Til verdens beste helsesøster, Elise!

For snart et år siden kom du inn døra hos oss på barselbesøk. Masse blondt hår, orange bukse og et STORT og oppriktig smil. At helsesøster kommer på hjemmebesøk er en utrolig fin måte for nybakte mødre i værste ammetåke og barselboble å bli kjent med kommunens oppfølging som helsestasjonen tilbyr. Kommunen vår sitt tilbud er nemlig slik at man slipper å pakke ned et helt halvt liv og krabbe ned til helsestasjonen i den mest sårbare perioden – helsesøster kommer heller på besøk med informasjon, ei vekt og helsekortet den første gangen. 

Min helsesøster Elise tok med seg mye mer i baggasjen den dagen hun kom inn døra vår på Eik Asvall. Hun tok med seg en enorm porsjon trygghet, varme, støtte og kunnskap. Alt dette pakket inn i en en personlighet som utstrålte humor, åpenhet og forståelse.

Da jeg holdt foredrag på det store barseltreffet i forrige uke gikk det egentlig opp for meg hvor utrolig viktig du har vært. For Maren, men i aller høyeste grad for meg også. Og jeg kjente plutselig at det er viktig for meg å fortelle alle hvor glad jeg er for å være en av de som har deg som helsesøster. 

(Maren, 11 mnd)

Da jeg fortalte at jeg slet med ammingen så hadde du løsningen i skuffen din. Et hjelpebryst! Du hang det rundt halsen og forklarte nøye hvordan herligheten fungerte. Og vips så hadde du reddet ammeforløpet mitt. Og for meg var ammingen det som reddet meg i et hav av følelser og tanker i starten av Marens liv og mitt eget liv som nybakt, redd mamma.  For da jeg ammet, fant jeg roen nok til å nyte babbsen min og bli kjent med henne. Da følte jeg meg som en som Maren var avhengig av. Jeg følte meg litt viktigere enn alle andre rundt meg når jeg ammet. Og det var akkurat som du skjønte det, og derfor støttet meg alt du kunne når jeg sa jeg så gjerne ville amme. Aldri noe press til verken det ene eller andre, bare gode råd i forhold til valgene jeg tok. Og støtte da, den uunværlige støtten i min jakt på å gjøre mitt aller beste. 

(Mamsen med hjelpebrystet sitt.)

For alle de gangene du har gitt meg rett i de valgene jeg har gjort for Maren, har gjort at jeg har blitt en mye tryggere mamma enn jeg trodde i starten. Da jeg leste på nett og google at alt jeg gjorde var farlig, avhengighetsdannede, feil, eller dumt – så gav du meg rett i alt jeg valgte å gjøre. 

Valget mitt om å samsove de første månedene, trøste og gi kos ved å slenge frem puppen, amme i søvn, og gi middag fra middagsglass – du har alltid vært positiv. Dine ord har som regel vært: «Det høres ut som det er det som funker for dere, så da syns jeg dere skal fortsette med det!» 

Da jeg gråt mine salte tårer fordi noen hadde sagt til meg at jeg ammet for mye, så fortalte du meg at « – Det er fordi de er så misunnelig som får så mye fin kvalitetstid med henne. Man kan faktisk ikke amme for mye, hun blir ikke bortskjemt på kos og trøst». Og når jeg fortalte deg at jeg var så redd for at jeg ikke var engasjert nok i Maren, så pekte du på henne og sa: ” -Syns du det der ser ut som en ulykkelig og understimulert unge? Hun er jo den blideste ungen jeg har sett!»  – og så sendte du meg verdens beste og fineste oppmuntrende melding etter at vi hadde snakket sammen. Det var akkurat som om du hadde tenkt på meg og samtalen vår, og ville at jeg skulle finne blomstre i mammarollen.  Du gav meg en stor tommel opp for jobben jeg gjorde og fortalte at jeg var en kjempe god mamma til Maren. Og det er disse ordene jeg tenker på når jeg har vært lenge borte fra Maren på grunn av jobb, eller når jeg ikke orker akkurat da å kaste ball med henne så jeg setter på Daniel Tiger istede. At jeg faktisk gjør mitt aller beste og at det er mer enn bra nok!

Eller jeg har grini og slått huet i veggen fordi Maren naturlig nok reagerte med et vræl når du gav henne vaksiner, så har du trøstet mammaen og Torben trøstet kidden. Og trøst har du kommet med mange ganger. Husker du den gangen jeg fortalte deg at Maren hadde falt ut av senga da vi samsov? At jeg bare kjente at madrassen «lettet» litt når jeg lå å døsa og jeg hørte et KLASK i parketten? Jeg var livredd for hva du skulle to om meg. Worst mom ever som sovner og ungen åler seg ut av senga og deiser i bakken på morrakvisten. Fader ta at jeg akkurat den dagen ikke hadde satt senga hennes inntil senga vår. 

– Men det er sånt som skjer det, Line! sa du mens jeg higstet meg igjennom hendelsesforløpet. Og da fortalte du meg at jeg absolutt ikke var alene i hele verden av å oppleve at kidden finner veien til parketten i rekordfart fra høyden. 

– For det gikk jo bra?

– Ja, det gikk jo bra.

Og hun ser ikke ut til å ha hatt noen traumatiske ettervirkninger?

Så kikket vi begge ned på Maren på gulvet som benyttet anledningen til stolt å vise at hun kunne spille på slurva.

Og så lo vi masse sammen.

Jeg er så glad for at du også deler av personlige erfaringer, og ikke bare fra læreboka. Tipsene du gir er gode, gjennomtenkte og velprøvde. Det er nemlig ikke svada du kommer med. Det er ikke noe du har googlet, og det er ikke noe du har bare har lest om i helsesøsterboka di. Det er en kunnskap du har opparbeidet deg som mor, sykepleier, helsesøster, kvinne, venninne og medmenneske. Enten du tipser meg om å fukte brødbitene de første ukene med brødmat eller bruke den myke leverposteien når man skal smøre brødskivene. Eller om en krem som kan funke på sår stump, eller at det faktisk ER lov å gi en paracet om det trengs. Jeg er glad for dine personlige erfaringer også, og at det ikke er 50 år siden du fødte. For du er akkurat gammel nok til at jeg stoler på at du har rett, men også akkurat ung nok til at du ikke er en belærende gammal kjerring.

Jeg er takknemlig for alle gangene jeg har kunnet sendt melding med dumme spørsmål og ting jeg undrer meg over. Og du har alltid svart. Både på fridager, søndager og kvelder. Enten det er sterilisering av tåteflasker, velling, feber, oppkast, måten hun prøver å krabbe/reise seg opp på alle de gangene jeg bare trengte bekreftelse på at jeg er en bra mamma. Jeg har sendt deg utallig skrytebilder også, og selv om du har sett 200.000 søte babyer de siste årene så skriver du alltid tilbake at hun er den søteste.

I dag er det 8.mars og Kvinnedagen, og jeg vil gjerne få hylle en kvinne i livet til Maren og meg som gjør hverdagsmagi i jobben sin. Der mange andre helsesøstere blir tatt for gitt, så er det fint å kunne fortelle om verdens beste helsesøster som jeg og Maren er så heldig å bli kjent med. Ei som er dedikert i jobben sin, og som jeg og mange andre mammaer, pappaer og barn er så heldig å ha oppfølging fra på Bamble helsestasjon.

Du er unik, Elise, og jeg vil bruke kvinnedagen på å hylle en kvinne som hjelper mammaer å bli den beste utgaven av seg selv. TAKK!

 

8 kommentarer
  1. For ein fantastisk hyllest til ei av norges viktigaste yrkesgruppe og til Elise spesielt😊👍. PS. I tillegg er du meget dyktig bak tastaturet Supporterfrue, håpar du kjem til og blogge leeeenge!! Eg skal lese!

  2. Så fint skrevet, og så viktig å si <3 Og du sier det på en fantastisk måte. Gratulerer med dagen til deg, og alle andre kvinner <3

  3. Rørt til tårer! Fantastisk skrevet! Hyllest til alle kvinner som gjør en god jobb med mye omtenksomhet og varme! Og det gjelder deg også! Gratulerer med kvinnedagen! 🌸 Stor klem!

  4. Jeg er rørt og ydmyk, Line💚. Tusen takk!!! (Du fortjener en takk her også🌸)! Jeg må ha verdens beste jobb!! Gratulerer med dagen til alle flotte kvinner der ute🤗🌸! Jeg er heldig som treffer så mange av dere!

  5. Fine ord og så viktig å gi skryt når noen fortjener å høre det 😊
   Kjenner jeg samtidig blir litt trist av å lese, innser mere og mere hvor uheldig jeg har vært med min helsesøster. Fødte prematur med mye tilleggsutfordinger. Pumpet 8 uker på sykehus for å få i gang produksjonen, når det var tid for spisetrening var det sugesvak baby, skjold, frustrasjon og mye tårer. Ammet døgnet rundt siden han brukte så lang tid. Hadde det ikke vært første baby ville jeg kanskje innsett at amming ikke bør gå på helsa løs og gitt litt erstatning i tillegg for å avlaste og ta vare på meg selv, men sta som jeg er har jeg fullammet til 6mnd og ammer ennå nå 8mnd. Er ekstremt stolt for hva jeg har fått til på egenhånd! Tross ukentlige besøk på helsestasjonen i starten og nå oftere enn en gang i mnd har helsesøster ennå IKKE FÅTT MED SEG AT JEG AMMER!!! Det er til å grine av 😂 Hver time: ehem det var sånn at han får erstatning ja? Altså.. burde jo byttet for leenge siden, men nå har det bare blitt latterlig og jeg har innsett at jeg har klart meg fint på egenhånd! Helsesøster for meg er kun vekt, lengde og vaksiner. Null personlig forhold🙄

  6. For en fantastisk helsesøster dere har❤️
   Sånne skulle det vært overalt så alle føler de har ett sted å henvende seg når de føler de har spørsmål, og du Line, det er ikke bare du som har våknet av ett KLASK, den lyden kommer jeg aldri til å glemme, PG jeg som alenemamma, kasta på meg klær og ringte legen i det jeg var på vei ut døra🙈
   Men som med deg og Maren, gikk alt fint her også☺️
   Men misunner deg tilbudet deres, og for en flott helsesøster dere har❤️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg