun er en i overkant blid og glad unge som smiler på hvert eneste bilde jeg har tatt av henne med mobilen. Hun har ingen syndromer eller missdannelser som gjør at jeg ikke vil dele bilde av henne. Men mamman hennes har noia for å vise henne frem, fordi jeg blir pepret av meldinger og forum-diskusjoner som gjør meg trist. 

Jeg er bare en stolt mamma. Jeg hadde egentlig ingen annen grunner til å a vær å legge ut bilder av Maren enn at jeg hadde en tanke om at hun skulle få slippe å bli eksponert på en blogg, siden hun faktisk ikke har bedt om det selv. Men jeg blir så fryktelig lei meg når folk mener jeg ikke er stolt av henne eller at jeg prøver å skjule noe/ikke vil vise noe. 

Dere kan i grunn takke det ekstreme Mammapolitiet for at jeg unngår å dele bilder av Maren. For når jeg ser hva de skriver om andre bloggere som deler bilder av barna (her er det store forskjeller på bloggere, faktisk..Noen deler noen hyggelige familiebilder, mens andre utleverer rett og slett ungene sine) – så må jeg i grunn bare fortsette å holde på idèen min om å ikke legge ut bilder av Maren utenfor sosiale medier. Jeg hadde ELSKET å få dele bilder av henne med dere, men da skulle jeg vært bombesikker på at jeg står ved den avgjørelsen – og tålt å bli kritisert for det. Det er jeg ikke klar for ennå, kjenner jeg. 

/Line Victoria – Supporterfrue

36 kommentarer
  1. Jeg blir helt satt ut! Jeg har ikke ord!! Hvis jeg får barn ønsker ikke jeg å legge ut bilder av barnet på s.medier. Det kan barnet avgjøre selv når det blir stort nok. Jeg legger meg heller ikke opp i hva andre gjør! Om barnet mitt hadde hatt et syndrom ville jeg for pokker vært like forbanne stolt. Helsikke for noen holdninger det er der ute. Skremmende!!

  2. Mammapolitiet beviser selv hvorfor barn bør skjermes. Hvorfor skal de se ansiktet til ungen? For å si : Så søøøøt, eller For blubbete, eller..?
   Det går på utseendet, og det er unødvendig for smårollinger ,- det tror jeg man har lært av internett nå. Ungdommer og voksne og utseende, vekt, klær, sminke, trening, vekt…jessufader!
   Barnet ditt blir tidsnok utsatt for det presset, dessverre. Skjerm henne så lenge du kan.

  3. Litt rar vinkling at det er mammapolitiet sin “skyld”. Dette er vel en sak det såkalte mammapolitiet har rett i. Ungen din har rett på privatliv og derfor bør du ikke dele uhemmet med bilder av henne. Er det ikke litt trist at f.eks alle vet nøyaktig hvordan Caroline Berg Eriksen sine barn ser ut? Alle vet hva de liker og hvor den eldste går i barnehage. Går jeg en tur i parken en dag som de er ute, så kjenner jeg igjen de barna på sekundet. Er det ikke litt trist at ungen til Villa paprika Camilla har får brettet ansiktet utover 10-30 snaps hver bidige dag? Nei, ære være de bloggerne som lar være å utnytte ungene sine på den måten.
   Hvis det nå er sånn at mammapolitiet på forum sin skyld at ungen din ikke blir gjenkjent overalt om et år, så har det mammapolitiet for en gangs skyld gjort noe bra i verden!

  4. Nå har ikke jeg blogg men jeg og mannen min tok tidlig standpunkt på at vi ikke ville dele bilder av barnet vårt i sosiale medier. Vi delte ikke at vi var gravid eller når jeg hadde født. Dette fikk flere til å spørre svigerforeldre om noe hadde gått galt med fødselen eller barnet fordi vi ikke hadde lagt ut bilde på facebook. Det er tydligvis noe alle skal gjøre 🙂 vi bestemte oss for å ikke legge ut bilder fordi vi ikke ville eksponere henne uten hennes tillatelse, men også pågrunn av pedofile… Gjennom min jobb så har jeg fått innblikk i den gruppa. Et uskyldig bilde av ei lita jente i sommerkjole blir misbrukt på nettet og jeg klarte ikke tanken på at bilder av min lille jente kunne falle i feile hender. Gjør det du vil. Vil du dele, flott. Vil du ikke dele, så er det også flott. Ikke bry deg om mammapolitiet. De kommer til å kritisere deg uansett:)

  5. Mammapolitiet kan ta seg en bolle :p
   Jeg syns det er flott jeg at du velger å ikke eksponere din datter på sosiale medier. Jeg deler selv litt, men mest på snap og litt på instagram, barn har også rett på privatliv. Jeg har sett en del som får instagram kontone sine hacka osv. Bare det får mef til å være varsom mes hva jeg legger ut, selv om jeg har en lukket profil.
   Gjør det som passer deg best, så kan mammapolitiet holde kjeft istede for.

  6. Men kjære vene!!
   Jeg er selv ingen kjent blogger, men jeg legger IKKE ut bilder av mine barn i sosiale media, annet enn en lukket gruppe på Facebook kun for nær familie som bor langt unna. Jeg anser ikke at noen andre trenger eller har behov for å se bilder av barna mine, før de er gamle nok til å skaffe seg en egen konto og velger selv hva de vil dele og ikke!
   At det skal være så mange som synes frem og tilbake om hva som skal deles av andre, er meg uforståelig!! Kan noen virkelig KREVE å se bilder av andres barn? Det gjør meg svært bekymret og enda mer bestemt på å ikke dele.
   Dette har ingenting å gjøre med at man ikke er stolt, det vil alle som møter oss se på lang vei.
   Stå på ditt, Line-Vitoria!! Ingen fornuftige mennesker vil stille spørsmål om du er stolt over barnet ditt eller ikke.. Og de som gjør det er ikke verdt å bruke energi på. Gjør det som er best for deg og din familie og ikke tenk på andre. Lykke til. ~_~

  7. Anonym: jo, nettopp av dine sammenligninger er grunnen til at jeg deler så lite av ansiktet hennes.. de siste månedene, særdeles lite. (Mer i begynnelsen, for da skjønte jeg det ikke..) men mammapolitiet er også med på å “presse” meg til å ikke dele bilder, fordi jeg er en dårlig mor om jeg gjør det. Jeg syns bare at det er fint at man kommer frem til denne avgjørelsen helt på egenhånd og ikke gi etter presset fra mammapolitiet – slik jeg egentlig gjorde… nå vet jeg riktignok litt bedre, og har tatt denne avgjørelsen på vegne av Maren og ikke hva mammapolitiet mener..

  8. Stå på, og gjør det du føler er riktig ☺ ingen andre har noe med hva vi mammaer, eller noen, ønsker å dele eller ikke ☝️ men det er veldig trist å lese det du skriver ifht kommentarer ingen andre har peil på hvorfor akkurat du vil ha det på din måte, eller drar konklusjoner helt ut av det blå! Det er stygt! Jeg er selv en mamma som har valgt å ikke dele bilder av mitt barn på sosiale medier. Og det er mitt valg. Ingen andre har noe som helst med det. Jeg har ikke opplevd å få sånne kommentarer, men Ja.. jeg har fått kommentarer. Bl.a om jeg ikke er stolt å vil vise han frem. “Hvem mor er det som ikke er stolt av sitt barn?” var min kommentar tilbake. “Er du dum?” Skulle jeg vel heller sagt 😂 for all del, det gjør meg ingenting hva andre gjør ifht akkurat dette. Men som du nevner i innlegget ditt, liker heller ikke jeg de som mer eller mindre utleverer ungene sine. Men til syvende å sist tenker jeg at det får være dems sak. Igjen, der er vi også forskjellig i synet vårt. Jeg heier på deg! Gjør hva du vil, og vær stolt av det! Vi er alle forskjellige, og gjør oxo ting forskjellig. Er ikke vår feil at folk mangler respekt for hvordan man snakker til andre.

  9. Jeg sluttet selv å dele mitt barn med ”ansikt” på bloggen fordi jeg vil skjerme henne, selvfølgelig legger jeg ut bilder av henne, men ansiktet vises ikke da. Jeg sluttet å legge ut bilder med ansiktet hennes når hun ble så stor at hun fikk sine egne trekk”vist du skjønne” men heldigvis har jeg ikke fått slengt kommentarer etter meg slik du har fått, å jeg unner virkelig ingen å få slike kommentarer noen plass. Mammapolitiet kan gå å ta seg en bolle.

  10. Jeg synes det er veldig bra at du ikke legger ut bilder av Maren!!! Etter min mening gjør det deg til en god og omtenksom mamma. Selv har jeg lagt ut en god del bilder av mine barn, og har i det siste lært mye om hva man egentlig risikerer ved å legge ut bilder på nett, av en som jobber i Kripos og har vært med å avdekke den store Darkroom-skandalen. Jeg kommer ikke til å legge ut flere bilder, for å si det sånn!
   Barna får legge ut bilder selv, om de ønsker det, når de er gamle nok til å ta egne avgjørelser på nett.
   Takk ellers for en veldig morsom blogg:)

  11. Mange legger ut ukritiske bilder av barn på internett.. Desverre. Jeg synest det er bra at du skjermer Maren. Jeg selv har lagt ut bilder av min baby fordi jeg er så stolt! Men jeg angrer litt og har kun noen få bilder av henne på internett (som er nøye vurdert og jeg har ikke lagt ut flere.) Dette er fordi jeg leste en artikkel om at syke folk redigerer bilder av barn.. redigerer dem til å bli nakne og andre personer redigerest inn på bilde! Men det er bare en av mange grunner til å ikke legge ut bilder av barn.
   Det eeeer så mye vi må tenke på som mor i i 2017!

  12. Jeg har selv delt masse bilder av mine 3 barn på Facebook. Som du sier har de fleste av oss litt flere lesere enn det du har 😉 men det var etter et innlegg på tv2 eller åsted Norge at jeg virkelig fikk meg en oppvekker. For jeg blir drita sur hvis noen tar bilde av meg når ikke jeg vet det, og sender rundt på snap eller poster på Facebook. Så hvorfor deler jeg da bilder av mine egne barn som ikke har mulighet til å si om de ønsker det eller ikke. (Og hvertfall ikke skjønner evt konsekvensen av det)
   Nei, vi bør nok alle tenke litt mer over hva vi deler i dette sinnsyke samfunnet vi lever i, men den eneste som bør ta den avgjørelsen er foreldrene selv 😉

  13. At det går an! Hva feiler det folk?? Det å dele bilder av sine egne barn i sosiale medier er vel strengt tatt foreldrene selv som bestemmer, og bare dem? De skal kunne slippe å forsvare det valget de eventuelt tar! Hadde man lagt ut maaange bilder av sine barn hadde det vært galt det og!! Makan til oppførsel! Må folk gå i seg selv i stedet for å blande seg inn i og kritisere det andre gjør! *Sint og frustrert*

  14. Hva er galt med folk egentlig? Skulle ønske man kunne la vær å være så ekle og ufyselige mot hverandre! Alle med litt sunn fornuft forstår hvorfor du ikke bretter fjeset til jenta di utover bloggen. Jeg syns du har tatt et riktig valg ved å skjerme henne, men om du skulle ombestemme deg og velger å legge ut bilder så må jo faktisk det få være deres sak. Folk legger seg borti så mye de absolutt ikke har noe med! Jeg kjenner ikke dere og babyen deres, men inntrykket fra sosiale medier er at dere er oppegående mennesker som gjør det beste for jenta deres. Har selv ei på 7 mnd og det kan innimellom være tøffe stunder, at jeg attpåtil skulle ha lest kommentarer om det rundt på internett hadde jeg ikke orket. Stå på, stå for det du mener (Vet du har ben i nesa) og fortsett som du gjør, du gir et godt innrykk med en god dose humor til oss som ikke er medlemmer av mammapolitiet!

  15. Jeg tok det samme standpunktet da jeg ble mamma, de er sjelden eksponert på facebook, langt mindre andre steder. Jeg skulle ønske flere gjorde som “oss” ! Jeg tror ikke barn generelt har verken behov for, eller godt av å vokse opp på internett!
   Mine er åtte år nå, og sier “mamma jeg er glad du ikke har bilder av oss på facebook, jeg vil ikke at folk jeg ikke kjenner skal se bilder av meg på nettet”
   Jeg er overbevist om at dattern din er super nydelig! Og de som trenger å vite det, vet det godt uten å måtte få det bekreftet gjennom bilder i sosoale media.

  16. Hei Line Victoria.først vill jeg si. Ikke bry deg om mammapolitiet gjør det som er riktig for deg og ditt barn. Selv deler jeg ikke bildet av mine barn ( minste er noen uker mindre enn din) tar heller vare på alle bildene så de kan se på de når de blir store. Da slippe de å se baby bilder av seg selv på nette når de blir eldre.

  17. Jeg er selv nybakt mor og jeg føler at det er helt ekstremt hvor mange meninger det er om ALT når det kommer til den lille, det er totalt umulig å føle at du gjør en god nok jobb for når du har tatt et standpunkt på noe og det kan være alt fra amming, bruk av smokk, leggerutiner, til når du har barnevakt første gang osv, osv så er det alltid noen som får deg til å føle at det ikke er bra nok fordi “jeg har valgt…bla,bla,bla..” Kan vi ikke bare heie hverandre frem, og la hver enkelt komme frem til sine valg uten pekefingeren fremme. Vi vil jo alle bare det beste for barna våre. Synes det er utrolig deilig å lese bloggen din, du beskriver denne nymamma-perioden på en så ekte og fin måte og hjelper meg med p senke skuldrene litt ihvertfall, tusen takk 🙂

  18. All ære til deg, Line Victoria! Mammapolitet kan ta seg en bolle og ha respekt for at du tar avgjørelsene du mener er best for din familie – om det er å dele bilder av datteren din eller ei. Personlig tenker jeg at det handler om å finne en balansegang. Selv deler jeg bilder av barna på bloggen, men jeg utleverer dem ikke. Ha en fortsatt fin tirsdagskveld! 🙂

  19. “Mammapolitiet” er vel ikke en spesielt ensartet gruppe, og jeg tror nok at de av arten som diskuterer bloggere på KG stort sett er av den oppfatning at det er riktig å skjerme barn fra å eksponeres på blogger – i hvertfall å unngå den helt ekstreme eksponeringen som enkelte bloggerbarn utsettes for. Må innrømme at jeg syns det er skremmende at jeg, som nokså sporadisk bloggleser, kan ha full oversikt over Michelle og Nelia og Lila og diverse andre bloggerbarn, gjerne iblandet en god dose familiedrama…
   At noen andre mammapolitimedlemmer mener barn MÅ eksponeres på mødrenes blogger er muligens noget mindre velbegrunnet. 😛

  20. Vi har også tatt det valget. Vi annonserte ikke graviditeten på sosiale medier heller. Og da fikk folk sjokk når de så meg høygravid fordi “dette hadde ikke stått på Facebook”. Kommer nok til å dele et par bilder av henne i fremtiden, men synes at vi har tatt det valget som føles mest riktig for oss og da får andre bare ha sin mening. Er så mye nysgjerrige folk også, og jeg har ingen plikt til å underholde dem.
   Stå på, Line! Du gjør en fin jobb og er et godt forbilde for andre mammaer når det gjelder å “gi litt faen” i hva andre tenker og synes.

  21. Synes det er flott at du ikke legger ut. Hun er jo en del av ditt liv, men dette er jo din blogg ikke hennes. Hva du deler bestemmer kun du! Synes bloggen din er kjempeherlig å følge med på. Hadde ikke tenkt på at det ikke var bilde av ansiktet hennes før du skreiv det 😉

  22. Hvordan er det egentlig de der mammapolitiet får tak i deg? Er det egne forum? Har bare hørt om de, men ikke sett eller hørt de selv.
   Bra blogginnlegg og ganske spesielt for meg å lese det. Jeg og mannen min ble enige om en facebookstraregi før datteren vår ble født. Jeg ønsket å dele mange bilder av henne, mannen min ønsket å dele niks og null. Vi kom til et kompromiss på bursdag og jul. Jeg oppdaterer min egen Facebook ganske ofte og mye mer enn gjennomsnittet. Så det var vel forventet at jeg skulle dele av datteren min også. Saken er den at datteren min har faktisk et syndrom, så nå er jeg i den situasjonen at folk sikkert tror jeg ikke deler pga syndromet. Ikke fordi jeg ikke ønsker å dele barnet mitt generelt.
   Vi har visst alle våre utfordringer i disse sosiale medier. Uansett, fortsett å blogge, fortsett å gjøre hva du mener er rett og ikke oppsøk de derrane mammabesserwisserane.

  23. Du er helt fantastisk. Så videoen på min mote. Bøyer meg i støvet. Stol på deg selv, for du vet best. De kan dra seg baklengs disse fruene som skal mene alt mellom himmel og jord. Du er en god mamma som gjør sitt beste for Maren. Det er mer enn godt nok!

  24. Å amme barnet i søvn er så koselig! Min gutt sovna ved puppen til han var 6 mnd, fantastisk tid, og leggesituasjon uten gråt👍 Nå har jeg en 4 åring som legger seg fint og uten kamp HVER kveld. Trygg og fin gutt, og legging er en av de koseligste stundene vi har sammen. Fuck mammapolitiet, og fuck de som mener at det ikke er bra! Neste unge skal også ammes i søvn, og jeg skal KOSE meg med det!
   Heia oss puppe-i-søvn-mammaer😘

  25. Så akkurat videoen din på VG om mammapolitiet! Den var utrolig bra! Synd at man skal oppleve så mye negative tilbakemeldinger. Kan aldri gjøre alle til lags 😉 Uansett, ville bare si at (jeg syns) du har rett; mamma vet best!

  26. Folk er så jævla fjærnstyrte. Hvordan jeg velger å utlevere meg selv og mine tanker er én ting og folk kan mene hva de vil, men jeg er usikker på hvor mye jeg ønsker å eksponere babyen som ventes i oktober. Og det er ikke fordi jeg ikke kommer til å være verdens stolteste mamma, men fordi ungen ikke kan si nei. Regner dog med at jeg får pes for det uansett hva jeg gjør. 🙁

  27. Se litt fremover i tid også.
   Sosiale medier var ikke “i gang” da mine to barn ble født, så spørsmålet om eksponering var ikke noe jeg trengte å ta stilling til den gangen.
   Nå er de 18 og 15 år, og de synes det er skikkelig kleint å bli delt på fx Facebook når de ikke selv har godkjent bildene. Så jeg er SÅ glad for at det ikke er delt hundrevis av bilder av dem opp igjennom oppveksten.
   Det er i hvert fall mange bilder fra min barne- og ungdomstid JEG er glad for at ikke hele verden kan se 😉

  28. Hei!
   Jeg vil bare si at jeg nettopp har oppdaget bloggen din, takket være det teite blogginnlegget til en annen viss blogger ang betaling på første, andre og tredje date… Gud så provoserende!!
   Men her inne fant jeg jo en FANTASTISK godt skrevet blogg, med humor og snert, null utlevering av barneansikter og en stakkars skadet Liverpoolfan! YNWA! 👍🏼 Jeg måtte humre litt oppi det tragikomiske, men det var nå godt han fikk bruke stemmeretten sin tross alt. Riktig god bedring til han, og til deg: STÅ PÅ 😊🙌🏼
   Jeg opplever dere som et herlig og flott par som jeg har lyst å følge videre med på. Jeg har jo maaange blogginnlegg å scrolle nedover og lese.
   Tusen takk! ❤️
   Fra en henrykt ny leser.

  29. Herregud! Alt folk føler for å kommentere altså. Gjør som du føler for du. Å legge ut et bilde nå og da kan vel ikke være så farlig tenker jeg. En ting er å ha en blogg hvor barna blir eksponert i det uendelige, men man er jo litt stolt også så jeg synes det er vanskelig å ikke legge ut i det heletatt. Ha en fin kveld 🙂

  30. Tjaa,som jeg sa sist du hadde dette temaet.Bare si at Disney har kjøpt rettighetene til alle bilder av ungen,og hu ska være med i frozen nr 12.Så du er under streng kontrakt,som sier nada dering. ;o)
   Worst case scenario SE&HØR camper utenfor døren din, intil Ari behn ,eller maria auli finner på noe nytt

  31. Velkommen etter 😉 fotballfrua fikk jo samme spørsmålet om begge unga sine, viser bare at du er en av de store! Snart dukker det opp folk på trappa di for å se etter… ta det som et kompliment;) #folkmåfåsegenhobby #vistrynetdittsjæl 😂

  32. Flott at du ikke viser barnet ditt om det har misdannelser??? Gi meg en spade, en eller annen. Jeg vet ikke hvor jeg skal begynne engang. Utsagnet, ondskapen i hvordan det blir brukt.. Nei, det er DU som er en misdannelse, din anonyme Satan.
   Støtter deg, supporterfrue. Dessverre er det ikke håp for verden.
   Må innrømme at jeg hatet deg litt for en tid tilbake, men det er fordi babyene våre er like gamle og min hadde kolikk. Du aner ikke hvor misunnelig jeg var 🙂 men bloggen din er så strålende, så jeg la det fra meg.

  33. Hilde: Åå, fine Hilde… takk for kommentaren din, selv om jeg skvatt når jeg begynte å lese den! Hehe! Jeg håper kolikken har gitt seg litt nå, og at du har fått litt søvn..? Jeg har forstått fra mange andre mødre at vi er i overkant heldige og bør prise oss lykkelige.. det gjør vi, tro meg! Våkenetter kommer sikkert for vår del når hun blir 15 og er på fest…! Grøss og gru…!

  34. I etterkant var jeg litt redd for at du skulle tro at jeg kalte deg for en misdannelse, og ikke den andre lille tastatur-rotten. 🙂 kolikk har gitt seg, nå flirer han om dagen og gror tenner om natten. Elsker den ungen! (ikke ironi altså, jeg gjør faktisk det.)

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg