Prestasjonsangst på Helsestasjonen.

Dette med å besøke helsesøster og lege med Maren er for meg en litt skremmende opplevelse. Jeg vet ikke helt hvorfor, men jeg er så redd for at noen skal si til meg at jeg gjør noe galt eller stiller spørsmålstegn med noen av valgene jeg tar. Rett og slett en god gammeldags mamma-noia tror jeg.

Jeg håper jo at vektkurven hennes følger normal utvikling, jeg håper at hun motorisk sett har kommet like langt som jevngamle babbser, jeg krysser fingrene for at hun oppfører seg som en baby pleier å oppføre seg og at hun går gjennom kontollen til legen på helsestasjonen med stempel «godkjent». Så kleint å si om sin egen unge, egentlig. 

Når jeg går inn på helsestasjonen så blir jeg alltid redd for at jeg har glemt noe helt livsviktig eller noe nødvendig. Akkurat som jeg har gjort en kjempefeil og at jeg blir kritisert for noe. For eksempel at jeg har glemt å sette på henne bleie eller at bodyen hennes er vrengt. Helt ubetydelige ting som lett kan skje en mamma i ammetåka – men akkurat passe flaut å føle på. Og det hjalp jo ikke at jeg kom rett fra barselbesøk der jeg måtte hurtig-fòre ungen med middag uten smekke på, rakk ikke skifte bleia (bare tissebleie altså) og to forskjellige sokker. Den ene klissvåt, for hun liker å ta den av seg og tygge på den. Og nei, jeg rakk ikke hjemmom. Satset istedet på at jeg kom litt for tidlig til helsestasjonen, så jeg rakk å skifte klær og bleie – tørke vekk litt meksikansk gryterett i mos-versjon fra trynet og bak ørene hennes og flikke litt på sveisen. Slik at jeg så utad ut som en mor med alt under kontroll.

Det jeg IKKE forutså er at min lille frøken plutselig ut av det blå skulle slå seg vrang på stellebordet. For ligge fredelig og stille på ryggen for å få en rask vask i trynet og ny bleie og body og sokker, det var IKKE aktuelt nei! Så mens bleier gikk veggimellom, bodyer forsøkt vrengt av og kun en våt sokk ble byttet med en annen i en annen form, størrelse OG farge – så innså jeg at jeg ikke trengte prøvde lure noen. Jeg la henne på magen (som var åpenbart slik hun ville ligge) og klarte skifte bleia og sette på ny i noe som føltes som en vrengt og omvendt verden – for plutselig var jo de feste-greine på andre siden og herregud, jeg sleit. Dette må jeg nesten øve på?  Så gav jeg opp bodyen, bare tørket bort de værste flekkene med våtserviett og lot to forskjellige sokker være dagens outfit. Og så snart jeg senket skuldrene og bærte med meg diktatoren min inn til helsesøsteren vår, så var alt i grunn helt greit. Hun var i sitt vanlige ess, slo «high five» med den lille hånden sin og bablet og smilte om kapp med den nå rolige mora si. Prestasjonsangst hos helsesøster liksom, går det ann?

Etter min lille flause der første gangen jeg var på Helsestasjonen (Jeg tok tipset om å la henne lufte stumpen litt, litt for seriøst og det endte i en kode brun-situasjon over hele helsestasjonen når hun var et par uker gammel) så er terskelen min relativt lavere nå enn den har vært før. Jeg er ikke flau for å stille de litt rare spørsmålene heller, og bruker gjerne timen min på å få bekreftet at det meste jeg gjør er riktig og at alt er helt fint. Jeg lurer kanskje ikke på så mye konkret egentlig, men jeg er mer på den at jeg lurer på om det jeg gjør er riktig. 

Jeg har lært meg i løpet av de siste 6 månedene, sakte men sikkert, å stole på magefølelsen min, og med god hjelp fra lege og helsesøster føler jeg meg relativt trygg. Alt er relativt, dog. For dette med å introdusere brødskiver føler jeg er ganske heftig. Tanken på å kvele henne med en liten bit brødskive med leverpostei er uutholdig! HJÆLP! Men det skal jeg altså snart gjøre. Det er helt sprøtt å tenke på! Brødskiver med leverpostei liksom, satt ikke jeg akkurat med hjelpebrystet mitt for å sørge for at hun fikk i seg nok mat da?! 

Maren er heeeeelt normal. Vekt, hodestørrelse og lengde er helt innafor hva som er forventet av en kid på 6 måneder. PUH! Det motoriske? Vel, hun ligger faktisk veldig langt fremme. Hun begynte faktisk å krabbe idag! Sitt første krabbetak med hånden tok hun på stuegulvet hjemme hos barselvenninnen (naboen min) Guro. Jeg var mest opptatt av at Maren ikke skulle klore ut øynene til datteren hennes, for det var nemlig det som var grunnen til at Maren skøt fart og tok sats mot venninnen sin der borte på teppet. Hun er i grunn litt for lik meg der ass. Litt breial og brautende, liksom..! 

Men ja. Hun har begynt å krabbe. Det var tidlig, sier de – men definitivt ikke unormalt heller. Det er så forskjellig fra baby til baby, så jeg trenger ikke være så himla stolt liksom. Jeg tror ikke hun kommer til å skrive operaer og symfonier helt ennå. 

Alt var ellers på stell. Ingenting å bekymre meg for. Merkelig det der. Så selv med matrester på bodyen og to forskjellige sokker kom jeg meg gjennom kontrollene på helsestasjonen denne gangen også. Jeg tror ikke jeg er noe unormal. Jeg er nok med største sikkerhet ganske så normal, ja. Heldigvis.

Dette normale livet til tross, så finnes det fremdeles noen unormaliteter i livet som småbarnsmor. 6 måneder har hun blitt, og ikke en eneste våkennatt ennå. Hun sover fra 20.00-07.00, da henter jeg henne og vi sover to timer ekstra i sengen sammen. Tilogmed en tett nese har ikke tatt fra oss nattesøvnen. Hun er et ordentlig sovedyr og jeg priser meg lykkelig for hver dag (natt) vi får oppleve dette. Hun er ei skikkelig blidfis gjennom dagen også, koser seg med både barnevakt og i lekegrind (fengsel) – så jeg har virkelig ingen unnskyldning for å se ut som det takraset jeg gjør for tiden. Men det er litt digg også. Skylde på at jeg har blitt småbarnsmor, spise sjokkis hver gang jeg ammer og går på butikken uten bh med snørr og gulp på genseren. Livet er herlig, dere!!!

Ha en kanonfin kveld videre! 🙂

21 kommentarer
  1. Hei. Jeg savner oftere blogginnlegg 😁jeg liker så godt bloggen din. jeg har 3 barn, minste er 12uker og vi har våkennetter hver dag, er så trøtt, Zzzzz. Oppe å ammer 3 ganger, minst.(samsover ikke) så der er du heldig 😊. Og jenta di som krabber allerede da, klart du skal være stolt. Mine eldste barn var tidlig ute med alt, nå håper jeg atpåklatten vår tar seg god tid, er så mye å passe på når de er over alt.

  2. Jeg husker veldig godt vår første kontroll på helsestasjonen med storesøster. Dette var vel første gang jeg ikke satt i baksete med henne på kjøretur, så når jeg skulle ta henne ut av bilen oppdaget jeg at hun hadde gulpet skikkelig mye! Hele den hvite ulldressen var full av gulp. Var ikke veldig høy i hatten når vi kom inn på helsestasjonen da.. Men vi overlevde 😅

  3. Har ei frøken som også har bikket 6 mnd nå. Vi skal på helsestasjonen på 6 mnd kontroll i morgen🤗 Artig og følge bloggen din og utviklingen til lille Maren også.😊 Dem er så gromme dissa små og tiden går aaaaltfor fort!😥 Nå har veslemor her nettopp fått “nattmaten” sin,så da får vel ho mor prøve og sove litt også😉 En fin natt ønskes deg!😊😊

  4. Jeg husker så innmari godt at jeg hadde akkurat den samme følelsen på helsestasjonen med førstemann:)Jeg var redd for at jeg holdt han feil osv.Hjalp ikke mere at folk ble hysteriske når han begynte å dra seg opp i sittestilling når han var 3 mnd og holdt på å gå før han begynte å krabbe.Han kom jo til å ødelegge ryggen og få dysleksi:p Hadde heldigvis en helsesøster som var helt fantastisk;)Skal sies at den nå 12 år gamle gutten er helt fin,og nå valser jeg inn på helsestasjonen med minsten på 6 mnd som om jeg ikke skulle gjort annet;)

  5. Kan du ikke skrive litt om hvordan hverdagen til deg og Maren er akkurat nå? 😊 Om rutiner ift pupp, pumping, flasking, fast føde, duppetider osv?

  6. Så morsom blogg, og for en hærlig datter 😊 jeg har selv en sovebaby ( bare på natt, lite søvn på dagtid). Vekstkurven har nå flater ut. Jeg fikk beskjed av helsesøster om at dette er pga at jeg lar henne sove hele natten uten mat. Hun sover fra 6 til 8 timer uten å våkne for mat. Jeg mæ derfor nå vekke henne hver 3. Time for å amme henne, slik at hun legger bedre på seg. Hun er nå 8 uker. Har Maren alltid lagt godt på seg til tross for at hun sover hele natta?
   Jeg tenker litt selv at jeg heller kan bli flinker til å amme på dagtid, både oftere og fra begge bryst, enn å ødelegge hele nattesøvn til lille. Men skal selfølgelig følge helsesøsters råd frem til vektoppgangen er tilstrekkelig😊

  7. Nyt det! Det er så fantastisk når de er sovebabyer. Min nr 2 er også 6 mnd, men dessverre helt ulik sin storebror og ingen sovebaby.

  8. Klart du skal være STOLT!!! Alltid stolt over barnet ditt sin utvikling – sent eller tidlig – same shit! Vær himla stolt!!!

  9. Et bittelite tips fra en som hadde en veldig aktiv jente på stellebordet; up and go bleier! jeg begynte med det veldig tidlig, for de halvveis festede bleiene ble en kamp hver gang det skulle skiftes, så mye enklere med de du kan dra på enten de ligger, står eller sitter 🙂

  10. Klart dere må ha flere! To er veldig koselig 💕
   Uansett veldig bra og morsom blogg som er ekte og uretusjert! We like👍🏻

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg