Se på meg når jeg snakker til deg, helsemista Høie.

Ojoj, der spratt Høyre-leiren endelig ut av barselbobla si!
Jaggu fikk jeg svar, men fra en av Høyres helsepolitiske talsmenn, Sveinung Stensland som svarer på vegne av Helsemista og Høyre på spørsmål fra VG og min kronikk tirsdag. Nå hadde jeg virkelig håpet at Høie kunne svare meg, for det er jo faktisk han og ikke støtteapparatet og arsenal av rådgivere jeg har adressert alle mine innlegg til. Faktisk fikk jeg opplyst i avisa at Høie dessverre var forhindret fra å svare selv. Jeg drister meg til å poste en prinscreen fra en forhindret Helsemista sin facebook, lagt ut på samme tidspunkt som hans politiske apparat kastet seg rundt for å dementere kritikken fra den sinte mammaen i Bamble.

(Printscreen/Faksimile av Bent Høies facebook-side, Bent Helsemista Høie ligger i pulken.)

Skal si, Høie! Du ser faktisk så forhindret ut at jeg er imponert over din evne til å oppdatere facebook-pagen din mens barseldebatten raser på hjemlige trakter. Det mobiliseres blant flotte titler og høy utdannelse i Høyres korridorer og Sveinung sendes ut i manesjen for å dempe den sinte mammaen.

Sveinung Stensland, som da svarer på vegne av en indisponert Helsemista, har jeg ikke noe forhold til. Høie, slutt å gjem kroppen din bak menn med fancy titler, jeg har etterlyst deg i snart to uker, du har vel ikke ligget i den pulken i så lang tid? Med andre ord, jeg kommer til å fortsette å adressere til Høie, da det er han som er alle barsekvinners helsemista.

Jeg finner det underlig at dere mener det er JEG som har misforstått politikken og utspillene deres. Jeg er jo tross alt bare en mamma – men når debatten har rast så lenge som den har, var det først når jeg tok balletak på dere over to helsider i Norges mest leste avis at dere følte det kunne være en god idè å «roe gemyttene»? Jeg er uansett ikke så veldig imponert over svarene jeg har fått. For jeg har vitterlig ikke blitt noe klokere på hva i alle dager dere holder på med der oppe. (Eller innafor, som vi kaller Oslo her hjemme i Bamble) Hvis dette er en gladnyhet for barselomsorgen dere serverer, hvorfor er ikke sykehuskorridorene fulle av jordmødre og barselkvinner som jubler for raske hjemsendelser?

Min bekymring startet da jeg leste Dagsavisen, som har satt søkelyset på temaet med svært mange gode artikler. Der kunne jeg lese at det på ti år har sunket i den gjennomsnittlige liggetiden. Hvilket jeg allerede visste, for min mor lå en uke på barsel med meg i `83 og farmor lå to uker på barselavdelingen med min far i `54. Fra to uker til 3,2 døgn på 55 år. Og derfra til 2,7 døgn på ytterligere 10 år for å være pinlig nøyaktig og med kilde til Folkehelseinstituttet. Høie ville ikke svare Dagsavisen på om dette var en villet utvikling. “Ville ikke svare på”. Med andre ord kunne han allerede når Dagsavisen satte han til veggs i midten av mars avblåst denne debatten ved å si at “det er ønskelig at mammaene blir liggende så lenge de selv vil og kan reise hjem når de føler seg klar for det.” Gjerne også etterfulgt av de magiske ordene jeg lengter etter å høre deg si, Bent: Individualisert oppfølging.

I Dagsavisen leser jeg videre: 

Flere steder i landet planlegges det nå å redusere liggetida etter fødsel ytterligere. Ved A-hus er det tilbud om å reise hjem etter 24 timer. Når den nye kvinneklinikken på Haukeland sykehus i Bergen står ferdig i 2022, er planen at 40 prosent av kvinnene skal sendes hjem 6 til 8 timer etter fødsel. Arealer til egne barselrom for mor og den nyfødte fjernes og erstattes av såkalte multirom.
Videre raskt oppsummert: Både leger, jordmødre, og barnepleiere er dypt bekymret over utviklingen. Med rette, for de henviser til hendelser der det har vært fare for liv for både baby og mor fordi det har vært for rask hjemreise. Fremdeles er dette dette med kortere liggetid altså noe regjeringen har støttet. Og hva slags signaler gir det oss kvinner, allerede presset på alle kanter, at vår egen Helsemista bygger nye sykehus uten kapasitet til å passe på mer en 60% av barselkvinnene..? 

OK. Så bekymring fra fagfolk er i aller høyeste grad sendt i Høies retning. Mens sykehusene fortsetter å kutte i liggedøgn, mangler kommunene beredskapen de trenger for å gi forsvarlig oppfølging. Det vises til en spørreundersøkelse der 20 barselavdelinger har avdekket store mangler i forhold til Helsedirektoratets nasjonale retningslinjer for forsvarlig barselomsorg i 2014 – utdrag herfra er: Over halvparten svarte at jordmors barselbesøk ikke var iverksatt i bydelene. Over halvparten oppgav at det aldri eller sjelden ble foretatt barselbesøk i høytider og helger. Kvinner ved større sykehus blir oftere sendt hjem mot sin vilje grunnet kapasitetsmangel. Dette er faktisk på DIN vakt, Høie!
I slutten av februar måtte Høie stå skolerett for sviktende barselomsorg og bekymringer om redusert liggetid. Flere representanter tok opp dette, og stilte spørsmål. Torstein Tvedt Solberg var en av de, og du mumlet frem at vi tross alt hadde lengre liggetid på barsel enn andre land i verden. Pardon my french – men say what?

Det skulle vel bare mangle, vi er jo verdens rikeste land. Jeg vil egentlig at vi topper liggetiden på den lista, hvis det er greit for kalkulator-kongen – det har jeg jaggu betalt for! Målet bør med andre ord ikke være å sikle på snittiden på verdensbasis, men i stedet sørge for at vi får ligge så lenge vi trenger det.

Du skriver i svaret til Solberg at: “Det er en utvikling mot kortere liggetid på sykehus i den vestlige verden.» Og så refererer du til en rapport som sier at gjennomsnittlig liggetid i verden er 2,9 dager og i Norge er den 3,1. Kalkulatorkongen Høie fikler omsider igjen med den velbrukte kalkisen og kommer frem til at det er «hele» 288 minutter lengre liggetid i Norge enn resten av verden, så vi er jo bedre enn mange andre land i verden. Wu-hu! Forsvarer du den dårlige trenden med kortere og kortere liggetid med at «men det er fremdeles mer enn i andre land!» Syns du oppriktig at Norge, vårt styggrike land, skal sammenligne seg med land på verdensbasis når det kommer til antall liggedøgn på barsel? Er det snittid på liggetiden som er viktig for deg fremfor den gode, trygge rammen vi barselmammaer trenger på sykehuset? Du skriver videre i ditt svar til Solberg at: 

«Hjemreise forutsetter et organisert barseltilbud på hjemstedet og støtte fra kvinnens nettverk».

Så du må få på plass de tusener av jordmødre og helsesøstre FØR du legger press på oss om å komme oss hjem fort som fy. Du bygger sykehus som i forhold til befolkningsøkningen ikke kommer til å ha kapasitet til å ta seg av barselmammaer som “ikke skal tvinges ut av senga si”. For min hardtarbeidede helsesøster gjør virkelig så godt hun kan, og mye mer enn hun får betalt for – men det er ikke slik i alle kommuner i følge rapporten som jeg har vist til tidligere i innlegget!

Kan jeg bare spørre deg, hva oppnår du egentlig kostnadsmessig med å flytte barselomsorgen over på kommunene? For det er jo det du gjør ved å “legge til rette for at mor skal kunne ha kortere liggetid.” Mannen min sier jeg er håpløs med penger og sånn, men jeg vil allikevel gjerne vite hvor mye du sparer på å overlate barselomsorgen til min hardarbeidende og fantastiske, kommunalt ansatte, helsesøster Elise. 

Funfact: Jeg fikk beskjed på barsel før jeg dro hjem at jeg selv måtte ringe Helsestasjonen, for det kunne gå over en uke før de fikk beskjed om at det var kommet en ny arving i Balders vei 3. Det viste seg faktisk at kommunikasjonen mellom barsel foregikk per POST! Bruk gjerne noen kroner på å gjøre systemet noe lettere for helsesøsterene i kommunen min å plukke opp nyankomne verdensborgere. Det er faktisk litt for gæli at de må vente på postmannen når det skrytes så voldsomt av digitaliseringen dere styrer med. 

“Det er alltid en individuell vurdering av hvor lang tid kvinnen og barnet har behov for å være på sykehuset.”  

Hell yeah, det er det! Men dette er ikke noe revolusjonerende utspill eller svar på kritikken, syns jeg. For detta veit vi damer. For du skjønner, det er ikke i utgangspunktet de damene som ønsker selv å sette seg på første buss hjem etter fødsel jeg er bekymret over. For om de må stoppes, så blir de forhåpentligvis det. Men det er de som ikke tør å si ifra at de ikke er klar for å reise hjem, jeg er bekymret for. Jeg reiste nemlig når det forventes av meg, ikke når jeg var mentalt forberedt og trygg på det. Din helsepolitiske talsmann, Sveinung, sier også i tilsvaret sitt: 

“Ingen barselkvinner skal reise tidlig hjem mot sin vilje, kvinner skal ikke reise hjem før de føler seg trygge til å gjøre det.”

Litt uheldig formulering der syns jeg, selvsagt skal ingen tvinges hjem mot sin vilje. Det sier seg selv. Men nå får dere det faktisk til å høre ut som jeg må be på mine knær for å få den omsorgen jeg trenger. Men med all mulig respekt, Høie/Sveinung – whoever, vil dere at jeg skal sitte der med mine krokodilletårer og trygle om å få lov til å bli bare en dag eller to til? 
«-Jada, du skal få lov hvis du absolutt vil det, selv om du belaster helsevesenet.» Ikke akkurat den tryggheten jeg etterlyser som nybakt mor. Det blir litt som å sitte på en bar der verten driver og blinker med lysene når det nærmer seg stengetid, Bent.  

Når sykehus som bygges i din tid som Helsemista og sykehussjefer går ut og sier de har som mål å sende hjem 40% av barselkvinnene innen 6-8 timer, da sender du i din rolle som Helsemista, signaler og et umennesklig press på fremtidige fødedamer, Høie. Og alle rundt deg er bekymret for utviklingen! Leger, jordmorforeningen, mammaene – ja tilogmed ditt eget parti stiller spørsmålstegn ved liggetiden i disse dager, leser jeg i dagens aviser. Dine partikollegaer ytrer sin bekymring over det norske fødetilbudet. Det er med andre ord dine folk i helsesektoren som prøver å fortelle deg noen alvorsord og du kan gjerne messe i det uendelige om at “jammen, vi skal ikke KASTE noen ut av senga!” og trekke frem «masseansettelser av jordmødre og helsesøstere» til bruk i barselomsorgen ved tidlig hjemreise så mye du orker – for ja, det trengs en opprusting der. Forøvrig leste også i svaret ditt til Solberg at du skrøt av at du hadde øremerket 20 millioner tilskudd til jordmortjenesten i kommunene i statsbudsjettet. Min tur til å ta frem kalkulatoren og regne meg frem til en 8% stilling som jordmor. Wow, Høie. Wow. (Skrevet med ironisk undertone)

Det har blitt nevnt at det er ønskelig fra regjeringens side at kommunene tar over barselomsorgen i større grad enn de gjør idag. Vet du hva, Høie? Jeg syns du skal fikse barselomsorgen i kommunene der FØR du legger opp til at vi skal være ute før lunsj. Start med å styrke tilbudet i kommunene og ikke forsøke å redusere liggedøgn, slik at jeg kan være trygg på at barselomsorgen står parat til å ta meg imot HVIS jeg vil hjem kjapt. Frem til du har det på plass så vil jeg gjerne ligge noen ekstra dager på barsel uten at verten blinker med lysene og rasler med kalkulatoren i bakgrunn. Både på det nye sykehuset i Stavanger, Bergen og i Skien. Og gjerne også på Ahus, der ordet på gata er at deres norm er å ha mammaene ute innen 24 timer. (Hurra for de mange tusener tilbakemeldinger fra leger, barnepleiere, mammaer og pappaer der ute som har engasjert seg ved å fortelle meg sin opplevelse!)

Ellers, Sveinung Stensland, jeg takker for tilbudet om å møte deg på kontoret ditt på bursdagen min 5. april. Jeg ønsker meg Helsemista Bent Høie tilstede så han kan svare på noen spørsmål jeg har. Er han forhindret fra å møte meg da så har jeg andre åpninger i kalenderen min også. 

/Line Victoria Husby-Sørensen

 

 

6 kommentarer
  1. Tror støtteapparatet og arsenal av rådgivere har like mye av “æren” som han. Se Iron Man 3 og forestill deg at Høie er Mandarin, og du er Iron Man.

  2. BAM!! Awesome!! Godt skrevet -godt argumentert!! Flott, Line!👊 Åh, hva jeg ville gitt for å hørt helsemistah sine direkte svar på AKKURATT det du skriver…det hadde vært noe det..

  3. Veldig godt skrevet, Line 👏🏻👏🏻👏🏻
   Og det snakkes også om at det ” er for liten befolkningsvekst ” her i landet. Om liggetid minimeres til 6-8 timer, så vil jo den veksten av “stiklinger” hvertfall ikke øke.. snakk om å skyte seg selv i foten. 🙈

  4. Det er så fantastisk å se at noen kjemper kampen. Jeg selv var på barsel i 4 dager, da jeg fikk 1 dag ekstra fordi de trodde at datteren min hadde gulsot. Jeg var ikke klar, jeg var 20 år, visst at jeg hadde vært gravid i 4 mnd og jeg var/er alenemor. Jeg ante ikke noe som helst, hadde det ikke vært for min mor så hadde jeg nok knukket sammen dag 2 hjemme. Etter 32 timer våken pga fødsel, lite søvn på sykehuset og så rett hjem, jeg var ødelagt og kunne trengt et par ekstra dager på sykehuset for å både finne litt ro og for å lære mer, som feks hvordan jeg skulle amme, noe som ikke gikk seg skikkelig til før etter en uke.
   La det bli en mulighet der man kan velge og dra hjem når man er klar, kjenner alt for mange som ble sendt hjem uten å være klar for det.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg