Kjære pakkekalender-mamma. Du gjør meg helt svett.

Nå er det veldig snart jul igjen, og det er en høytid mange ser frem til. Tiden frem til jul er også et høydepunkt for mange. Du skjønner, handelsstanden tjener nemlig vannvittig mye penger på den hysteriske mammaen som har sett på sosiale medier at personlig julekalendergave er THA THING hvis du skal stille i kategoerien «Verdens beste mamma» på den årlige mammaprisutdelingen. (En mammaprisutdeling som forøvrig foregår i sosiale medier. Egentlig ikke en prisutdeling heller, men en slags ekstrem-rosing av hverandres supemamma-resultater når bilder av de håpefulle foran mangetusenkroners-julekalenderen. «-Ååå, så flink du er, supermamma, herlig, heldige barna – verdens heldigste barn!» Facebook og Instagram lyyyser opp av blinkende, stolte mammaøyeblikk. #lagaselv #stolt #verdensbestemamma

Bbgu9U8HYAu

Og så sitter noen av oss andre der og bare «WHAT»? Hva skjedde med sjokoladekalenderen til 10-15 spenn liksom? Var den ikke grei nok den eller? Så kommer ungene på skolen og skal fortelle hverandre hva de fikk i kalenderen denne dagen. Noen fikk fotballsokker. Andre fikk tøffe hårstrikk. Noen fikk barneparfyme. Noen fikk en stor pose hjemmelaget godterier. En fikk en ut liten sjokoladebit formet som en julenisse fra en papptavle. «Bare en sjokoladebit?» Ja. Bare det. Stakkars deg.

Jeg må ærlig innrømme at jeg syns det har tatt HELT av når det kommer til pakkekalendere til barna. Vi bruker mange tusen kroner i november for å lage den flotteste kalenderen til barna for at de skal glede seg over en pakke hver eneste dag. DYRE gaver. Faktisk la jeg merke til at noen kjøper bokser og stativ til julekalenderen til mangfoldige hundrelapper. Og selve kalenderoppsettet skal du allerhelst ha brukt flere timer på å lage – pimpet med mose, glitter, pinner og steiner du har funnet i fjæra – klistermerker, brukt limpistol flittig, sløyfebånd til 50 kroner meter`n og JADDA – i luke nr 24 ligger den gjeveste og flotteste gaven; gjerne skisko som passer til skiene som kommer under juletreet senere den kvelden. 

Torben har laget julekalender til meg en gang. Hans julekalender var en p-pille i 24 brune poser med klistermerketall på. «Så husker du å ta de.» Jeg har gitt Torben julekalender også. 24 flotte øl av forskjellige typer. Han ble kjempeglad! Jeg ble veldig blakk. I år må han kjøpe den selv. 

“-Det enkleste er som regel det beste!” sa Torben og la en p-pille i hver pose og klistret tall på.”

Da jeg var liten drittunge hadde vi julekalender i klasserommet. Alle barna måtte ta med en gave til maks 20 kroner. Alle gavene hang på en snor, og alle ønsket seg egentlig gaven til Siv og Stine – for alle visste at mamman til Siv og Stine lagde eller kjøpte de beste gavene til julekalenderen. Jeg, hol og ekstremt godterisjuk som ingen annen 9-åring i mils omkrets, gikk ALLTID for den største pakken på snora. Jeg ble helt fra meg av sorg da jeg oppdaget at pakken (en stor pappeske som måtte stå på gulvet på grunn av tyngden) jeg hadde nappet ned fra snora oppe ved tavla inneholdt 2 kilo poteter. Beate poteter. Fordi Stian i klassen min var forelsket i Beate på trinnet over oss, og hadde kjøpt Beate poteter til julekalenderen. Jeg var helt fra meg av sorg. Da vi skulle tenne lys og synge adventssang i klassens time satt jeg å knasket på rå Beate poteter. Jeg lærte da at den største gaven som regel ikke er den beste. Og så fikk jeg meg en real, velfortjent smekk. Forøvrig kan jeg også meddele at jeg allerede dag 1 i adventstiden spiste opp alle lukene i julekalenderen min i smug. Jeg klarte nemlig ikke styre meg. Men det er meg da. 

Tilbake til julekalenderene vi lager i disse dager. Det store internettet er fullt av «DIY» (Do It Yourself)-prosjekter som skal gi mammaen tips til hvordan lage den mest spektakulære adventskalenderen som vil imponere stort blant vennene (og ikke minst de andre mødrene) dine på Fejs. Om nøyaktig 2 uker kommer det til å flomme over av skrytebilder på facebook og instagram av lykkelige unger som blir presentert foran den fantastiske adventskalenderen som har kostet blod, svette og tårer for mamsen som har blakket seg på noe som tar mer plass i stua enn noe annet møbel. #barnaglederseg #lykkepåjord #verdensbestemamma

Så sitter jeg her da. Og lurer på hva jeg skal gjøre. Nå er Maren riktignok bare 8 måneder og ser nok verken glede eller behov for adventskalender. Men det er vel bare dette året jeg kan snike meg unna. Så allerede nå må jeg i tenkeboksen på hva jeg skal gjøre neste år og i maaange år fremover. Skal jeg gi en sjokoladekalender slik som jeg og faren hennes fikk da vi var yngre? Eller skal jeg la meg overbevise av alle supermammaene der ute og lage en helt sinnsyk adventskalender til mange tusen kroner? 

Jeg likte forslaget til ei venninne av meg. Hun putter gavekort, aktiviteter og opplevelser i kalenderen til barna. «Velg middagen idag» og «1 ekstra eventyr/sang til leggestunden», “I dag skal vi gå tur på Tangen Fort» Kanskje det finnes en sjokoladebit innimellom eller en kjærlighet på pinne. Barna er superhappy. Adventskalenderen gir barna minner og opplevelser innenfor rimelighetens grenser – og får mye mer i den kulturelle og mentale ryggsekken enn de som kommer på skolen med nye fotballsokker i pakkekalenderen. 

Glemmer aldri mammaen jeg møtte på butikken sent på kvelden 31. november i fjor. Hun halset rundt i butikken for å finne 4 enkle sjokoladejulekalendere rett før stengetid. (De til 20 kroner per stk.) Oppgitt over å ha utsatt kjøpet til aller siste liten, måtte hun plukke med seg 4 stk av den dyreste julekalenderen som stod igjen der ved kassa. 300 kroner per stk. 1200 kroner for 4 julekalendere. Hun så riiiiimelig oppgitt ut. Bannet selvsagt litt for å være så sent ute og at alt var utsolgt, men at det i det hele tatt skulle fantes sjokoladekalendere til 300 spenn per stykk er jo helt hinsides. «Neste år skal jeg lære barna mine at det beste som regel er gratis! Hvis jeg får tid til det!» Jeg lo nervøst sammen med henne. Stor der den gangen med min store høygravidmage og visste at det en gang ble min tur til å bukke under for det store julekalender-presset. 

Jeg sier ikke at jeg er gjerrig. Eller ikke har tid til å lage den ultimate adventskalenderen. Jeg vil bare lære datteren min i fremtiden at man ikke trenger å ta helt av for å glede noen. Faktisk vil jeg lære datteren min å bli utrolig glad for en liten sjokoladebit midt i uken nesten hver dag i desember. Eller se lykken i øynene hennes når jeg leser fra en lapp i kalenderen hennes at vi skal lage pepperkaker når hun kommer hjem fra barnehagen eller skolen. Det store julekalenderpresset finnes ikke bare blant barna når de kommer på skolen for å fortelle hva de fikk i pakkekalenderen – men også mellom oss mødre. Det virker som det er om å gjøre å bruke mest mulig tid, energi og penger på den jævla julekalenderen. Og det virker som man ikke engang gjør det for barnas skyld, men for sin egen følgerskare på sosiale medier. #sehvajegharklart #verdensbestemamma #momoftheyear

Det man glemmer er at all den tiden du brukte på å løpe rundt i alle disse butikkene for å kjøpe sløyfebånd, klistermerker og 24 stk gaver (eller 72 gaver, for de 3 barn), plukke drivved, steiner og all den tiden og kveldene du lå på knærne på gulvet dagene før 1.desember for å pakke inn, pynte og henge opp (og dokumentere alt på Fejs) er den tid du burde brukt på viktigere ting. Ditt viktigste oppdrag i november bør ikke være å presentere verdens beste julekalender 1.desember for vennene dine på facebook. 

Senk skuldrene og kjøp en sjokkiskalender til 20 spenn. Og fortell barna dine at det er helt greit det også. Tilbring den ekstra tiden du får til overs med barna dine. God adventstid når den kommer!

/Supporterfrue Line Victoria  

(SNAP: linevictoriahus — Instagram her og jaggu kan du følge supporterfrua på Fejs her også!)

78 kommentarer
  1. Jeg fikk et tips av en mamma som gjemte unna noen av datteren sine småleker i litt god tid før desember og pakket disse inn som adventskalender 🙂 fungerer vel ikke i så mange år, men veldig fin ide synes jeg!

  2. Hei.
   Jeg kunne ikke vært mer enig. I år har jeg lyst til å prøve en egen versjon av “Elf og the shelf” med en julefigur som gjør mye rampestreker før jul som ender opp i koselige ting som baking og pynting.

  3. Jeg bruker å kjøpe kalender til 20kr. Og har ikke dårlig samvittighet for det.
   Junioren min fylte nettopp 10år. I år ønsket han seg star wars lego kalender til 350kr. Noe han sparte opp til, og kjøpte selv.
   Vi prater mye økonomi her hjemme, og junior er vant til at er det noe han vil ha, må han spare og kjøpe selv, eller ønske seg i bursdagsgave osv.
   Ingen diskusjoner, ingen krangling, og samtidig en super fornøyd gutt som har nedtelling til 1 desember.
   😊

  4. Hurra!!! Yes! Der sa du det gitt:) sjokkis-kalender her i år😆 må få slutt på dette kalenderhysteriet. Så deilig 😀

  5. Det er jo det som er så fint -at du preger selv ditt barn og du vil i mange år fremover være den som tar alle “riktige valg”. Når barna var små var det julekalender knyttet opp mot barne-tv som var stor stas. Pakkekalender startet ikke mine å få før de var ca 8-9 år. Jeg snakket mye med de om at det ikke skulle være 24 ” julegaver”, men derimot små, koslige ting. F.eks ny pepperkakeform -den dagen vi skulle bake pepperkaker , et viskelær i en morsom fasong f.eks….kanskje vi skulle på et juleshow/ teater i desember, da pakket jeg inn biletten den dagen, lørdagen pakket jeg inn lørdagssnop-som de ellers skulle fått. Det er SÅ mange måter gjøre det på..vi fleste er vanlige-slitne foreldre. Nr 1 vil alltid være snakk sammen, så skjønner unger det meste og vi mødre må lære oss att instagram viser kun fasade-bilder. Det barna ønsker mest av alt -er tid sammen med oss foreldre….God førjulstid ❤ Tid for tid sammen .

  6. Da jeg var liten broderte min mormor julekalender til meg. Vi fikk små pakker i, en kjærlighet på pinne, en fox, en liten sjokolade osv. Denne har jeg gitt til gutta mine som er tenåringer i dag. Hvert år får de pakkekalender, men den inneholder aldri store dyre gaver, som oftest en godis av noe slag. I fjor fikk de slips lille julaften for det trengte de uansett. Jeg liker pakkekalender, men jeg er også i sjokk over hvor mye penger mange legger i det! Har hørt om folk som gir gaver til 2-300 kr hver dag og jeg lurer virkelig på hva de gir i julegave! Ville bare si at man kan holde det på et stressfritt og ganske rimelig nivå selv om man har pakkekalender;) digger bloggen din og ønsker deg en flott førjulstid!

  7. Hei. Jeg storkoste meg i går kveld med et glass rødvin og pakket inn gaver til kalender, mine 2 skolebarn får en pakke annenhver dag så det blir totalt 24pakker også får de en sjokoladekalender hver til 10kr( Nille) når de var mindre ønsket de Lego kalenderen, 500kr for 2stk. Praktiske ting blir kjøpt, truser,sokker, tannbørste,deo,såpe osv…bakedag/kino/aketur er også supert å gi som aktiviteter.

  8. Kunne ikke vært mer enig! For det er jo tross alt det jula handler om, tid sammen med de man er glad i, kos og forventninger. Og det klarer man fint å skape med en sjokoladekalender til 20 kroner også! I fjor bytta jeg for første gang ut sjokoladekalenderen min med en flakskalender, og det var kun fordi året i forveien spiste samboeren min opp de resterende 23 lukene den 1.desember.

  9. Beste hjemmelagde kalender jeg har sett er et juletre i filt (kan jo lage selve treet av hva man vil) der man hver dag henger opp en ny juletrepynt. På julaften henges stjernen opp i toppen – den kalenderen har gått i arv fra foreldre til barn.

  10. Uten å være mammapoliti (jeg er 21 og har ikke barn) ville jeg bare si at pakkekalender kan være kjempekoselig. Jeg har de siste 2 årene gitt pakkekalender som julegave til ene lillesøster på 15 (den består av vareprøver på hudpleie/sminke/parfyme og annet småtteri) koster meg mellom 100 og 250 å lage en kalender. Venninner som studerer får valget mellom å få pakkekalender eller julegave fra meg.
   Om man fordeler det over hele året, og er åpen for å gi en “glad i deg lapp” en tepose, en vareprøve, så ender det opp virkelig personlig! Og man får en flott kalender uten å blakke seg😊
   I år får mamma på 52 en julekalender fra oss ungene. Den kostet oss 200kr å lage, der 50kr var for gaveposene😁 Det føles godt å gi folk litt ekstra oppmerksomhet, på en måte betaøe litt tilbake med alø tiden hun har brukt på oss.

  11. For noen år siden leste jeg om en familie som pakket inn et bilde hver dag av ting de ha gjort siste året. Første luke inneholdt også en liten fotoalbum som man kunne sette bildene inn i etterhvert. Detter er jo noe som man vil ha resten av livet, og så får man en god grunn til å printe ut bildene som ligger gjemt på pc’en 😊

  12. Jeg kjøper julekalendere hos Dyrebeskyttelsen. Det er en helt standard sjokoladekalender, med loddtrekning gjennom desember, så den koster jo litt mer enn 20 kr da. Fint å kunne støtte opp om en god sak, guttungen får sjokoladekalender, og mor får litt spenning i om vår kalender vinner i loddtrekningen. Vant gavekort på sushi ifjor, som ble donert bort til en fattig stundent 🙂
   Nå er guttungen bare 2 år, og storfornøyd med sjokolade, men jeg ser jo ikke bort fra at jeg en dag må være litt mer kreativ enn det da. Tenker at en kalender med gave hver søndag i advent e.l. kan være et ok kompromiss.
   Noen begynner jo med pakkekalendere første julen, og legger lista høyt allerede da. Man må jo bare riste på hodet av slikt.

  13. Her får hun kalendergaver vi uansett skulle handlet inn til henne: Ny tannkrem, tannbørste, en liten skumjulenisse, plaster i alle former og fasonger, flux, klistremerker, tegnesett ellers bruker jeg nettet mye. Kjøper nytt brukt eller pent brukt 🙂 Jeg ser heller ikke nødvendigheten med å handle inn for tusenvis av kroner. Nå skal det sies at hun aldri får julegave eller bursdagsgave direkte fra mamman og pappan. Vi passer på hun resten av året også kan besteforeldre stå for gaveoverraskelsene..

  14. Jeg har siden jeg var liten fått gavekalender. Den har innhold ting som ikke koster mer enn 30-40 kr. På lørdager var det godis som jeg uansett ville fått, de andre dagene var det ofte ting jeg trengte som undertøy, viskelær, blyanter, penner og andre praktiske ting. De har vært innpakket i billig gavepapir og hengt på en snor med klesklyper på. Har hatt samme snora i over 10 år. Relativt billig og veldig fornøyd barn 😀 De årene det har vært trangt med tid eller økonomi har jeg fått sjokolade kalender

  15. Her i huset med 3 barn mellom 5-9 år har vi sjokoladekalender fra nille til 12kr(fordi den ligner mest på de jeg fikk på 80 tallet) hihi ;). Barna får også legokalender, playmokalender ol. De får du til 100kr for fjorårets, hvis du er tidelig ute;)
   Prøvde et år med pakkekalender til alle tre, blei seriøst heilt utslitt av presset på hvilke pakker osv, dyrt ble det også.
   Så det ble med det ene året, så nå henger vi opp kalenderen og putter lørdagsgodtet oppi istedet! Null stress:)
   Når de va mindre var det sjokoladekalenderen som var mest populær, hvem vil vel ikke starte dagen med en sjokoladebit;)

  16. Her får enearvingen pakkekalender, men det betyr ikke at den koster mange tusen kroner. Det betyr heller ikke at hun får så mye som hun ikke hadde fått uansett. På lørdagene er det dagens lørdagsgodt som er pakket inn, så får hun nye sokker, nye truser, tannbørst, og dagen etter kommer tannkrem, hun får dusjsåpe og nye votter, et hjemmestrikket pannebånd og en refleks. Alt dette er utgifter vi har på løpende bånd uansett. Kjøper en 5 pk sokker, men fordeler den også i 5 ulike gaver. Bruker heller ikke penger på oppheng, vi legger pakkene under det lille lilla juletreet hun har på rommet og hun elsker det. Syns det er viktig å nyanserte, hvorfor er alt enten eller? Når hun var baby kjøpte jeg singsang kort, altså kort med en sang og et bilde på, det var 24 stk i pakken og jeg pakket dem inn og vi åpnet en hver kveld og sang som nattasang.

  17. Jeg ser poenget ditt. En sjokoladebit hver dag i påvente av juleaften er ikke feil. Jeg fikk det selv når jeg var liten. Sparte på plastikken de lå i og lage juleisbiter, som jeg syns var veldig stas.
   Familiesituasjonen vår er ikke den jeg drømte om for mine raketter. De har bare oss foreldre, så julegaveåpning tar oss ett kvarter om vi tar oss tid. Man kan gjerne argumentere at julen ikke dreier seg om gaver, men den er tung å forklare for småttinger. Derfor legger jeg tid og penger i gøyale pakkekalendere. På den måten prøver jeg å veie opp ikke-eksisterende familie. Til info har jeg brukt omtrent 1000kr på to kalendere, alt ink (i tillegg liker jeg å pusle med juleforberedelser).
   Poenget mitt er det at det finnes flere grunner til at pakkekalendere kan virke enorme. Det trenger ikke være ett bidrag i kampen om Årets Mor på sosiale medier.

  18. Det trenger ikke bli så dyrt. Også er det innmari koselig å lage i stand 🙂 Jeg har 4 barn. Mora mi sydde kalendere til alle og jeg hang på små pakker. Kjøpte 3 pk sokker, det ble 3 pakker. Underbukser i 2. De fikk ting de trengte. Kjøpte poser med forskjellig godt i og delte på flere dager. Og noen griseflakslodd til 10 kr. Da blir det ikke så ille 🙂
   Nå er de to eldste flyttet ut så de får en førjulsgave med noen småpakker i. Ting de trenger og litt snop. De to minste (15 og 20) får fortsatt kalenderpakker. Men nå legger jeg de bare i en pose. Mye av moroa er å pakke det inn så de kanskje ikke greier gjette hva det er når de kjenner på dem 🙂
   Dattera min har to døtre på 5 og 7 år. De har også fått kalendere av mora mi. Datteren min henger på små lapper med forskjellig de skal gjøre. En dag skal de kjøpe en gave hver, pakke inn og legge under ett tre i byen der de samler inn til noen som trenger det. Det kan hende det står at de skal ta med mat og drikke og gå en tur i skogen og kose seg. Rett før jul så står det at de skal gå og kjøpe juletre. I noen av pakkene er det en liten leke eller noe godt.
   Man kan gjøre mye ut av en kalender som ikke koster så mye.
   Tror barn setter mer pris på en lapp der det står at de skal gjøre noe sammen med familien enn noe materalistisk 🙂
   Det er minner de samler på og tar frem senere.
   Ha en fin dag i dag 🙂

  19. Her blir det sjokkiskalender! Eldstejenta på 6 har fått pakkekalender tidligere, men etterhvert ble det en sånn utakknemlig holdning ála “er dette alt?” Og da ble det stopp. Jeg er forberedt på at det kan bli misnøye med tanke på hva de andre på skolen får osv. Men jeg orker ikke det presset og alt kjøpepress. Vi har tre barn nå, hvor de minste er 2år og en på 5 mnd, og etterhvert så hadde det blitt sykt dyrt med 24×3 gaver.
   De får uansett nok til jul, så sjokoladekalender får holde i lange baner!

  20. Prøvde meg på pakkekalender da eldste var 3. Masse billig ræl hun ikke hadde bruk for samt andre ting som sokker osv. Men ifjor kjøpte jeg kinderkalender til begge, DEN ble populær den! Gledet seg villt til å få en sjokoladebit hver dag 😊 i tillegg kjører jeg pakker på helg med lapp med aktivitet som feks pepperkakebaking, tur til lekeland osv evt bøker vi kan lese 👍🏼

  21. Jeg er så i mot de nye pakkekalenderene. Jeg fikk ikke pakkekalender før søskene mine var 2-3 år, da var jeg 15! Og jeg kan med hånden på hjertet si at det gave meg ingenting.
   Det jeg husker med julen som liten er smaken av sjokoladen i kalenderen, følelsen av magi etterhvert som huset ble fylt med bakst, pynt og gode lukter. Spenningen når man visste at alle gavene stod på soverommet til mamma og man bare ville klemme og kjenne litt 😍
   Jeg går for sjokoladekalender, bok med 24 kapitler og rampenisse kalender i år. Kjempe gøy og koselig. Vi har hatt pakkekalender men for å ikke bli blakk med 4 barn blir det fort mye ræl og det gidder jeg ikke. Jeg vil at magien er det de skal huske og glede seg ril hvert år.

  22. Ikke ofte jeg tar meg bryet med å lese blogginnlegg, men noen syns jeg er skrevet på en sånn måte at jeg anser det som god underholdning og verdt tiden det tar å titte innom i ny og ne. Du er en av dem. Sjelden lar jeg meg engasjere (provosere) av innlegg, stort sett leser jeg og ferdig med det. Men i dag kjenner jeg at jeg sliter med akkurat det, og at jeg føler for å kommentere innlegget. Også blir jeg litt sur på meg selv for at du faktisk klarer å få frem en sånn reaksjon og at jeg idiotisk nok føler et behov for å forsvare meg selv. For det skal jo egentlig ikke være nødvendig. Her får nemlig tre barn pakkekalender hvert år. At det er fordi JEG skal se bra ut på sosiale medier er rett og slett helt spinnvilt. Og faktisk litt fornærmende. Da mine to eldste var små fantes ikke sosiale medier, og min hensikt var heller ikke å bli oppfattet som en supermamma eller å fremme meg selv på noen måte. Min eldste datter er 21 år, og per definisjon voksen. Hun har fått pakkekalender hvert år siden hun var 2 år, med varierende innhold. Noe unyttig, mye nyttig, noen opplevelser, noe smått og noe stort. Det samme gjelder hennes søsken på 17 og 11. Det er mange pakker det! Og vet du hva? – De er fortsatt oppegående, høflige og takknemlige “unger”. Og jeg? Fortsatt ingen supermamma! Kun en mamma som gleder meg hvert eneste år til å finne 24 ting som gjør adventstiden enda mer hyggelig. Ikke handler jeg “bare for å handle” men prøver så langt det lar seg gjøre å putte inn ting de likevel trenger, og ikke bruker jeg mange hundre kroner på hver gave heller. Er lite sko i kalenderen for å si det sånn. Men jeg starter tidlig og jeg koser meg med det. På den måten får jeg fordelt utgiftene (jeg har IKKE god råd) og det blir ikke masse stress og pes i siste liten. Og jeg gleder meg hver eneste morgen i desember, fordi jeg vet ungene setter pris på at jeg “gidder”. Og poenget mitt her er at det kunne ikke falt meg inn å kritisert de/dere som ikke lager gavekalendere, men heller gir en sjokoladekalender til en tier. Derfor syns jeg dine beskrivelser av oss som gjør det er mange meter over streken. Jeg skal gi deg rett i at det sikkert finnes mange av de som prøver å overgå hverandre og som dekorerer sine Instagram og Facebook-kontoer med overdådige kalendere, men tipper at vi som gjør det av andre årsaker er i flertall. Og jeg nekter å godta at vi får noe mer utakknemlige unger enn dere andre, jeg tør heller påstå at mine unger lærer seg at den største gleden man kan ha er å gjøre andre glad. Om det er med en sjokoladebit, en gave eller med handling eller ord er ikke viktig, det eneste som betyr noe er at man føler at det kommer fra hjertet og at det gjøres av rette årsaker. Og at det føles like godt å gi som å få. Det jeg derimot ikke vil at mine unger skal gjøre er å ta alle over en kam eller kritisere de som ikke har samme mening/oppfattelse som dem, spesielt ikke åpent på nett og i sosiale medier.

  23. Line: Veldig fint innspill! Var ikke meningen å tråkke ALLE på tærne, altså – selvsagt er det utrolig hyggelig med pakkekalender, men jeg “angriper” litt de som tar helt av…! Høres ut som du har både en sunn og fornuftig innstilling til det hele, så jeg ville ikke hisset meg opp over den bitre bloggskriveren..! 😉

  24. Jeg er i den heldige situasjon at Thea har fått øynene opp for skrapekalender! Hun er helt i ekstase for å få sin egen i år. Jeg har prøvd pakkekalender, og for meg ble det bare snakk om å løpe sokkene av seg fra butikk til butikk for å finne nips å putte inni. Det går alltid fint med de første ti, så er det søren meg FJORTEN til😱

  25. Størstejenta er tre i år, og det blir første året med kalender. Jeg NEKTER å lage pakkekalender, lillebror er ni måneder og jeg nekter å ta den jobben. Pluss at det er alt for mye pakker i omløp allerede i jula. Jeg skal ha opplevelseskalender jeg. 24 små eventyr for oss. Sånn som kakako til kvelds, julefilm, julekakebaking, ta på oss nisseluer og gi julekaker til naboene. Pynte julekaker (seriøst, bare julekakene har fire-fem poster helt alene i kalenderen). Og så hadde jeg veldig lyst til å ha en post om å lage snølykter ute, men i de siste årene har det vært pisseregn i Bergen fra august til mars, så jeg trooooooooooor vi får endre det til å pynte ute med vanlige lykter ute. Kanskje hun får en sjokoladekalender og. vi får se.

  26. Lenge leve sjokoladekalenderen til ti kroner sier jeg 🙂 Så får vi se om jeg klarer å stå inne for det neste jul når berta her i huset er halvannet år. Jeg må skryte litt av min kreative søster, som har den beste “kalenderen” i mine øyne. Hvert år i desember flytter nemlig en liten nisse inn i huset. Dvs ingen ser jo nissen, men i en liten krok er det plutselig en bitteliten dør med et navneskilt over. Hver natt gjør han bøll, så når barna i huset står opp er de alltid spente på hva som har skjedd i natt. Nissen kan henge barnas luer opp i takvifta, bytte om innhold på i melke- og juicekartongen og kanskje til og med pynte pappas tånegler med neglelakk. Skaper spenning, forventing og glede som en svindyr pakkekalender aldri kan gi spør du meg!

  27. I tilknytning til dette synes jeg tankegangen til Dora Thorhallsdottir i episoden «Fasade» på podcasten Foreldrerådet er ganske fin. Hvis man føler det er belastende å stresse med å lage pakkekalender til barna, så lar man være. Og om du velger dyr, billig, hjemmelaget, kjøpekalender eller ingenting til barna dine, så er ikke det en indikasjon på hvor god forelder du er for dine barn. Merker man at sånt blir stressende og går utover stemningen i heimen, så dropper man det. Jeg for min del ELSKER julekalender! Jeg er 29 år, og siden både mamma og mannen har satt foten ned og mener jeg er for gammel til å få pakkekalender. Derfor har jeg nå kjøpt meg en alt for dyr julekalender fra England med 25 nydelige små gaver i, som jeg gleder meg så evig til å åpne (ikke helt planlagt, men Himmel på jord kom på Spotify, og da var det gjort). Den skal ikke på insta for å si det sånn, den er MIN. Til fireåringen har jeg samlet opp småting som hun uansett ville fått av meg i løpet av de siste månedene. Små hårklemmer, utkledningstøy, pensko til jul, små bokser med modellkitt, pepperkakeformer. Putter også inn små lapper med aktiviteter, eller lager rebuser hun kan følge til en «skatt» et eller annet sted i huset. Jeg ELSKER å planlegge, pakke og pynte, og gjør det minst like mye for meg selv som for jenten min. Jeg koser meg med det, derfor gjør jeg det. Heller ikke den havner på insta, da blir det liksom #selvskryt.

  28. Den beste kalenderen jeg har hatt var den jeg hadde med moren min da jeg var 16. Vi hadde en gjøre-kalender, hvor vi trakk en lapp hver dag som fortalte oss hva vi skulle gjøre. Noen av dagene var planlagt med vasking, baking og innkjøp av juletre, så alt ble gjort i tide. Resten av dagene var det ting som å gå på kino, ut å spise middag, besøke noen i familien eller gi noen et kompliment 🙂 vi storkoste oss gjennom hele desember 🙂

  29. Jeg har barn på 4 og 6,og jeg har prøvd meg på supermamma kalenderen. Det ble jeg utslitt av og ikke var den super heller. Jeg har forsøkt på opplevelses og gode minner kalender. Det var ikke noen suksess. Nå er jeg litt usikker på hva jeg skal gjøre,men så kommer hun eldste og sier. Det eneste jeg ønsker meg,er en sånn kalender hvor jeg får en sjokolade hver dag…altså. ja da trenger jeg ikke tenke mer på det😂

  30. Vi har kjøpt Disney sin julekalender, med en fortelling hver dag! Denne koster 300.- å kan brukes i flere år😍 virkelig å anbefale

  31. Fantastisk! 👏
   Jeg har selv vokst opp med sjokoladekalender. Ett år var den byttet ut med en aktivitetskalender, hvor det vekslet mellom aktiviteter vi skulle gjøre sammen (bake pepperkakehus, gå i svømmehallen, lage noe i trolldeig ++) og små gaver (hårklemmer, en kjærlighet på pinne, en liten figur ++) Etter hvert gikk vi over til Flax-kalender (noe mamma fortsatt sender i posten, selv om jeg er 28 og har bodd hjemmefra i 10 år…)
   Mamma har alltid prioritert det å ha TID rundt jul. Jeg har ingen minner om julen som stressende. Hun har prioritert det å være sammen og skape gode minner over materialisme og kjøpepress, og det er jeg henne evig takknemlig for nå som jeg selv venter mitt første barn. Jeg er ikke i tvil om hva jeg kommer til å vektlegge og ikke når min kommende sønn blir eldre. Så får heller de andre barna (og mødrene) vise frem store, dyre gaver, for jeg tror og håper at jeg gir ham noe mye viktigere – noe som ikke kan kjøpes for penger. Nemlig min tid.
   “Det mest dyrebare du kan gi til noen er tiden din, for den får du aldri tilbake.” ❤

  32. Jeg har kjøpt en bok med julefortelling ! 24 kapitler ! 1 hver dag ! Mine unger får gaver på julaften , må nå finnes måte på for noe tull å kjøpt allslags for å telle ned til en dag med gaver . Er jo ikke spesielt med gaver mer !

  33. Så enig i mye av det du skriver med presset fra andre barn, andre foreldre og størst av alt presset fra sosiale medier. Men heldigvis vet jeg at mange foreldre også lager pakkekalender fordi de synes det er koselig, har tenkt gjennom det på forhånd og av erfaring trenger det ikke bli veldig dyrt heller, såklart mer enn 20kr, men er mye en kan kjøpe store poser med og dele opp i mindre pakker. Og min teori er vel at det er de samme foreldrene som nevt over her som heller ikke har behov for å flashe kalenderen i sosiale medier.
   Mange kjenner såklart på presset, jeg også innimellom, så ett absolutt viktig tema å ta opp nå i disse kjøpepresstider, viktig å stoppe opp å tenke seg om innimellom, lett å bli påvirka.

  34. Et tips fra når mine var små:
   Kjøpte et puslespill med antall brikker tilpassa alder og nivå, delte opp brikkene og de puslet etter hvert de fikk åpnet kalenderen. Det første puslespillet hadde faktisk 24 brikker. Dette var en tradisjon i mange år. Lykke til !

  35. I fjor lagde vi omvendt julekalender.. vår da 5-åring fikk 10 kroner hver dag, som vi ga til Frelsesarmeen når vi var ved veis ende 😊

  36. Når jeg oppdaga bloggen din for en stund siden eeeelsket jeg den , når jeg leste om fødselen din lo jeg så jeg grein… men blir bare skjeldnere å skjeldnere jeg titter innom… er ikke måte på så du skal kritisere «mammapolitiet» alle har forskjellige måter å gjøre ting , og de aller fleste prøver å gjøre mye av det de selv husker som lykkelige minner, og mindre av det de har dårlig minner fra…. vi et alle forskjellige.. takk Gud for det… så slutt å blogg om «mammapolitiet» å gå tilbake til morsomme blogginnlegg med mye selvironi -du var jo helt rå på det !!!

  37. Det er så mye frustrerende med dette blogginnlegget, at jeg endte opp med å skrive et helt eget innlegg om det i stedet, da det tok for mye plass for kommentarfeltet her inne.
   Det er mulig dette innlegget var dråpen som fikk begeret til å renne over, men å lese en blogger kritisere andre mødres valg, og samtidig hevde at de gjør det for «sin egen følgerskare på sosiale medier» er i overkant pinlig…

  38. Trude: Var ikke eningen å tråkke mammaer på tærne, tenkte bare at det var viktig å nevne i en bisetning at vi ikke trenger å gjøre så himla mye UT av det! Vi har nok veldig forskjellige oppfatninger av ting, og SELVSAGT sier jeg ikke at man skal la vær å lage pakkekalender hvis man har tid og lyst til det – jeg mener bare at man skal få slippe å bli “tvunget” til det 🙂 Jeg har fått SÅ mange gode forslag til en alternativ pakkekalender fra mammaer der ute, så jeg både tror og håper man velger det beste for sine barn, uansett hva man gjør… Men til oss som velger sjokoladekalender til en 10-kroning, vi er ikke dårligere mammaer av den grunn! 🙂 Ha en fin dag videre!

  39. Ida W: Leste innlegget ditt! Veldig godt formulert og fint tilsvar. 🙂 Jeg liker en god diskusjon. Når det er sagt så føler jeg at min skyts går til de som “tar helt av” og som poster skrytebilder på fejs, og som kanskje har overgått seg selv uten at det egentlig kommer barna til gode, jeg sikter mot. Ikke de som sitter å lager en pakkekalender med god samvittighet og varme intensjoner, jeg var ute etter. Føler vel at de som ikke er blandt de som “tar av” er de som ikke føler seg som målskiva her. Jeg både tror og håper man skjønner selv hvor grensa går for tradisjon – og hysteri! 🙂

   /LVHS

  40. Skal det virkelig være sånn at vi skamfullt må svare «Heh, min får bare sånn sjokoladekalender han, ehehe»? For det gjorde jeg idag. Så teit alt har blitt. For et press. Min på to og et halvt får sjokolakalender fra Nille i år også. Sjokolade HVER dag, noe så fantastisk? Jeg kommer nok til å gjøre som min mamma gjorde med oss: vi fikk «sånn billig sjokoladekalender», men på noen av lukene klistret hun gullstjerner. Disse dagene fikk vi noe ekstra, feks en filmkveld med popcorn, grilling i skogen, kinobillett osv. Men sånt er vel nesten dagligdags å gjøre nå for tiden.. Lekeland og alt sånn er nesten hverdagskost. Uansett, takk for at du fikk meg til å føle meg mindre ensom i pakkekalenderhysteriet.

  41. Slapp av 😉 pakkekalender kan inneholde truser, sokker og votter. Luciaskjorta og glitter til feiring i barnehagen. Julehefter. Adventslys. Tannkost og tannkrem. Pepperkakebaking og kinotur. Og en pitte liten bit sjokolade de dagene du ikke har noe fornuftig eller en aktivitet på lur. Klem fra en 3 barnsmor med pakkekalender.

  42. Det er godt mulig det finnes en supermamma-gjeng der ute, som “tar helt av”, og skryter av det etterpå. Hva så? Jeg har aldri hatt økonomi nok til å ta helt av, men setter meg ikke ned og kritiserer de som har ressurser til å gjøre det. Hvorfor skulle jeg det? Hva er poenget med å rakke ned andre? Oppmerksomhet? lesertall? Humor?
   Igjen blir det vanskelig for meg å forstå hvordan en blogger, som er svært aktiv i sosiale medier kan sitte på sin høye hest (i “antisuper”-forkledning såklart, for da blir det med ett ufarlig og akseptabelt og kritisere andre) og kritisere andres “skrytebilder på fejs”.
   Dette er nok et tema vi ikke kommer til å være enige om. :p

  43. Hei jeg kjøpte adventskalender med 24bøker i.1 for hver dag koselig avslutning på sengekanten og den kan tas frem år etter år..så på Coop ekstra at dem hadde en kalender med fantorangen bøker til 199kr ikke så verst pris og kan brukes neste år🤶

  44. Ida W: … og da går jo samme tilbake til deg – hvorfor skal vi ikke stille spørsmålstegn med overforbruk og ekstreme kalendere som ikke gjør annet enn å lage store forskjeller når læreren på skolen spør; “hva fikk dere i pakkekalenderen idag da?”! Mine stikk i blogginnlegget går som nevnt til de som er ekstreme – og ikke mammaen som laget pakkekalender med fornuftige saker, enkle ting eller hyggelige saker.. Jeg vil 3000-kroners kalender-mammaene skal tenke seg litt om, og roe litt ned på kjøpehysteriet! 🙂

  45. Hadde blogginnlegget vært skrevet slik at overforbruk og kjøpshysteri hadde vært et utpreget tema, ville jeg ikke kommentert like kritisk. Men i stedet fremstilles en rekke “kalender-hysteriske” mødre som mediehorer, og eksemplene du selv tar opp som adventspakker beskriver noe annet enn kjøpshysteri.
   Når ble et par sokker eller et hårstrikk kjøpshysteri? Eller hjemmelaget godteri, som slettest ikke trenger å koste noe mer enn ingrediensene en allerede har i skapet?
   Hvis målgruppen var de ekstreme, vil jeg påstå at du bommet.
   Det er og en forskjell på å stille spørsmål til noe, og å fremstille kvinner på den måten du gjorde i teksten, humoristisk vri eller ei.
   Jeg har nok bare gått lei av at det skal være akseptabelt å slenge dritt, så lenge man gjør det med glimt i øyet, og får det til å virke som om man sparker dritten oppover.

  46. Jeg fikk også sjokoladekalender da jeg var liten (spiste riktig nok ikke alle sjokobitene dag en, jeg åpnet bare opp lukene og spiste hjørnene og la resten av biten inn i kalenderen igjen (haha)).
   Jeg vil nok ha pakkekalender til min sønn når han blir eldre. Jeg husker nemlig julekalenderen til ei venninne av meg,den synes jeg var kjempesmart. Hun fikk nemlig puslespill som var delt opp, så hun fikk et par brikker hver dag som passet sammen. Så dette skal jeg nok lage som tradisjon her hjemme. Kanskje kombinere med noe han trenger og aktiviteter 🙂
   Jeg synes pakkekalendere er så dekorative 🙂
   I år er han kun 1.5 år, så i år hopper jeg over 🙂

  47. Jeg er også imot pakkekalendere. Derfor bestemte vi, som i jeg, at ungene skulle få en gjenbrukskalender da eldste var 3, og minste var 1. Da kjøpte vi et fint lite plastikktre, lys, stjerne og pynt. Hver dag fikk de hver sin pynt i kalenderen som de hang på treet. Pluss at de fikk en liten sjokoladekule (sånn bitteliten med gull eller rød folie rundt). Det var veldig stas! Neste år pakket vi inn pynten på nytt, og sånn har vi holdt på i mange år. Først for 2-3 år siden ga eldste, som nå er 10 år, utrykk for at det var litt kjedelig med den kalenderen år etter år. Så da fikk de legokalendere noen år. Julepynten har vi brukt til å pynte små trær i potte som de har hatt på rommene sine.
   I år skal de for første gang få pakkekalender. Vi har gått flere runder med oss selv, og har bestemt oss for å prøve det i år. De blir nok veldig glade, det er en hemmelighet frem til 1.desember.
   Men jeg er i alle fall veldig glad for at vi valgte den løsningen vi gjorde da de var små. Det har fungert så godt i veldig mange år. Kjøper man inn litt pynt på salg etter jul blir det ikke så dyrt heller.

  48. Du må jo prøve først 🙂 Er utrulig koselig tradisjon og du trenger jo bare pakke / kjøpe på din måte . Mamma til ei på 24 , 21 og 16 år <3 og Yes ALLE får fortsatt pakke kalender . Klæm <3

  49. Å pakke inn noen av lekene de allerede har synes jeg er et så godt tips!! De minste barna husker ikke alle de små lekene sine uansett 🙂
   Eller gå innom Fretex?
   Eller kjøpe en billig legopakke- og fordele innholdet i pakken inn i 24 deler; så kan man bygge litt sammen hver dag til man har det ferdige resultatet på julaften 🙂
   Men elsker så klart det å gi opplevelser! Det å gjøre noe sammen er det beste 🙂

  50. veldig enig med deg. den kalenderen har gått over styr. skjønner ærlig talt ikke at folk har råd til dette før jul. enkelte tar jo helt av. har 4 barn og ja de får kalendere. men jeg setter en sum og that is it. tips er 10 kr griseflax, nyttige ting som de likevel må ha som sokker, truser, toalettsaker osv. jeg har en tradisjon at de får en snøkule, nisse hvert år men da får de den i helga for da er litt ekstra kos liksom. eller en felles film som alle kan se på, bakedag. noen dager er “billige” andre dager litt “dyrere” men aldri over 50 kr. dyrt blir det jo likevel. men i år blir det ikke pakkekalender grunnet jeg har vært syk siden i sommer å sparer krefter til det jeg “må” så i år får de ferdig kjøpte lego kalender ( fjorårets til 99 kr å sminkekalender til de store jenetene.dem er storfornøyde dem:) God jul

  51. Barna mine er fortsatt små 4 år og 1,5 år så kan ikke si jeg er dreven på desemberkalender… men har prøvd meg litt frem. Jeg har laget en aktivitetskalender som du snakket om, men det alene var ganske slitsomt syns jeg for det er ganske mye greier man skal gjøre og gjøre klar… feks bake pepperkaker (deig må lages eller kjøpes inn),. Også følte jeg at vi ikke bare kunne ha sånne “enkle”hver dag som å synge julesanger. Og å gjøre en betalt aktivitet innimellom som å dra i badeland/skøytebanen/lekeland, og det er jammen meg dyrt det og! Men kanskje det er bare jeg som ikke er kreativ nok til å finne på gratis aktiviteter, Hehe. Så jeg synes det er digg å ha en blanding av leker/pakker og aktiviteter. Så kan jeg stresse med å kjøpe inn pperkakedeig og andre dager får mor fri og ungene bruker gjerne litt ekstra tid på å leke med den nye (billige) leken de fikk. Og neste år så blir det kanskje annenhverdag de får åpne pakken/aktiviteten? Når jeg var mindre og fikk åpne en pakke annenhverdag så lurte jeg veldig på hvordan disse ungene som fikk sjokoladekalender kunne være så heldige, få spise sjokolade hver dag?!

  52. Jeg er faktisk for å gi pakkekalender til barna🙂 Jeg elsker julen selv og vil gjerne at barna skal bli glad i julen med gode tradisjoner🙂Mitt tips er dette:I løpet av året følger man med på 5-20 kr salg i butikker på ting som kan passe barna.Her i huset laget jeg 48 pakker,men noen av pakkene innholder kort der det står en opplevelse som f eks teatertur på nisseteater og pepperkakehus pynting.Totalt ble ikke julekalenderen her i huset så dyr nettopp fordi jeg planla det i god tid👍Jeg gleder meg til å se barna pakke opp en liten presang hver dag i desember og målet mitt i år er å ikke stresse og bruke mye tid med barna i desember til kos og hygge🙂Julegaver til hele slekten prøver vi å få ferdig tidligst mulig så det ikke blir det vi bruker helgene på i desember👍

  53. For min del tenker jeg veldig på at jeg skulle ønske folk kunne se ting fra ett miljøperspektiv også. Og jeg er ingen miljøidealist altså. Men å kjøpe en hel haug med små plastikk leker, som koster slikk og ingenting, som er fraktet halve verden rundt for og havne i en pakkekalender. Og deretter bli rotet bort. Er det greit?
   En liten påminnelse til alle dere som mener at pakkekalender ikke er dyrt, fordi dere kjøper ting til 10-20 kroner gjennom hele året:
   ALL plastikk som noen gang er produsert, finnes fortsatt. I en eller annen form, ett eller annet sted. Det blir fort “dyrt” det, og det er poden din som må betale prisen!

  54. Her får 6 åringen pakkekalender som mormor har sydd! Men med enkle gaver😊 som lapper med at vi skal bake og ikke en gave som koster mer enn 20 kr, unntatt den på julaften den koster litt mer. Gjør ikke mye ut av det, men en tradisjon fra jeg var liten

  55. Her i huset går vi for 10 kr kalender og bokkalender. Som den gjerrigknarken jeg er passer det ypperlig å låne 24 bøker på biblioteket, gratis 🎉, som vi pakker inn så de ikke vet hvem bok som kommer når. Så pakker vi opp og leser en ny bok hver kveld! Stor suksess hos oss! 😃.

  56. Dette innlegget likte jeg fra A til Å. Jeg har tre barn og er ikke interessert i at de skal få en gave hver dag i desember. Hva skulle jeg toppet det med på julaften da?
   Vi har en kalender, der det hver dag kommer en lapp der det står noe vi skal gjøre (bake, pølser på bål, lage julepynt osv.) Innimellom kommer det en liten sjokolade. I tillegg leser vi Julemysteriet av Jostein Gaarder. Kjempekoselig!

  57. Mine fikk stort sett sjokoladekalendere. De kostet 5 kr stk. I dag 10 kr. Ganske så overkommelig pris.
   Datteren min har laget pakkekalender til sin unge. Jeg husker jeg gjorde det en gang, men selv med billige ting, ble det svindyrt for en fattig faen med tre unger som skulle ha hver sin kalender. Så det der ble ikke gjentatt. 🙂
   Nå bor jeg alene, men jeg har kjøpt sjokoladekalender og hengt opp som tidlig julepynt på veggen. Med plasten på fremdeles. Jeg tror ikke jeg kommer til å spise dem, men en eller annen åpner dem sikkert en dag. 🙂

  58. Jeg forstår poenget ditt og forstår hva du vil frem til. Jeg er enig i det her super mamma sosiale medier maset, plutselig er det mer fokus på seg selv enn på sine barn fordi man selv skal være bedre ENN alle andre. Og det er uten tvil forstyrrende.
   Men så har jeg også noe annet å komme med. Kall det kritikk eller rett og slett en annens mening. Jeg har alltid tenkt og fundert hva det er som får mennesker til å bry seg om hva andre gjør og hvordan de gjør ulike ting. I dette innlegget så tar du for deg de som velger å bruke mye penger på slike kalendere og jeg føler at du rakker ned på disse, og da tenker jeg hvorfor bry seg? Hva er det med disse som velger å bruke mye penger på kalender som får en til å bruke sin energi på å sitte å irritere seg over. Vi har flere typer mennesker i verden, noen er rik, andre er fattig, noen kjøper mye, andre kjøper lite, og noen kjøper beyond over the top og det er rett og slett slik samfunnet er. Og hva andre ønsker å gjøre eller gjør er selv opptil dem. Men jeg syns ikke at de som bruker mye peng skal bli dømt for å gjøre det de ønsker. De som bruker en stor sum på kalender har de samme ønskene som en som gir sjokolade kalender. Å glede sine barn. Er det mulig at disse foreldre kanskje ikke hadde en bra oppvekst og derfor ønsker å gi sine barn det lille ekstra som de selv ikke fikk da de var liten? Eller kan det være at barna deres allerede er så bortskjemt at barna deres forventer mer og mer for hver jul? Eller er det bare fordi at de ØNSKER å bruke så mye penger på den julekalenderen. Det kan være mange teorier.
   En annen ting jeg vil ta opp som også henger sammen med det jeg allerede har skrevet er dette med de barna som kommer på skolen og forteller hva de fikk i sin kalendergave i dag og at han ene stakkaren kun fikk skjokolade mens resten fikk mer dyrere og bedre gaver. Skal de foreldrene som kjøpte de dyre gavene begynne med skjokolade kalender bare fordi at andre foreldre gir skjokolade kalender? og for at det ikke skal bli en skille mellom disse barna? Man som forelder velger jo selv hva man skal legge i posene, og selvsagt har man dårlig råd så er det ikke så mye å velge mellom. Men her da, her kan man begynne å lære barna sine at alle er forskjellig, noen har bra jobb, andre har dårlig jobb, noen får bra lønn, andre får dårlig lønn. Noen barn får slike ting i gaver, mens andre får dette. Og som forelder er det jo ens jobb å gi sitt barn kunnskap, lære de ulike ting og snakke med dem og det er dessverre ingenting man kan gjøre med de foreldre som velger å gi ekstra til sine barn. Jeg kan selvsagt forstå hvor knusende det må være for et barn som bare fikk en skjokolade mens andre fikk så mye mer og da dannes det gjerne også missunelse og sjalusi og det er jo noe man helst burde unngå. Og har man dårlig råd og hvis barnet er såpass gammelt at det forstår så snakker man med barnet om det, og hvem vet har man oppdratt sine barn rett så sier barnet ” mamma, jeg trenger ikke noe julekalender i år”. Og jeg ser at du skriver at du vil lære dine barn om ting og tang og det må du så absolutt gjøre, men du må også lære de at man skal ikke misunne eller være sjalu på andre, men være glad for det man får og har og ikke se på andre og sammenligne. Og det viktigste er å lære de å ikke rakke ned på andre eller dømme de for at de ønsker å gjøre ting anderledes.
   Innlegget ditt kunne vært bedre dersom du ikke hadde valgt å gå inn på de som velger å bruke mye penger og heller bare skrevet et innlegg hvor fokuset var på deg, dine barn og hva DU valgte å gjøre eller velger å gjøre når det kommer til julekalender til dine barn. Og hvis du fortsatt sitter å tenker på om du skal lage en sinnsyk kalender eller bare en skjokolade kalender så har jeg bare en ting å si.. Lag det DU VIL. Ikke hva alle andre vil eller “samfunnet” vil. Lag det du føler er best for både din økonomi og for dine barn. Ikke la deg bli påvirket av alle rundt deg eller føl nøden for å bruke mange tusen på julekalender. Gjør det som er best for din familie.
   Jeg håper at kommentaren min ikke ble helt forvirrende, den ble ganske lang ser jeg men håper du forstod poenget mitt. Og jeg likte foresten den P – pille kalender ideen. Det må jeg ta med videre til min samboer fordi jeg både sløv og glemsom og tydeligvis ingen interesse for å ta de pillene xD

  59. Mamma lagde pakkekalender til meg og søsteren min til vi var over 20. Du sier det kun er for sosiale medier, men dette var lenge før smarttelefoner, og mamma har fremdeles verken Facebook, Instagram eller Twitter. Pakkekalenderen trenger ikke være kjempedyr; blant annet hendte det at det tok to dager å få et komplett sokkepar, og en trepakk med Kinderegg dekket også noen dager. Jeg fikk også ting som blyanter og viskelær. Det var tanken som telte, og vi fikk jo tross alt stort sett (utenom litt godteri her og der) ting vi trengte på skolen osv. På julaften fikk vi alltid en VHS fra Disney i julestrømpa 😁 Jeg har sett at flere av dagens julekalendere, for eksempel fra kinder, lego og Playmo, koster mange hundre kroner, så da set jeg ikke helt hvordan en helt ordinær pakkekalender skal være så ille.

  60. Her i huset er pakkekalendere en tradisjon. Alt fra en liten nissesjokolade fra Nille, til et gavekort på senteret. Alt henger på en hjemmesydd kalender som blir brukt selv 21 år etterpå.
   Folk lager sitt eget stress, og det har ikke jeg noe imot. Ikke bare må vi lære ungene å være takknemling, men også må vi lære dem at samfunnet består av både rike, fattige og middelmådige. Selv opplevde jeg aldri å bli mobbet eller sett ned på fordi jeg «bare» fikk en sjokolade i kalenderen.
   Lær ungene at andre får dyre ting, ofte fordi foreldrene har råd til det og har lyst til å bruke mye penger på en kalender, og at andre hverken har lyst eller har råd.
   Uansett om man får kalender, pakker eller sjokolade, eller ikke får det i det hele tatt, så synes jeg det blir dumt å kritisere. Ja, det er kanskje kjipt for oss mødre når enn annen mamma handler gaver og kalendre for flere tusen, og vi står der med en liten sjokoladekalender fra Nille i posen. Men vi er alle gode mammaer uansett, og noen av oss bare vil gjøre alt mulig så stort som mulig.
   Lær ungene at det er forskjell på oss mennesker, og ikke lær dem å rakke ned på de med mye eller lite penger.
   I år deler vi en liten legoeske på 17 deler, og så stiller mormora opp med noen ekstra. Null stress, bare kos. ❤️

  61. Jeg har 3 jenter i alderen 5, 8 og 12 og de får dele en kalender sammen. I hver luke ligger en lapp om koselig ting vi gjør sammen. Det kan være alt fra å si noe fint til hver andre, lage meiseboller eller å bake. Utrolig koselig å gjøre noe sammen. De er super happy med dette. Jeg skal ihvertfall ikke la meg styre av noen andre som kjøper ting i bøtter og spann, det gidder jeg ikke ! Barna er happy og mor er happy 🙂

  62. Hos oss skal rampenissen flytte inn for å finne på faenskap hver dag i desember. Like spennende å stå opp hver dag, for å se hva slags hyss nissen finner på 😃
   Eks: farge melken blå, sende et kakestykke med i matpakken isteden for brød, knyte alle sko sammen osv.

  63. Jeg syns pakkekalendere er trist. 24 pakker er åpnet allerede FØR julekvelden.. Jeg har tre barn og de får hver sin nostalgiske sjokoladekalender til ti kroner per stk. Går så fint så. Jeg syns skrytebilder av slike ting på Facebook bare vitner om usikkerhet, og ikke minst så syns jeg at barn skal få ha privatlivet sitt i fred. Å dele pakkekalendere og gudene vet hva ellers i diverse SoMe handler kun om foreldrenes behov for anerkjennelse og likes.
   Jeg er trygg på meg selv og min foreldrerolle.
   Barna klarer seg fint med en magisk sjokoladebit hver eneste dag. På julaften derimot, DA blir det masse gaver 🙂

  64. Lego-kalender er også et godt tips, hvor man får noen legobiter hver dag og de til slutt blir hele figuren:)

  65. Heia du Line! Har hatt pakkekalender en gang til min sønn, aldri mer. Det endte med at jeg løp etter han med gaver hver dag med praktiske saker og ting som han egentlig syntes var dørgende kjipt. Altså han glemte av hele kalenderen…. I år ble det Fantorangen med en liten bok vi kan lese hver dag, og som vi kan finne frem igjen. Sjokoladekalenderen fra mormor er favoritten hvert eneste år. God desember til deg og Maren 🙂

  66. Jeg synes pakkekalender er så koselig 🙂 Jeg vokste opp med det selv, og har videreført det til datteren min. Jeg koser meg med å handle inn kalendergaver. Jeg koser meg med å pakke inn gavene også. De fleste blir lagt i poser da, og det tar ikke mange minuttene. Men likevel er det noe kos med ett glass rødvin og gaveinnpakning når det nærmer seg jul. Gjerne med litt julemusikk også.
   Dessuten bryr jeg meg svært lite om skrytebilder på Facebook og Instagram. Folk legger ut det meste, alt fra treningsbilder til styla hjem. Så om noen legger ut bilder av ekstremt velgjorte julekalendere blir jeg ikke svett av den grunn, for skrytebilder finner man året rundt. Jeg lager kalenderen slik jeg syns er koselig.
   Ser noen reagerer på at noen barn får 24 gaver før selve julaften også, og ei over her som forteller at det er TRIST at barn får 24 gaver før julaften. Hennes barn får sjokoladekalender, og klarer seg fint med det. Men på julaften, DA får de mange gaver da! … Og det er helt greit. Jeg syns ikke det er trist, verken med sjokoladekalender eller masse julegaver på julaften. Folk må jo få gjøre hva de ønsker, hva som gir de julestemning. Men jeg mener at denne personen heller ikke behøver å være trist på vegne av mitt barn, som får pakkekalender, men ikke så veldig mange gaver på julaften. Jeg syns nemlig det er mye koseligere med få gaver på julaften, hvor barnet mitt kan bruke tid på å leke med det hun har fått i tillegg til familiekos på julekvelden, som et brettspill eller noe. Ikke bruke julekvelden til bare pakkeåpning. Det er julekveld for meg, mens pakkekalender er en stor del av adventstiden, og jeg kan trøste Heidi med at det er alt annet enn trist.
   Jeg liker ofte det du skriver på bloggen din, Line, men akkurat sånne innlegg syns jeg ikke så mye om. Vi må slutte å bry oss på en negativ måte om hva andre familier gjør, så lenge folk ikke skader barna sine. Vi må akseptere at vi lever livene våre ulikt, har ulike tradisjoner og ulike behov, uten å rakke ned på hverandre fordi.

  67. Tusen takk for at du setter fokus på dette <3 Vår sønn er 10 mnd... Han har hverken behov eller glede av pakkekalender, han er for liten for sjokoladekalender, så i år blir det ikke noe for han, men vi gjør heller koselige ting sammen som familie 🙂 Det er alt for mye press fra butikker og andre foreldre om hva man skal kjøpe inn av kalendere, det er på tide av vi tar oss en lang titt i speilet og spørr oss selv om dette er virkelig de verdiene vi ønsker å lære barna våre... at de skal få alt de peker på og at alt som er moro skal koste penger... Og ikke minst.. skal vi virkelig bidra til å legge dette presset på andre foreldre? Har man lyst til å lage kalenderpakke til barnet sitt og bruke penger på det, så værsegod, men ikke kom til meg å si at mitt barn ikke har en god mamma som ikke bryr seg, kun fordi vi velger å ikke fokusere på pakkekalender men heller bruker tid sammen som familie...

  68. Hei !
   Eg hadde aldri trudd at eg nokongong skulle svare på eit blogg-innlegg og aller minst til ei supporterfrue 😉
   Men kjære, vakre Line Victoria; tusen takk for dine fornuftige ord :)) Eg for min del har alltid kjøpt dei nydelege, super-billige kalenderane med kjempegode sjokoladebitar i til mine tre ungar. Og i dag er mine små blitt 22, 27 og 31 år og mottek fremdeles gammaldags julekalender. Eg seier alltid,men eit unntak var det og det var da faren kjøpte ein idiot-dyr kalender som yngstemann ville ha :(( Gjett om eg blei sur ! Heldigvis viste det seg at sjokoladebitane var veldig vonde, så poden var meir enn fornøgd med å få den gode,gamle kalenderen jula etter :)) Skulle ein måtte lage ein kalender vil eg gå for den som venninna di gjer. Viss ikkje, kloke Line Victoria,så er det bare og kjøpe julekalenderen med dei beste sjokoladebitane til den beste prisen !

  69. Synes dette er en kjempefin måte å se ting på! Jeg har vært “heldig” og fått pakkekalender i mange år, frem til i år når jeg er 19 år, men jeg har også prøvd ut sjokoladekalendere til både 10 og 300 kroner. Selvsagt har pakkekalendrene vært morsomme, men jeg har også likt sjokoladekalendrene til 10 kroner godt. Me bedre enn de til 300 kroner faktisk.
   Uansett har jeg sagt til min mor at i år bestemmer hun selv om hun vil lage pakkekalender, eller kjøpe sjokoladekaldender, fordi jeg blir fornøyd likevel. Jeg har faktisk lagd pakkekalender til henne i år, som takk for alle årene hun har strevd med pakkekalender til meg og mine to søstre. Jeg har valgt å lage den helt enkel, og ikke legge så mye penger i den, men likevel kjøpe ting hun har bruk for.
   Poenget mitt her er at pakkekalender er greit det, men det er like greit med en sjokoladekalender, og man skal ikke ha dårlig samvittighet om man heller velger det til ungene sine 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg