Hun heter Maren fordi du het Marit.

Kjære mamman min.

Den fine, tøffe, kule, hardtarbeidene, smarte mammaen min. Du som klippet plenen toppløs på 80-tallet, så alle de rigide kjærringene på boligfeltet bortenfor huset vårt klagde fordi de mente det gikk ut over trafikksikkerheten. Du som var tilbake i jobb etter få uker og brukte kvelden på å pumpe deg så jeg fikk flaske av pappa. Du som tok en intensiv etterutdanning i 30-årene og fikk en høy stilling i offentlig sektor. Du som lærte meg fordelen med high-waist bukser. Du som kjøpte dyr kunst og pappa som slet av seg alt håret. Du som kjøpte nabonytta til hytta mi fordi du syns så synd på de som skulle selge den. Du som elsket å reise, og når pappa var i nordsjøen benyttet du anledningen til å ta med meg på turer. 

Vi hadde knapt kommet hjem fra jenteturen vår i Berlin den helgen, før du ringte onsdag kveld og spurte om ikke vi skulle ta en tur til syden i jula. Jeg lo, og sa at “- Burde vi ikke pakke ut fra helgeturen vår før vi pakker den igjen, mamma?” Og så lo vi. Og ble enige om at vi skulle se det ann litt, men jeg var jo positiv til tanken om å dele hotellseng med deg igjen! 🙂  Og så ringte du en gang til den kvelden, rett etter at vi hadde lagt på. Men da ringte du feil – så du bare lo og sa at “-Jeg skulle ringe Stine, ikke Line en gang til!” Og så la vi på. Og det var siste gangen jeg snakket med deg. Pappa var på kurs i regi av jobben sin på plattformen noen dager, så du benyttet anledningen til å smugrøyke fra en ti-pakning med brun Kent som lå bak noe nips på peisen. Og så gikk du å la deg. Og så våknet du ikke opp igjen.  

Den kvelden shoppet du julegaver på finn.no. Noen dager etter at du døde dukket det opp en pakke i posten til deg. Vi åpnet og det var noen gamle vintage 60-tallskniver. Jeg ringte avsenderen av pakken og spurte hva i alle dager dette var. Han fortalte at han hadde blitt oppringt av en hyggelig dame (mamma) den kvelden du døde, og hun hadde kjøpt knivene av han. Selgeren fortalte at du, mamma, hadde sagt at “-Jeg skal ha de som julegave til datteren min, hun elsker sånne 60-talls ting!” Så da hadde du kjøpt julegave til meg da. Som kom i posten noen dager etter at du døde. Det var helt absurd.
Bildene av deg og Hunter (hunden) kom også i posten uka etter at du døde. Fotografen fortalte at du hadde sagt at du var så lei av at vi aldri fikk tid til å få tatt det familiebildet vi har snakket om i åresvis, så du gikk til fotografen og tok bilde av deg og Hunter sammen i stede. Bare for å demonstrere litt…!

Uansett hvordan jeg vrir og vender på det, så finnes det ingen ting jeg kunne gjort eller endret på som kunne sørget for at du levde idag. Du hadde et massivt hjerneslag mens du sov, og du merket absolutt ingenting. Ingen dramatikk. Ingenting som skulle tilsi at det kom til å skje. Du døde rett og slett i søvne. I en fin drøm, får vi håpe. 

Mamma med Line på fanget i 1984. /  Bilde av mamma like før hun gikk bort i 2008.

Idag feirer jeg min første morsdag. 9 år etter at du døde, ble du mormor i mars 2017. Du hadde ELSKET det. For Maren er nemlig kliss lik meg når jeg var liten. Hun sover godt, spiser godt og er bare sinnsykt blid hele tiden. Hun heter Maren fordi du het Marit. Og hun er født 6 dager før jeg ble født – men med 34 års mellomrom da. 

Det er min første morsdag, og jeg bruker den på å reflektere. Tenke på hvor mye jeg savner deg akkurat idag, og angre på alle de gangene jeg ikke gratulerte deg med morsdagen. Vi pleide jo ikke å feire slikt, men jeg kjenner idag at jeg er sikker på at du ville likt å få en hyllest på facebook eller en sms eller kanskje tilogmed en blomsterbukett. (Du hadde tilogmed syns det var stas med et blogginnlegg, tror jeg…!) Det er noe helt spesielt med mammaer. Men man skjønner kanskje ikke hvor viktige de er før man blir mamma selv. Og man skjønner ikke hvor viktige mammaene er før man mister de. Jeg tror jeg med hånden på hjertet kan si at jeg har angret på alt jeg ikke fikk sagt til deg når du levde. Eller spurt om. Eller gjort sammen med deg. For på min aller første morsdag, så skulle jeg veldig gjerne gratulert min egen mor med dagen. Takket for den fantastiske oppdragelsen jeg fikk. Takke for alt du lærte meg, og alt du viste meg. Takket for at du gjorde meg så tøff og trygg, og takke for at du alltid støttet meg i valgene mine – selv om du noenganger var uenig. (Du hadde forøvrig rett – jeg burde ikke droppet ut av tannlegestudiene)

Det vil alltid være “en første” for mange av tingene jeg opplever fremover etter at du døde for 9,5 år siden. Å feire morsdag for første gang er en av de. Jeg rakk å feire 25 morsdager med deg mamma, skulle ønske det var mange, mange flere. Trøsten er at jeg fikk hele 9429 dager med deg, og i ettertid har jeg lyst til å tenke at hver eneste dag var en morsdag de 25 årene jeg fikk med deg.

Forresten mamma – ingen var klar over det da det ble tatt, men husker du julaften før du døde? Da tok vi en tur i seilbåten min alle sammen, “seilte” ca 500 meter ned til den lokale pub`n, og drakk øl mens ribba stod i ovnen hjemme. Da fikk vi faktisk tatt det familiebildet du maste så om…! 

Jeg savner deg. Hver eneste bursdag, dødsdag, morsdag. Alle dager. 

Line, lille mulen.

58 kommentarer
  1. Jeg feirer også min første morsdag i dag og jammen er det litt å tenke over på slike dager. Nydelig skrevet, både Marit og Maren(lets face it, de skjønner ikke at vi feirer i dag) hadde vært stolte.

  2. Så fint skrevet Line ❤️ Tenk på alle di fine verdiene som Marit ga til deg som du kan gi videre til Maren 💕 Gratulerer med din første morsdag 😊

  3. 😍 stor klem til deg, denne traff akkurat der det gjør vondt 💔 Min 6 morsdag idag, men min alle første uten mamma 💔💔 hun døde rett før jul.. Slike dager er det ekstra godt med disse vakre barna som fyller tomrommet så godt de kan ❤

  4. Det er så hyggelig å følge deg, Line og det var spesielt hyggelig å lese dette i dag! Jeg savner også Marit og tenker ofte på henne. Kjenner henne veldig godt igjen i alt det du skriver. Fikk et bilde av Marit og Hunter tilsendt fra Einar etter begravelsen og det satte jeg veldig pris på. Gratulerer med morsdagen, Line og kos deg med lille Maren! ❤️lig hilsen Frøydis på Rauland. Hils Einar!

  5. Kjære deg. Så vakkert skrevet. Tårene rennet. Jeg mistet selv mamman min i April 2017. Tenk snart et år siden. Å leve med savn er vanskelig. Som du sier, alle merkedager, bursdager er savnet enormt. Dette er den 1 morsdagen uten min mamma, samtidig som det er veldig spesielt siden jeg er gravid selv. Håper og tror at dem som er borte følger med og passer på oss i fra et annet sted. Du har en fantastisk datter. Hun er heldig som har deg som mamma.Ha en fortsatt fin kveld.

  6. Frøydis Fossli: Åå, så koselig å høre fra deg! Jeg husker dere sååå godt, vi var jo masse der oppe! Håper er alt er bra med dere <3 Vi må jo prøve å møtes en gang til sommeren, eller når det skulle passe! Er veldig hyggelig å la Maren bli kjent med de som kjente mormor! Stor klem til dere!

  7. Tonje Cathrine: ÅÅ, det første året er det værste sånn “merkedag”-messig… Jeg sa til en venninne som nylig msitet moren sin, at man må gå igjennom alle årstidene før man kan begynne å finne en slags trøst i alle minnene… For alle slike merkedager som du har vært igjennom det første året er så forferdelig trist. Det er veldig spesielt å være gravid uten mamsen sin, og for deg ekstra trist siden det er så nært… Sender deg mange, varme styrkeklemmer!

  8. ❤️ 9,5 år siden jeg mistet min mamma, da var jeg også
   25 år.
   Og på lik linje som deg så hedrer jeg min mor i dag ❤️God morsdag til deg Line, til alle mammaer, også de i himmelen 😱

  9. Line du Line.. du skriver så bra, tårene triller men det er jo bra! Tegn på at vi har medlidenhet, gode tanker og kan føle på andre sine vegne❤️
   Gratulerer med morsdagen, din mamma er med dere og passer på at dere alle har det bra💞

  10. Du vakre, gode Line. Nå måtte jeg gråte litt. Så fint, følsomt og sterkt skrevet til mammaen din <3 Gratulerer med din første morsdag <3 klem fra Cathrine

  11. Åhhh, der kom tårene😢 Feiret også min første morsdag, uten at jeg kunne feire min egen mamma. Mistet mamma for 11,5 år siden, men jammen kjenner man på savnet når dager som idag dukker opp. De gode minnene er det lille her får høre om mormor når han skal bli kjent med henne gjennom bilder i årene fremover ☺️

  12. ❤ en god klem til deg!
   PS! Kan du skrive litt om tannlege-planene dine en gang? Gikk selv på Tannlegehøyskolen i Oslo, men ble aldri tannlege.. 😊

  13. Gratulerer med morsdag.
   Så nydelig mamma,og du er helt lik.
   Dessuten like “gærne”kan det virke som.hehe.så fint å ha så mange gode minner.klem

  14. God kveld Line. Herremin fred…tårene triller. Så vakkert skrevet❤️ Gratulerer med din første morsdag og som du skriver, når en blir mor selv en begynner å reflektere over ting. Har selv voksne foreldre og har reflektert litt over at de en dag ikke vil være blant oss lenger. Derfor det er så viktig PG sette pris på livet og muligheter som kommer. Ta vare på deg selv og din familie. Stor klem❤️

  15. Håper du har hatt en fin dag, fine Line ❤️
   Må bare spørre, er det irsk ulvehund på det bilde? 😍

  16. Varme klemmer ❤❤❤ mistet min for 2 år siden i april…. Gratulerer så mye med morsdagen Line ❤😘

  17. Sitter på jobb og tårene triller. Håper ingen kommer inn på kontoret akkurat nå.
   Jeg fikk 10 morsdager sammen med min mamma. Husker ikke om hun ble feiret. Skulle ønske det, håper det… at hun hvert fall fikk et kort av meg.
   Håper du hadde en fin dag i går.

  18. jeg sitter med tårer i øynene, litt for at jeg har øyebetennelse men mest for det jeg akkurat har lest! Det å miste en mamma er helt forferdelig det kan jeg med hånd på hjerte si! Jeg mistet min mamma ett par måneder etter jeg hadde konfirmert meg i 2009! Hele 9 år er gått å jeg savner henne hver dag! hun hadde hjerteproblemer og var mye inn og ut av sykehuset for opperasjoner i flere år. Jeg husker veldig godt den siste tiden, da var hun veldig syk men vågte ikke å gå til legen fordi hun visste det var noe galt. Den siste dagen i mammas liv 2 august så var hun så dårlig at pappa ringte ambulansen, hun ble sendt direkte til stavanger sjukehus for å oppere for ente gang. Vi kjørte til nærmeste sted hvor ett ambulanse helikopter kom til, det var siste gang jeg så mamma! jeg fikk gitt henne en siste klem. Så dro jeg hjem til tanten min for jeg skulle være der til mamma og pappa kom hjem, det ente opp med at jeg sov der uviten om at mamma ikke kom hjem dagen etter! tanten min hadde fått en telefon tidligere samme dag, om at jeg måtte sove over fordi mamma hadde dødd. Så vi dro hjem for å hente tannkosten og litt klær, da traff jeg og tanten min på ett vennepar av mormoren og morfaren som hadde kolt hjem til oss med blomster og sa kondulerer! jeg viste ikke hva som hadde skjedd, så tanten min prøvde å stoppe de fra å si noe mer. det var jo ikke sånn jeg skulle få vite det! dagen og kvelden gikk å jeg gikk for å legge meg. så kom dagen jeg fikk vite at mamma hadde gått bort. en forferdelig dag som jeg trodde bare var en drøm. pappa, tanten min og søskenbarnet til mamma var hjemme hos oss for å fortelle hva som hadde skjedd. min reaksjin var at jeg måtte ringe en venninne med en gang å jeg til henne med en gang. veldig rar reaksjon men alle reagerer forskjellig. Håper det går bra med deg innimellom, nydelig datter du har😍 mammaen din ville vært stolt av deg å lille Maren❤❤❤

  19. Så vakkert, så ekte, så sårt, så rørende <3 Gratulerer så mye med morsdagen din, jeg er helt sikker på at din mamma følger med på deg og at hun er enormt stolt over din rolle som mamma <3

  20. Så fint dette innlegget var! Jeg fikk litt søkk i meg, for jeg vet alvorlig talt ikke hva jeg skulle gjort uten mamma. Det er så lett å ta de for gitt, de er jo alltid der når man ringer eller trenger hjelp. Skummelt å tenke på at de snart er 60 og at noe faktisk kan skje de.
   Klem til deg som lever uten din mamma, og at du gjør en sp god jobb som mamma til Maren. Så skal jeg ta å gå min mamma en ekstra klem <3

  21. Kari: åååå, fine du… Hun ble nok feiret…! Som trøst kan jeg bare si; ikke gråt over henens død men gled deg over at hun har levd. Det var en bloggleser som skrev det til meg for mange år siden (da det skjedde) og jeg glemmer aldri hvilken fin trøst det var. Tar med meg den kommentaren i hjertet og låner gjerne bort ordene til andre som trøst… <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg