“- Har du ungen din i fengsel?”

Jeg har lyst til å slå et slag for lekegrinda. Et helt fantastisk hjelpemiddel som dessverre har fått rykte på seg av mammapolitiet å være et fengsel, en upedagogisk oppbevaring og en egoistisk boks der barna ikke får utfolde seg. (Tro meg, jeg leser dette i en noe spesiell gruppe på nettet jeg kom over, der det mødre med lekegrind til barnet sitt blir uthengt som noen som egentlig ikke har tid til å ha barn. (…og sammen med lekegrind-mammaene sveiper de også over mammaene som benytter barnehage, vanlige engangsbleier og middag på glass i samme negative ordelag også – med andre ord føler jeg meg riiiimelig malplassert i den gruppa. Som dere sikkert skjønner så er jeg ikke medlem av den gruppa for å plukke opp tips, men heller observere på sidelinjen alle mammatabbene jeg i deres øyne gjør.)

En del av meg er ekstremt takknemlig for at jeg på et særdeles tidlig tidpunkt tok i bruk lekegrind til Maren. Jeg mener helt oppriktig at Maren er et prakteksempel på at lekegrind er gudegave til foreldre OG barna. Jeg blir fryktelig oppgitt når jeg leser om mødre som kritiserer hverandre for å ta i bruk lekegrind. Noen har som sagt gått så langt at de mener det er et fengsel for barnet og at utviklingen hemmes. Hey, supermamma! Ungen min reiste seg opp på to da hun var 5 måneder. Hun gikk da hun var 11 måneder. Hun har tilbrakt mye tid i lekegrinda (!!) som nå også har vist seg å bli hennes trygghetssone og “get away”. I tillegg skal det sies at vi kun har en liten pode, jeg aner ikke hvor jeg skulle gjort av den ene ungen min om jeg hadde hatt mer henne å sysle med. 

Ikke få ganger har hun stått utenfor lekegrinden og mast på å bli satt oppi. Der sitter hun med bøkene sine, leker og noenganger tv`en på i bakgrunn. Hun har ved noen anledninger lagt seg ned å sove i den utenom sovetiden hennes (den sniken!) og noenganger nyter hun noen hirsepinner, mariekjeks og en flaske melk oppi der. 

Vi bestemte oss tidlig for at lekegrinda aldri skulle benyttes som et sted å sone en straff. Vi har med andre ord aldri satt henne oppi der gråtende eller etter å ha stoppet henne i noen hun ikke får lov til å gjøre. Hun har med hånden på hjertet aldri felt en eneste tåre i den lekegrinda tror jeg, riktignok har hun vist tegn til utålmodighet – og da har hun fått kommet på gulvet istede. Hun har aldri vært “på overtid” i lekegrinda, alltid fått “slippe ut” når vi har merket at hun vil gjøre noe annet. 

Selv om huset i utgangspunktet er barnesikret har det vært en drøm for oss å ha lekegrind. Hver eneste morgen når vi står opp, starter hun faktisk dagen i grinda etter en god runde med koseoverdose i senga hos oss eller på badet. Om morgenen sitter hun å pludrer for seg oppi der med lekene sine og ei flaske velling hun drikker opp. Peppa Gris i bakgrunn på tv`en og mamma og pappa får også sin rolige morgenrutine med sine toalettbesøk, nyhetslesing, sminking og et par kaffekopper i et behagelig tempo. 

Når hun har herjet værre enn værst ute (vannspreder, ballek, andre unger, osv) så ser jeg på henne at hun finner roen og kreftene tilbake i lekegrinda. Da fokuserer hun på bøkene sine, peker og trykker å lydknapper. Hun ler av prompeboka hun har fått av filleonkel Simen og sitter å synger for seg selv i hennes lille verden. 

Alle barn og foreldre er ulike. Hadde Maren hatet lekegrinda så hadde vi ikke hatt den. Hadde jeg vært opptatt av hva mammapolitet syns om lekegrind så hadde jeg revurdert det, og i værste fall aldri turd å skrive dette innlegget. Men jeg skal i aller høyeste grad ha meg frabedt av de som sier at lekegrind er fengsel og en styggedom for barnas utvikling. Noen foreldre har selvsagt sagt at “vi har klart oss helt fint uten” og det er jo veldig bra for de det gjelder, men for oss har den vært lykken på jord både for oss som foreldre og for Maren som trives så godt i den. Jeg ville aldri valgt anderledes, her i huset blir den lekegrinda stående til Maren ikke vil ha den her lenger eller hun bikker konfirmasjonsalder. Andre positive fordeler er at du har et sted å samle alle lekene når kvelden kommer. Du kan også være trygg på at hun ikke havner i farlige situasjoner mens du er på do eller ute med søpla. Jeg for min del vet at Maren kan snu hele huset opp ned om hun får 5 minutter alene i etasjen vi oppholder oss mest, og jeg har ikke tid til å rydde bort alle farlige situasjoner på 280 kvm før jeg skal drite. 

Forøvrig kan jeg også nevne som en veldig positiv side ved bruk av lekegrind at når vi nå har vært ute med båt, så har reisesenga fungert optimalt som samme nytten. På de tidspunkter Maren vanligvis vil slappe av i grinda har hun kost seg i reisesenga med Peppa Gris på ipad eller med lekene sine. Når vi var underveis til sjøes i båten har reisesenga vært en trygghet for henne, da hun har sittet/stått i den. Å prøve å få henne til å sette sjøbein på dørken i båten når det bølger er ikke et alternativ, og det hadde endt med at hun hadde blitt kastet inn i skott og gulv og skarpe kanter i båten når båten gjør noen byks. (Gitt at hun ikke hadde sittet på fanget vårt da, slik hun ofte også gjør – selv om hun egentlig ikke har roen i bleia til det.) 

I 23 knop stod Maren i grinda bak i båten og hyyyylte av glede med vind i håret på Rognsfjorden, der jeg satt ved siden av henne i stolen og passet på med en hånd i båndet på redningsvesten, som alltid er på når vi er i nærheten av vannet. De få gangene hun ikke fikk satt sjøbein og ble overrasket av en bølge eller to så falt hun mykt på rompa eller de myke veggene i reisesenga. Helt suveren mom-hack til båtfolket! Grinda satte vi også på land ved noen anledninger, så hun også fikk delta i morroa uten at vi måtte holde henne hele tiden pga bryggene. Neste år blir det nok litt anderledes, siden hun såvidt begynner å forstå at det ikke er innafor å sette beinet uttafor bryggekanten. 

Mine aller beste tips til bruk av lekegrind basert på egne erfaringer har jeg lyst til å dele! Kom gjerne med flere lekegrind-tips i kommentarfeltet om du har!

🍼 Begynn så tidlig som mulig, og gjerne med en grind som kan heve/senke bunnen. De første ukene og månedene kan du da bruke babynestet oppi der og litt i høyden, slik at hu ikke må bøye deg heeelt ned til gulvet i starten for å plukke kidden opp. Fortsett gjerne med babygymmen der også, så du også slipper å sitte på gulvet for å leke med kiddoen. 

🍼  Ha litt forskjellige leker tilpasset barnets alder. Vi plukket av alt på babygymmen som knitret og lagde lyd, og lot det heller ligge løst i grinda når det å ligge på ryggen i babygym ble kjedelig. Etterhvert kan du supplere med litt pekebøker eller trykke-spill. (De gamledagse der noe popper opp og må dyttes ned igjen)

🍼  Bruk ikke grinda som straff… (“Fy deg, nå må du sitte i grinda mens mamma rydder opp/fikser det du har veltet”) Lekegrinda ser jeg for meg bør assosiere den med glede og trygghet.

🍼  La ikke kiddoen gråte i grinda over lengre tid, ved ubehag/utålmodighet eller rett og slett at han/hun vil gjøre noe annet, gjør noe annet. På den måten føler ikke barnet at grinda blir et kjipt/kjedelig sted å være. Rett skal være rett, noenganger kan det hende at du bare må gjøre ferdig det du holder på med eller gjøre deg ferdig med et søsken eller to – men bruk sunn fornuft, du kjenner barnet ditt godt nok til å merke hva jeg mener med “overtid”..!

🍼  Ikke overdriv tidsbruken, men bruk sunn fornuft! Maren kan fint sitte der i 2 timer om hun hadde fått velge selv, men det blir jo etterhvert kjedelig for oss voksne også.. Jeg prøver å unngå at hun “går lei”, men føler meg frem litt. Jeg avbryter ikke lek eller om hun er dypt inne i Peppa eller Vaiana…! 

🍼  Bytt ut lekene litt underveis så det alltid er noe “nytt og spennende” i grinda! Du trenger ikke kjøpe noe nytt, bare la ting gå litt på turnus!

🍼  La grinda stå i huset mest sosiale del. Ja, den tar plass, men du blir vant til det. Vi har den plassert ved siden av sofaen slik at hun alltid kan ta tak i oss eller få øyekontakt med oss der vi oppholder oss mest. Jeg kan se grinda fra både kjøkkenet, spisestua og begge stuene. 

🍼  Det er lov til å sette på tv`n med Peppa eller noe annet fargerikt upedagosikk ræl i bakgrunn også, som en digresjon/underholdning. “Alle” gjør det, mammapolitiet også. Hvorfor ellers tror du Drømmehagen har 10 millioner views på youtube?

👊🏼 Husk – det er lov til å legge seg på sofaen og slenge beina på bordet også, så lenge kiddoen koser seg så er det lov til å ta en velfortjent pause for mams og paps også!

Supporterfrue, Line Victoria.

23 kommentarer
  1. Jeg gikk på mammapoliti smellen med nr 1. Dilling og dulling og stimuli all the way. Nå sitter vi med en 2 åring vi må lære å leke selv. Altså han kan leke selv, men ønsker ofte å ha mamma og pappa med. Vi øver og spaker oss selv i ræven for all googling. Hvordan leke spedbarnet smart. My ass.. Nr 2 er ankommet og nå skal det bli andre boller og grinder! Takk for gode tips😊👏

  2. Har 3 kids, 2 skolebarn som jeg aldri skulle ha grind til, ja jeg hadde mine meninger om det og middagsglass når de var små🙄nå har vi en på 1år, lekegrind og middagsglass 😊Amen😜👌meeen han liker ikke grinda så godt da, setter vi på you tube med pop musikk, da trives han, snedig type😂😂å om vi ikke har hatt grinda så vet jeg ikke hvordan jeg skulle ha fått det til altså.

  3. Amen🙌 Vi bruker også lekegrind.. og har brukt det siden ho var 2,5 mnd, nå er ho 7 mnd. Ho koser seg oppi der, ho er også mye på gulvet😊 mammapolitiet kan ta seg en bolle eller to! Jeg tenker at vi mammaer skal støtte hverandre og ikke kritisere hverandre hele tiden! Vi gjør alle det som er best for ungen vår🎀

  4. Har ikke grind selv pga plassmangel, men mamma og pappa har! Hver gang vi er hos de åler han seg rett bort til den og vil oppi😃 kan sitte lenge å pludre med sine egne saker:-) er også praktisk i og med at de har hund hvis de passer kiden og de må på do eller noe.

  5. Jeg har lekegrind, men vi måtte slutte å bruke den til å ha guttungen oppi den. Vi har liten plass og har derfor en lekegrind uten bunn som kan slås sammen når vi ikke bruker den. I starten var det supert å sette gutten oppi, en haug med leker og fantorangen på TV (så mamma kunne ta seg en kjapp dusj). Men plutselig fant han ut at han kunne reise seg, og ikke lengi etterpå at han kunne bruke lekegrinda som gåstol. 😂 Slutt på å dusje alene da, trygger å ikke gå rundt med en lekegrind rundt seg. Og hsn vil være på badet og se mamma. Nå står lekegrinda på verandaen, rundt plaskebassenget, så han ikke havner oppi der i tide og utide. Artig å stå langs med lekegrinda og kaste leker opp i vannet da!
   Skulle ønske jeg hadde plass til vanlig lekegrind 🤗

  6. Værsåsnill, å sjekk ut bloggen min. Jeg skriver om psykisk helse og at vi alle ønsker å være psykisk perfekte! Hadde satt pris på det! For det meste om mine erfaringer og opplevelser. Og håper å nå folk og hjelpe dem 🙂

  7. Vibeke: hahahah, jeg gjorde det samme i starten.. lå våken og ventet på at hun skulle våkne så hun ikke ble liggende alene understimulert! Så ble jeg veldig trøtt til slutt, sovnet på sofaen og da jeg våknet var hun like blid og glad som før.. da sluttet jeg å ha så høye forventninger til min egen pedagogiske evner, det eneste hun får ekstreme mengder av er kos, kyss og klem!

  8. Carina: grinda som gåstol, ja – hahahah!!! På badet hadde jeg helt i begynnelsen vippestol til henne, det fungerte veldig greit. Men etter litt tid så kunne jeg forutse sånn ca hvor lang tid jeg hadde på meg, hvis det var lenge siden hun hadde vært i grinda og “lengtet” etter den, så satte jeg dører åpne og dusjet kjapt. Noenganger tok jeg med meg babycallen også, for å være sikker. (Babycall med video!)

   LV

  9. Christine: Ja, besteforeldre her har ikke lekegrind – men jeg vet at pappa sperrer av den ene stua med sofaen hvis det trengs…! Og dessuten er det mer barnesikret hos besteforeldrene enn hos oss, hahah!! (Fordi det alltid er så ryddig og rent…!)

  10. Electric Linda: Jaaa, den har jeg selvsagt ennå – og ingen andre tatovører har fått nærme seg huden min! <3 Jeg skryter forresten til folk at det var du som tatoverte meg, for du har jo et veldig kjent navn i bransjen 🙂 Ingen vanlig bakroms/syden-tattis, nei! 🙂 Følger bloggen din også, forresten! Er mektig imponert over alt du får til! Stor klem til deg!!

  11. Å mammapolitiet altså 😂 Min gutt er 9 og jeg er veldig glad for at vi hadde en veldig fornuftig helsesøster (sitat: det som fungerer for dere er bra, ikke hør på alle andre). Vi hadde en sånn kjekk lekegrind type gigastor som kunne monteres som egen grind eller lage et sikkert hjørne i stua ved å strekke ut veggene. Han sørget den dagen den ble tatt ned. Der hadde han alt av leker og den lærte han seg å reise seg opp ved og gå rundt. Jeg har uten blygsel brukt både middag på glass, engangsbleier og Gud forby latt han se upedagogiske ting på tv. IPad er forøvrig redningen når ungen blir stor, våkner på tidspunkt som ikke eksisterer (før 6) og vi vil sove 😊 Elsker å lese bloggen din med tips fra det virkelige liv 😊

  12. Vi har to hunder. Hurra for lekegrind, når jeg må ha blikket vekk i to minutter vet jeg at ungen ikke henger i skjegget til bikkja! Trygt for barn, trygt for hund.

  13. Tuusen takk for at du skrev dette innlegget!!! Jeg har ikke telling på hvor mange ganger jeg har skjult lekegrinden i et bilde, unngått å dele bilder med han oppi feks eller følt at jeg kommer med tusen unnskyldninger når folk spør om det:( har hatt så dårlig samvittighet mange ganger når jeg leser om disse “perfekte”(uperfekte) mammaene. Altså mammapolitiet kan ødelegge deg. Heldigvis har jeg nå lært meg og gi f. Han tok sine første skritt når han var 10mnd og gikk fort når han var 11mnd. Folk tror han er både 2-3 år når de møter han. Så er han egentlig 1,5år. Hehe. Han er en veldig aktiv og hyper gutt som finner roen sin i lekegrinden. Han storkoser seg <3 Og han kan leke alene i timesvis nå uansett hvor han er. Dette hjelper meg VELDIG som er kronisk smertepasient. Bruker all den tiden jeg har på han, men da er jeg utslått og tygger piller. Mener da virkelig folk at jeg heller skulle tatt abort på ungen min som kom på p pillen istedenfor å bruke en liten lekegrind som avlastning i hverdagen? Nei da får de ta seg en bolle:) Sorry lang kommentar, men jeg måtte bare få takke deg!

  14. I ammestund på morningen i dag leste jeg innlegget ditt, jeg var usikker på om lekegrind var noe vi skulle skaffe oss. Etter å ha lest gikk jeg rett inn på finn.no og kjøpte lekegrind! Per nå har vi babygymmen oppi der, men håper han får mye glede av den når han blir større. Tusen takk for innlegget!!
   Hilsen førstegangsmamma <3

  15. Amen 👏🏻👏🏻 Er så enig med deg. Kjøpte lekegrind i går til min lille datter på 3 måneder. Vi har hund, så det er godt for henne å ha et trygt seg å være når jeg må ordne noe kjapt. Du skriver så utrolig bra. Ler meg skakk. Takk for at du deler. Ha en fortsatt fin sommer.

  16. Great post. I used to be checking continuously this weblog and I
   am inspired! Very helpful information particularly the ultimate part :
   ) I handle such information much. I was looking for this certain info for a long
   time. Thank you and good luck.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg