Hjemme alene! <3

Herligland. Helt alene hjemme!

Jeg er veldig heldig som har familie som spør om de kan være barnevakt, det er ikke akkurat sånn at jeg må ta mange telefoner for å få alenetid. I går sendte jeg Torben ut av huset, og leverte Maren hos besteforeldrene på overnatting. Jeg har hatt en kveld alene, senga for meg selv og sov til 10.30-ish. (Beordret Torben ned på gjesterommet når han kom hjem fra kompiskjvelden, så jeg kunne dele senga med mac`en og resten av familien Kardashian. Ironisk nok skulle man jo tro at jeg fikk mengder av søvn på den måten, men neida! Jeg sov dessverre MYE mindre enn når Maren sover hjemme… 😐 Jeg sovnet nemlig ikke før i 04-tiden. Ikke helt planen, haha!

Våknet til nyheten om at Maren hadde gitt besteforeldrene en lang og god natt søvn, hun hadde visst stått opp 08.30 – jeg lurer på hvordan dette skal ende når jeg er tilbake 100% jobb i januar. Det føles veldig rart å skulle stå opp FØR ungen sin, men kanskje det vil hjelpe å legge henne enda tidligere? Gudene veit. Den tid, den bekymring. Hvordan gjorde/gjør andre småbarnsfamilier det med syvsovere..?

I morgen er det mandag. Jeg har litt lyst til å driste meg til å ta en spinningøkt på kvelden, men jeg må nesten se ann tiden også. Jeg har hvertfall lovet meg selv at jeg skal bevege meg litt i morgen, så om det blir spinning eller langtur med vogna – det får vi se ann.

Forresten – jeg har fått noen spørsmål i kommentarfeltet jeg kan forsøke å svare på denne søndagen, syns det er viktig å gjøre det når det dukker opp spørsmål som krever raskt (?) svar! 

Fra: Lisbeth
Jeg må bare høre med deg- for vi har akkurat fått ei lita jente for 11 dager siden.
Hun kom 10 dager før termin men var liten (2500) og ville ikke suge på brystet med en gang.
Så ene første uken har vi matet med kopp, men nå De siste dagene tar hun pupp. Da vi fikk streng beskjed av sykehuset om å få henne opp i vekt har vi vekket henne hver 3 time for å Mate henne, men hun er helt i koma og vil helst sove til hun våkner av seg selv.
Vi lot henne sove i matt, å da sov hun fra 12 til nærmere 6. Så fikk hun mat når hun selv våknet .
Hvordan gjorde dere d med Maren?! Sov hun sammenhengende lenge uten å spise?
Jeg er så Bekymret for at hun ikke får nok mat når hun skal regulere seg selv ;(

Svar:

Hei Lisbeth, og gratulerer så mye med en liten frøken!

Først må jeg få si at jeg er takknemlig for at du henvender deg til meg når du lurer på noe om veslejenta di. Jeg må dessverre fortelle deg at jeg ikke har noe som helst kunnskap, kompetanse eller utdanning innen det du spør om, annet enn at jeg har hatt en nyfødt selv..!

Jeg ville absolutt hørt på helsepersonellet i dette tillfellet, hvis de har bedt deg om å vekke om natten.  Hun er liten i størrelse og behøver å komme seg opp i vekt, og da bør man høre på helsepersonell sitt viktige råd om å mate ofte (Når hun ber om det og ikke sjeldnere enn hver 3. time) For å gjøre det så enkelt og behagelig for dere begge så ville jeg lært meg å amme liggende i sengen. Det er helt genialt! Da kan du lure inn puppen oftere, og det er veldig behagelig å se på film, surfe eller sove mens du da ammer 🙂

Maren var over halvannet kilo større enn babyen din og la fint på seg fra samme dagen som jeg fikk melk. Hun tok puppen med en gang og jeg hadde ingen problemer med ammingen når jeg først kom igang.  Det var derfor ikke nødvendig for oss å vekke om natten, selv om hun sov hele natten uten pupp igjennom fra hun nesten var nyfødt. Hun spiste seg dog opp på kvelden, hang i puppen fra 17.30-20.30 ca, og jeg lot henne gjøre det. Hun spiste seg rett og slett opp før en lang natt i søvn! Hun var jo 3,7 kg da vi forlot sykehuset og hadde sykehuset bedt meg vekke og mate om natten så hadde jeg selvsagt gjort det. Jeg vet det er fristende å la henne sove natten igjennom, men jo raskere du får henne opp i vekt – jo raskere kan du la henne regulere seg selv etterhvert i samarbeid med HS/lege eller barsel. Det blir i såfall bare vekking i en periode, trøst deg med det! 🙂 Hold kontakt med helsesøster, barselavdelingen og helsestasjonen så mye du kan – de er tilgjengelige for deg og babyen din i disse tider – utnytt deg av tilbudet deres!

Når datteren din blir større og legger fint på seg så ville jeg ikke vært bekymret for selvregulering. For det er jeg sikker på at hun  mestrer. Maren er litt spesiell sånn sett, hun var ikke så flink til å si ifra at hun var/er sulten. Så jeg må faktisk passe klokka litt også. For Maren er så aktiv og sprudlende at jeg tror kanskje hun “glemmer” at hun er sulten. Så jeg har litt faste tider på mating.Jeg tilbyr helelr litt for ofte enn litt for sjeldent! Pass på at hun har våte bleier, og er du noengang i tvil på helsesituasjonen til datteren din – ta kontakt med barsel eller helsestasjonen (eller legevakten!) Det fine med tiden nå er at det praktisères en “Mor vet best”-filosofi på mange sykehus og legevakter, så har du en dårlig magefølelse – nøl ikke med å ta kontakt med lege. Jeg vil også anbefale deg å melde deg inn i “Ammehjelpen” sin facebook-gruppe på face, de er GULL VERDT!

Mitt beste tips forøvrig, sørg for at det er digg å ha puppen ute til enhver tid i denne perioden! Ikke planlegg noe – bare ha babbsen i fanget eller sengen og ha puppen ute hele tiden. Ikke vent til hun HYLER av sult, gi mat ved hver minste signal eller tilby bare så ofte du kan 🙂 Og du –  det BLIR bedre altså! Jeg satt med puppen ute hele tiden de 2-3 første månedene. Savner den tiden faktisk….! <3  

Forøvrig – du sier at babbsen helst vil sove videre når du vekker henne om natten. Kjenner til det! Ved et par anledninger hadde jeg så melkespreng at alternativet var å vekke Maren og amme eller stå opp å pumpe. Fordelen ved å sasove var da at jeg bare vippet ut puppen og lurte den inn i munnen henens. Hun ammet med andre ord i søvne. Maren kan noenganger bli tørst i søvne på kvelden etter at hun har lagt seg. Da kan jeg faktisk bare gi henne en flaske i søvne. Hun sover med andre ord mens hun får flaske, åpner ikke øynene engang. Men det må jeg faktisk snart slutte med, for nå har hun fått tenner som skal pusses før leggetid…!

Hold meg gjerne oppdatert! Håper hun snart går opp i vekt, og at du kan la henne sove videre uten å måtte vekke henne 🙂

/Supporterfrue – Line Victoria

12 kommentarer
  1. Kan jeg få komme med et lite tillegg her?
   Min gutt måtte mates på “ottemål”, som de kalte det, hver tredje time, med kopp, for å få opp og stabilisere blodsukkeret. Jeg fikk sjelden lagt ham til brystet pga dette, og skulle så gjerne ønske at jeg visste om at jeg kunne bruke hjelpebryst!!
   Leste nylig i Gro Nylander sin bok “Mamma for første gang”, at det er noe man bør bli tilbudt på barsel om man har et barn som trenger litt ekstra starthjelp, fremfor kopp eller flaske. Da vil man jo få mat i babyen, samtidig som barnet stimulerer mors bryst til å produsere melk.
   Så jeg ville spurt om hjelpebryst, så kan du legge barnet til brystet ved måltidene, selv om det er melk via kopp/flaske.
   Masse lykke til, og håper at det går bra med den lille jenten din.
   Klem fra Christine

  2. Var det noe vi lærte på sykehuset, bortsett fra av den aller første jordmora vi møtte på barselshotellet – ikke vekk en sovende baby! De sier ifra når de er sultne og foreldre trenget den søvn de kan få slik at de får overskudd til å være blide og ta seg av barnet. Fikk dette rådet av flere jordmødre ved utskriving av første og også andre som ble født i mars. 🙂 Og vår var heller ikke store knøttet.

  3. Hei Monika.
   Bare en liten kommentar til hva du skrev – noen må faktisk vekkes, ellers kan det bli en ganske farlig situasjon. Så det rådet kan ikke alle følge 🙂 Ingen ønsker å se babyen sin bli så slapp at hen ikke orker spise, går ned i vekt og forverret allmenntilstand. Men et fint råd til friske normale babyer.

  4. Monica
   Jeg regner med at du er jordmor eller lege for dette barnet? Så lenge du kan fortelle at man ikke skal vekke henne.
   Min pjokk måtte vekkes hver 3 time og både lege og jordmor var enige om dette!
   Så kanskje du skal være litt forsiktig med å gi motstridende beskjeder enn det denne mamma?n har fått fra sitt sykehus!

  5. Jeg vil gjerne også komme med en liten kommentar her. Vi var i helt samme situasjon selv når min gutt ble født for 4,5 måned. Han ville ikke die og gikk fort ned i vekt. Vi måtte da mate hver 3. time, døgnet rundt! Mens pappen matet med kopp satt jeg og pumpet for å få opp melkeproduksjonen. Lillegutt her var også i søvne når vi matet, og matingen tok gjerne 1 time, og da var det plutselig mating igjen om 2 timer. Forferdelig slitsomt når det står på. Etter noen netter måtte vi bare sove litt lengre sammenhengende, så da matet vi hver 4. time på natten. For oss gikk det helt fint og lillegutt gikk sakte, men sikkert opp i vekt. Føl litt på det selv, men å vekke en sovende baby MÅ vi faktisk bare når vi har babyer som skal ha mat hver 3. time. De blir jo enda slappere om vi ikke mater, og sover da gjerne enda mer! Lykke til, og husk at ammingen/matingen går lettere og lettere etterhvert

  6. Jeg vil også komme med et tips vi fikk, vi hadde samme problem med eldstejenta. Det funket mye bedre å få henne til å spise da jeg kledde av henne, så hun lå i bleia og diet, med min mage bar mot hennes. I tillegg hadde jeg vinduet oppe på soverommet (i en kald november for 13 år siden). Jeg passet selvfølgelig på at vi ikke ble veldig kalde, men det skulle heller ikke være altfor komfortabelt og døsende varmt. Da hun var i gang, hadde jeg dyne tilgjengelig og regulerte hennes temperatur med den. Kjenn i nakken om babyen er god og varm, ikke på fingre eller tær. Dette rådet har hjulpet flere av mine venner som slet med det samme.

  7. Min første måtte også vekkes for mat hver 3. time. Og han veide 3420. Han måtte kles av og skiftes på for at han skulle bli våken, og så måtte jeg kile han under beina mens han spise. Her var det i hovedsak litt gulsott som var årsaken til at hyppig mating måtte opprettholdes, så hør for all del på utdannet personell, sove kan du gjøre når du blir gammel.

  8. Jeg måtte også vekke min førstefødte hver 3. time både for amming, flasking og pumping. Det er slitsomt ja, men veldig viktig å følge de råd en får fra helsepersonell. Man kan ikke alltid gi andre råd som man selv fikk, de er jo råd man får personlig utifra ens egen situasjon. Og til Line Victoria, når du må slutte med flaske om natten pga tenner kan du erstatte det med vann 😉 Toåringen min blir fortsatt tørst om natten til tider.

  9. Vi måtte også mate lille hver tredje time de første ukene. Vi fikk tips av sykepleierne på barneklinikken å skifte bleie på den lille for å vekke han. Da våknet han og spiste mer. Det er slitsomt å måtte stå opp på natten for å mate hver tredje time, men det er det beste for lille. Når lille har lagt på seg mer slipper du å ha vekkerklokken på.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg