Kravlista til Maren i bursdagsselskaper.

Noen foreldre opptrer som slike superstjerner. Og de aller værste er åpenbart totalt blottet for selvinnsikt.

Kravliste. Litt av et ord! Høres litt sånn «raider»-aktig ut, som er navnet på den lista en superstjerne gir fra seg, med ønsker (krav) om hva som skal ligge klart på bakrommet når superstjernen kommer.

I et blogginnlegg av svenske Annika Leone ble hun gjort oppmerksom på at det finnes de foreldre som gir fra seg en «Raider» (Kravsliste) når den lille arvingen deres skal delta i en barnebursdag. Her finner du Leones oversatte variant av blogginnlegget hennes, publisert i Dagbladet.

Til mammaen til Mille: «All egg-basert mat Maren skal spise i bursdagen må inneholde fra frittgående høns, fortrinnsvis fra en gård i Stokke utenfor Tønsberg der hønene har beitet på vestfoldsk mark med særdeles god jord etter regnskyllet i april 2014.»

Nei vet dere hva. Sånn kan ikke vi foreldre holde på.

Hei!

Velkommen til Marens barnebursdag.

Du må spise det du får servert, men har du allergier så si ifra!

Hilsen mamman og pappan til Maren!

Jeg vet at det er mye snakk om at barnebursdager inneholder mye sukker. Det snakket jeg og Berit Nordstrand om på TV 2 Nyhetskanalen igår. Og ja, jeg er tildels enig med henne (hun er tross alt lege og veldig opptatt av sunn mat. Ja, faktisk så opptatt av det at hun har tjent seg (litt) rik på sunne matvarer du kan kjøpe i butikken, hun har jo tross alt peiling?!) – men jeg syns ikke noe om at foreldre ringer meg i forkant for å fortelle at de ikke kan komme i bursdagen til Maren fordi de er redd for e-stoffene i gelèen, at det kanskje er palmeolje i langpannekaka, at det er kjøtt fra griser som var lei seg da de ble slaktet, at eggene er fra pappkartong i butikken og IKKE håndplukket rett fra hønsesengene.  Jeg kan gjerne velge bort varer i butikken som ikke har palmeolje i seg av de åpenbare grunnene, men jeg skal innrømme at jeg ikke sjekker hver – eneste – innholdsfortegnelse av varer jeg rasker med meg i butikken. 

De foreldrene som eventuelt ringer meg med kravliste (her er allergier og religiøse årsaker forøvrig ikke med i diskusjonen!) kommer jeg til å være streng med å si at «hvis barnet ditt ikke har allergier eller har en religiøs overbevisning som gjør at grisen i pølsa må være bedt for i forkant av sin død, så får du sende med han/henne egen mat som poden kan spise.» Glutenallergikere har vært vant til å ta med seg egen mat i mange år allerede – så de er jeg ikke så bekymret for. Jeg kan godt bake en glutenfri kake også jeg asså, for det finnes som 1-2-3-langpannekake uansett. Jeg sørger også for halal-pølser hvis det trengs, men jeg disker for fader ikke opp med en vegansoyaøkologisk-pølse til kidden som aldri har smakt kjøtt fordi foreldrene er veganere. Da sender du med ungen din matpakke!

Du skjønner, jeg har ikke tid til å ta alle disse hensynene. Det blir ALTFOR mange retter å lage så alle (foreldrene) blir fornøyde. Ja, foreldrene – som ikke engang skal spise maten skal da legge føringer for hva barna skal spise på en fest som VI inviterer til. Det er faderimeg toppen av frekkhet..! 

Når det gjelder aspektet “SUNNHET”. Vi er dessverre for opptatt av sunnhet til tider. Faktisk så ille at det går utover barna. Jeg mener – det er lov å være fornuftig, men ikke hysterisk vel!? Det er vondt å lese om mødre som serverer barna lavkarbo og høyproteindiett til barna sine, rett og slett fordi barna har absolutt ingen som helst mulighet til å forstå konseptet med “Lavkarbo”. Det de da hører er at “karbohydrater er farlig, og det må vi ikke spise”. Og hey, karbohydrater finner du i pølselomper, brød, boller, ris, poteter – ja, i grunn det meste vi pleier å servere barna våre når vi setter normal husmannskost på middagsbordet. At vi foreldre skal påvirke en 5-6-åring sitt barnslige sinn med frykten for e-stoffer, sukker, u-organisk mat, høykarbo osv henger virkelig ikke på greip. Jeg mener det grenser til barnemishandling å oppdra ungene sine med en slik spiseforstyrret holdning til mat. Hva skjedde med den gode, gamle trusselen «Nå spiser du opp maten du har fått, tenk på de fattige barna i Afrika som ikke får noe mat!»? Jeg antar at de fattige barna i Afrika bryr seg DØYTEN om brødet ikke er lavkarbo.

Og så kommer vi til det forbanna sukkeret da. Sorry ass, men jeg kommer til å servere sukker i fremtidige barnebursdager. Enkle posekaker og gelè med tonnevis av sukker. Pølser og pizza. Sjokolade og brus. Potetgull og seigmenn. Men joda, jeg setter gjerne frem et deilig fruktfat også – men det er fordi jeg ønsker å sette det frem selv – ikke fordi jeg MÅ!

Det som serveres i barnebursdag hjemme hos oss er det du får å spise. Ferdig snakka. 

Men rett skal være rett – når det gjelder sukker så mener jeg faktisk at man må bruke skjønn. Jeg var en ekstremt sukkerhungrig jente da jeg var 5-6 år. Barnebursdager var det jeg gledet meg mest til, for det ble fort noen kilo sukker og e-stoffer i løpet av noen få timer. Det var virkelig et HØYDEPUNKT der vi kastet oss over sjokolade, potetgull, pølser, kaker med glasur og toppet det hele med iskrem med sjokoladesaus. Det skal Maren få lov til også, hvis hun ønsker det. Jeg skal la barn være barn. Vi kan ikke droppe sukkeret i barnebursdager, sånn helt og holdent – kan vi vel? Barnehagene har jo allerede måttet føye seg til “mindre sukker i kosten”-filosofien – hvilket betyr at barna ikke feirer med kake lenger i bursdagsselskaper i barnehagen. 

Lær ungene heller om litt matvett! Lær de å spise opp middagen før man får lørdagsgodteriposen, lær de om moderasjon og at man skal kose seg med godiset, måtehold, og lær dem at man ikke kan spise godterier til ethvert måltid selv om det er så himla mye bedre enn mammas kjøttkaker! For hvis du er heldig, så kan du bestemme hva barnet ditt skal spise i ca 10-12 år. Etter det er det vanskelig å følge med på inntaket av sukkeret. Det betyr at de resterende 70 årene av barnet ditt sitt liv så vil det antageligvis bli eksponert for langt mer e-stoffer og sukker en du noengang har klart å holde det unna de første 10 årene. Så igjen – lær heller ungene normalt matvett fra starten av. Ikke overfør ditt naziregime med ekstrem fobi mot sukker og e-stoffer, for det er virkelig ikke sunt det heller. Tilby gjerne alternativer! 

At det faktisk ligger frukt tilgjengelig sammen med vafler og langpannesjokoladekake til 5,- på idrettsarrangementer er også en fin utvikling. Så kan de med matvett velge selv hva de vil spise. Men ærlig talt, ha såpass tiltro til meg som voksen at jeg selv kan bestemme hva jeg vil kjøpe da. 

Og du som mente at sjokoladekalenderen ikke var noe godt alternativ til pakkekalenderen siden det var så usunt: 

24 biter fordelt på 75 gram sjokolade à 450 kcal pr 100g = ca 15 kalorier pr sjokoladebit. Med andre ord det samme som en bit eple.

Hvem er den hysteriske av oss sa du? 

🍕 Følg Supporterfrue på Facebook HER // På Instagram HER // Snapchat: linevictoriahus 

(PS: Maren er 8,5 mnd og får ikke sjokoladekalender ennå da hun er for ung. Hun vil få det når hun forstår konseptet.)

 

47 kommentarer
  1. Så enig!
   Her hadde vi barnedåp til sønn i september. Da fikk jeg spørsmål 4 dager før dåpen av min svigerinne om at hun var på slanker?n og lurte på om vi kunne ordne noe annet en snitter til hun. Da fikk hun fint beskjed om at hun kunne spise det hun ville av snittene eller ta med egen mat. Kan ikke tilpasse oss etter de forskjellige diettene folk holder på med. Da var hun snurt og snakka stygt om det til fler i barndåpen🙄 Er det mulig! En ting er som du sier allerier eller religion.

  2. Anonym: åå, ser det nå. Men det var ikke poenget mitt uansett. Ei heller at det ikke hjelper at grisen i pølsa er bedt for, da svin i grunn er relativt uaktuelt for ganske mange muslimer. Men igjen – ikke noe å henge seg opp i da jeg tror du helt fint skjønner poenget mitt.

  3. I utgangspunktet helt enig med deg.
   Men; vi kommer heller aldri til å tilpasse oss religiøse overbevisninger.
   Vi har en norsk barnebursdag – i Norge – og da serverer vi etter norske tradisjoner. De som måtte ha et problem med pølser, sukker eller hva det måtte være, av hvilken som helst årsak, får ta med egen mat eller la være å komme.

  4. Jeg har valgt etter å ha tenkt mye på det, å ta hensyn til religiøs overbevisning. Dette fordi det er barn involvert. Jeg ville satt pris på det samme om det var “omvendt”. Og jeg syns det er viktig å vise at jeg respekterer religion, men ikke trend-dietter 🙂

  5. Mine barn på 3 år og 8,5mnd får smake på godteri. Om eldste får godteri forand seg så spiser han kanskje en bit også er han ferdig. Har sett andre barn som blir nekta godteri og som bare får ta 3 biter på lørdager, de spiser i smug og kaster seg over det så fort foreldrene ikke er der. Så her blir det balanse i stede 🙂 og 3 åringen velger heller frukt og grønnsaker om han selv får velge, eller kinderegg, men da spiser han halve av halve også leker han med det som er inni 🙂

  6. Line-Victoria:
   Tror du de som krever halal pølser ville akseptert hvis du ville ha svinepølser i en bursdag? Neppe!
   Jeg er ikke rasistisk altså, og mitt barn kan gjerne gå i barnebursdag og spise halal pølser. Men våre bursdager er vanlig norsk bursdag. Dog tilpasser vi selvsagt ekte allergier.

  7. Anonym: Det er derfor jeg skrev som jeg skrev – at det ikke finnes halal-griser…! (Halal kjøtt finnes, men mange muslimer spiser ikke svin..)

   Når det er sagt så hadde jeg sett det ann litt, hvis jeg serverte både pølser og pizza med biff så hadde jeg ikke brukt tid på å skaffe halal-pølser. (Med andre ord, finnes det alternativer på bordet så hadde jeg ikke løpt land og strand for å skaffe halal-kjøtt.)

   Forøvrig vedrørende din første setning …”de som krever”.. Det er nettopp det jeg mener med dette innlegget – ingen skal kreve noe som helst i bursdagen jeg inviterer til! 🙂

  8. Anonym: Hadde vært supert om du hadde et navn/et nick eller noe. Å forholde meg til flere debattanter som framstår helt anonyme blir vanskelig, jeg ser ip-adressene men det er vanskelig å debattere frem og tilbake uten et nick å forholde meg til…!

  9. Hei!
   Jeg har alltid syntes blogg er noe vås, men det er alle andres blogger, ikke din, den har jeg nemlig lest i laaang tid! Elsker den! Whop whop!
   Er som regel enig i det meste du skriver, og syntes kiwi reklamene er veldig morsomme! Hahah
   Ble selv mamma for 5 mnd siden,(fødte BTW på samme føderom som deg) og syntes du har tatt opp viktige saker i det siste, fortsett sånn, jeg er og blir en trofast leser! Du er flink!

  10. Helt enig med deg, kan ikke en barnebursdag være barnebursdag uten hysteriet om karbotrollene og e-stoffene. Det er en dag som feirer ungene, og mange gleder seg til den dagen. La de kose seg og ha det gøy, Og ikke minst ikke kom med krav i bursdager med mindre det er allergi eller i henhold til religion. Bra innelegg Line Viktoria 👍

  11. Helt enig. Allergier sier seg jo selv, men tenker også det er bra å ta hensyn til religiøse overbevisninger pga det er barn i bildet ja 🙂

  12. Flott innlegg! Er såå enig med deg. Jobber i barnehage og syns sukkerhysteriet tar litt over. La barn få kose seg med en gompeske eller sjokolade, og ikke sukkerfri, e-stoff fri og alt mulig fri godis på noen få dager i året. Foreldre og vi i barnehagen serverer halalpølser eller andre alternativer i bursdager, hverdagen eller på spesielle markeringer, og det vet jeg at veldig mange andre gjør rundt omkring i landet. De som spiser halalkjøtt hadde kanskje Ikke kokt svinepølser i kjelene sine hjemme, men de hadde nok kommet med maange forskjellige retter som passer til alle barna 🙂

  13. Tror nettopp jeg ble litt forelsket i deg nå! Endelig noen som snakker om måteholden og fornuft, fremfor totalitært avholdsfokus!
   Håper disse (syke) mammaene snart lærer seg at dere fokus på ett ekstremt kosthold kommer til å skape syke barn med ett sykt forhold til mat! Mat er godt, mat er samhold og mat er glede!

  14. Så glemte jeg å si at du og Torben må få dere en serie snart. Tror aldri jeg har ledd så mye av kiwi sine reklamer før. Tenk å være flue på veggen hjemme hos dere 🙂 Skjønner hvorfor Maren er så blid og fornøyd, det hadde jeg også vært hvis jeg vokste opp med så skjønne foreldre som dere

  15. Jeg ler og ler..MEN til deg der oppe, jeg har enda ikke vært utfor en muslim- mamma eller pappa som har bedt om, langt mindre krevd halal pølser de 6 årene vi har feiret bursdag.. jeg spurte, de forsikret meg om at det ikke var nødvendig. Hos oss er det så mye sukker i bursdagene at håret på ungen står rett ut. Jeg prøvde en gang på eget iniativ å ta hensyn til diverse egg,melk, e-stoffer, svinegelatin osv, den kaka så ut som et slitent brunt skjerf og smakte som bildekk lukter..nuuvel, elsket innlegget.. 🙂

  16. Undrer på hvorfor du mener at halalkjøtt er greit å servere og ikke soyapølser? Noe som forøvrig er meget lett å få tak i dag, nesten like lett som halalpølser. Da veganisme er godkjent som et livssyn og syns jeg derfor det er ergerlig at du mener at du gjerne kjøper pølser til muslimer og ikke til de som faktisk gjør noe godt for samfunnet 🙂 da burde jaggu meg alle ta med seg egen matpakke hvis de har allergier, livssyn eller religion som hindrer de i å spise alt.

  17. Som foreldre vil man vel det beste for barnet sitt? Jeg er opptatt av at barna mine får i seg rett og ren mat. Vi har valgt å gi barna våre vann med kullsyre og smak som erstatning for brus. Hysteri mener mange – skulle bare mangle mener jeg. De lider ingen nød, de har heller aldri uttrykt misnøye ved det. Barna er ikke introdusert for godteri ennå. Å jeg vil holde det slik så lenge som mulig. Hvorfor lage et behov som ikke eksisterer?
   Her i hjemmet snakker vi ikke om mat, man spiser maten som blir servert, Thats it (slik at de på ingen måte har et usunt forhold til mat). Igjen, de lider ingen nød. Klager også veldig sjelden. Men rett mat er viktig for barnets utvikling, Det er vel udiskutabelt.
   Klart man ikke skal stille krav til andre foreldre når barnet er invitert. Men man skulle tro at alle foreldre var enig i at overflod med konserveringsmiddel, sukker og dritt ikke MÅ være i ein barnebursdag for at den skal bli vellykket.
   Når det gjelder kjøtt, egg, melk ol så handler det for mange om dyrevelferd. At det blir tortur for dem å vite at barnet deres spiser mat fra dyr som har levd et jævlig liv. At det er en såpass sterk hjertesak for noen å kun spise etisk, burde likestilles med religion spørr du meg. Igjen, man skal ikke stille krav, men hvorfor fly av hengslene dersom noen våger seg å spørre?
   Det Må ikke være pølser, langpannekake med seigmenn og nonstop, solo, Cola, pizza og smågodt bare fordi man er vant med det fra barndomen – våg å prøve noe nytt. Fordi du selv ønsker det selvsagt.
   Jeg skal ærlig innrømme at eg vegrer meg for å sende barna mine i slike bursdager. For da er behovet der, å det blir konstant mas om godteri og brus i ettertid. Alt med måte, men ikke tidligere enn nødvendig etter min mening. Og overflod er på ingen måte nødvendig, da gjør man barnet en bjørnetjeneste. Forstår ikke hvorfor en slik tankegang er så kontroversiell..

  18. Spot on!!! AMEN!!
   Vi har et altfor stort fokus på sunn/usunn mat idag-hva skjedde med å bruke sunn fornuft?
   Alt med måte – som med alt annet i livet:)

  19. Som et «allergi-barn» var jeg veldig heldig. Hadde ei mor som bakte en stor langpanne til meg, og fryste ned to og to stykker. Slik at når jeg skulle i bursdag eller andre sosiale sammenhenger fikk jeg med meg egne kakestykker. Slik gikk det aldri utover andre foreldre, som kanskje ikke har kunnskap eller tid til å tilpasse seg allergi/diett/livssyn.
   Foreldren mine var bekymret for at jeg skulle bli mobbet. Det som hendte var at alle barna var sjalu på meg, og veldig nysgjerrig på «spesialkaken» min:)

  20. Helt enig med deg . Bursdag er bursdag. Men vi lagde fruktfat ved siden av vi. Og det ble så populært at det måtte vi ha hvert år . Ungene elsket det. Kutta også ut de godteri posene som alle “måtte” ha . Og satt fram skåler med godterier etter maten vi . Noen skuffet unger uten poser med hjem . Men men .

  21. Supert innlegg! Alt med måte-prinsippet, tror jeg, er det viktigste man kan lære barna sine mht kosthold. Og i min verden er det langt innafor å proppe i seg både sjokkis og kaker når man er i bursdag. Jeg har aldri hatt noe strengt regime på sukker og godis med barna mine, og ingen av dem er spesielt opptatt av det heller. De spiser litt, så er de fort ferdige med det. Barn som vokser opp med et økologisk, sukkerfritt, karbofritt, you name it-regime, får et for stort fokus på mat og sunnhet. Tror jeg. Ha en strålende dag!

  22. AMEN!!! Makan til kravstore foreldre. Som mamma til ei jente på 3 år med cøliaki ringer jeg alltid foreldrene på forhånd og spørr om det er noe de ønsker at jeg sender med så lillemor kan spise det de andre spiser. Hele fryseren er full av glutenfrie pølser, minipizzaer, lomper og kaker Som kan tas opp og sendes med.
   Og om foreldrene ønsker å lage en 1-2-3 sjokoladekake uten gluten, eller ønsker å sjekke innholdsfortegnelsen på pølsene de handler inn så blir jeg faktisk helt rørt til tårer av omtanken de viser!

  23. Du støtter muslimene med halal. Men ikke veganere? Veganisme er et livssyn. Bhg , skoler osv må tilrettelegge for de.
   Jeg er forsåvidt helt enig med deg men skal du støtte det ene må du støtte det andre også.

  24. Amina: Jeg er redd for å bli hengt ut som rasist hvis jeg ikke ville servere halalkjøtt. Så jeg tenkte vel at det var det enkleste for alle parter så barnet det gjalt ikke skulle holdes utenfor i en bursdagsfeiring pga religion. Var dog ikke klar over at veganisme (?!) var et verdisyn eller en religion. Har lest meg opp om det, men må innrømme at jeg ikke tror det kommer til å by på problemer. Virker som veganere er minst like opptatt av å ha med egen mat som glutenallergikere er når det komemr til hælinga…!

  25. Jeg vil i fremtiden helt klart ta hensyn til ulike religiøse overbevisninger..
   Jeg vil oppdra jenta mi til å bli raus, inkluderende og åpen for ulikheter!
   Jeg ser absolutt ingen problem med å velge alternativer som kan spises av alle, eller supplere med alternativer som kan spises istedet!
   Og da tenker jeg på allergier og religiøse årsaker..
   Jeg kommer som du sier ikke til å ta hensyn til andre foreldres dietter ol, det ville vært tåpelig!
   Det er jo i bla bursdager til venner hvor barn får mulighet til å prøve noe nytt, noe di ikke får kanskje til hverdags..
   alle sammen har ikke gelé, noen har sjokoladepudding.. mange har sjokoladekake, men noen har sitronkake..
   Er det ikke det som er litt spennende og da? Når di skal i B-dag?!
   Så, konklusjon, så enig med deg!
   Du er så bra ass!👏🏻

  26. Veldig enig. Allergier og religiøse overbevisninger syns jeg skal respekteres. Men får jeg en sånn liste så tar Jeg en telefon til foreldrene og forteller de alternativene. Ta med egen mat, la barnet spise det vi serverer eller hold barnet hjemme. Det siste er jo veldig trist siden dette jo vil være mitt barns venner!
   Jeg er helt for mindre sukker i hverdagen og sukkerfrie alternativer til fest og høytider, og jeg har eksperimentert meg frem til at man vanligvis kan halvere sukkermengden i en rekke kaker og bakst og likevel få et kjempesøtt og godt resultat. Sånt er jeg for! Men det er ikke et krav jeg vil stille til noen andre. Jeg gjør det selv og kommer til å gjøre det i fremtidige barnebursdager.

  27. Vi er veganere og har en gutt på snart 4 år. Jeg har forståelse for at du opplever det vanskelig med så mange forespørsler om tilrettelegging. Likevel synes jeg det er veldig trist å lese at man bør ta hensyn til religion og allergi, men ikke livssyn? Livssyn og religion er jo litt i samme bås, så hvorfor den holdningen mot veganisme? Selv ringer jeg på forhånd og spør om jeg skal ta med noe, som oftest ordner de vi blir invitert til 🙂 Jeg har ingen problem med å ta med mat, men synes likevel at når man blir invitert bør verten lage noe vi kan spise 🙂

  28. Caroline: Hva eksakt er det man ikke kan spise i en barnebursdag om man er veganer? Kan man spise gele? Kake? Sjokolade? Godterier? Iskrem? Jeg blir veldig glad om du tar med nistepakke hvis barnet ditt ikke kan spise vanlig mat, det blir fryktelig vanskelig for meg å måtte lage 20 forskjellige retter til 20 forskjellige barn. Kan jeg evt kjøpe en veganerpizza i butikken der pizzaen og pølsene jeg uansett skal kjøpe inn til bursdagen, så er det null stress for min del! Jeg var ikke klar over at det å være veganer er et livssyn sidestilt med religion. Det tror jeg det er fryktelig få som er klar over….!

  29. Caroline: Kan jeg bare spørre deg…. Hadde du blitt sint på meg om din fireåring hadde forsynt seg av pizzaen med biffkjøtt..?! Ikke stygt ment altså! Jeg bare lurer! For da må jeg jo ha en liste over hvem som kan spise hva og ha kontroll på alle sammn og hva de grabber til seg i tillegg…! Det høres ut som en ganske stor jobb…!

  30. Bare et apropos, det skrives “rider” som i “it rides along with the contract”, som kjent kommer begrepet fra musikkbransjen.
   Hilsen lydtekniker 🙂

  31. Cøliakimamma: Skal innrømme at jeg ikke smaker forskjell på glutenkake og glutenfri kake. Så jeg velger gjerne glutenfritt alternativ når jeg skal posekake hvis det er det om å gjøre 🙂 Men spesielle dietter kommer jeg ikke til å ta hensyn til…! Matpakke får det bli da 🙂

  32. H orflr respekterer du barn av muslimske foreldre som bare får spise halalkkøtt, men ikke barn av vegeterianere? Begges foreldre har en overbevisning:)
   Ellers er jeg enig med deg! Jeg tar hensyn til allergier og intoleranser, selv om det irriterer meg å tilpasse mat til de barna hvor foreldrene har selvdiagnostisert barna sine. Vi har et par slike…
   Nei hun må ha laktosefri melk, men ja hun kan spise vanlig grøt og vanlig vaniljeis😅

  33. Christine Kråkenes: helt ærlig, jeg visste ikke at veganisme (heter det det?) var en religion… Jeg har innbilt meg at det har vært en trend-greie, faktsik. (skyt meg!) Uansett har jeg en oppfatning av de veganere som har henvendt meg på bakgrunn av dette innlegget at de tar med matpakke uansett, så da er det jo forsåvidt greit. Ingen av de jeg har snakket med har gitt uttrykk for at de kommer til å kreve vegansk mat fordi et annet barn får halal kyllingpølse.

  34. Hei
   Har to barn, snart tre, og med erfaringer fra ørten barnehage og skolebursdager har jeg enda tilgode å oppleve det du skriver om.
   Om det er noe spesielt, så er det intoleranse/allergimat og kalkunpølser som er løsningen. Har ikke hørt noe om tilsvarende i verken barnehagemiljøet eller skolemiljøet. Kjenner mange foreldre som er sære i matveien, men de har ikke overført det til egne barn og barnebursdagene.
   Nina

  35. Jeg sa jo ikke st det var en religion, men at foreldrene har en overbevisning om hvorfor de ikke spiser kjøtt.
   Det er jo ikke barna som har bestemt at de ikke spiser kjøtt, og det er heller ikke barna som bestemmer de kun spiser kjøtt som er halal.

  36. Støttes. Dagen jeg får barn er det ikke snakk om annet enn god gammeldags barnebursdag med pølse, brus, flere kaker og gelé 😎

  37. Som vanlig skriver du fantastisk 👍 Beste bloggen! Min erfaring som mor til to barn på 5 og 9 år, er at de barna som har det veldig strengt hjemme ift søtsaker, er de som spiser mest når det blir satt fram noe. Her ligger det alltid noe snop i skapet og ungene mine kan få en kjærlighet på pinne på en onsdag. De tar aldri uten å spørre først. (Ikke nå som de har blitt så store). Poenget mitt er at de skal ha et naturlig forhold til sukker. Det er min mening da! 😊

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg