Barehagestart for dummies!

ÅÅ, så gøy at dere likte det forrige innlegget mitt mamma-hacks til barnehagestarten! Det som var brilliant er at det var utrolig mange der ute som sendte meg masse annen «nødhjelp» til vordende barnahagemammaer, og de er tatt såå godt imot!

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med de MANGE barnehageansatte som svarte meg på snap-spørsmålet: 

Hva kan jeg som forelder gjøre for at din arbeidsdag blir bedre?

Jeg har jo aldri sendt et barn i barnehagen før. Jeg prøvde å google litt, men det blir litt som den berømte fødebaggen man oppmuntrer gravide til å pakke – en bag full av ræl man ender opp med å ikke bruke uansett.
Inni hodet mitt har jeg tenkt at det er superviktig for meg at de ansatte har det bra på jobb, og derfor vil jeg så gjerne vite hva som skal til for at arbeidsdagen til barnehageansatte skal være best mulig – slik at de gleder seg til å dra på jobb og møte min lille Maren og tilbringe dagen med henne. 

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Jeg har gått runden nå. Snakket med ped.ledere, barnehagelærere, assistenter i barnehage og drøssevis med fantastiske mammaer på snapchat og instagram. Jeg er evig takknemlig for alle som har bidratt til dette innlegget – det er fantastiske ansatte i barnehagen som er med barna våre mye mer enn vi selv er i løpet av en uke – og at jeg har vært så heldig å fått så mange tilbakemeldinger på en snap jeg sendte ut tidligere i dag er jo helt suverent! Kanskje dette bidrar til at noen endrer litt slappe rutiner for de som er “garva” eller blir som en det er for min del – et innlegg om “Barnehagestart for dummies”! 🙂

Ha i bakhuet da, at alle barn er forskjellige – dette er ikke fasitsvar, men kanskje til god hjelp for noen. 

🍀 Først må vi snakke om skjelettet i skapet. Det heter ikke barnehagetanter lenger. Det er kleint (og ganske 50-talls) å kalle noen med lang utdannelse innenfor pedagogikk og lærerstudier for «tanter». Bruk fornavnet eller si «den voksne”, men ikke si at «nå må du hilse pent på barnehagetanten» til kidden din. 

🍀 Fingervanter er en barnehageansatt sin store frykt. Du kan jo selv prøve å stappe en sprellende blekksprut inn i en for liten gummihanske. Kjøp votter og merk de! Dropp de ultrasøte, pelskledde, overprisa Hello Kitty vantene til poden og kjøp heller votter med godt strikk rundt håndleddet, og gjør livet og tålmodigheten til de ansatte i barnehagen litt bedre.

🍀 Fortell gjerne ved ankomst hvordan kidden din har sovet den natta eller spist den morgenen. På den måten er det litt lettere for barnehageansatte å «lese» ungen din utover dagen og ta litt hensyn i forhold til det. Kan være fint å fortelle om det har skjedd noe også som kan påvirke ungen din, enten sjukdom i hjemmet, dødsfall eller uro. Jo mer de ansatte vet, jo bedre rutet er de til å takle kidden din, det er ikke for å være nyskjerrig! Del av de positive tingene i livet til kidden, så er det lettere for de voksne å skape gode samtaler! «Har du spist vafler hos Mimmi igår du da!?» 

🍀 Når du har sagt «hade» til poden, så betyr det faktisk «hade». Gå ut døra! Ikke stå der å heng, sipp eller løp tilbake. Ja, det er vannvittig hardt – men da er du velkommen av veldig mange barnehageansatte til å ringe og spørre hvordan det går rett etterpå. Mange gjør dette tilogmed i bilen! I de aller fleste tilfellene så går det helt supert så fort du er ute av døra og sitter i bilen og uler og tuter av situasjonen. Noen jeg kjenner fikk bilde av en smilende unge i full vigør 3 minutter etter tidenes gråteinferno ved avlevering. Det skjer altså at de ansatte sender deg en melding for å holde deg oppdatert. Ikke vær trist ved avlevering, gråt heller dine salte tårer i bilen. Du gjør det faktisk mye værre for kiddoen om du snur, «bare skal gi en klem til», eller prøver å trøste – dette er det tipset som har kommet flest ganger til meg på snapchat – så da tenker jeg at det må ligge noe i det. Stol på barnehageansatte og lytt etter deres råd! Men hva enn du gjør – ikke snik deg ut mens kidden leker, det er å gjøre barnet en bjørnetjeneste! Hvis du er redd for at det blir fullstendig Armageddon og Deep Impact og Titanic på en gang når du har forlatt åstedet, vit at du kan ringe eller sende sms for å få visshet om at alt går bra med arvingen din. 

(Her tror jeg nok jeg kommer til å slite bigtime, så det at jeg virker så bestemt i i innlegget er fordi det er rådene jeg har fått – og ikke nødvendigvis selvopplevd ennå?!) 

🍀 Smør med solkrem på solrike dager eller kuldekrem ved iskalde dager ved morgenstellet! Da slipper de ansatte å smøre den sprellende og sleipe fisken mer enn en gang midt på dagen. Du veit jo selv den helvettes jobben det er å kladde på ungen solkrem, ikke sant?! Hold deg oppdatert på årstider. Ja, det skjer at foreldre glemmer å passe på barnehagegarderoben til kidsa, og shorts og sandaler er ikke spesielt varmt i november. 

🍀 Pass på at hylla i barnehagen inneholder alt som står på listen du får av barnehagen ved oppstart. Noe er det lurt å ha to av, så man slipper å ta med/ta med hjem til og fra barnehagen. Se for deg at det pøsregner en helg, men regntøyet tok du ikke med deg hjem den solrike fredags ettermiddagen vøtt?! To-delt regnsett er favoritten til de ansatte i barnehagen! 

🍀 For dere som har med matpakke – ikke glem den! Husk også å ta med den halvspiste matpakka hjem igjen på ettermiddagen..! 

🍀 Ha godt med skiftetøy, både innerst til ytterst! Og sjekk ofte i hylla om noe er ødelagt, for lite eller må byttes ut. Hver gang et plagg sendes med hjem, betyr det at det er tatt i bruk skiftetøy – så husk å passe på å fylle på!

🍀 Når du henter kidden din, pass på å si hei og hade til de voksne! Og veldig mange har gjort meg oppmerksomme på at det ER lov å hjelpe til å rydde opp i den aktiviteten barnet holder på med, det er en fin måte å lære barnet ditt litt folkeskikk også, haha! Så selv om du er sliten og har dårlig tid, sett gjerne av de 3 minuttene det tar å hjelpe kiddoen med å rydde opp byggeklossene eller duploen – ikke spring ut av lokalet som om du har stjålet ungen! Husk også å si ifra til de voksne at du henter – du kan jo selv tenke deg følelsen når en plutselig mangler..! 

🍀 Husk å ta av deg skoene når du kommer for avlevering eller henting. Stå ikke i døra og skrik etter kiddoen som skal hjem, da avbryter du lek for de andre barna også – siden den ansatte må komme å møte deg i døra fordi du ikke gadd å ta av deg på beina og gå inn i barnehagen?! 

🍀 Må du ta med bleier selv? Ikke velg trusebleier.. Barnehageansatte har nemlig et triks der de slipper å ta av alle beinklærne når de skifter bleie, og når ullbukse, strømpebukse, joggebukse, og skibukse skal av/på på grunn av trusebleier, så blir de ansatte fryktelig glad for vanlige bleier i kurven? Det sparer de veldig mye tid på! 

🍀 Middagsluren: Bruk veldig gjerne samme vogn som kidden sover i hjemme. Skal du bruke en annen vogn enn den vanlige hjemme? Øv litt på den «nye» sovevogna et par uker i forkant, så barnet kjenner igjen omgivelsene i vogna. Fortell når kidden vanligvis sover, så de ansatte kan prøve å forholde seg til faste tider. 

🍀 Gi beskjed så rask som mulig ved fravær, ferie eller sykdom! Da blir det lettere for de ansatte å legge opp listene sine i forhold til bemanning, vikarer og ferier de også! Respekter barnehagens åpningstider og les informasjonen som blir delt ut. Svar gjerne på mailer som blir sendt ut, gjerne med ros eller skryt – men svar hvertfall noe så de vet at mailen og beskjeden er mottatt! Vær rask med å levere lapper som krever svar – som tidspunkter for foreldresamtaler og andre ting som trenger skriftlig tilbakemeldinger.

🍀 Sykt barn? Hold det hjemme så godt det lar seg gjøre selv om det ikke er smittsomt. Et sykt barn har best av å være hjemme i rolige omgivelser. Ja, dette kan være vanskelig i forhold til jobb og slikt – men prøv i hvertfall! Ikke tøy strikken i forhold til karantenetid med omgangssyke. Smitte sprer seg fort, også til de ansatte. Det er ikke flust av penger til vikarer, så syke ansatte betyr i prinsippet færre voksne til å passe kidsa våre! En romperakett er ikke alltid løsningen på problemet…

🍀 Legg vekk telefonen når du snakker med de ansatte. De vil veldig gjerne fortelle hvordan det har gått den dagen og kanskje fortelle deg noe de har opplevd eller noe spennende som ble utforsket som er fint for deg som forelder å høre. Da er det ikke kult at du har nesa i telefonen eller til øret i den korte tiden de ansatte ber om litt oppmerksomhet..

🍀 Overhold barnehagens åpningstider. De som jobber der har ofte et liv utenom jobb også, og vil antageligvis hjem til sine små eller store de også. ❤️

🍀 Spør de ansatte om du lurer på noe! Ingen spørsmål er for dumme, og de ønsker å svare så godt de kan. Eneste måten å endre på ting som ikke er som de skal, er å ha dialog og gi beskjed – det gjelder begge veier!

🍀 Møt de ansatte og andre barn med et smil! Fortell dem gjerne det når du opplever positive ting i barnehagen, for det er slikt mange av de som jobber der tar til seg og får en bedre dag de også. Du vet jo selv hvor hyggelig det er å få skryt for jobben du gjør, ikke sant? 

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Takk til alle de fantastiske ansatte i barnehagene Norge rundt som har bidratt i dette innlegget. Derre er gull verdt, og jeg er evig takknemlig for at det er nettopp dere som skal ta imot min lille Maren neste uke. Jobben dere har er ikke en jobb i så måte, det å jobbe i barnehage er mer et slags kall, tror jeg. Så mange fine, flinke folk vi hver eneste dag skal levere våre små til – dere er fantastiske, og jeg gleder meg vilt til Maren skal bli kjent med dere i flere år fremover! 

…Er det noe jeg har glemt så blir jeg glad for kommentarer under her – alle tips mottaes med takknemlighet! 

Stor klem fra vordende barnehagemamma – Line Victoria

 

23 kommentarer
  1. Jeg har jobbet som pedleder i snart 10 år. Elsker jobben min! ❤ har også to små arvinger, ei som akkurat ble 3 og ei på 1 år og 8 mnd. Skal sies at selv etter 10 år i barnehage satt jeg i bilen og gråt mine modigste tårer etter levering av eldstejenta da hun akkurat hadde begynt. Da har jeg i alle år fortalt foreldre om viktigheten med å være sikker på seg selv ved levering så vi ikke skaper usikre barn og plutselig så satt jeg på andre siden selv. Heldigvis varte det bare et par dager også gikk det over.
   Men som du skriver! Vær sterk! Det er skikkelig hardt for foreldrene, men husk at uansett så er foreldrenes følelser det aller aller viktigste for barna, og er foreldra usikre i barnehagen så blir barna det også. Det er 1000 ganger bedre for et hylskrikende barn å bli levert i armene til de voksne fremfor at de voksne må ta barnet for at foreldra skal få gå 🙂
   Masse lykke til med barnehagestart for lille Maren 🙂

  2. Fantastiske tips ! En liten en til, fra en pedagog som faktisk har et liv etter jobb, og egne planer. Væær så snill og ikke kom 1 minutt før stengetid. I allefall ikke hvis du er av typen ” Thomas, vil du kle på deg skoene ? Neei? Men.. skal du bare leke ferdig ? Okei.. “. Vi har mye å gjøre etter barna har gått også (ta inn vogner, sjekke alle rom osv.. ) 🙂

  3. Takk for godt innlegg! Mange gode tips jeg skal ha i bakhue ved barnehagestart. En barnehageansatt jeg kjenner forteller forvørig at flere foreldre kan si “er det greit at Mamma drar på jobb nå? “, når de leverer. Altså, gir barnet ett valg som ikke er realistisk. For mamma SKAL på jobb, og burde ikke stille spørsmålstegn med det. Om barnet sier at det ikke er greit, blir det en diskusjon som barnet uansett taper, helt unødvendig. Blir i samme gate som de som sier hade men ikke går..

  4. Hei. Sendte deg noen snapper i dag fra bladet foreldre og barn, der sto det masse nyttig info , litt om sikkerhet i bhg også, noe jeg liker å bli trygget veldig på. Min skal starte neste uke, han er 1 år, enda ikke fått en eplebit eller noe annet hardt og stort å tygge på😲 hysterisk for store biter jeg sjø, det er jeg redd for. Mamma til 3 er jeg å, så der har jeg ikke blitt noe tøffere. Noen tips? 9 tenner har han.

  5. Er så enig i kommentaren over. Å spørre: «skal vi gå hjem nå?» Er poden midt i en gøyal lek blir såklart svaret nei, og det neste blir: «Joda, kom nå.» «Vræææl-nei!!!»
   Ser du poden er opptatt med noe i det du henter, si heller: «du kan leke/gjøre(aktiviteten) i 5 min til, og så må du rydde opp/må vi gå» ( hvor lenge de 5 min varer, bestemmer vi, det viktige her er poden får den lille stunden til å avslutte/forberede seg til å gå. Maaasse tid spart! Og en (som regel) blid unge.

  6. Hei😊
   Kjempebra innlegg👍🏻😊 Et annet tips: Sett navn på ALT. Selv sokker, votter og sko (og da ikke bare den ene men begge) . Det gjør hverdagen for oss som jobber i barnehagen så mye enklere. Det er mye lettere å legge på plass riktig hvis det har navn, istedet for at vi må klø oss i hodet på hvem som eier hva. Så tipset er tar du med noe til barnehagen sett navn på det😊👍🏻

  7. Kjører en liten korrektur på overskriften…
   “Barehagestart”.. putt inn en “n” der det passer 🙂
   Bortsett fra det, veldig enig i kommentarer om henting/levering, vær bestemt slik at barna skjønner hva som skjer. Når man som førstegangs blir rekende rundt i barnehagen om morran “for å være snill” så hjelper det absolutt ingen.

  8. Jeg er barnehagelærer, og må bare si at det er veldig forbilledlig at du ønsker å forberede deg slik til barnehagestart!! Det skulle flere gjort 😉 Du omtaler oss barnehageansatte på en fantastisk måte. Og de som får dere som familie i barnehagen er heldige tror jeg 🙂

  9. Vær så snill og ikke anbefal kuldekrem! Det blir ikke anbefalt av leger eller farmasøyter. Det kan ofte være mer skadelig å smøre med det. Det som skjer når man smører med kuldekrem, er at den legger seg utenpå huden, ungen blir litt varm i kinna, så blir den fuktigheten fanget under kremen og blir enda kaldere. Smør heller med en god krem morgen og kveld, Evt bare kvelden eller når barnet har vært inne en stund og ikke skal ut igjen. Det er en seiglevende myte at kuldekrem er bra dessverre. ELSKER bloggen din. Bare følte at det var noe jeg måtte si ifra om. Ja det finnes verre ting i livet men er greit å faktisk få riktig informasjon ut blant folk.

  10. Supert innlegg med mye bra info! Kun for å pirke litt, når du sier de har et kall til jobben sin.. huff, ikke si det. jeg er sykepleier, og vi har jobbet enormt med å få bort dette med et kall. Vi er faglig sterke og profesjonelle som har tatt en utdanning, fordi det er et interessant fagfelt samt for å kunne betale våre regninger. Slik er det i bhg også, de er profesjonelle som liker småbarnspedagogikk, men det er også “bare” en jobb for å få lønn. Synes du har litt urimelige forventninger til de ansatte for hvor fantastisk de skal synes jobben med på passe ditt barn skal være.

  11. Her satt jeg som ped leder og nikka på meg nakkesleng! Veldig godt innlegg, her har du og alle andre i samme situasjon fått gode tips:) Masse lykke til med oppstart, håper det går knirkefritt for liten og stor<3

  12. Line: hei du! Jeg mente bare at for veldig mange jeg har møtt som jobber i barnehage (eller med barn generelt) så har de virkelig et genuint ønske om å gjøre en forskjell for våre små.. jeg har aldri opplevd å høre at noen sier «det er bare en jobb…»! Var bare det jeg mente – jeg tror det merkes fortere enn i en annen jobb om man ikke trives på jobb i en barnehage..!

  13. Dette innlegget ditt var KNALLGODT! Kjem absolutt til å sende det vidare til kollegaer og foreldre. Så flott skrevet! Helsing ped.leder på første året 🙂

  14. Når barnehagen stenger 17.00 betyr det at da låser vi døra og alle barn skalvære ute av barnehagen. Sånn er regelen. Og er man forsinket får man først en advarsel muntlig. Så skriftlig. Å etter det kan man faktisk få bot. Og i noen tilfeller kan barnet bli sendt til barnevernsvakta. Noe som faktisk nesten skjedde meg pga barnet ble hentet nesten 1 time etter stengetid.

  15. Hvis man skulle være uheldig å se at man kommer etter stengetid (trafikkulykke eller andre årsaker) ringer man å sier i fra til barnehagen samt at man prøver å få noen andre til å hente det (foreldre til venner, nabo, besteforeldre, tanter eller andre bekjente)

  16. Mit aller, ALLER beste og viktigste råd i forbindelse med barnehageoppstart nå, er; SI IFRA dersom det ikke fungerer med voksne på teamet! Det kan ødelegge så utrolig mye dersom man lar det gå mange måneder ut i året, og en av de voksne (eller fler, for den saks skyld) ikke fungerer i samspill med ditt og andres barn. Det betyr ikke at den voksne skal ut av gruppa, men det er så viktig å jobbe sammen for å finne en løsning slik at barnet ditt har det best mulig. Vi har lov til å si ifra, og vi bør gjøre det for både vårt og andres barns trivsel 🙂
   Dette hørtes sykt dramatisk ut. Men egen, dyrekjøpt erfaring, som jeg gjerne skulle ønske noen hadde fortalt meg litt før…
   Det finnes mange fantastiske mennesker som jobber i barnehage. Dessverre ikke utelukkende slike personer.

  17. Noe jeg alltid har gjort i forhold til utstyr: Ha alltid to vinterdresser og to sett med regntøy hengende i bhg. Jeg har ofte kjøpt brukt av sett nr to. Det er såå greit når barna blir våte ( og det blir de!) Ingenting er bedre enn barn som er tørre og fornøyde. Og bruk aldri strømpebukser, Men stillongs så det er lett å skifte til tørre sokker hvis de blir våte. 😊 Bruk i tillegg kun ull under om vinteren, da holder de godt på varmen uansett vær. De tynne Ullsokkene fra nøstebarn er helt gull, og i grunn alt det andre de har der også 🤗

  18. Hei! Ser du bruker “i forhold til” mye når du skriver. Vet du at det kun skal brukes dersom det kan byttes ut med “sammenliknet med”?. Feks: Du er høyere i forhold til meg. Norge ligger langt nord i forhold til Frankrike. “I forhold til” skal kun brukes når noe skal sammenliknes 🙂
   Dette er en veldig vanlig feil blant mange nordmenn, spesielt politikere. Tenkte jeg bare skulle si det.. Blir litt feil å kommentere noe negativt på et så bra innlegg, så beklager det altså. Ha en strålende dag! Du er flink.

  19. Lite tips til de som ikke har de aller minste barna: ikke si til barna at dere skal hente tidlig, så gjør dere ikke det. Hvertfall ikke si at dere kommer klokka 2 og så blir klokka halv 4. Barna glemmer nesten å leke og kose seg for all fokuset deres ligger på hva klokka er og det spørsmålet kommer hvert 5 minutt😅

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg