Jeg tror vi har hatt en slags våkennatt..?!

Japp, så var det vår tur. “-Endelig!”, som min venninne sa. “-Endelig deres tur til å oppleve det. Dere fortjener det nesten, for dere har hatt gullhår i ræva i 10 måneder nå. Nå kan dere kjenne litt på det!”

Nå er jeg sikker på at mange blir litt skadefro. Og det er selvsagt lov. Jeg følte faktisk at tiden var inne, for vi har surfet på en herlig, avslappet og problemfri bølge hele hennes liv. Den såkalte søvnbølgen. For vi har faktisk ikke hatt en eneste slitsom natt der vi har måttet stå opp i natten for å mate frøkna.

Før nå nylig.

Starten av denne uken har vi faktisk hatt vår første “slitsomme natt med barn som våkner”. Vi kan ikke kalle det våkennatt, for det har virkelig ikke vært noen våkne perioder mer enn maks 10 minutter. Men det har vært frem og tilbake i skytteltrafikk mellom babybrezza-melkemaskinen, soverommet hennes, soverommet vårt og badet i et par dager nå. Hun har jo vært syk før og sovet seg igjennom både pottetett nese, tannfrembrudd og høy feber før, men denne runden med sykdom ble litt i hardeste laget for min lille ti-kilos kule..!

Jeg begynte som noen av dere har fått med dere på jobb igjen etter nyttår. 2. januar troppet jeg opp i lokalaavisas redaksjon for å ha et kort, men hyggelig vikariat før jeg går tilbake til jobben på hotellet mitt om noen måneder. Jeg kastet meg over arbeidsoppgaver og koste meg tilbake i et hektisk og gøyalt miljø med deadlines og overtid. Jeg trengte å bli kastet ut i det, og for en fantastisk deilig følelse det er å være tilbake i det normale og ute av babybobla!

Torben på sin side hadde alliert seg med barnevakter (bestefedre) når han har jobbperiodene sine, så alt var klappet og klart med både kalendere, timelister og alt på plass før vi hev oss inn i det nye året.

Samme dagen som jeg begynte i jobben så gikk Maren inn i det jeg vil anta er et utviklingstrinn.  Fra å være tidenes mest mat-hole unge, ble hun plutselig utrolig sær og nektet å spise når vi matet henne. Eneste hun ville spise var det hun kunne putte i munnen selv. Og det var jo ikke så mye, og hvertfall ikke spesielt store porsjoner…! Så vi har måttet servere den lille diktatoren fiskepinner, poteter, bananlapper, brødmat… Og når hun ikke ville ha det heller så har vi firet litt på den “ikke gi henne noe usunt med masse unødvendig sukker ennå”-regelen vår og prøvd å friste med banos og syltetøy som pålegg. Når ikke det heller har fungert har jeg krøpet til korset. Ja, for faen. Jeg har gitt ungen min nugatti, mariekjeks og hatt oboy i melka hennes. Jeg vet. Mom of the fuckings year ass. Men når ungen faktisk får i seg så ekstremt lite, så er det liksom ingen annen utvei følte jeg. Vi ble jo litt desperate! Vi har jo aldri opplevd noensinne at hun har skippet noen måltider før, hun har alltid vært ekstremt glad i alt hun får servert!

Denne matnekten har da altså vart i 2 uker. Og siden hun har fått i seg så lite mat denne tiden, så har det da altså skjedd at hun har våknet på natten de siste to-tre dagene og har vært sulten. Og det forstår jeg veldig godt! Så har hun fått velling om natten da. Og da har hun hatt matlyst i mengder heldigvis. De to-tre siste dagene nå så har hun våknet 3-4 ganger om natten. Og for oss som aldri før har opplevd at hun våkner om natten så ble det en vannvittig omveltning, hahah! Jeg har så respekt for familier med barn som ikke sover – asså vi har hatt 3 netter med noe avbrutt søvn, dere som opplever dette over lengre tid har min dypeste respekt. Forøvrig sovner hun tvert etter å ha gitt henne smokken eller noe å drikke, så det er ikke snakk om lange våkenperioder. Og det har vel strengt talt kun vært en eneste gang hun har grått i forbindelse med oppvåkning, og det er jo ikke akkurat voldsomme greier.

Nå tror jeg vi er over kneika. Maren begynte idag å spise av skje igjen, og en hel middag (lasagne) gikk ned på høykant. Jeg aner ikke hvorfor det har vært slik, men vi har vår anelse etter å ha vært hos legen med henne. Er man syk så mister man matlysta, det gjør jo vi voksne også. Og hun har åpenbart vært syk, problemet er bare at den lille rakker`n vår er alltid i et så vannvittig godt humør uansett syk eller ikke syk – så det har vært vanskelig å tolke symptomer. Du ANER ikke hvor mange ganger jeg har tenkt at jeg skulle ønske jeg fremdeles ammet. (Og du skal vite hvor mange ganger jeg har prøvd, men hun har helt seriøst bare sett dumt på meg når jeg har veiva med booben for å tilby henne…!)

Jeg for min del har jo vært litt i kjeller`n kan man si. Min første tanke var jo at hun var lei seg/deprimert (derav matnekten) fordi jeg hadde begynt i jobb igjen. Det er fader så vondt å gå fra å være heeeele dagen med henne hele livet hennes, til plutselig å dra før hun står opp til og bare få noen få timer med henne på ettermiddagen. Jeg har trøstet meg med at hun har hatt det kjempefint med pappa Torben, men selvsagt har jeg også kværna mye på om mitt plutselige ikke-tilstedeværelse har hatt noe med denne matnekten å gjøre. Det fikk vi riktignok avkreftet hos legen, da tester viste at hun faktisk har (har hatt) et virus i kroppen som har slått henne ut. Men da er det jo nesten enda vondere for meg å føle at jeg ikke har vært der for henne når hun har vært syk. Bare det at det var pappan som tok henne med til legen og tok blodprøve og at mams ikke var der for å trøste – asså, jeg får KNUST HJERTE av mindre! Hun har jo dog vært like mye med Torben som med meg (grunnet hans veldig gunstige offshore-turnus) så det var sånn sett ikke noen stor omveltning for henne egentlig. Jeg vil nok i aller høyeste grad si at Torben er heeelt på lik linje med meg når det gjelder fordeling av hvem som er hennes hovedomsorgsperson. Jeg tror Torben og jeg stiller helt likt der asså. Det er jo helt suverent for Maren at det i utgangspunktet er hipp som happ hvem som er hjemme med henne, siden hun kjenner oss begge – like godt. 

Nå er hun som sagt på bedringens vei, så derfor hadde jeg lyst til å nevne på det. Jeg har ikke prioritert bloggen i denne perioden, da arbeidsdagene mine har vart helt til 17.00-18.00 noen dager, og det er Maren som er mitt definitive fokus når jeg kommer hjem. Etterhvert som jeg kommer litt i gjenge i lokalavisa så kommer ikke dagene mine til å være såå lange – men det er så mye som må læres, så jeg bruker akkurat litt for lang tid merker jeg. Men hey, det går seg til. Men det skal være sikkert og visst at jeg ble litt slått i bakken av denne omstillingen fra mammapermisjon og rett ut i ny jobb 2. januar. Jeg som brukte så mye tid på å savne å jobbe når jeg gikk hjemme, og når jeg endelig begynte så ønsket jeg av hele mitt hjerte at jeg hadde brukt permisjonen min bedre…! Ikke bare sovet den bort, haha! Hjalp jo heller ikke at jeg gjorde en jobb i Oslo søndagen som var, følte jeg mistet en hel dag med henne… Det gikk helt fint altså, men selvfølgelig rammet av akutt dårlig samvittighet for å velge “karriere” fremfor kid den søndagen…! Er det sånn det skal være fremover? Puh!

Nå har vi fått en deilig rutine, Maren og jeg. Hver kveld sånn i 19.00-tiden bader vi sammen. Da koser vi oss glugg med badeleker, skum og masse kos. Det er virkelig høydepunktet mitt i løpet av dagen. Vi synger, traller, plasker, leker og koser, å herregud – for en høydare det er å sitte i badekaret sammen med henne og bare nyte hverandres selskap og ingenting annet. Jeg tror det er DET som virkelig er kvalitetstid. 

—-kunstpause—-

Ok, la oss snakke om at jeg har gitt ungen min nugatti og banos da. Jeg vet det sitter mammapoliti der ute å dømmer meg nå, men vi prøvde virkelig alt! Eggerøre, pannekaker, bananhavrelapper, fiskepinner, mango, avokado, fiskepudding, bringebær… Deretter ble det mariekjeks, nugatti, banos og …ja – jeg prøvde tilogmed mariekjeks med banos på liksom! Hun fikk faktisk i seg noen mariekjeks når det stod på som værst, og det var en lettelse. Nå håper jeg bare at den gode trenden med at hun spiser fint fra skjea når vi gir henne fortsetter, for da er det rett tilbake på sunn og næringsrik mat og ikke morsmelkerstatning med O`boy, hahah! (Vi prøvde det bare en gang, rett skal være rett.)

Så ja – bring it on dere som vil kritisere meg for dårlige matvaner til frøkna – men først og fremst er jeg veldig keen på å høre om noen har hatt noen like erfaringer…? Matnekten kom først, så sykdom med matnekt, og nå som feber og kvalme ser ut til å være på retrett så tar hun veldig forsiktig mat fra skjea igjen. ÅÅ, måtte det vare! 

Og takk for tålmodigheten deres, nå kan alt bare bli bedre fremover 🙂 Det gjelder bloggingen min også!

🙂 /Supporterfrue – Line Victoria

 

 

27 kommentarer
  1. Jenta mi begynte med matnekt, eller mer matenekt, da hun var like gammel hun og. Men her ble det aldri «bra» igjen.. hun nektet å bli matet, så i noen uker ble det mye amming og smoothier imens hun lærte seg å spise store nok mengder av maten selv 🙂 og nå spiser hun maten selv, men da stort sett med fingrene. Hun er forresten 1 år og 3 mnd 🙂

  2. Bare gnu på med kliss og stæsj👍🏼🙌🏼 Man gjør alt for at småfolket skal få i seg noe. Neste gang, hvorfor ikke prøve «nugattipåskjearettimunnen» 👍🏼😊

  3. Sånn er det alltid her ved sykdom! Vil ikke ha mat, og jeg forer henne med saft, kjeks, boller etc for at hun bare skal få noe i magen. Ingen krise mener jeg! 🙂 Så går det noen dager, også er matlysten på plass igjen. Og sånn er det jo med oss voksne når vi er syke også, men tok meg noen runder med sykdom før jeg slo meg til ro med det 🙂

  4. Lillemor har holdt på med matnekt siden begynnelsen av desember og dertil helvetes netter. Kaller henne bare natt trollet akkurat nå. Ikke vil hun legge seg før nærmere 2230, sover en kort lur og våken igjen. Sånn går hele natta. Sovner på sofaen og armen, men så fort vi prøver å legge henne i senga igjen, er ho lys våken. Ho er like blid og fornøyd, mens mor og far er tidvis ganske utålmodige og grinete. Så takk for snill mormor som gjerne har henne både dag og natt så jeg kan få sovet…hjelper ikke at jeg er høygravid heller :/ her har vi forsøkt med yoghurt ( det funker nesten best), brød med alt fra sunt til usunt, kjeks, juice, sjokolademelk, frukt, grøter osv. Men har ho bestemt seg for at det er vondt nytter ingenting… Og det syns halvannen meter rundt stolen hennes. Og nå har vi byttet ut Nan med mer og mer vanlig melk. Det funker alltid. Krysser fingrene hver dag for en bedre natt. Så slipper du unna etter tre netter, så nyt det!

  5. Jeg har eldre barn, husker nugatti ble brukt i desperasjon her også, min erfaring er at barn skiller på sykdom og hverdag, nugatti er unntaksmat, vanlig pålegg ellers.
   Kjenner meg veldig igjen i savnet, men det forandrer seg hele tiden fra baby, barnehagebarn, skolebarn osv, får forskjellige rutiner etter alder, viktigeste er vel å være tilstede når man er sammen, det er du jo tydligvis 🙂

  6. Hei.
   Når mine største hva små så fikk vi da høre at matnekt er vanlig å ikke noe å stresse over, går seg som oftest til😁 Ang våkennetter så har jeg hvert misunnelig på de som har fått søvn for det har ikke jeg og fytti hvor trasig det har vært med lite og avbrutt søvn i 5mnd😝og fortsatt men nå begynner jeg å bli meg selv. Forstår deg godt når du føler du får lite tid med jenta di etter oppstart i jobb, jeg må bare si jeg er så glad for turnus og ikke full stilling. Tiden mens de er små går så fryktelig fort☹ Hilsen trøndermamma til 2 skolebarn og en på 6mnd.

  7. Har ikke vært borti fullstendig matnekt enda, men han min på 1 år og 1 mnd har hatt mindre matlyst i det siste. Han er ikke syk heller, så jeg undrer veldig på hva det kan skyldes. Har forhørt meg med andre mammaer, og fått fortalt at det kan skyldes tannfrembrudd. Han har omtrent ikke spist middag på ei uke, men derimot masse brødskriver, yoghurt og smoothies. Grøt har han vært så glad i siden han begynte på fast føde, og nå er han overhode ikke interessert. Det er ufattelig frustrerende! Jeg synes fortsatt ikke at han får i seg nok, og enkelte netter er veldig urolig. Han nekter å drikke vanlig melk, så vi peiser fortsatt på med morsmelkerstatning… skal jammen ikke være enkelt. Skal på helsestasjonen i morgen tidlig, og da skal jeg rådføre meg litt med dem.

  8. Har en gutt på snart 2 år og det er nå de siste par mnd at han sover hele natta, for her har det vært flere timer oppe. Men alle barn er forskjellige så respekt for alle som klarer småbarnslivet:-D jeg gir kiden alt av mat og en baby skål med godis på lørdag, gir så *beng* i mamma politi og all den møkka de kommer med;-) my kid my house my roules! Stå på dere er marens favoritter i hele verden og ikke hør på de som skal være negative:-)

  9. Har hatt jevnlige perioder med matnekt her og. Når hun var på alder med din jente, funket det å gi henne en skje som hun holdt selv og “spiste” av, mens vi matet henne med en annen skje. Har og vært igjennom perioder med nugatti og ALT som prøves kan.😉 Forøvrig kan jeg trøste deg med at periodene med matnekt oppleves mindre dramatisk for hver gang, og det viktigste er at de får i seg væske når de er syk. 🙂

  10. Det er hardt når de har hyppige oppvåkninger og ikke spiser godt. Tenker det er spesielt tungt når man er vant til det motsatte. Jeg har levd denne virkeligheten i 16 mnd.. Utrolig hva man blir “vant” til. Hehe.. vesla begynte ikke å spise fast føde før hun var 14 mnd og våkner fremdeles minimum 4 ganger pr. natt. 😅😅😅😭 Jeg har prøvd å friste med sjokolade og andre søtsaker 😓 Hadde så mange tanker og forventninger til hva slags type mor jeg skulle bli før hun ankom..man firer på de kravene gitt 😅

  11. Foreløpig kun hatt «våkenetter», og jenta mi er ni mnd. Skden hun ble født har hun to ganger sovet seks timer i strekk, det var stas! Som regel vekker hun meg 6-7 ganger om natta. Alle sier det går over, og det håper jeg virkelig! Misunner alle med sovebaby 🙂

  12. Ingen skadefryd eller fordømmelse herfra. Det er perioder der “all mat er bedre enn ingen!” Sånn er det bare! Vår yngste sov aldri mer enn MAX 2t sammenhengde på natta frem til hun var nesten året. Flaskenektende og smokknektende. Refluks, lungebetennelser og kun mamma med puppen som hjalp. Jeg så ut som en sliten gulvfille! Unner ingen 3 timer søvn i døgnet (klarte ikke sove på dagen, og begynte med omskolering da hun var ett år). Godt frøkna du spiser bedre igjen! Sov godt 😉

  13. Gratulerer med første våkennatt! Du skriver at det egentlig ikke kan kalles våkennatt, men å gå til og fra flere ganger i løpet av natta tror jeg kalles nettopp det😀 Ellers har ikke jeg hatt en eneste våkennatt enda! Snuppa mi er straks 1 år og jeg nyter å kunne være hjemme. Missunner deg ikke! Jeg tror det er nettopp derfor morsinstinket er så sterkt, det føles feil i alle celler av kroppen og ikke være sammen med barnet sitt. Det handler ikke om at ikke andre omsorgspersoner er “like gode”. Tulla vår reagerer faktisk HELT likt på meg, min mann og besteforeldre, men det er JEG som reagerer på å ikke være hovedpersonen hennes. Matnekt hørtes ikke artig ut! Her går alt ned på høykant, håper det fortsetter! Masse lykke til og god bedring med din lille skatt💜

  14. så lange barnet ikke spiser særlig mye pga sykdom å dere får i henne litt “usunt” så går det veldig greit. litt energi er bedre enn ikke noe energi.
   hilsen ernæringsfysiolog

  15. Kjør på med is! Mange ganger har de små sår hals selv uten feber. Her funker det med is da. & biola. Tilbyr selvfølgelig alt mulig annet i tillegg. På nettene tar vi med grøtsmoothie på nattbordet tilfelle han våkner. Mye mere mat i dem enn vanlig smoothie 😊

  16. Helt normalt at barn ikke spiser i perioder. Slapp av å senk skuldrene. Så lenge det er tiss i bleia, frisk og fin i huden og leker godt så får hun i seg nok. Tro meg! Er hun syk så tilby hva du måtte ønske, men ikke få panikk, de overlever forde 😉
   hilsen en mamma men en 2 åring som har hatt matnekt i stortsett 1,5 år!!

  17. Det der, det er å være mamma! <3 Spiser ikke ungen, så tyr vi til hva som helst, ass. Og det går fint. Banos, er ikke det laget av bananer da? Sunt! Og Nugatti er jo nøtter? Supersunt! Jeg syns sånne mammapoliti kan ta åsså fokusere på de som driter i om ungen ikke spiser. "Spiser når a blir sulten nok", liksom. Og åhh som jeg gleder meg til å få badekar så vi også kan bade. Greit jeg er liten, men jeg får ikke æsen oppi stampen til minsten 😛

  18. Du er verdens beste mamma du Line! Jeg beundrer det virkelig, og ser opp til deg som mor selvom jeg har barn som er eldre enn ditt.
   En trøst jeg fikk av legen når mine barn var syke og nektet å spise var at ingen barn sulter seg selv frivillig. Sunne, friske (altså friske i den forstand at de ikke har kroniske sykdommer osv) barn spiser når de er sultne. Å i perioder med sykdom er det viktigste å få i de væske, mat kan de klare seg uten en dag eller to uten at det er farlig. Men forstår frustrasjonen din.. for selvom jeg tenker på dette legen sa hver gang vi er i den situasjonen med matnekt så stresser jeg konstant med å få i ungen mat! Stå på videre, gjør akkurat den jobben du gjør i dag for den er helt fantastisk! Gled deg til du skal hente i barnehagen etterhvert. Stresser som en idiot for å få henta ungen fordi man har dårlig samvittighet for at de har vært mange mange timer i barnehagen.. så når du kommer løpende inn, svetten renner og du puster som en med kols, så ser ungen på deg å bare snur rumpa til, for hun skal IKKE hjem nei! 😅

  19. Her har vi hatt 6 lange mnd. Lille har reflux som vil se halsbrann og sure oppstøt. Dette har ført til UKER med oppvåkning hvert 5-30 min natt etter natt… Sett pris på at dette bare er midlertidig! Så vidt vi overlever her :O 😉

  20. Vi har kjørt på med cheerios når det har vært vanskelig å få lillemor til å spise eller for at hun skal ha noe å putte i munnen mens hun venter på at maten skal bli klar. Det går ned på høykant, men føles hakket bedre enn kjeks 🙂

  21. Merethe: Huff…. Ja, det var veldig midlertidig.. Varte 3 kanskje 4 dager. Men hun våknet fordi hun var sulten fordi hun ikke fikk i seg nok i løpet av dagen…Om natten spiste hun MASSE fordi hun var litt sånn i halvsøvne og sovnet med en gang etterpå…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg