«Å, dere skal bare være hjemme i ferien?»

Stakkars Maren som bare skal være hjemme i ferien.

Dette med ferie er triste greier. Hvert eneste år leser jeg om barn som ikke kan reise på ferie. Ofte er det økonomien som setter en stopper for at mange barn i Norge ikke for oppleve Lolle og Bernie på et enormt hotell med eget badeland og fri tilgang på gratis iskrem. Men dessverre er det også et voldsomt press på at ferie ikke er ordentlig ferie før man stått 4 timer i kø i passkontrollen, fått diarè på en gresk taverna eller funnet krypdyr i dusjen på 5-stjerners hotellet du har brukt hele feriebudsjettet på. Jeg skal innrømme at jeg aldri på noe som helst tidspunkt har tenkt at det er disse overprisa sydenturene som selges i sommermånedene skal være med å bestemme om man har vært på ferie eller ikke. Så jeg vil at du skal senke skuldrene litt og slutte å surfe etter restplasser på internett til det store Sydenland i ren desperasjon etter å la kidsa ha noe å fortelle skolekameratene sine ved skolestart i august.

Selv har jeg aldri sett på en dyr utenlandstur som et must for å roe feriefoten. Jeg har hvert eneste år feriert langs kysten av Norge i båter av ymse kvalitet. I mange år ferierte jeg i en seilbåt pappa reddet fra å bli santhansbål på åtti-tallet. Historien er noe slikt som at pappa betalte en gravemaskinfører en femtilapp for å drøye å hugge opp båten til pappa hadde klart å skaffe frakt for å redde den 45 fot lange seilbåten som egentlig burde blitt til blomsterjord. Denne seilbåten sørget han for ikke lakk akkurat de ukene vi var ute med den om sommeren, vi hadde spritkjøkken og et par steder å sove under dekk. De første årene vet jeg at denne store seilbåten vi ferierte i faktisk ikke engang hadde mast, vi bare brukte seilbåten slik den var – uten mast og seil! Ironisk nok var dette en seilbåt som senere ble prisantydet til 3 millioner kroner da den lå til salgs på finn.no for noen år siden. Oh, den ironien! For den båten kostet ikke tre millioner da familien loffet rundt fra havn til havn, den kostet en 50-lapp og en IHERDIG innsats fra min far for å få den i noenlunde stand for å kunne brukes. Men den har millioner av ferieminner ombord, det kan jeg love deg! Mine aller beste ferieminner fra barndommen har jeg ombord i den gamle seilbåten. Grilling på svaberg, krabbefiske, myggbitt som spiste opp faren min.. Foreldre som satt oppe på svaberget og drakk lunken øl mens jeg lå og hørte på gresshopper, latter og litt bølgeskvulp. Spontant kunne pappa starte motoren klokka 04.00 midt i natten fordi vindretningen var perfekt til å komme videre til neste destinasjon, for motoren ombord i seilbåten var jo ikke helt til å stole på. Var vi veldig heldige så tok seilbåten (og vinden!) oss til Grebbestad i Sverige der de hadde et badeland, og det var lykken. De 55 kronene det kostet for en dagsbillett der, var virkelig høydaren! 

Noenganger dristet mamma og pappa seg til å ta meg med på campingtur med en lånt kombicamp (en slags tilhenger med telt) på slep etter den bittelille mørkeblå Peugeouten 205 fra 1988. De spøkelseshistoriene mamma fortalte i det teltet der på en øde campingplass mens regnet øste ned utenfor, kan fremdeles gi meg frysninger av ferieglede. Dette er spøkelseshistorier jeg husker ordrett, og som jeg kommer til å fortelle Maren.

På vinteren lånte pappa hytte av jobben (de såkalte Hydrohyttene) og vi stod på ski i hagen rundt hytta bortsett fra den ene dagen vi kostet på oss heiskort. For heiskort har alltid vært dyrt, både på 80-tallet og nå. Sjokolade, appelsiner og pølser var dietten, og ingen av oss satt med mobil eller så på tv, så vi måtte prate med hverandre, fortelle historier eller spille kort når vi satt inne på hytta som var utstyrt med lineoliumsgulv og køyesenger. 

Når mamma og pappa måtte jobbe i ferien ble jeg sendt til min farmor i Kristiansand. I rekkehuset i Tverrveien disket farmor opp med et basseng på verandaen, og noenganger tok vi den gamle volvoen hennes ut av garasjen for å se dyrene i Dyreparken. Ofte gikk vi tur i skogen til et lite badetjern der sommertemperaturen fort kunne sørge for at badevannet holdt 24 varmegrader. Ingen spanjoler med sombreroer som maste om solseng-penger, og suvenirene du tok med jeg hjem igjen var gratis.

«Å, dere skal bare være hjemme i ferien?» spurte noen tidligere i juni da jeg fortalte om ferieplanene våre med Maren.

«Bare være hjemme.» 

Bare.

Denne sommeren har Torben og jeg så langt sørget for gode barndomsminner for Maren. Ikke at hun kommer til å huske alt hun har vært med på, men det gjør vi som foreldre. At Torben og jeg kan si til Maren når hun blir eldre når vi ser på de 1300 bildene mamman hennes tok i løpet av den sommeren i 2018. Da vil hun se bilder av seg selv i båt, på stranda, i vannsprederen i hagen, i plaskebassenget hos Mimmi og Bestefar, sovende i bilen på vei til Kristiansand, med en diiiiger is på verandaen til Bestemor og farfar, hvinende av glede når hun får nærkontakt dyr på en gård, utforske en overnattings-pod på campingplassen i Bø, såpeboblene i parken i Kristiansand, helt i hundre i alle bassengene i badeland, at hun måtte sove på kjøkkenet i leiligheten vi lånte på Sørlandet, spisende på en smoothie på en rasteplass ved Fianesvingen, sovende i armkroken når badeleken tok all energi, kaste ball på parkeringsplassen og hoppende på trampolina hos tante og onkel. 

Men hun får dessverre ikke se bilder av seg selv gjøre akkurat det samme i Syden.

Kjære foreldre til våre barn! Slutt å legg lista så høyt når ferien planlegges. Å bare skal være hjemme i ferien betyr ikke at det er synd på barna våre. Når jeg sier at vi skal feriere hjemme, så bør du heller følge opp med «Å, så heldig dere er!». 
For det er vi. Hvis du ikke er klar over det ennå, så er ikke barna så opptatt av landegrenser før du forteller dem at man ferie kun er ferie når det er 40 grader og billig øl på Mallorca og Lollo og Bernie er underholdningen. Og å kjøpe pass til Maren i disse tider koster faktisk 684 pinneis. Jeg bare sier det!

PS: Plaskebasseng til terassen får du til rundt en hundrelapp, og alle har en nabo med trampoline i hagen. Fyll opp fryseren med den billige pinneis og trill deg en tur til en bondegård/svømmehall/badestrand. Har du planlagt en tur til Syden denne ferien? Gooood tur og kos dere masse! For Syden ER eksotisk, så det er helt innafor å koste på seg en tur om man har fortjent det! Jeg tror heller ikke sommerminnene blir noe dårligere, viktigste er at du tilbringer tid med barna – uansett om du ferierer i hagen eller på Mallorca.

Ferietips til oss som ikke reiser til Syden mottas med takk i kommentarfeltet, så kan man få litt gode idèer til barna som skal fortelle om ferien sin til klassekameratene sine når skolen og barnehagen starter igjen! Og husk å fortelle barna at de beste sommerferieminnene skaper man selv, uavhengig av landegrenser og pris!

Stakkars Maren. Nå løper hun naken rundt på plenen innsmurt i solkrem og nevene fulle av rips etter at hun forstod hva de røde bærene på den busken i hagen var for noe. Håret står til alle kanter etter at hun veksler mellom å kaste ball med pappa og herje i plaskebassenget sitt. Hun HYYYYLER av glede og vi får vel kanskje en klage på all gledeshyl som utspiller seg i hagen snart.  Jeg er ganske sikker på at det er utrolig synd på henne som ikke er i Syden, ja. 

Det er sykt flaut med egen facebookside for Supporterfrua, men over 18000 følger meg der, og det er SÅ gøy det!! 😍

Ha en nydelig dag! 

58 kommentarer
  1. Ferien og minnene blir det en selv gjør det til. Er vokst opp med «bare» hjemme ferie og har absolutt ikke tatt skade av det. Ferierer for det meste i Norge den dag i dag.
   Ett tips for dere er å ta med Maren til Soma gård i Sandnes. Det hadde både dere og Maren elsket. Vi er der flere ganger gjennom sommeren. De har oppe hver lørdag og søndag fra mai-sept.
   Fortsatt god sommer til dere 😊🌞🌞🌞

  2. Det er ikke helt innafor med sydentur lengre heller. Helst skal man dra på safari i Kenya, Maldivene, cruise i Karibien eller en eller annen luksusferie 😉 Iallefall her vi bor. :p Jeg er veldig enig med det (selvom vi i år unner oss en uke på Mallorca, hehe, i midten av august. Kos dere så masse og nyt ferien.

  3. Blir en super ferie!! Men, dere skal jo ikke “bare” være hjemme…dere skal jo rundt til familie, diverse parker, i båten deres(som ikke er gratis..) og annet. Men, hvis alt annet enn Syden er hjemme for deg så…
   Vi skal til syden dette året..fordi vi vil og ikke for det er noe press.. for der slapper vi heelt av og det er mest kvalitetstid med ungene! !Ikke noe bilkjøring, mas,rydding, matlaging, skal bare fikse noe osv. ..vi er “fri”….og vi er garantert sol og badevær…noe som det ikke er mye av her vi bor i vest….fikk noen dager i mai da…men, da var det skole og jobb også..
   Vi sparer hele året for å ta den ferien vi ønsker og er så lei denne diskusjonen og bli sett skjevt på…..for eg vet at det ikke er den ultimate ferien for alle…men, de som ikke liker syden skal absolutt nedsnakke det….men, for mange er det akkurat drømmeferien….vi har prøvd ulike ferie typer….men, må finne det man liker og har råd til.
   Båtlivet virker magisk som du og flere fremstiller det!! Virkelig! Men, her er vi redd sjøen og det blir for trangt og kaotisk…skilsmisse.no….samtidig så er det dyrt!! Mye dyrere enn en sydentur i året! Og mye mer arbeid..
   Så er lei denne diskusjonen som kommer hvert år…men, men

  4. Hjemmeferie er supert! Vi skal tradisjonen tro til foldvik familiepark – chill for mor og far, gøy for ungene.

  5. Hjemmeferie er magisk 😊
   Late og lange morgener, ingen vekkerklokke for å rekke all innclusiv frokosten,vi gjør det vi vil når vi vil 😊
   Vi lager kino i stua om kvelden og ser filmer med vesla med popcorn,godis og brus.
   Hun får være lenger oppe, ha venner på besøk,være masse med oss og hun lider ingen nød selvom hun er 10 år.
   Eneste ferien vår i år blir 5 dager i firmahytte på fjellet siste uka før skolen starter.
   Og jeg har aldri vært så avslappa som nå!
   Vi planlegger heller en gøteborg tur i slutten av august, og så skal vi en uke til deilige danmark neste sommer!
   Og jeg synes faktisk Maren er heldig som får oppleve alt det hun gjør på “hjemmeferien” 2018.
   Nyt hvert sekund!

  6. Det burde ikke være et tema uansett om hva man gjør. Man har fri, og det er ferie, uavhenging hvor i verden man er:) Vi har en baby på 5 mnd, vi elsker syden, men syns ikke syden er noe for ho. Så vi reiser en uke til svigers i Danmark. Også en uke på fjellet her i Norge. Samboeren har 3 uker ferie og det er ferie. 😁

  7. Jeg er vokst opp med bilferier i Norge der vi havna på tilfeldige steder etter hvor det var ledige hytter osv, mannen min er vokst opp med sydenferier. Når han forteller om barndomsminnene sine hører jeg sjeldent noe fra feriene, men fra småturer i nærområdet, besøk hos besteforeldre og aller mest om hva han og de andre guttene, i gata gjorde. Ferier og helger i vår familien planlegges lite, vi kan ende på ei strand vi tilfeldigvis ser eller så ender vi på ett museum, barn elsker museum(kanskje litt eldre enn Maren da men…) Toppturer med goood tid og kjeks skaper også gode ferieminner 🙂

  8. Eline: Jeg ser den, Eline – men mange av disse tingene jeg ramser opp som vi har gjort i sommer er i utgangspunktet leilighet vi har lånt, folk vi har besøkt, båtturer vi har blitt med på osv.. Vår egen båt har vi ikke brukt mer enn en gang denne sommeren, grøss…! Jeg snakker absolutt ikke ned Sydentur, og ingen ser skjeivt på de som velger å dra på disse turene – men det er viktig å påpeke at ferie ikke bare er Syden 🙂

  9. Det er synd om det skal bli sett ned på å ikke dra til syden i ferien. Vi har hatt begge typer ferie med våre barn,og synes syden har vært deilig,varmt og med fine basseng til de små. Og du slipper rydde,vaske,lage mat etc. Hjemmeferie er også deilig på sin måte,men når vi snakker om ferie hjemme går vel ofte debatten på å være hjemme. Reiser du rundt halve Norge er sydenbudsjettet spist opp likevel,så da er det vel ikke pengene det står på men hva man ønsker. Nå sitter ungene på fem og sju og vil til syden,ikke fordi de husker noe av de turene men de ser bilder. Så hvis jeg hadde valgt igjen ville jeg gjort det når de er såpass store at de selv kan ha litt minner fra det på egenhånd. Uansett,ingen har rett til å si at det ene er bedre enn andre,jeg sitter ikke og ugleser naboen fordi de drar sydover og ikke vi. Og det får ungene lære seg og..

  10. Helt sant Line. Stathelle jente selv og her har vi vært hver eneste sommer på rognstranda, hele familien. Beste ferieminnene er herfra.

  11. Fornøyelig lesning! Ja, næringslivets markedsføring av ‘feriereiser’ trenger inn i de mørkeste kroker av vårt ‘luksus-samfunn’, og – man bør ikke miste av syne at den feriedestinasjon vi av økonomiske hensyn ‘tvinges’ til å oppholde oss i, er nøyaktig den samme destinasjonen som våre utelandske venner over hele verden sparer i årevis for å oppleve! Det forekommer oss merkelig at det som for resten av verden fremstilles som en crème de la crème-destinasjon ikke er godt nok for norske familier med sine barn? Det er visst mye viktigere at de bruker sine oppsparte midler til å subsidiere norsk reiselivsnæring utenfor Norge?!

  12. Det går selvfølgelig an å trekke inn bidrag til demping av utslipp i ferien også i disse oppvarmede tider.
   Ellers en topp sak du har her. Elsker å være hjemme og hos familie om sommeren.

  13. De fleste av tingene du skriver om å være “hjemme” I ferien er jo ikke hjemme i det hele tatt. Å dra på båttur, campingtur, med farmor til Kristiansand – ikke noe av dette er hjemme. Noen skal faktisk BARE være hjemme og kan ikke forvente å dra på camping, på båttur, eller på kino eller teater for den slags skyld. Kanskje de ikke kan kjøpe is i kiosken en gang.

  14. Har ikke helt skjønt vitsen med å reise til Syden om sommeren….da er det jo SOMMER her i nord! Særlig i år! Er heller for å forlenge sommeren med en tur på høsten.
   Jomfruland er et fantastisk sted å reise til. Ferje fra Kragerø på morran, og hjem igjen på ettermiddagen. Deilig! Der skinner alltid solen, alle hilser på alle. Deilige strender, besøksgård med forskjellige dyr og en fantastisk natur!

  15. Hei,
   Jeg tror helt ærlig du mener vel når du skriver dette, men dessverre er dette så absolutt ikke med på å senke forventninger til sommerferien. Det du ender opp med er jo å flagge hvor mye Maren for oppleve i sommer. Hvor stort nettverk dere har, hvor mye dere får ut av sommer-Norge. Du ser det fra et bittelite trangt ståsted; ditt eget. Og helt ærlig, du og familien din rammes ikke av at noen sier du «bare» skal være hjemme. Det takler dere så fint! Men med dette legger jo DU lista kjempehøyt for de som «bare» skal være hjemme. Båtliv, venner som inviterer, besteforeldre og muligheter til å oppleve det du ramser opp her er ikke alle forunt. Og hvert jævla år skal en eller annen middelklasseblogger ta til ordet mot disse fæle folka som drar til Kenya eller Tyrkia, og det går like galt hver gang! Det eneste du oppnår er å legge ut om hvor heldige dere er, og gi alle uten de samme mulighetene som dere enda litt å strekke seg etter. For det sitter massevis av mennesker der ute som ikke får oppleve hverken Kenya eller norskekysten eller spontanturer til Kristiansand eller is hos mimi, og når folk sier «bare være hjemme» så er det de det svir mest for. Så vær så snill å tenk litt over hvilke signaler du sender når du skriver sluke innlegg. Veldig få mennesker i Norge synes det er synd på unger som nyter ferien til sjøs, selv om båten kanskje ikke akkurat er fancy.

  16. Åh, Hydrohytte!! Det ferierte vi endel ganger på også. Flest ganger på Ustaoset.
   Det er foreldrene som legger føringer for barna på hva en ferie er. Men jeg må ærlig innrømme at skal det bli en ferie, så må man kunne slappe av. Og da er det sannelig digg å besøke besteforeldre hvor man kan sende ungene ut av sengen, mens man selv ligger litt fremover, men vite at de blir tatt gått hånd om.
   I dag tok vi oss en tur med veterantog på den gamle Vossebanen, fra Garnes til Midttun (Bergen). Mini på snart 3 år koste seg glugg!! Og så avsluttet vi med å leke i en barnehage vi passerte med toget. Han hadde sett en lekebuss der, så da måtte vi jo gå der!
   Å være hjemme er herlig – slipper å pakke da 😜
   God sommer!!
   Klem fra Christine

  17. Flott innlegg!
   Jeg er vokst opp i en Volvo med campingvogn på slep gjennom Norge, Sverige og Danmark. Helt fantastisk! Jeg har en sønn på 2 år, og nå har vi dratt med han og bikkja vår fra Drammen til Bergen, leid hytte her borte. Tar bilturen som en tur, og stopper og overnatter. Storkoser oss, heia Norgesferie!

  18. Nina: Takk for godt innspill! Men jeg er redd du misforstår tanken min bak innlegget. Jeg var i utgangspunktet ute etter å “ta” de som mener at “bare hjemme” er noe negativt. For min del handler det å “bare være hjemme” i Norge, og ikke utenlands – og at det ikke er BARE..! For som jeg også nevner i innlegget, vi er også hjemme i hagen. Vi har også dager der vi ikke er ute å farter på stranda. Vi har også dager der vi bruker tiden på å vaske ned huset og lar Maren leke innendørs. Poenget mitt er at uansett hvordan man velger å feriere hjemme, så må man ikke nødvendigvis sikte så innmari høyt på avgangslisten på flyplassen. Innlegget mitt er absolutt ikke noe “fattig vs rik”-innlegg om du trodde det. Jeg mener bare at det definitivt ikke er synd på de barna som ikke reiser til Syden i ferien.

   At vi har et stort kontaktnettverk og familie i andre byer er jo basert på hvordan livet mitt er. Jeg kan dessverre ikke snakke for de som ikke har familie eller kontaktnettverk å benytte seg av – det vet jeg veldig lite om og blogger derfor ikke om det. Men jeg bad riktignok om gode ferietips i kommentarfeltet som kan passe alle, og det har jeg fått! Jeg mener helt bestemt at barn kan kose seg like mye på en sydentur, som i en morken båt, som de barna som sover i telt i hagen hele sommeren. Det er tiden man tilbringer sammen som er viktig, og det trodde jeg kom frem i innlegget mitt. Og ja, jeg ser det fra mitt ståsted – det er det ståstedet jeg kjenner best. Det finnes ytterpunkter både den ene og den andre veien når det kommer til hvordan man ferierer, av enten økonomiske/familiære årsaker – men igjen, dette er slik jeg ser det fra den situasjonen jeg er i.

   Igjen – “Bare være hjemme” betyr så mangt, i denne settingen mente jeg “Bare være hjemme i Norge og ikke reise til Syden for enhver pris.”

   Takk igjen for innspillet ditt – det er lov å være uenig, det kan vi være enige om.

  19. Kristina: “Å bare være hjemme i Norge og ikke for enhver pris reise til Syden!” var i utgangspunktet det jeg ville frem til. Det var litt ironisk at de jeg fortalte om ferieplanene våre til, parerte med “åh, dere skal bare være hjemme!?” når vi hadde MER enn nok ferieplaner på agendaen! 🙂

  20. Helt enig i alt du skriver! Vi reiste stort sett på ferie men som bønder måtte en nesten reise vekk for å ta seg tid til ferie men det var trange campingvogner rundt i hele vakre Norge og av og til innom parker som dyreparken og hunderfossen. Men det viktigste for barn er at foreldrene er til stede og ser barna i ferien, de bryr seg ikke om hvor de er og det presset med å fortelle hvor en har vært på ferie er jo foreldreskapt. Var det så mange foreldre som hadde det fælt når dem var unge at de må oppgradere nå liksom? Iallfall så liten som maren er et det like spennende med alt det du nevner som noe sydentur! God ferie nyt den hjemme de skal vi gjøre!

  21. Jeg opplevde nettopp en mor som sa at de bare skulle være hjemme. Da mente hun rundt huset, noe som hun følte for å «unnskylde». Jeg håper at folk gjør det de trenger å gjøre for å lade batteriene.
   Om det betyr å ligge på bystranden, eller i hagen sin, dra til syden eller rundt om i Norge. Folk må begynne å gi litt f*** i hva folk skulle komme til å tenke om de. Gjør det som er rett for din familie. Vi har blitt enige om mindre mobilbruk i ferien, så jeg må «logge av» haha.
   God sommer!

  22. HM. Vi har valgt å reise til ” Syden ” mange sommere med våre gutter. Det er den typen ferie vi liker. Men jeg kjenner meg liksom ikke igjen i at folk som reiser til Syden snakker nedsettende om hjemme- ferie? Eller dyrepark- ferie, eller camping- ferie, eller whatever?” Bare være hjemme “, hvem sier det?? Her synes jeg du i ett og samme innlegg 1 rakker ned på ” syden ” og på står at vi kun reiser for å briefe, og
   2 ilegger en masse mennesker meninger vi ikke har.
   Som sagt, vi har reist mye til ” syden “. Det betyr ikke at jeg mener at det er noe dårligere å ikke gjøre det? Kvalitetstid med barna, enten det er hjemme i hagen, på en båt, i et telt eller i Lollo og Bernie- land er det som er viktig. Du fremstiller det som at vi som velger å reise til syden kun gjør det av egoisme, og at barna ikke får gode minner på de turene. Nei, dette synes jeg var skivebom. Ellers liker jeg bloggen din godt! 😊

  23. De sommerminnene man som regel husker best er de spontane turene hit og dit. Kjenner ennå følelsen av å springe gjennom iskaldt vann i spredern, sove i telt i hagen, utallige båt- og badeturer rett rundt hjemme ( og jeg er eldre enn deg) Gullet deres er heldig som får lov til å oppleve en sånn fin start på alle de sommerferiene som kommer. Ta vare på de gode minnene fra egen barndom er viktig, og ikke minst at dere gir de videre til Maren!
   Kan også anbefale å ta en tur til Hulfjell gård i Drangedal. Mindre enn 1 times kjøring fra Grenland. Her er det mange dyr som er mulig å mate, de har badestrand, tråbåter, hoppeslott og kiosk. Absolutt verdt et besøk
   Fortsatt god sommer

  24. Fornøyelig lesing! 🙂
   (Ser krenkorama-tendenser hos sydenfolket ja.. men de misforstår jo poenget ditt totalt…)

  25. Fri fra hverdagens travelhet er ofte ferie nok. Nyte tiden sammen med de man er glad i og bruke tid på hverandre. Samme om man er i ut eller innland. Vi er en familie på 4, minste er 2 mnd så vi er hjemme i år, litt små turer rundt om. Men viktigst av alt, senka skuldre og tid til hverandre😊

  26. Hei,
   Fiint innlegg, og nyttig med en slik påminnelse iblant. Men; selv om det sikkert ikke var ment slik, så tror jeg du skal være forsiktig med å «dømme» de som føler at de må til Syden for å ha en skikkelig ferie. Tror det er lett for deg å ha en bra Norges-ferie, men ikke alle er i din posisjon. For det første, så er datteren din fortsatt liten. Da er barna fortsatt lette å glede. En sau er like eksotisk som en løve, såpebobler er magiske, og deg lille pkaskebassenget er mer enn stort nok. Dette endrer seg etter hvert som barnet blir eldre. Villbeinfebær, pladkebasseng og såpebobler er ikke så spennende når man nærmer seg 8, 9, 10. Da er det Tusenfryd, trampolineparker og klatreparker som gjelder. Og det er dyrt det. Og ikke alle har nettverk. De kjenner ingen i en annen spennende by som har en leilighet de kan låne, og selv bor de kanskje i en blokkleilighet uten hage de kan la barnet løpe fritt rundt i. Ikke kjenner de noen med båt heller. Alle de andre i klassen er bortreist, så det er ingen å leke med. Besteforeldrene lever kanskje ikke, eller de bor på en annen kant av landet og flybilletter dit koster like mye som til Syden.
   Så skal du heller ikke glemme at denne sommeren har vært eksepsjonell når det kommer til temperatur og antall soldager. De aller fleste booker inn en uke i Syden, kanskje ikke fordi deg er så veldig mye mer spennende, men fordi de da er garantert noen dager med sol og varme.

  27. Jeg har bare hat ferie i vår fantastiske lang Norge. Vært i sydn noen få ganger men det er etter at jeg ble myndig. Mine barn har noen få ganger vært i syden, men det har vært i lag med besteforeldre. Ellers bare vært hjemme i Norge 🎉👌🎊

  28. Har aldri følt noe press på å måtte reise på sydenturer i sommerferien, og vi har hatt mange ferier med basen hjemme- særlig da barna var små. Nå er de større og selv om de ikke krever sydenturer i hytt og vær liker de å oppleve litt og at ting skjer. Det ble fort kostbart for en enslig lommebok, selv om det ikke nødvendigvis var store greiene. Men en lunsj ute her, litt shopping der, tur i en eller annen park-stort sett Foldvik da vi bor i Stavern og barna kan løpe «fritt» der så tømmes kontoen raskt. Når det er sagt har vi hatt superhyggelige teltturer i Sverige og Danmark også så ingen av oss MÅ på død og liv til sydenland, men har blitt så heldige at familiehytta tilfeldigvis ligger i Spania og flyet dit går fra nabokommunen, med litt planlegging da blir både reise og opphold så rimelig at selv en enslig lommebok går i pluss😁 Men jeg har aldri følt at jeg må til syden,det er mange i min krest og rundt som legger sommerferien lokalt😁

  29. For et flott innlegg 😁 .. jeg spurte mine barn som nå er godt voksne om hva som er deres beste ferieminner .. og vet du hva .. det var akkurat alt det du forteller .. IKKE alle turene til Syden, Frankrike, Danmark +++ .. men det å ligge på bryggekanten å fange krabber .. som de heiv uti igjen om kvelden .. og fanget neste morgen .. hytteturene til Mandal med kortspill om kvelden, være med far å fiske eller vaske terassen når det regnet .. bade fra bryggen .. være hos farmor og farfar, .. DET er det de husker og forbinder med gode ferieminner .. ikke en av de dyre turene kom med I oppsummeringen .. så bare fortsett med å ?bare? vær hjemme .. det gir glede til både små og store barn .. pluss foreldre og besteforeldre 😇

  30. I utgangspunktet et bra innlegg,men jeg mister all respekt for deg når du latterliggjør og rakker ned på de som kan og vil feriere i utlandet. Når man selvforhelliger seg selv på den måten du gjorde nå så mister man noen supportere..

  31. Sååå flott skrevet Line, jeg er selv en som har har vært på syden turer hvert år fra jeg var tre mnd gammel, ( samme hotell, samme uke, hvert år) når jeg var liten så var det sikkert kult nok, men jeg glemmer aldrig de dårlige minnene jeg sitter igjen med fra dårlige opplevlers, og alt det jeg skulle vært for uten, foreldre som drikker seg helt vilt fulle, og heller vil sove enn og følge barna til bassengkanten! Jeg kunne sikkert skrevet ett langt blogg innlegg med ?dårlige syden minner? og de gangene jeg helst ville være hjemme og gå på norway cup og se på gutter, være med venner, osv osv, nå er jeg selv mor, og har lovet meg selv, ALDRI CHARTER FERIE sammen med Mitt barn! Jeg ville heller ha vært så heldig som Maren at jeg kunne tilby Mitt barn en norsk herlig sommer 🙂 ( det skal sies vi nå bor i Danmark ) så vi skal på fire dagens ferie til Norge, Oslo, og besøge familien 🙂 men man skal heller ikke klage på den danskesommerferien 🙂 jeg ville bare ikke vært i syden og utsatt Mitt barn for det jeg selv opplevd og så når jeg var liten..
   ? Line du er råååå, skriver så mye bra, og jeg har alltid elsket at du er en blogger, men en mer tålmodig mann enn Torben, tror jeg du skal lette lenge etter?

  32. Her blir det ikke store ferien i år. Å det merker jeg på ungene for alle andre skal noe å alle andre skal til utlandet. Men vi kan ikke har ikke økonomisk mulighet. Jeg skulle selvfølgelig ønske vi hadde. Vi foreldre får ikke ferie sammen i år så i min ferie periode nå har vi bare gått fjellturer, vært i badeland også reiste vi faktisk på en hytte ved sjøen i noen dager på besøk til noen. Været har vært fantastisk så mange badeturer

  33. Hei,
   Det forundrer meg faktisk at du skriver at dette ikke er et fattig vs. rik innlegg, for selvsagt er det nettopp det dette er. Innlegget ditt står nemmelig ikke alene, men er en del av en tilbakevendende debatt om nordmenns ferievaner. En debatt som dessverre i stor grad handlet om fattig vs. rik. Ferie er status, så enkelt er det. Det jeg trodde, og håpet, at du ville med dette innlegget var å slå et slag for at man godt kunne dempe dette status-jaget, og helt enkelt la folk få nyte sommeren slik de har mulighet til. Isteden sier du altså at det du ville var å ta en diskusjon rundt «syden» vs. Norgesferie, for ingen safarientusiast skal komme her og si at ikke Maren har fått de aller beste ferieminnene! Det er nemlig litt sårt når noen insuinerer at barnet ditt ikke får bra nok ferie. Så da går du ut og ramser opp den ene fine greia dere skal gjøre sammen etter den andre. Du kaller det ironisk i kommentarfeltet ditt, og sier at det er ment å sette lys på hvor lite man kan gjøre og likevel ha det fint. Ser du virkelig ikke hvordan dette bidrar til å legge lista kjempehøyt for de som virkelig føler det på kroppen når middelklassen slenger rundt seg med «bare være hjemme» sukkene sine?
   I en debatt som allerede er litt sliten oppnår du kun å sette lys på hvor viktig det er å ha msssevis av opplevelser i sommerferien, og ditt argument er at det er line fint hvis disse opplevelsene tar plass i Norge som i Syden. Det visste vi allerede. Nå kan vi kanskje komme dit hvor vi sier det er greit å ikke oppleve så veldig mye i det hele tatt. At det ikke er mammas nettverk, båt, bil, penger eller tilgang til hytte ved sjøen som avgjør om ferien din er verdig, men om du har slappet av og kost deg. Det innlegget gleder jeg meg til at en eller annen blogger skriver!

  34. Foldvik familiepark er et kjempekoselig sted hvor man kan pakke sin egen kjøpte grillmat fra kiwi og kose seg en hel dag for en billig inngangspenge 🙂 Daftøland som ligger 8 min unna Strømstadferja, med en liten 150 kr i inngang og den dekker alle aktiviteter som bla forskjellige karuseller og teater:) bare en svipp til Sandefjord og en gratis tur med fjordline om du er medlem (hvis ikke kan du bli) også vipps er du i Sverige hvor alt er billigere enn hjemme. Overnatte i et telt koster ca 200 kr pr natt med strøm også, så den turen kan man gjøre billig og veldig bra og masse minner for unga ❤

  35. Anonym: det er jo ikke «bare» det! 🙂 fjellturer og badeland høres jo helt perfekt ut, tipper kidsa dine har hatt det helt fantastisk med å tilbringe tid med mamma og pappa – selv hver for seg:-) og tenk å få alene tid med mamma eller pappa da, det høres i grunn perfekt ut! Vi skal muligens gjøre det samme, jeg tar Maren med meg på noe og Torben vurderer å ta med Maren opp til en tante på fjellet, litt herlig bonding-tid!

  36. Til Eva T som trekker krenke- kortet. Nei, jeg er ikke krenket. Så hårsår er jeg da virkelig ikke. Men her synes jeg at Line bommer litt, da hun kommer i skade for å snakke ned på andres valg av ferie, samtidig som hun sier at syden- folket snakker ned hjemmeferie. Det et her det skjærer seg

  37. Beate: Jeg snakker ikke ned Sydenferie, jeg bare reagerte litt på de som fortalte meg (etter at jeg hadde ramset opp alt vi hadde gjort og skulle gjøre) at “Åja, så dere skal bare være hjemme…” For jeg var så vitterlig ikke “bare hjemme”, men jeg var ikke i Syden! 🙂

  38. Min lille Maren skal ikke bare være hjemme i sommer. Ho skal på hyttetur til Bamble… og det er vel på høyde med en sydenferie😜
   Men ellers slår jeg også et slag for hjemmeferie og Norgesferier! 👍🏻

  39. Hei hei Line.
   Hjemmeferie er helt supert. Vi har vært i Dyreparken i Kristiansand i Mai. Liseberg var vi i nå i Juli. Det er det vi skal i sommer. Pleier å dra til syden vært år. Men disse to årene som har gått nå så har ikke lommeboka strekt til. Vi gifter oss i Juni. Og i år så jobber jeg hele sommeren, mens far i huset har ferie i 3 uke og skal være hjemme med 3 barn , 3 år, 8 år og 9, 5 år. Så resten av sommeren blir å dra på stranda, bade i basseng i hagen, grill og bare slappe av hjemme.(etter jobb 😆😥)
   Så kos dere masse hjemme i sommer.
   Vi var på Liseberg, Tusenfryd, Legoland og Dyreparken i fjord. Når hun eldste datteren min skulle si hva hun hadde gjort den sommeren på skolen. Så sa hun :Jeg har hoppet i trampolinen i hagen😣🤔 Det var det første hun husket fra den sommeren. Så jeg tenker det at barna har ikke vondt av å bare være hjemme om sommeren. Fortsatt god sommer til dere😁😀🏊🌞🍨🍦

  40. Kunne ikke vært mer enig i det du skriver! Nå har ikke jeg barn selv, men kan bare tenke med det stresset det må være å dra med seg barn på fly og alt som hører med. Dessuten.. er ferien for barna eller for foreldrene? Lollo og Bernie osv. funker vel litt som en barnevakt kan jeg tenke meg?!
   Selv er jeg oppvokst med seilbåt. Pappa kjøpte seilbåt mange år før jeg ble født og jeg er vel omtrent unnfanget og født ombord også. Husker vi var 3/4 uker på ferie nedover sørlandskysten samt på småturer hver helg fra sesongstart i mai til slutten av august omtrent. Husker det var litt kjedelig i og med at jeg er enebarn og vegret meg litt for å ta kontakt med andre barn, men det løste seg alltid. Nå i dag husker jeg tilbake på alle timene ombord som fantastiske minner som jeg selv ønsker å gi mine barn om jeg skulle få det en gang.
   I løpet av mitt 25 år lange liv har jeg kun vært i “syden” to ganger. Første gang var jeg ca 10 år og da var vi på seiltur i Hellas, dette var jo selvsagt det eneste min seilglade far gikk med på om vi først skulle til syden. Andre gang var en kort jentetur til Spania da jeg var 15. Aldri har jeg heller lengtet etter sånne turer, selv om det selvsagt hadde vært gøy å prøvd en “ordentlig” sydentur bare for å prøve.
   Kos dere med båtferie og med å gi Maren de beste minnene hun kan få!

  41. De som snakker om «bare hjemmeferie» er jo gjerne de som bare er hjemme. Det er ingenting galt med hverken det ene eller det andre, så hva med å slutte å ta opp emnet? Det er jo nettopp slike innlegg som dette som gjør at temaet dukker opp hver sommer. Sjelden jeg leser et innlegg fra de som reiser til syden eller andre steder om hvor synd det er på de som har hjemmeferie eller at å reise langt utenfor Norges grenser er det eneste riktige i ferien. Er det de med hjemmeferie som synes synd på seg selv? Antageligvis ikke, men hvis man ikke ønsker at barn skal føle på hva som er den «riktige» ferien er innlegg som dette noe å unngå hver eneste sommer. Barn skaper ikke holdninger rundt dette på egen hånd.

  42. Tilbaketråkk: cialis
  43. Tilbaketråkk: buy cialis
  44. Tilbaketråkk: cialis generic

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg