Barnedåp og dype tanker.

Det er 2 dager igjen til dåpen, og jeg kjenner meg selv ikke igjen, egentlig… Med friskt i minne hvordan jeg var som bridezilla før vi giftet oss i fjor, er det ganske sykt at jeg ikke har “tatt helt av” i forhold til planlegging av de minste detaljene til dåpen. 

Dåpskjolen er det svigermor som har hatt ansvaret for (den er over 100 år gammel og gått i arv i Torben sin familie. Et nydelig klenodium sydd av en gammel tantes brudekjole på begynnelsen av 1900-tallet. Maten er bestilt lokalt, og familie stiller med kaker i alle farger og fasonger – uten noe spesielt temakrav presentert som må oppfylles før det havner på kakebordet. 

Jeg gleder meg til å la Maren få døpes. Jeg gleder meg til å introdusere Maren for en fin barnetro hun kan støtte seg til i fremtiden. Om hun velger noe annet å tro på i senere tid skal jeg ikke legge meg opp i, men jeg skal hvertfall sørge for at hun får gode verdier inn tidlig! (Nei, jeg er ikke verdens ivrigste kirkegjenger selv, men jeg har alltid syns det har vært fint å ha en barnetro som basèrer seg på en nydelig leveregel – Gjør mot andre som du vil andre skal gjøre mot deg. Det er en fin grunnregel å lære Maren, uavhengig av hva man selv ønsker å tro på finnes eller ikke finnes.)

Å få besøk av presten vår syns jeg alltid er en veldig hyggelig stund. En prest har for meg, hvertfall siden mamma døde, på en måte vært et levende bindeledd mellom min barnetro – og “han der oppe”. En slags bekreftelse på min barnetro. Og det er derfor det føles så utrolig fint å ha en prest man kan snakke med. Han konfirmerte Torben, viet oss og skal døpe vår lille Maren. I går sang jeg en gammel, kristen takkebønn for Maren når jeg la henne, og jeg går ikke av veien for å si “Fader Vår” i ny og ne heller. Før trodde jeg ikke at jeg var påvirket av min barnetro i det hele tatt, men i ettertid har jeg forstått at dette sitter ganske dypt forankret i meg og at det er viktig å bringe det videre. Og sikkert derfor syns jeg det er ekstra fint å ha en familieprest som er der for oss. Det føles veldig trygt, på en måte! Som en slags link til både mamma, mormor, Gud og Elvis Presley der oppe! 

Jeg har aldri diskutert religion med noen som ikke tror det samme som meg eller tror på noe annet. I hvertfall ikke på seriøs måte. Jeg har som regel bare erklært at “Jeg har min barnetro og det funker for meg.” Jeg føler liksom at min barnetro er min egen oppfatning, og det er fint lite som skal til å endre det. Det hjelper ikke å si til meg at “men det er ikke fysisk mulig, har du lest den og den vitenskapsboka”…osv. Jeg er helt overbevist om at det er ufattelig mye vi mennesker ikke kan forstå av det vi ser rundt oss. Om du sier til meg at han ikke finnes, så tenker jeg inni meg at det må være opp til meg å ta den avgjørelsen om hva jeg ønsker å tro på. Jeg for min del finner mye trøst i å tro at mamma er i himmelen og kan se oss, og å leve etter den gyldne regelen “Gjør mot andre som du ønsker de skal gjøre mot deg”. (Som forøvrig er en leveregel som ikke bare er kristen, men som går igjen i mange andre religioner og livssyn! Og for en fin leveregel da gitt.. Det finnes liksom ikke noe vondt eller vanskelig med å leve etter den regelen. Jeg tror man blir et fint menneske om man blir oppdratt med den leveregelen i livet sitt. Om du tror på noe annet eller er ikke-troende så respekterer jeg like mye fullt ut, og vil aldri bruke verken tid eller energi på å forsvare min tro – eller prøve å få deg til å tro det samme som meg. 

Ironisk nok har jeg brutt de mange av de 10 bud. Jeg mener, jeg har både stjælt (i ammetåka nå nylig, og ikke minst så stjal jeg hårmascara på Nille da jeg var 13. Jeg har jugd, vært misunnelig på andre og jeg har ikke vært flink til å holde hviledagen hellig.  

 

 1. Du skal ikke ha andre guder enn meg.
 2. Du skal ikke misbruke Guds navn.
 3. Du skal holde hviledagen hellig.
 4. Du skal hedre din far og din mor.
 5. Du skal ikke slå i hjel.
 6. Du skal ikke bryte ekteskapet.
 7. Du skal ikke stjele.
 8. Du skal ikke tale usant om din neste.
 9. Du skal ikke begjære din nestes eiendom.
 10. Du skal ikke begjære din nestes ektefelle, eller hans arbeidsfolk eller andre som hører til hos din neste.

Jeg prøver vel egentlig å si at du kan likefullt være et godt menneske selv om du har brutt noen av de ti bud. Når det gjelder drap så er loven og straffen riktignok slik at du dømmes hardere enn at det går over ved å be om tilgivelse. Jeg føler vel at disse budene ikke er sidestilt liksom. Det er ikke det samme om du klipper plenen på en søndag eller dreper noen, hvis du skjønner. Men straffen er heldigvis forskjellig. Du får ikke 21 år i fengsel for å være misunnelig på kompisens nye sykkel. 

Jeg tror både tro og religion er stadig i utvikling til det beste. Vi bruker mye tid på å tolke det som ble sagt og skrevet ned for så lang tid siden og gjøre det mer tidsriktig. Her i Norge får likekjønnede lov til å gifte seg i kirken. Det viser meg at bibelen respekterer kjærligheten mellom to mennesker – og ikke bare kjærligheten mellom to forskjellige kjønn. Det gleder meg stort. At bibelen tilpasser seg tiden vi lever i. Og mye velger vi også å se bort ifra av de tingene som har blitt nedskrevet i bibelen. Og takk for det, for ellers hadde jeg blitt steinet til døde utenfor mitt fars hus av byens menn. I følge Femte mosebok, 22:20-21. Igjen – en nødvendig tilpasning har blitt gjort. Vi steiner ikke mennesker foran huset til sin far om man har hatt sex før ekteskapet. Ja, man kan lese mye man rynker på nesen av i bibelen. Derfor så uhyre viktig at vi fortsetter den fine trenden med å tilpasse bibelen tiden vi lever i nå – idag, og ikke tilpasse og innrette oss etter alt som ble nedskrevet for uhyre mange år siden. Men grunnprinsippene vil være de samme, og først og fremst de ti bud og den gyldne leveregel, – og prøver man å følge disse, så vil jeg håpe og tro jeg er en god kristen. 

Åj. Dette ble jaggu dype tanker fra Supporterfrua som egentlig blogger bare tant og fjas! Men kanskje jeg ville rettferdiggjøre ovenfor meg selv hvorfor jeg ønsker å døpe Maren. Jeg syns det er en fin gest å gi min barnetro videre til min datter. Den har hjulpet meg i tunge stunder og gitt meg de fineste minnene jeg vet om – både i form av søndagsskole, julegudstjenester, flotte kirkebryllup og plutselige fridager i kalenderåret.

Jeg gleder meg til søndag!

NB: Dette innlegget åpner ikke for debatt om barnetroen min, barnetroen min er udiskuterbar. Men jeg liker gjerne gode innspill! Jeg føler ikke jeg prakker på noen min barnetro når jeg skriver dette, isåfall er det absolutt ikke meningen.

Line Victoria – Supporterfrue

 

 

 

21 kommentarer
  1. Fy fadern du e hærlig😉
   Lenge sidn æ har kommentert, men bare vit at æ følge dæ 😊
   Flotte perspektiver om og ved livets realiteter som gjør dæ tell – i mine øyne – tell en super kandidat t “årets blogger”
   Stå på flotte du og lykke tell me barndåp👍🏻😊

  2. Så ærlig og nydelig du skriver😊 fantastisk å lese en blogg med mening ❤
   Lykke til på søndag 😊

  3. For et bra innlegg.
   Men så utrolig synd at man må “forsvare” sine valg.
   Jeg har gjort motsatt av deg, jeg valgte å ikke døpe junior da han ble født. Men vi hadde en fin navnefest gjennom Human Etisk forbund.
   Nå er junior 17 år, så vi har vært gjennom konfirmasjon også. Han fikk velge selv, og valgte humanistisk konfirmasjon. Hadde han valgt kirkelig konfirmasjon, hadde jeg støttet han i det.
   Da han gikk i femte klasse skulle klassen hans planlegge skolegudstjeneste sammen med presten. Junior fikk selv velge om han ville være med, og det ville han. Min sønn var den som gikk først inn i kirken, foran presten, bærende på et stort kors. Det var det han ville bidra med.
   Nå har han på eget initiativ meldt seg inn i Human Etisk forbund.
   På tross av min mangel på tro klarer jeg å være med i en kirke når det er nødvendig. Jeg overlever til og med. Min beste venninne er personlig kristen og aktiv i sin kirke. Jeg er glad på hennes vegne fordi hun har funnet noe som passer for meg. Forrige helg var jeg faktisk med henne på basar i kirken.
   Liker Kardemommeby loven jeg. Man skal ikke plage andre, man skal være god og snill, og for øvrig kan man gjøre hva man vil.
   Ikke ulik den gyldne regel.
   Lykke til på søndag, kos dere masse ❤️

  4. Hei! Takk for fine tanker som jeg fikk lese en lørdag morgen 🙂 må imidlertid som teologistudent, legge til at grunnpilarene i den kristne tro først og fremst er troen på Jesus som frelser. Det trumfer både de ti bud og den gyldne regel(som likevel fremdeles er flotte retningslinjer for hvordan man kan leve et best mulig liv for seg selv og de rundt seg 🙂 Men først og fremst er det troen på Jesus som er det viktigste i den kristne tro og det som gjør en person kristen. Litt tanker tilbake i dag, håper det går fint! Ellers takk for masse ærlighet, gode lattere og tips! 🙂

  5. Mine barn er også døpt, synes det er viktig å holde på trafisjoner. Gleder meg over at du er så avslappet i forhold til den store dagen, ingen perfekte koordinerte kaker eller farger, eget tema osv. Synes de «designerkakene» smaker vondt! Ikke noe som slår gode hjemmelagde kaker 👌🏼 Lykke til med den store dagen til Maren 😊

  6. Så hyggelig å lese at det faktisk finnes folk her og der som har med seg sin trygge barnetro. Jeg klarer ikke helt å definere meg selv som personlig kristen, da jeg ikke “lever” som er kristen, men jeg har absolutt med meg en barnetro som betyr mye for meg 🙂

  7. Amen! ❤ Håper dere får en fin dag! Har veldig lik tro som deg, og trives med det 🙂
   Men du, jeg lurer på en ting. Du har tidligere skrevet at du gleder deg til å jobbe igjen og til at jobbklærne passer, hva jobber du med? Er det blogg-relatert, eller noe helt annet?
   Digger deg, takk for en super og uperfekt blogg, er enig i at du bør få en pris snart!

  8. Takk for hilsn du flotte menneske☺
   Ģår fint me mæ – e 64 år og e på nattevakt nu- og stortrives med og jobbe ☺
   Har føllt dæ i mange år som du vet og har fortsatt opptak fra Sonen kor du hadde “antenna” i håret 😉 hærlig tid 👍
   Glæde mæ t å se dæ snart på Tvn 😉
   PS..har klokka på alarm 😀
   Du e et herlig menneske 😄😄

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg