Kjære mammapoliti – legg vekk geværet og ta dere sammen!

Jeg har måttet fordøye alle de fine tilbakemeldingene jeg har fått av dere på at jeg gleder meg til Maren skal begynne i barnehagen…! Hadde jeg VISST at jeg ikke var helt dønn alene om alle disse tankene om permisjonstiden og barnehagestart, så hadde jeg innrømmet det for dere for lenge siden. For dere skjønner, jeg har vært livredd for mammapolitiets harde klubber og sterke skyts i min retning, for jeg har trudd at det ikke har vært innafor å glede seg til litt fri fra kidden.

Når jeg sier at jeg har vært redd for Mammapolitiet, så er ikke det helt uten grunn. Mammapolitiet er overalt, og jeg er SKREMT over hva de får seg til å skrive til hverandre. Jeg hadde faktisk regnet med kommentarer som gikk på at jeg var en dårlig mamma som gledet seg til barnehagestart. Jeg har vært medlem av en litt.. ekstrem (?) gruppe mammaer som tar pedagogikk, tilknytning og barneoppdragelse til et nivå jeg aldri har sett maken til.  Etter å ha vært medlem i den gruppa noen måneder så har jeg følt meg som en elendig mamma fordi jeg bruker ordet “NEI!” til Maren, og ikke setter meg ned og forklarer med ord hvorfor hun ikke får lov til å leke med skuffene som jeg vet ender med at hun klemmer de små knubbete fingrene sine og setter i gang et primalhyl jeg ikke har nerver eller tålmodighet til å lytte til. Da tenker jeg at “NEI!” er et bedre ord enn “du må unngå å leke slik, for fingrene dine blir klemt og konsekvensen er at du får vondt – se her, du kan heller leke med bamsen mens mamma synger en svært pedagogisk korrekt sang for deg.” Jeg hadde som sagt forventet meg tidenes tirade fra disse mamsene i kommentarfeltet, men det kom aldri. Utrolig nok.

Apropos! Har dere sett Daniel Tiger? Det er en tegnefilm som durer å går mye her hjemme. Jeg blir nesten klin gæærn av den serien. Den tror jeg må ha hatt tidenes kvalitets-sjekkerunde hos en haug med psykologer, barnevern, mammapoliti, TIO-foreldre og spesialpedagoger før serien ble lansert. “-Hvis du er sint, si det med ord” blir det messet når klassekameratene til Daniel Tiger går i klinsj med hverandre. “-Voksne kommer alltid igjen!” synger Daniel Tiger når mamma Tiger og pappa Tiger er ute av huset og Daniel Tiger har barnevakt. Hvis du lurte på hvordan et hjerneslag og hjerteinfarkt og migreneanfall og siklestump fra helvette føles samtidig, så tror jeg det faktisk det kan utløses av 2 eller 3 episoder med Daniel Tiger. Og for alle dere som engang foreslo Drømmehagen som en serie til Maren? Dere kan brenne i helvette alle sammen. Jeg ville gitt flere av mine lemmer for å slippe å bli introdusert til Ninkinonk og resten av den psykedeliske syre-gjengen der. Torben trodde faktisk en stund at han var hypnotisert når han så det. Klarte ikke løsrive seg. Helt fullstendig pleietrengende mens Drømmehagen durte på tv`n i stua.

Hey! Tilbake til mammapolitiet! Selv om jeg ikke fikk en eneste sint kommentar på at kidden min antageligvis kom til å få traumer av å starte i barnehage, så ser jeg dog at andre mammaer får så det klasker av pisken til mammapolitiet andre steder. I en gruppe jeg er medlem i, diskuteres det ofte sikkerhet i bil og sikring av barn i bil. Og ja – jeg er i utgangspunktet for at vi sikrer barna våre så godt vi bare klarer, uansett pris og ubekvemmelighet. Jeg er, om det noengang skulle være noen som er i tvil, aldri slepphendt når det kommer til sikkerhet – men jeg er også bare en mamma som gjør så godt hun kan.
I gruppen stilte en mamma spørsmål om hva man gjorde med bilstol til treåringen sin på turistbuss i Syden. Svarene var mange, og tipsene handlet vel først om fremst om å ta med egen bilstol på reise. Men diskusjonen eskalerte voldsomt da noen spurte: “Men tar dere med dere egen bilstol til 3-åringen overalt på busser i Norge også?”

Altså, jeg skal ikke ta parti med noen her – men her er utdrag fra hva den unge mammaen måtte høre fra en annen mor:

“Slutt å utsett barnet ditt for fare. La meg være den som endrer tonen din, og ikke det at sønnen din dør fordi du ikke tok vare på han. Den dagen hans lille kropp ligger vridd, blodig og død i fanget ditt komemr du ikke til å tenke “jaja, det var pes for meg å sikre han, så dette måtte bare bli sånn”. Det er fullt mulig å ha bilstol med seg, og særlig hvis du har vogn uansett. Det handler om å finne løsninger.”

“Er du virkelig så kort og arrogant at du ikke forstår at dette handler om å holde barnet ditt i live? Det er ene og alene snakk om din uvilje til å holde barnet trygt. Som sagt; den dagen du har tatt livet av barnet ditt med ignoransen di, hjelper ikke arrogansen deg å få barnet tilbake. Hvordan klarer du å leve med deg selv?”

 

Dette, mine damer (og herrer) må jo være Nordeuropas mest ufine måte å snakke fornuft til folk på! Jeg er i utgangspunktet enig med debattanten (som jeg følgelig har valgt å gjøre anonym, da selv moderator gikk inn i diskusjonen for å moderere utspillene hennes) men jeg er et menneske jeg også – så kjente selvsagt det stakk i hjertet selv om kommentarene ikke var til meg..! Jeg tenker at man på et tidspunkt må slå seg til ro med at noen ønsker å gjøre det annerledes enn andre, og at det selvsagt er HELT greit å fortelle hva man BØR gjøre – men formidlingsevnen til denne debattanten skar helt ut i veikanten og ødela en ellers så ålright (og viktig) diskusjon. 

Flere hev seg inn i diskusjonen og kunne fortelle at det å komme med to stykk barnestoler i tillegg til vogner til sine 3-årige tvillinger på bussen i Oslo, hyle høyt på bussjåføren og si – “vent litt med å kjøre da, jeg må feste isofixen og setet til 2-punktselen her først, tar bare 5 minutter ass!” var høyst usannsynlig for flesteparten som tok med seg barna sine på bussen uten egen bilstol. Barnehager tar heller ikke med bilstoler ombord på buss heller, jeg sier ikke at det er greit – men i mange tillfeller har man faktisk ikke noe valg..!
Jeg for min del har ennå ikke tatt buss med Maren, så jeg veit faktisk ikke hva jeg hadde gjort. Men jeg er statistikk-misbruker, og en saklig debattant kunne henvise til SSB sine statistikker over “barnedød (0-7 år) i bussulykker i Norge siste 25 år” som var = 0. Det er forøvrig et tall jeg ønsker skal fortsette å være 0, og tallet bør ikke utfordres ved at man tar sjanser selvsagt. 
Men da forstår jeg i grunn de som velger enkleste løsningen, selv om jeg forstår også at det er mange som IKKE tar den sjansen også. Det betyr ikke at noen mødre er mer glad i barna sine enn andre, det er viktig å tenke på. Det jeg IKKE forstår er måten man forteller andre mødre hva som er rett og galt i mammaverden. Jeg har alltid vært pådriver for at man skal sikre barna sine best mulig, og det var heller ikke diskusjonen i dette tillfellet. Så når jeg stakk hånda inn i det jævla vepsebolet, så fikk selvsagt jeg også hatten min påskrevet når jeg kommenterte den ufine måten å snakke til folk på.
Det er forøvrig verdt å nevne at denne litt ugreie debattanten ble moderert av admin fortløpende, men kommentarene ble stående lenge nok til at mange mammaer satt med hjertet i halsen og følte seg som verdens værste mamma fordi de kanskje var en av de som sendte barna avgårde med barnehagen på tur uten bilstol, eller tilogmed hadde treåringen på fanget når man tok bybussen til og fra butikken. 

Hvorfor er det slik? Hvorfor er andre mammaer våre værste kritikere? Hvorfor finnes det en selvutnevnt elite av “verdens beste supermammaer som aldri gjør feil” som setter kniven på stupen vår og forteller oss alt vi gjør galt? Hvorfor har det å ha fått et barn eller fler gjort deg til en jævla verdensmester, liksom? 

Jeg har fått høre mye rart, og det har vært flere “på” meg allerede før Maren ble født. Jeg kunne knapt poste et bilde uten at et eller annet ble kommentert at jeg gjorde feil. Så derfor var jeg livredd da jeg la ut innlegget om at jeg gledet meg til barnehagestart, for jeg visste at noen satt der ute og ristet på huet og syns det var idiotisk at jeg skaffet meg barn når jeg uansett ikke hadde tid til å ta meg av henne. (Jepp, det var det de sa!) Men nå ser jeg at vi er mange, mange mammaer som støtter hverandre – og jeg er så evig takknemlig for at det virker som det snur litt. Og ære være moderatorer som tar til orde og sletter innspill som går LANGT over streken for hvordan man fomidler tips og råd i en forumgruppe. 

Hva gjorde jeg med diskusjonen?

Jo, jeg skrev meldinger med hun som fikk så ørene flagret og sendte trøstende ord og styrkeklemmer. For jeg visste selv hvor utrolig godt det er når noen gir meg oppmuntring når jeg er i villrede (eller blir skutt på av mammapolitiet) – og er takknemlig når mange gir meg tommel opp selv om jeg velger å gi Maren mariekjeks og nugatti når hun er syk, at jeg bruker våtservietter på henne (og ikke de dyreste, skal du vite!) og at hun sitter i lekegrinda og ser på tv mens jeg har meg ei etterlengtet pause fra de pedagogisk riktige sangene jeg må synge for henne. Og ja, “worst mom ever” gleder seg til barnehagestarten – det var jeg IKKE alene om å gjøre har jeg skjønt!

Takket være mange av dere mammaene der ute som har kommentert, sendt melding og snapper til meg gjennom alle mine frustrasjoner på bloggen, så føler jeg meg som en “helt innafor mamma” på mamma-barometeret nå! Jeg er dere evig takknemlig for det! Og la det aldri være noen tvil, jeg vil heretter fortsette å være ganske åpen om alle mine feil og mangler på dette området, for kjærleiken og heiaropene jeg får av dere overskygger hele jævla mammapolitiet som opererer på nettet – den perfekte mammaen finnes ikke, men fy faen så gode vi er allikevel! 

Takktakktakk! Supporterfrue – Line Victoria (bruker ikke tannbeskytter på dattera si når hun leker i hagen)

 

 

 

 

 

 

 

  1. Vi damer må lære oss å bry oss mindre tror jeg. Jeg skjønner at de kommentarene kan være vanskelige å svelge, og føre til dårlig samvittighet og klump i halsen. Men fader heller, det er de som velger å skrive sånn som har et problem. Skulle ønske vi kunne bli flinkere til å ikke la det gå inn på oss.

  2. Meldte meg fort ut av mammagrupper, aldri følt meg så ille som når jeg var medlem i de gruppene 🙁
   Ikke rart unger mobber på nett når de ser hvordan voksne snakker sammen på nett i kommentarfelt på fb, kommentarfeltet på lokalavisa osv.
   Ønskjer deg en goooood helg!

  3. Er sååå glad for at mine barn er bortimot 20 år nå, og at jeg slapp å høre om og fra mammapolitiet da mine var små… stakkars dere sier jeg. Det er vanskelig nok å bli mamma om en ikke i tillegg skal få kjeft for det en gjørt i beste mening. (Og regner med at alle sikrer barn i bil, har trappegrind og de helt vanlige tingene man gjør for å sikre små barn.)
   Lurer på hvordan de i «mammapolitiet» gjør med barna når de blir større og må slippe tak…jeg tror faktisk sjansen er større for at noe skjer med deres barn, en med de barna som har normalt oppegående foreldre som lar barna gjøre noen erfaringer på veien til å bli ungdom og voksen.
   Barn skal ramle og slå seg, barn skal være glade og gi glede. Barn skal bli lei seg og bli sinte, bli kjent med hele følelsesregistere sitt. Det er normalt, og viktig for videre utvikling av emapti, selvfølelse, evnen til å ta vare på seg selv og de rundt. Kjente jeg ble engasjert her 😅

  4. Det virker jo tydeligvis..😂Har du ikke sett hvor flink Daniel tiger er til å legge seg? «Natta Mamma, natta Pappa».. grrrrantastisk 😂😂😂 Du må forklare Maren på en fin måte hvorfor du tar på henne hjelm og ruller henne inn i bobleplast før hun skal på lekeplasen.. da smiler hun nok søtt og sier «takk mamma, takk pappa» eller evt ikke.. 😂😂

  5. Er sååååå enig med deg !! supert skrevet 😀 jeg har bevist ikke meldt meg inn i masse mammagrupper, men har en “barselgruppe” med andre mammaer som fikk tvillinger i fjor å det er verdens beste gruppe 😀 å jeg kjenner det at når jeg leser de utdragene du poster at jeg ikke føler noe stort savn av andre grupper heller 😂 hadde nok fått så ørene flagra på mange av mine valg 😂😂 men har bestemt meg at så lenge mine gutter er blide og fornøyde og utvikler seg som de skal så kan mammapolitiet får dure på for seg selv 😀
   og med tanke på barnehagestart er jeg sååå enig med deg til tross for at jeg blir gående hjemme etr halvt år ekstra det å kunne få lov 0 være noe anna enn mamma i noen timer hver dag tror jeg er bra for både mor og barn 😀😀

  6. Takk for at du blogger!
   Jeg har jobbet som reiseleder i mange år, og etter det i resepsjonen på hoteller i Spania. På mine 20 år i reiselivsbransjen har jeg ikke sett NOEN som har med seg eget bilsete på ferie. Ikke en eneste en! Så man kan lure på om mammapolitiet ikke reiser på ferie…

  7. Jeg kjenner VELDIG igjen formidlingsevne til visse brukere av Facebook gruppen du snakker om her. Dette, som i utgangspunktet er en god og viktig gruppe, har et ekstremt dårlig rykte på seg. Nettop på grunn av slike debattanter. Jeg har selv blitt halshugget der inne. Ikke bare en gang må si.
   Jeg var og en av de som gledet meg til barnehagestart, det sier jo seg selv at vi trenger å være oss selv litt vi foreldre og 🙂
   Og, dont even get me started når det kommer til Drømmehagen 😱 De som lagde det der må jo ha røyket sokkene sine 😂
   Ungene på sin side har elsket det da jeg var så dum at jeg faktisk introduserte det for de.. det holdt med en gang 😱
   Jeg syntes ikke du skal ofre energi på disse supermomsene. Tror neppe de er så perfekte som de skal ha det til. Er kun på tastaturet på Facebook det 🤔 Fasadebygging ftw!!
   Men liker at du backer opp de som blir tygget på og spyttet ut igjen, det digger jeg med deg 👏🏻
   Forøvrig syntes jeg du virker som en heeelt normal mamma og den beste mammaen Maren kunne hatt 🙂 Håper dere får en fin pedagogisk korrekt helg, regner med at du har steken i ovnen allerede og tilbereder den med hjemmelaget saus uten salt og selvdyrkede grønnsaker 😂 (Vi skal ha posetomatsuppe med makaroni i dag 🤷🏼‍♀️)

  8. Jeg er så enig!! Jeg meldte meg fort ut av mamma grupper, det ble så mye negativt og jeg merket jeg ble mer påvirket enn jeg ville. Jeg er utdannet pedagog og er mamma til 2, en på 2 og et halvt og en på 4 uker. Men hjelpes, jeg hører meg selv true med ditt og datt, bruker glatt barnetv som barnevakt og hva de spiser når de ikke er pigg og har matlyst spiller ingen rolle så lenge de får mat i seg! Og ja, jeg sier og mye nei🙈 Har friske, snille og gode barn som jeg er, hvert fall 90% sikker på, det kommer til å bli folk av😅 I disse sosiale media og Google tider tror jeg man fort glemmer å stole på magefølelsen og er mye opptatt av hva andre tenker. Syns det lettere med nr 2 nå i forhold til det. Takk for din viktige stemme oppi alt dette og de fine meldingene du har sendt til de som trenger det. Du er et godt menneske og en fantastisk mamma til din Maren💕

  9. Jeg GLEDER meg også til barnehagestart!!! 🙌🏻
   15 mnd. hjemme med drømmehagen blir man tullete i hodet av! 😂
   Fantastiske innlegg du har! 😘

  10. Er selv medlem i den gruppa, og der har jeg jammen lest mye rart, men den kommentaren om bussikring var toppen av bryllupskaka!! Har flere ganger tenkt på den gruppa mer som en sekt, der det kun er én eller to bilstoler som er trygge nok for at de små miraklene våre skal overleve turen fra barnehagen og hjem. Hadde det ikke vært for at jeg syns det er litt underholdende også, hadde jeg meldt meg ut for lenge siden😂

  11. Bra skrevet! Har aldri vært medlem av grupper som den du refererer til. Føler aldri jeg har hatt behov for det. Slik det ser ut for meg, er det slik at bedreviterene er der, som over alt ellers. Jeg har diskutert saker og fått råd fra de rundt meg (mor, far, svigermor, svigerfar, søsken, svigerinner, venninner, helsesøster, personalet i barnehagen for å nevne noen). Det har funket for meg – anbefales;)

  12. Skulle ha valp på et tidspunkt, og meldte meg inn i et hundeforum. Tonen der var omtrent like trivelig som på mammaforum – et lite spørsmål om størrelse på bur til hunden utlyste et skred av fordømmende kommentarer om mine planer om å sperre hunden inne 23 timer i døgnet. På tross av at jeg hadde skrevet at døra til buret skulle være åpen stort sett hele tids, og buret primært skulle brukes som trygg hule og soveplass. Samma kverna satt i gang om man fora bikkja med tørrfor, man måtte selvsagt bare gå for biodynamisk råfor (eller noe sånt)
   Da jeg ble gravid bestemte jeg meg fort for å ikke bli medlem av noe mammaforum, for å si det sånn…

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg