Matpakka avslører om du er en god eller dårlig mamma.

Barnevernet banker nå på dører for å forvisse seg om at det finnes en kjærlig om omsorgsfull mamma og pappa i heimen der matpakka kun inneholder kneip med ost, en halv banan og kanskje en yogourt. For matpakka skal ikke se ut som en matpakke lenger, men et herremåltid av økologisk, raw, fermentert, vegansk, hjemmelaget og palmeoljefri, hvis vi skal bruke sosiale medier som kilde for trender. Du er nemlig ikke glad i ungen din om du ikke klarer å stemple ut bamser og sommerfugler av brødet du serverer, eller lage hjemmelaget raw-mos av utrydningstruede grønnsaker og frukt. Vanlige matpakker i matpakkepapir er ut ?velkommen til verdensmesterskap i matpakkelaging for supermammaer!

Jeg ble for en tid siden oppmerksom på at det fantes en gruppe for mammaer som setter sin ære i å lage de flotteste matpakkene. En facebookgruppe jeg i utgangspunktet ønsket å hente noen gode tips fra, men som endte opp med å være en slags skrytearene for matpakkamammaer høye på koffein og instagramfilter. Først ble jeg jo imponert. Så ble jeg skeptisk. Deretter ble jeg omsider trist, for dette er jo ikke matpakken min datter kommer til å få med seg i årene fremover. Det endte med at jeg landet på å være sjokkert over hvor mye energi man kan legge i disse daglige måltidene i en BPA-fri overprisa matboks.

Jeg respekterer alle de som har så god tid at dere tar dere denne jobben å sørge for at de andre kidsa blir misunnelige på naboens matpakke. Jeg sier ikke at du gjør noe galt, jeg er bare litt usikker på hvor lurt det er å stille så høye (egne?) krav til en matpakke, og for ikke å glemme forventningene til kid`en som skal spise den. Svært mange barnehageansatte har fortalt meg via sosiale medier at de ofte må plukke ut over halvparten av stæsjet og dillet mor har styra med på kjøkkenet denne morgenen, for verken sjokolade (selv om den er raw!) er innafor i en matpakke til barnehagebarnet, og ingen skjønner hvordan man skal angripe pandaen som er stemplet ut i brødskiven og pyntet med eksotiske frukter på tannpirkere og fargerike cocktailpinner. Og svært mange har gitt meg applaus for å fremsnakke brødskiva med leverpostei.

Jeg kjenner det jo godt igjen. Vi skal tilbake til 90-tallet. Rune i 4A som fikk med ei litta pose med O`boy til å putte oppi skolemelken sammen med nista hans. Den lille posen med o`boy-pulver gjorde at hele klassen hang over pulten hans i håp om at han sølte ut noe av pulveret på pulten så vi andre barna kunne sleike det opp. (TRUE STORY!!!) Jeg tenkte alltid at han hadde en snill og omsorgsfull mamma, og jeg var lei meg for at ikke jeg også fikk sjokoladepulver å putte oppi melka av mine egne foreldre. De var vel kanskje ikke så glad i meg. Sånn er jo barn, de sammenligner. De sammenligner klær, sko, leker og nå også matpakker. Med andre ord er det vi foreldre selv som sørger for at våre barn blir ufrivillig satt til side med sin «vanlige» matpakke på skolen. Nå er det nemlig matpakkas innhold og utseende som avgjør om du er fra et kultivert og møblert hjem.

 «Mine barnehagebarn har idag med seg hjemmebakte bokhveteknekkebrød, paprika, en liten sylteagurk, fersken, hjemmelagd grønnkålchips, tørket jordbær, og raw Ombar-sjokolade, samt mandelmelk og rapskokos i barnehagen. Barn 2 (også barnehagebarn) har med seg nybakt fermentert bokhvetebrød, en liten bit mørk sjokolade, fersken, druer og paprika samt rapskokos til drikke.»

Jeg stod igjen som et spørsmålstegn. HVA er alt dette og er det spiselig?

På siden sammen med oppskriften var lagt ved bilde av matpakker som var sirlig anlagt som bamser med tenner, smilende kattepuser, og en fargerik papegøye med en sol i hjørnet av matboksen. Det så både innbydene og staselig ut, men av erfaring vet jeg at slikt ser ut som en krigssone når det åpnes igjen 3-4 timer senere da. 

Kommentarfeltet til kvinnen med de fermenterte bokhvetebrøda (!) svømte over at «Wow, #momgoals!”  og «For en fantastisk mamma du er for barna dine!». Jeg var fristet til å legge ut bilde av klemmeposen til 10 spenn og den halve bananen og de to halve brødskivene med leverpostei innpakket i bakepapir/matpakkepapir til min lille frøken, men feiget ut. Ble livredd for at noen skulle tro jeg var en dårlig mor som ikke fulgte matpakketrendene.

Ja, det er nok noen tær som blir skvist som hjemmelaga bananmos nå, så jeg skal først som sist avsløre at jeg ikke er ute etter å henge ut noen som velger å bruke tid på dette. Jeg har fått tyn av matpakkegeriljaen for å stikke nesa mi ned i andres matboks, og blitt kastet ut av den nevnte gruppen for å skape ufin stemning med mitt innlegg. Det er så hyggelig at det finnes matpakkemammaer og pappaer der ute som gjør dette, men for noen av de aller mest ivrige – COME ON!? De som forsvarer seg med at “det er viktig med et sunt og variert kosthold” – er det så veldig sunt å la ungen din ha forventninger til at all mat som serveres i matboksen er av en så ekstrem variasjon at man ikke engang vet hvordan man skal angripe matboksen? Hva skjer med lille Olemann når han er i millitæret og tørrmaten i pose IKKE ser ut som en panda? Og tenk om hermetikken ikke er raw og økologisk? Se for deg Trinemor som får sammenbrudd av at nudlene og spagettien i studietiden IKKE er fermentert og økologisk honingglasert! Vi må begynne å lære ungene våre at ikke hver eneste dag er en kulinarisk og gastronimisk opplevelse, har vi ikke lært noenting av frasen jeg som barn vokste opp med: «Tenk på de sultne barna i…»

Målet mitt med dette innlegget er i utgangspunktet å prøve å få alle foreldre som er like sjokkerte som meg over matpakkekulturen i disse dager, til å forstå at det er helt greit å lage en normal matpakke også. Vi må senke skuldrene våre litt, og ikke tro at dette bør være dagligsdagse matpakker. Flertallet av oss har verken tid, kompetanse eller rett og slett råd til å hive seg med i matpakkeverdensmesterskapet, og det er helt greit det skal jeg si deg!

Jeg meldte meg inn i den nevnte gruppen for å få litt inspirasjon, ikke for å bli overveldet av hvor elendig nistepakkelager jeg kommer til å bli. Jeg håpet noen kunne komme med tips og hacks for å få maten til å holde bedre eller gi meg tips til hvordan gulosten ikke skulle bli svett på 3-4 timer, ikke bli bombadert av bananbamser, hjemmedyrkettørket frukt og fermenterte hjemmelagde grønnkålchips. Jeg har virkelig til gode å finne ut av hva i alle dager det er, forøvrig. 

Forøvrig kan jeg meddele alle sjokkerte matpakkemammaer som gråter sine salte tårer over at datteren min ikke får koldtbord i matpakka si, om at i vår barnehage har alle måltidene inkludert. Heldigvis blir det ikke servert hjemmelaget grønnkålchips (JEG DÆVER!) eller mandelmelk med mindre du har en sykdom som tilsier at du må ha det. Brødskiver med leverpostei og melk duger helt toppen, så lenge Maren spiser maten sin i hyggelig selskap. Jeg er evig glad for at hun, de ansatte i barnehagen og alle foreldrene skal slippe å se at hun har en mor som ikke kan lage annet enn butikkjøpt kneip med ost i to farger. Kravet for matpakka bør være at det er spiselig og er et sunt og næringsrikt måltid, og at barnehageansatte slipper å måtte (i smug!) kaste store deler av den fordi det rett og slett ikke er vettugt innhold og presentasjon.

Til deg som er sint fordi du føler deg truffet – ikke vær sint. Du skal få fortsette å gjøre akkurat som du har gjort, så skal jeg gjøre det samme som jeg gjør hver dag. Du trenger ikke forsvare deg og si at dette gjør du fordi du syns det er hyggelig – for det tror jeg på. Til de med barn som har spesielle diettbehov, så regner jeg med at dere har såpass kontroll på energinivået at dere ikke lar dere fyre dere opp med dette innlegget – jeg vil anta at deres nistepakke MÅ se annerledes ut enn andres.

Senk skuldrene folkens! Flertallet av oss har som nevnt bare tid til å smelle sammen et par brødskiver, ei banan og kanskje en yougurt om vi har en liggende ? men jeg kan garantere deg at det er godt nok! Til syvende og sist så er den beste matpakke den som blir spist opp. Tenk på de sultne barna i andre land.

Lykke til i mammamesterskapet for århundrets matpakke!

/Supporterfrue – Line Victoria.

Du er velkommen til å følge meg på INSTAGRAM og FACEBOOK også 💛Snap: Linevictoriahus

 

 

118 kommentarer
  1. AMEN! Jeg var også korttidsmedlem i nevnte FB gruppe, men det ble for drøyt! Yngstemann får heldigvis all mat i bhg, og skolejenta skal ha skive med smør&salami HVER dag! Er mor i det eksotiske hjørnet så slenger ho med en god morgen yoghurt🙈

  2. Et godt innlegg 🙂
   Jeg var selv kun en kort tid i den gruppa. Jeg kommenterte og da var helvette laust!
   Jeg kommenterte noe slikt som at de konkurrerte på den gruppa om hvem som var flinkest, for så å skrive at de ville få kresne barn, og at andre barn ville bli misunnelige. Ja det er en stund siden, og jeg har IKKE tenkt meg i den gruppa igjen 🙂

  3. Tips som har fungert veldig bra for oss når det kommer til svett ost er frosne brødskiver 😀😀 De fungerer som et kjøleelement for osten, mens brødet tiner opp i løpet av formiddagen 👍🏻🤗
   Jeg har oppskåret brød fra Kiwi i fryseren, og tar ut to skiver hver morgen. Smører på smør, legger på osten og når guttungen skal spise matpakken så er brødet tint og ferskt!
   Det er alt jeg orker og rekker kl 06.00 om morgenen 🙈
   Takk for super lesning her på bloggen!!
   Klem fra Nina, en helt normal matpakkelager selvom jeg jobber som kokk 😃

  4. TAKK!! Blir helt svimmel av alle de fancy matpakketrendene der ute! Kan ikke barn bare faa vaere barn og spise normal, enkel og variert nistemat?
   (tydeligvis noe feil med alfabetet her paa siden..)

  5. Disse mødrene bruker så lang tid på å mekke kunstnerisk matpakke , selvskryteinnlegg med ditto fotos at jeg minsanten tror at den som sender med grovbrødskive med gulost kanskje er bedre mor. Masse tid til overs som kan brukes på barnet…

  6. Du er jo journalist- så du burde kanskje undersøke litt før du skriver.
   Jeg er egentlig enig i innlegget, og humret for meg selv da jeg leste det! Men noen av eksemplene du bruker (og som du framstiller som what- hvem spiser det? Duger ikke vanlig melk feks)- er produkter som brukes som erstaning av noen, ikke for at det er mer “fancy”. Feks mandelmelk for de som ikke tåler laktose/melk, eller feks fermetering for de som sliter med fordøyelsen. Andre kan slite med gluten i “vanlig” kneip, og spiser heller andre typer brød osv.
   Men skjønner at jeg nå pirker og at eksemplene ikke er meningen med innlegget. Du får i grunnen fram poenget godt, men bare vit at noen bruker “annerledes” mat fordi de må 😉

  7. Grønnkål chips? E du serr? Omg.. Har det siste året hatt god tid og all anledning til å lage et fyrverkeri av ei matpakke til poden. Men veit du, han som de fleste andre 2 åringer digger grovbrød skiven sin med leverpostei og ei litta boks med no frukt eller grønt i, i sin opprinnelige form så han forstår at det faktisk er ei agurk beta. De der Facebook gruppene for det ene og det andre er nok ment som inspirasjon, men jeg syns det bare handler om hvem er best nå. Mom goals for søren. Alle gjør vel det aller beste for sin kid! Heia alle!!

  8. Her i huset har den mest fancy matpakka bestått av brødskive med leverpostei med navnet sitt skrevet i majones….Guess what ; det vart folk av dem alikevel. Eller, det va vel tidlig å skryt på seg sia det bære e den eine av 4 som e ferdig med skolegangen 😂

  9. Som du får sagt det! Heldigvis er vi nok i flertall, vi vanlige matpakkelagere.. 😄
   Har dog et innspill til deg som du kan ta opp med bhg, for det er til det beste for barna for å unngå bakterievekst i matpakken: de burde investere i et lite kjøleskap som dere kan legge matpakkene i, og så kan det være lurt for dem å skaffe kjølebager og fryseelementer som kan være med på tur. Dette har de i bhg til vår sønn, og det er helt supert! Alltid fersk mat for barna, og enkelt for både foreldre og ansatte 👌👍
   Eventuelt, så finnes det noen dyre, isolerte matbokser å få kjøpt som har små fryseelementer.

  10. Meldt deg ut, og klapp igjen! Vi som trives med matpakkelaging i den duren klarer oss fint uten slike som deg 🙂 Ikke glem aa ta med deg den nedlatende tonen i den forbindelse!

   1. Å gid Larsen til deg. Du høres ut som et misfornøyd og et svakt menneske som rakker ned på andre slik. Teite gås. Hold deg hjemme i rikmannsboligen din som sannsynligvis mannen din betaler for og knip igjen for det ekle nebbet ditt. Hilsen far til to.

  11. Jeg er barnehagelærer, og har jobba i barnehage i over 20 år, stort sett på avdeling med 20-26 barn mellom 3-6 år.
   Hver dag ser jeg utrolig ulike matpakker/matbokser – fra det ene ytterpunktet til det andre. Fra to doble, kjempetjukke blingser klemt oppå hverandre, med en bitteliten klump leverpostei på midten, til de typene du beskriver i innlegget ditt, fargerike, innbydende og nøye planlagt. Det jeg merker meg, igjen og igjen, er at barn som har disse fulle matboksene med 8-10 ulike valg av oster/pølser/frukt/grønnsaker/smoothier og annet snacks sliter med å komme igang med å spise. De blir overveldet av et hav av valg og fristelser, og ender gjerne opp med å plukke på maten, spise litt her og der. Men, det andre ytterpunktet, de med den doble, tjukke blingsen er heller ikke et veldig fristende tilbud.
   En passe mellomting er det som funker best, gjerne med en liten overraskelse iblant. Overraskelser hver dag slutter raskt å bli overraskelser, er nå min mening. Gjør det slik som passer dere, og deres egen hverdag. Hør gjerne med barnehagen, om de har noen spesiell retningslinjer eller tips/råd å komme med når det gjelder kosthold!
   Lykke til!

  12. Hei! Er vanligvis veldig enig med deg, og pleier heller ikke kommentere (noe jeg kanskje burde gjort litt oftere, sånn at jeg ikke blir en som bare klager). Meeen, her er vi uenige. Hvorfor er det så galt om noen mammaer har lyst til å bruke ekstra tid på matpakka? Kan ikke se at det er noe dårligere enn å bruke kort tid. Føler det blir litt feil å kritisere noen for å lage en sunn, fristende og variert matpakke. Jeg er selv glad i å lage mat, og forsøker nå å lage mesteparten av babymaten selv. Dersom min datter liker bananpannekaker og avocadomuffins, så må jeg vel kunne sende med henne dette i barnehagen? Syns ikke det burde bli en regel at man ikke kan legge tid i matpakka. Dessuten vet jeg iallfall for min egen del at det sikkert blir minst like mange ost og skinke matpakker som de mer fancy.
   Ble litt rotete dette her, men poenget er iallfall: kan ikke alle bare sende med noe ungen liker, og som metter godt? Og slutte å kritisere de som bruker kort tid OG de som bruker lang tid..

  13. Glemte å signere med navn, men jeg skrev nettopp innlegget over 😊 anonyme kommentarer er etter min mening en uting

  14. Jeg er mammaen midt i mellom. Ikke for plain ei heller ikke for fancy. Det viktigste for meg er at ungen spiser maten sin. Jeg er en av de som du kategoriserer som fruer med veldig godt tid. Ja, jeg er kronisk syk, derav hjemmeværende så jeg har et hav av tid. Men særdeles lite energi å bruke på ungene. Mat for meg er kjærlighet & omsorg. Derfor legger jeg LITT mer i det enn å slenge en skive i sekken. Jeg er også en av de som går all in på bursdager fordi det gir både meg & ungene mine samt ikke minst gjestene fine opplevelser. Jeg er mammaen som av og til gir andre dårlig samvittighet på enkelte fronter mens i andre settinger er jeg totalt underlegen pga helsa. Jeg legger ikke ut skryt av fjellturer, bærturer, fancy ferier osv. Det kan jeg ikke delta på. Nei til janteloven. La alle få være som de er 🙂

  15. Er så enig! Var selv medlem en periode, men måtte melde meg ut før jeg skrev noe i sinne 🙈 Ble så oppgitt over at noen der inne klaget på at skolen/læreren la seg borti hva de hadde på maten. (Jobber selv i skolen.) Men så klart skolen sier i fra når ungan har med seg sjokolade i matpakka (selv om det er organisk raw sjokolade!!) For hva skjer da, jo ungen deler med bestevennen sin, også sier de det til andre, også blir det sure miner, og du må bruke hele neste time til konfliktløsning! Sjokolade har ingenting i nistepakka å gjøre. Min mening da.

  16. Jeg er (dessverre) ikke en av de som sender med fancy matpakker til gutta, men jeg er medlem av nevnte fb-gruppe for inspo. Og til akkurat dét synes jeg den er super! At du tar sånn på vei og blir trist og lei/irritert av å være medlem er jo bare like tåpelig som de som hakker på hverandre inne på gruppen. Meld deg ut og get on with ya lyfe🤭🙄

  17. Ernæringsrådgiver: jepp!! For hva skjer med lille Olemann i militæret når nista er en pose med tørrmat som må vannes ut? Eller Kine på hybelen ikke har grønnkålchips tilgjengelig..?! Vi er sykt bortskjemte i dette landet fra før av, syns jeg!

  18. Jeg som føler meg kjempe flink de få gangene ungene får med litt druer eller gulrotstaver….. haha, bad mom ass 😉

  19. 🙌🏻🙌🏻 Er så glad begge mine barnehagebarn får all mat i barnehagen! Jobber på skole og jeg ser heldigvis lite til disse supermatpakkene 😃 Det enkle er som regel alltid det beste!

  20. Åkjærevene, her tror jeg du tok ordene rett ut av hodet mitt. Jeg kunne ikke sagt det bedre selv, matpakkehysteri. Jeg vokste opp med noen skiver kneipp, pakket inn i matpapir og et litta pose utenfor der igjen. Og hey, det ble menneske ut av meg også 😉

  21. Det viktigste er å sende med mat du vet umgen vil spise opp.En pusekatt forma brødskive vill kanskje ikke se ut som mat for en unge, men mer en figur. Barn driter i om maten er fancy. De vil ha noe som smaker og ser kjent ut.Sjokolade i matpakke ville ikke blitt sett med blidt øye i barnehagen eller på skolen. En real skivebom fra matpakkepolitiet selv. Det burde denne personen ha vist. Line stol på mamma følelsen din .Så lenge det er god næring i maten skulle den være grei. 💖💖

  22. Synes det er bemerkelsesverdig at noen argumenterer med at «det ikke er feil å sende med barnet sunn mat i matpakka». Greit nok at hva som er sunt nå om dagen er litt subjektivt. Men hvis man tar seg en tur inn og leser på helsedirektoratets sider, eller spør helsesøster, så tror jeg IKKE grønnkålchips og rapskokos (hva faaaen er rapskokos. Jeg skjønner det ikke), er en del av ett sunt kosthold for barn. Kan jeg fortelle alle en hemmelighet? Noe av det sunneste du kan gi ungen din til frokost/lunsj! Havregrøt. Hyssingfarget og smaker drit. Sunt som ingenting annet. Bare hyggelig!

  23. Vil som førsteklasselærer legge til at så små barn ikke rekker å spise opp matpakka når den er full av mange ulike elementer. Det enkleste og raskeste er den klassiske brødskiva 🙂

  24. Når barnet gikk i barnehagen hadde vi spesielt en mamma som la sjelen sin i matpakken, la oss kalle henne Bree VanderKamp. Hun lagde til og med fullkornspasta fra scratch i alle slags finurlige mønstre. Alt var mønstret og fancy. Hadde sommerfulger og tid svevet rundt hodet mitt i bhg/full jobb tid, så kunne jeg lett ha kokt litt ferdig fullkornspasta ihvertfall.
   Nå går arvingen i 3.klasse. Vi er så “fæle” at vi mekker nisten kvelden før 😂 Hun klager ikke. Vi får bedre tid om morgenen sammen. Resten av måltidene får hun servert på SFO. Et deilig utvalg av knekkebrød og en micro buffet av pålegg. Tipper Bree VanderKamp vrir seg i smerte over begge deler (matboksen vår og SFO maten). Jeg hyller deg!!!

  25. Jeg jobba i barnehage for 13 år siden, og der fungerte systemet slik at barna fikk med seg matpakke til frokosten og så lagde dem lunsjmat selv i barnehagen. Da gikk det ofte i hjemmebakte rundstykker med forskjellig pålegg til. De tok også veldig hensyn til barnas behov i matveien. Sjokolade var ikke tillatt for hverken barn eller ansatte pga allergi. Og i tillegg hadde dem laktosefri melk og glutenfri bakst til dem som allergisk mot melk og hvete. En og annen gang fikk dem varmmat.
   Og rett før dem ble henta av foreldra sine, fikk dem servert youghurt som de hadde tatt med seg hjemmefra og frukt. Ungene var storfornøyd..Eneste jeg syns var litt artig, var at enten så brukte dem lang tid på å spise opp eller så spiste dem i en fei så de kunne leke. Andre ganger tok dem henda fatt og klæsja hele brødskiva over hele ansiktet. Haha.
   Med andre ord – så fikk vi noen pynta unger på avdelinga. Veldig søtt da 😀
   Men det du nevner her, er jo det vi fint kan kalle for Pinterestmoms. De som ønsker å inspirere, men som likevel sørger for at kravene til andre mødre blir enda større. Det er jo trist, men på en måte kan jeg forstå at mange mødre har det ekstreme behovet for å vise omverden om hvilke gode mødre de er. Med det mammapolitiet vi har nå til dags, som skal sørge for alle mødre i hele verden føler seg som verdens dårligste mammaer, så får dem kanskje et enormt behov for å vise dem at det ikke er tilfellet. At dem faktisk er villig til å gjøre alt for barna deres skal ha det bra. Om det så innebærer å lage supermatpakker av denne klassen.
   Det er jo helt vilt å se hvordan dette samfunnet har utvikla seg. Sosiale medier har uten tvil mye bra med seg, men det er i perioder som dette, man kanskje skulle ønske at året fortsatt var 2007 og sosiale medier ikke eksisterte. For den tida kunne man være seg selv og gjøre det man ville, uten at noen brydde seg og skal lage et hurlomhei fra helvete.
   Jeg er ikke mor sjøl, men om jeg skal bli det en dag så skal jeg tenke på hva som er best for ungen min og ikke hva andre mødre mener om meg som mamma. Jeg veit at jeg vil bli god nok uansett, for det er barnas bekreftelse som teller mest. Ikke fremmede mødre sine.

  26. Start din egen matpakkegruppe og legg ut helt vanlig mat , sikkert veldig spennende det 😬 Den matpakkegruppen er jo faktisk grei å ha , tenk om ungene dine blir lei av vanlig skiver , da er det greit å bli inspirert uten å nødvendigvis lage en like fancy matboks,. mine barn spiser ikke skiver uansett hvor hardt vi prøver . Så da har jeg ingen valg og da måtte vi ha laget litt eggerøre og sendt med en litt tapas-aktig matpakke . Håper liksom ingen blir lei seg av den grunn . Voksne spiser jo forskjellige ting og.alle har ulik smak . Kjedelig om alle skulle vært dønn like.

  27. Enig altså, ble helt svett av å se inne på den facebooksiden jeg. Barna mine får helt ordinære sunne matpakker, spiser dem og er fornøyde. Så legger vi oss litt mer i sælen når de skal på tur feks, da blir det noe ekstra spennende.
   Lenge siden heg har vært inne på bloggen din nå, men har Maren lært seg å lese eller? 😝 (lappen)

  28. Hei!!
   Hærlig at noen stå opp for dette presset.
   Min mor og far har latt oss barna smøre vår egen niste fra vi var små. Så hva klarer en 4 åring å smøre på nista? Leverpostei😊
   Husker jeg var rimelig stolt når jeg kunne fortelle at denne har jeg lagd blingsen med pålegg helt selv.
   Selvstendighet lenge leve 😊
   Klem😘

  29. Til Eli, som gjør et poeng ut av at barn kan ha mat-intoleranse.. og derfor må ha bokhvetemel, og mandelmelk.
   Det hadde fortsatt holdt at mamman skrev at hun sendte med knekkebrød eller brød, og melk.
   Når man presiserer at det er nybakt og hjemmebakt, hvilken meltype og melketype man sender med,
   så er det for at man kjenner seg litt ekstra flink, og gjerne vil ha skryt for det.
   Det er jo stort sett det vi bruker sosiale medier til.
   Jeg reagerer mer på at barnehagen lar henne sende med sjokolade i matboksen…
   Du kan ikke akkurat forklare de andre 2åringene som ikke har fått sjokolade, at dette er raw-food. 😛
   (Ps. Siden din fungerer ikke i explorer på pc..)

  30. Hei 🙂 Jeg tror du er mammaen du refererer til som baker fermentert bokhvetebrød og tørker grønnkålchips og gjerne sender med en bit mørk sjokolade i boksene til barna mine 🙂
   Jeg blir ikke sint og synes bare innlegget var morsomt, men vil helst ikke bli lempet inn i gruppen mammaer som skjærer brødskivene i hjerter, og pynter med tullete plastfigurer- det har jeg aldri gjort.
   Og jeg tror aldri noen har kommentert momgoals osv under, kun at de synes det er gøy/inspirerende og se hva jeg sender med i veganske matbokser.
   Jeg ser hva du mener, men følger deg ikke. Å sende med sunn mat, gjør meg ikke automatisk til en god mor. Jeg jobber hver eneste dag med å være den beste mammaen jeg kan. Men å lage fine matpakker i barna er ikke det jeg ser på som avgjørende om jeg er det eller ei. Tror ingen tenker slik…
   Jeg gir kun barna mine sunn, bra mat. Og de elsker det. De har vært avhengig av grønnkålchips siden de var bittesmå, og når vi har servert det til bhg-venner er det så mange som har likt det og foreldre som har spurt om oppskrift.
   Jeg tror ikke på det å gjøre barn mest mulig like for å skape minst mulig misunnelse osv. Jeg tror på mest mulig mangfold for å skape barn som respekterer at alle er forskjellige. Om det så gjelder hvordan matboksen ser ut, hva slags hudfarge eller religion de har, om de har 2 pappaer eller 2 mammaer, om de går med briller eller mangler en arm.
   Jeg prater mye med de ansatte i bhg. Jeg vil at det skal være godt for mine barn, men også for de ansatte og de andre barna. Det er det! Jeg tilbyr meg å lage ting til hele avdelingen, jeg har vært på besøk og laget vegansk lunsj til hele gjengen. Jeg tror det kun er positivt.
   Og et siste poeng. Barn spiser 1-3 måltider om dagen i bhg. Mine spiser 2-3. Det betyr halvparten av det de spiser i løpet av en dag. Det er klart 50% av maten til barna må være bra mat!
   Ellers, veldig morsomt innlegg 🙂 Og man er ikke en dårlig mor selv om man sender med brødskiver i bhg/skole. Det handler kun om interesse og prioriteringer 🙂

  31. Virker som om det er Ragnhild nordrum sine matpakker du referer?
   Det er de mest fantastiske og næringsrike matboksene i hele gruppen og jeg er sikker på at 99% Er uenige med meg.
   De som har et vegansk kosthold har slike matpakker og datteren min er intet unntak.
   Jeg lager ikke slike matbokser for å imponere alle andre men det er den maten mit barn er vant til OG spiser.
   Om man kan inspirere til å prøve ut annet i samme slenger er jo det super flott.
   Å lage et innlegg og kritiserer hun med den mest naturlige, hjemmelagde, økologiske maten er utrolig sært. Besøk heller bloggen hennes og test ut noen av oppskriftene der,det er så utrolig mye godt der 😍

  32. TAKK for at noen sier det samme som jeg har tenkt! Jobber i bhg og meldte meg inn i gruppa fordi ei jeg jobber med sa “du m bare se alt det tullet folk driver med der!!”. Det er godt mulig de barna som er vant til ulike matvarer formet som pandaer, ponnier, fermentert og eksotiske spirer, takler slike ting greit, men min erfaring tilsier at jo mer de kan velge mellom, jo mindre spiser de. FOR DE KLARER IKKE BESTEMME SEG! Ja til skive med ost og et par skiver helt vanlig paprika!

  33. Helt sinnsykt. Er også medlem, men kan ikke si det er mye til inspirasjon…. sitter som et spørsmålstegn etter en tur innom den gruppa! 😂

  34. hei,
   Jeg var akkurat på foreldremøte på skolen og da sa læreren rett ut at elevene ikke trengte forseggjorte matpakker med masse forskjellig innhold. Da sitter elevene og pirker/studerer/leker med maten og får ikke spist nok i løpet av matfri. Dette påvirker igjen resten av skoledagen.

  35. Fantastisk! tenkte akkurat det samme. Ser at du har kommentert at du har funnet en annen gruppe, hva heter den? 🙂

  36. Jeg synes ikke det å skrive dette blogginnlegget er noe bedre enn det de du henger ut gjør.
   Jeg er ikke en av de som lager ut de mest fantastiske matpakkene. Verken i utseende eller næringsinnhold. Men jeg legger allikevel ut noen bilder innimellom, hvorfor skulle jeg ikke tørre det? Jeg kjenner meg overhodet ikke igjen i det du skriver om å bli trist eller føle jeg ikke strekker til. Selv om jeg bare lager helt «middels» matpakker.
   Altså misunnelse, dårlig samvittighet, lav selvtillit eller forventingspress får man ta ansvar for selv, ikke skylde på andre for.
   Jeg synes det er helt supert for de som har kunnskap om og ferdigheter til å lage sunn mat som kanskje ikke er helt «vanlig». Det er jo næringsrik og helt fantastisk bra for barna. Hvorfor skal det snakkes negativt om? Altså det finnes barn som ikke får i seg riktig næring eller ikke har matpakke i det hele tatt – og så er det disse foreldrene som gir det lille ekstra som får gjennomgå? Det er helt bakvendt og uforståelig for meg.
   Du presterer å skrive at «Jeg sier ikke at du gjør noe galt, jeg bare….». Jo du gjør det.

  37. Den beste matpakka er den som blir spist opp! Og for de fleste barn gjelder: det enkle er ofte det beste😊

  38. Spiller null rolle om man sender med to skiver med gulost eller grønnkålchips så lenge ungene får i seg det de trenger.
   Unger som vil ha skiver med leverpostei bryr seg da ikke i det hele tatt om sidemannen har rapskokos på maten sin !
   Selv har jeg litt variert i matboksen til mitt barn , passer på at det er grønnsaker hver dag , men det er ikke for å være supermamma, det er for min unge elsker grønnsaker. Jeg pakker nistepakken til ungen min slik hun liker det, og jeg antar det er det du gjør også…

  39. Hva med å respektere at alle er forskjellig? Lære barna at alle er ulike? Jeg ser poenget med innlegget ditt, matpakke hysteriet tar litt av. Men du er jo med på det nå. Ofte sender jeg med brødskiver og en yoghurt, men jeg elsker å lage litt mer. Som feks bær, frukt, osteskiver, eggemuffins, middagsrester osv. Jeg syns det er gøy og tilberede maten kvelden før. Jeg føler meg ikke som noe bedre mamma av den grunn. Ei heller dårlig mamma når jeg bare sender med brødskiver. Jeg tenker man kan la alle få lage det de vil uten å blande seg. Og skrive et sånt blogginnlegg er lavmål.

  40. Trenger barn grønnkålchips i matpakka? eller raw-sjokolade? Det høres ut som en fornuftig matpakke du lager, forøvrig. Men flere og flere kommenterer jo også her fra barnehagens ståsted at de må plukke ut/kaste mye av det i matpakka, fordi barnet ofte blir forvirret og ikke spiser noenting av det de får med seg. Det er jo faktisk litt til ettertanke da…! Grønnsaker er jo supert det, men må det være så avansert? (ref. grønnkålchips, som var det jeg refererte til som litt unormalt i en nistepakke)

  41. Så enig med deg!! Jeg er sjokkert over matpakkene enkelte får med seg. Det er to ting jeg stusser veldig på, og det er hvilke krav barna deres setter til matpakkene fremover og hvordan dette oppleves for de andre i klassen. Det er ikke alle som har økonomi og tid til å lage slike matpakker.
   Gjør heller noe stort utav middagen om du MÅ, tenker jeg!

  42. hei, likte godt innlegget ditt om dette temaet, er selv medlem av den gruppa og blir litt matt over hvor mye tid disse mdrene har til rdighet. p skolen fr mar ikke lov ha med muffins, kjeks og sjokolade, og heller ikke i barnehagen er dette lov… hvorfor skal noen vre et unntak? selv om det er “sunne” muffins og mrk sjokolade, s er det allikevel muffins og sjokolade… kos dere heller mer hjemme sammen med slike muffins og sjokolade, ikke ptving oss det p skolen
   vet ikke hvorfor enkelte bokstaver ikke kommer opp her, men regner det jeg gjr meg forsttt

  43. Om noen vil lage grønnkålchips til ungene sine så drit i å snakk stygt om de av den grunn? Kål er veldig næringsrikt (også andre av disse matvarene du nevner). Og kanskje ungen har (hatt) sykdom som gjør at de trenger ekstra næringstett mat. Og dette er en løsning for at ungen får i seg det den trenger. Og selv om DU synes at helsediraktoratets anbefalinger godt nok, så mener andre foreldre at de ønsker å være enda sunnere. So what?
   Ta deg en titt i speilet og rett på den dømmende holdningen du har, istedenfor å henge ut andre fantastiske foreldre bare fordi de er annerledes enn deg.
   Btw jeg er en helt «vanlig» matpakkemamma

  44. Jeg sendte med kiddolini et kokt egg i b.hagen i dag og folte jeg overdrev. Skjonner ikke hvor folk tar tiden fra!

  45. Syns du er på feil spor her. Jeg er en av de du kritiserer her, riktignok er ikke maten formet som havfruer og stjerner, men maten er gjennomtenkt og alt er som regel laget fra bunn av. Mine barn spiser 3 måltider i barnehagen hver dag. Barnehagen serverer ikke mat. Jeg mener absolutt ikke at barn bør spise industribakt kneip med ost eller leverpostei til 3 av 4 måltider hver dag. Du er åpen om at du aldri har lagt babymat til Maren og at pølser og mariekjeks serveres hyppig. Hvorfor er det «greit»? Hvorfor må du kritisere de som velger annerledes? Tipper du hadde reagert kraftig hvis noen hadde kritisert dine valg, som på bloggen fremstår som ganske langt unna det jeg ville servert mine barn (ja jeg vet vi ikke ser alt dere serverer deres datter). Jeg er absolutt enig i at det ikke er viktig hvordan matpakken SER ut, men at noen velger å bruke tid på å lage en næringsrik matpakke kan da ikke være noe å kritisere? Mulig dine intensjoner er å roe ned hysteri, krav og forventninger, men ditt valg er å servere nestle glass og ferdig brød, mitt og mange andres valg er å lage mat fra bunn av. Det tar ikke lang tid og er lite krevende, jeg gjør det ikke for å høste skryt eller føle meg som en god mor. Der faller bare naturlig for meg å servere et hjemmelaget knekkebrød heller enn en kjeks. Etter at du dikk barn er bloggen din preget av denne typen kritikk og latterliggjøring, og du er heller ikke særlig flink til å svare på tilbakemeldinger som mener annet enn deg.

  46. Enig i det du sier, syns det er fint at ?normalen? blir belyset på en positiv måte, uten at det trenger å være overthetop hver gang lille åpner matpakken. Men syns det er litt synd i måten du velger å ordlegge deg når du beskriver disse mødrene, og hva de lager.

  47. Herlig🙏🏻 Godt det er flere av oss som tross alt finner det viktigst og sende m mat ungene liker😊
   Tipset du forøvrig leter etter for at gulost og annet skal holde seg i matboksen, er små kjøleelementer fra feks Clas Olshon. 2 pk til 20 kr, perfekt til å legge i matboksen😊

  48. Pernille: beskriver jeg mødrene (de ekstreme!) som dårlige mammaer syns du? Jeg sier vel strengt talt at vi alle må bli flinkere til å senke skuldrene og ikke ta helt av på matpakkelagingen..? Jeg er faktisk ute etter å fange opp de som tror dette er normalen og de som føler de ikke strekker til når matpakka lages – med andre ord meg selv og mange, mange tusen andre!

  49. Andrine: selvsagt er jeg åpen om at Maren fikk mat fra glass da hun var baby, eneste måten jeg vet at hun fikk i seg skikkelig næring og alt hun trengte da disse glassene er gull for oss som ikke liker/har tid eller ønsker å gå all inn med babymat-produksjon. (Og det er flertallet som gjør det.) Pølser og mariekjeks går ned på høykant ja, sammen med mange gode næringsrike måltider både fra glass, pose, boks og grønnsaksavdelibgeb på butikken. Ja, jeg vil gjerne bidra på å roe ned hysteriet – men hvis du mener du ikke er hysterisk matpakkemamma, hvorfor tar du deg så nær av hva jeg skriver da?

   Hvorfor skal jeg bruke masse tid på å argumentere med de som er uenig med meg i kommentarfeltet når jeg så gjerne vil oppfordre folk til å tenke sjæl og avgjøre selv hva de gjør? Mitt innlegg går til alle de som sliter ræva av seg fordi de tror at disse matpakkene er normalen – jeg ber de trekke pusten og sende med den matpakka man selv føler man har tid og ork til å lage.

   PS: det er ikke maten jeg kritiserer, det er utvalget, overdådighet, presentasjonen, skrytet og glasurgenrasjonen jeg diskuterer.

  50. Jeg skjønner budskapet ditt og jeg smører matpakker likt som du gjør. MEN det gjør meg heller ingenting om andre har koldtbord som matpakke heller. Vi tåler ikke i dette landet om noen gjør noe bedre en oss selv

  51. Jeg er så enig med deg : p Tok meg dog bryet og stekte opp noen pizzaboller, for å ha litt variasjon da man kan bli lei brødmat. Her bytter vi på brød knekkebrød rundstykker pizzaboller litt ritz kjeks og jordbær. Fordi jeg vet at da spiser hun. Det eneste jeg må innrømme at jeg har kjøpt er frozzypack matboksen da den holder maten fersk. Noe av grunnen er fordi at maten her er oftest glutenfri og det blir tørrere enn vanlig brød. Du er ei artig ei 😉

  52. Så fantastisk bra skrevet.
   Selv får frøkna her med seg brødskiver med litt variert pålegg, deler brødskivene i halve skiver og ikke mer fancy enn det. Så er det noen druer eller en mini agurk i tillegg. Føler det ser helt fint ut jeg, orker ikke sammenligne det med “koldtbordene” på den siden. Selv om noen tips derfra er gode, så er det ikke siden jeg ser mest på. For da føler jeg meg nesten som en dårlig matpakke mekker 🙂

  53. Takk for dette innlegget! Jeg er også medlem av nevnte gruppe og meldte meg inn for inspirasjon, men dette er igjen en gruppe designet for å gi mammaer dårlig samvittighet, og dessverre finnes dette på ALLE områder når det gjelder barn, man gjør aldri ting godt nok fordi lista skal legges så innmari høyt. Jeg synes det er så godt at du skriver disse ærlige og ujålete innleggene, det hjelper ihvertfall meg til å senke skuldrene og føle at det jeg gjør som mamma er bra nok <3

  54. Her i huset smører vi nistepakken samtidig med frokost og spør barna om hva de ønsker å ha på brødskivene. Enkelte ganger smører de skivene sine selv også.
   Det ender som regel opp med skinke, salami, servelat med eller uten gulost. Ellers bare gulost, brunost eller leverpostei.
   De dagene barna selv bestemmer pålegg er stort sett dagene hele nistepakken blir spist opp.
   Eldstemann har nettopp begynt i første klasse mens tvillingbrødrene har ett år igjen i barnehagen. Likevel er de gamle nok til egne meninger om nistepakken og da skulle det bare mangle at de får lov til å bestemme selv hva de ønsker å spise.
   I blant legger jeg dog med en lapp med “glad i deg” eller “ha en fin dag” o.l.

  55. Sunniva: Så utrolig glad jeg er for å høre dette! Det varmer hjertet mitt! <3 Det er også poenget med slike innlegg. Å få alle oss "normale mammaer" til å forsøke å senke skuldrene og poengtere at det ikke BEHØVER å være slik. Jeg har dog fått litt tyn de siste gangene jeg skriver slike innlegg..."Hvorfor kan man ikke gjøre som man vil og hvorfor skal alle legge seg opp i det?" går som regel oftest igjen. Joda, den tanken er god - men som regel er slike grupper bare til for å gjøre litt vondt værre. Jeg meldte meg som sagt inn for å få tips og råd og evt inspirasjon, men ble blåst over ende med skrytebilder jeg overhode ikke klarte kjenne meg igjen i. Og utifra mange av de tilbakemeldingene, så er det mange av oss. Men de færreste har mulighet til å sette seg ned å skrive ned tankene sine og slikt som jeg har, så jeg bruker stemmen min på å "roe gemyttene" ved å si at "men det behøver ikke være sånn!". Hvis man skal la de værste instagram-mammaene få herje vilt og ingen stille spørsmålstegn ved hvor det normale og vanlige ble av, så er vi virkelig på feil spor. Da skaper vi et skille som ikke er greit for barna våre, vi lager "tapere" og "vinnere" uten å være klar over at vi gjør det! Det gjelder så mye! Mammakroppen, livet, matpakker, julegaver, klær og julekalendere! Jeg tenker at jeg må få lov til å være litt motstander av alt hysteriet, selv om "vi ikke skal bry oss med hva andre gjør med matpakkene sine"! 🙂

  56. Du sier det ikke er maten du kritiserer, allikevel regelrett latterliggjør du både bokhveteknekkebrød, mandelmelk og grønnkålchips. Jeg serverer ikke dette i matpakken, men til de som gjør det: flott! Næringsrikt og godt for små kropper i vekst.
   Hvis du ikke også kritiserte maten kunne du formulert deg på en annen måte i innlegget.
   Hvorfor er brødskive og gulost det enste som er «vanlig» og «normalt»? Dette ønsker jeg virkelig at du svarer på.
   Jeg tar meg heller ikke nær av det du skriver, på ingen måte. Jeg syns bare det er så feil at alt annet enn nestleglass og kneip fra kiwi er «over the top». For nei, å lage noe annet enn det krever faktisk ikke mye tid eller energi. Du skrev at du ikke har tid/ork til å lage noe selv. Hvorfor være så kritisk til at andre prioriterer annerledes? Uansett hvordan du vrir og vender på det finnes det mer næringsrik mat enn kneip så jeg bruker mer enn gjerne litt ekstra tid/energi på 80% av maten som barna spiser. Lag noe mer ut av middagen hvis man absolutt skal gjøre noe ekstra skrev noen over, men min erfaring er at barna spiser mer i barnehagen sammen med andre barn enn hjemme når de er trøtte og slitne. Så da kan man vel sende med det man ønsker at barna skal spise dit uten at det skal være så forferdelig?
   Du poengterer hele tiden at man må gjøre som man selv vil, allikevel mener jeg (og flere her ser jeg!) at du latterliggjør og kritiserer som en slags omvendt mammapoliti. Det handler om hvordan du formulerer deg. Hvis det hadde vært motsatt der du fikk kritikk for å servere mat fra glass og poser tenker jeg pipa hadde fått en annen lyd. Vi nok ganske uenige når det kommer til kosthold, og det er greit. I ganske mange av innleggene i det siste der du mener hensikten er å roe ned press og jag, få folk til å tenke selv, etc opplever jeg at du bruker et språk og en måte å formulere deg på som gjør at det virker som du latterliggjør andre. Jeg er jo ikke den eneste som reagerer, så hvorfor ikke tenke litt på det?

  57. I tillegg: jeg tenker kosthold er såpass viktig at jeg kan jo ikke servere kneip med ost hver dag slik at andre kan føle seg bedre? Hvorfor skal vi roe ned og servere annen mat (helst så enkelt så mulig må vite) for at ikke andre skal føle seg dårlig? Nei, for mange handler det ikke om #momgoals, det handler KUN om at man vil gi barna så god mat man kan. Joda, vi har også kjeks og boller på lørdag, men i barnehagen (hverdagen, igjen 3 av 4 måltider pr dag) må man virkelig få velge selv om man vil sende med koldtbord (=noen middagsrester, skjære litt grønnsaker, koke ett egg/lage omelett. Tok 10 minutter gitt) eller slenge sammen en skive med ost.

  58. Jeg syns du bommer ganske kraftig her, jeg. Matpakkene du beskriver er sunne og næringsrike, all ære til foreldre som har tid og lyst (og prioriterer!) å gi ungene sine mat som er bra for kroppen. Regner med barna er vant til grønnkålchips og bokhvetebrød, og at de dermed både spiser maten og til og med koser seg med matpakkene sine. 🙂
   Jeg er også medlem i omtalte facebookgruppe, og må si jeg, i likhet med deg, reagerer på mange av matpakkene – men vi reagerer tydeligvis helt motsatt. Jeg syns det er kjipt å se at så mange sender med ungene sine “kosemat” (i mangel av et bedre ord), som hvitt brød og energibarer og kjeks og ei litta bolle (eller tre). Jeg mener det er superviktig at vi foreldre lærer ungene våre gode matvaner. Små kropper i vekst har bruk for mat som er næringsrik og inneholder det kroppen trenger. Ungene skal sitte (i ro!) på skolen, de skal konsentrere seg og lære – hvor lett er dét, når lunsjen består av raske karbohydrater og fint lite annet? Ungene spiser som regel 2-3 av dagens måltider i barnehagen eller på skolen, det er en rimelig stor del av dagens matinntak – og variasjon er det viktigste elementet i et bra kosthold.
   Å skjære ut enhjørninger og orkidéer av grovbrødet ser jeg absolutt ikke poenget med, men å latterliggjøre bra og næringsrike matpakker syns jeg er ganske tåpelig, egentlig. Ja til sunne, varierte matpakker! (Og nå skal jeg google grønnkålchips, for det skal jeg jammen prøve å lage – takk for inspirasjon!;)

  59. Mia: det var ikke latterliggjøring av næringsrik mat, men nivået disse legger seg på med ekstremmatpakke-vinansvarlig sin. Gjelder ikke alle i den gruppa, men ei som la ut brødskiver med vanlig pålegg sitt innlegg ble faktisk slettet…! Ellers ser det ut som vi er enig i det meste du skriver i grunn:-)

   Går fint å lage sunne og ernæringsrike matpakker, heier på det! Brød, banan og yoghurt er flotte greier:-)

  60. Tusen takk Line!!
   High five kyss klapp å klem til deg for dette liker jeg !
   Fantastisk!
   🥇#supermammapoeng

  61. Jeg er syk, og har vært det siden svskapet. Poden måtte lage sin egen mat fra han begynte på skolen, er nå 15. Og Toppidrettsutøver. Jeg har ligget til sengs hver morgen når han har spist frokost og snørt nista si. Pappaen drar tidlig(Ernæringsfysiolog), men har alltid ment han må klare seg selv. Så gutten har valgt groveste brød, med ost eller leverpostei. Kanskje ei gulrot, eple eller druer. Det skjærer meg i mammahjertet å lese om alt dere gjør, alle gruppene som finnes på nettet. Jeg har aldri googlet noe, tatt det slik jeg vokste opp. Vi har ikke familie her i Oslo, og hadde ingen venner med barn å sparre med. Gutten er kresen i matveien, men tar Floradix og tran. Selv har jeg fullført doktorgrad i felt innen ernæring. Vi har sunne middager og ofte baker mannen brød. Jeg er så smertepåvirket, at det måtte bli slik. Gutten er idag svært selvstendig, og mener han har en mor som har gjort alt for han. Det varmer.

  62. Du er jo selve mammapolitiet du! Du snakker som at resten av verdens skal følge dine «regler» for hva som er rett og galt

  63. Helt enig med deg.. skolen min datter går på har meldt meg inn til barneværnet for at jeg ikke bestandig har frukt å godis i matpakka.. så nå må JEG SOM HAR STUDERT ERNERING, gå på ernerings kurs med BV.

  64. 😂! Vel… Jeg lurer på om det ble litt tid til overs til å ha litt tid sammen med ungen når maten er dandert i all slags figurer..
   Jeg er for tiden sykemeldt og tid er det jeg har mest av… Derfor blomstrer den kreative delen litt i meg.. Og jeg trodde jeg dro det litt langt når jeg bruker Disney fornt skrift på bokbinda… Pynter med glitter og klistermerker 🤣 men jeg skjønner jo nå at jeg kanskje har sisteplass i den grenen og.
   Når jeg jobber, så er jeg ut av døra før resten av gjengen våkner…
   Ps… Jeg pleier som regel å være litt ekstrem med bursdagsfrokosten her i huset… Brødskivene og eggerøre var formet som stjerner… Servert m bacon og juice 😮 men det tar ti sekunder å bruke en pepperkake form å lage stjerner m 😁👍

  65. En ting er at man lager ulike matpakker og bruker ulik tid/penger pa dette. Jeg lager ikke noe hubabalubamatpakker til mine barn men de liker det litt “kjedelige” sa da er det viktigste for meg at de faktisk spiser drt de far enn at det skal vare mest mulig variert og kreativt. Det jeg selv har opplevd som jeg tror desverre flere har gjort og,er mammaer som rett og slett har hevet seg over meg og nesten rett ut fortalt meg at jeg burde gjre sann og slik for det er myye bedre. og da er det ikke greit lenger,folk skal f bruke all den tiden pa a lage matpakker men ikke kritiser meg for de valgene jeg tar fordi jeg ikke tar i bruk noen fremmedord i matbutikken..

  66. Tips for å unngå svett ost: ha ferdig oppskjært brød til matpakke i fryseren. Ta opp av fryseren når du lager matpakke på morgenen, så tiner brødet til lunsj, samtidig som det holder pålegget kaldt:)

  67. HAHHA! Må bare si at jeg dæver av latter!
   Utrolig bra innlegg, og er så takknemlig for at mine to får varm mat i barnehagen😅

  68. I en tid hvor matindustrien har gjort alt av mat enkelt, billig og nesten uten næring er det supert å se foreldre snu ryggen mot industrien og faktisk tenke selv. Serverer man barnet sitt kneip med nugatti, syltetøy fra Nora etc – er det da rart man får trøtte og slitne barn. I motsetning til mange her applauderer jeg sunnere matpakker enn de raske enkle løsningene som har vært de siste 20 årene. Matpakkepress?? Er det så ille da? Hva risikerer man? En sunnere generasjon?

  69. Du sa jo det som betyr mest at det som er viktigst er at barna spiser i godt selskap med vennene sine…
   Bokhvete er jo bare et annet type mer, og om det er fermentert så betyr der jo bare at det er som surdeig.
   Barn har forskjellige dietter, det må respekteres… jeg var selv salami-skive-spisemester i ?97 og var det mest kresne barnet jeg visste om! Skulle ønske jeg ble introdusert til en mer variert diett i yngre alder.

  70. Haha dette er det villeste jeg har lest på lenge.
   Mammaen min la for øvrig lista da hun fikk beskjed hjem fra parken om at hun ikke måtte ha syltetøy og makrell i tomat i samme matboks påsmurt skivene ✌️ Tipper likevel at 2 år gamle meg spiste det, og ble mett.

  71. Aldri i livet om jeg kommer til å bruke tid på å lage sånne ekstreme matpakker. Jeg skal sørge for at ungen min får det han liker (av brødmat) og vil bruke resterende tid jeg har på barnet mitt.

  72. Meldte meg inn i den Facebook gruppa av samme årsaker som deg. Men endte med å føle meg totalt mislykka som mamma. For i 9 fullførte skoleår + noen år i bhg har mine 3 gutter kun fått div frukt, brød med vanlig pålegg, noen ganger hjemmebakte rundstykker/horn og andre ganger rester fra middagen dagen før (etter eget ønske) etc. Jeg har verken lyst, ork eller fantasi, kanskje ikke økonomi heller (?) Til å fikse sånne matpakker. Så etter en ukes tid var jeg utmeldt. Min korteste gruppe visitt på Facebook gjennom 12 år. Og den lykkeligste utmeldelsen. Da kunne jeg, med god samvittighet, fortsette å smøre (hvis jeg gidder) enkle matpakker. Eller om disse kidsa fikser det selv. Og med to små nå som skal tilbringe x antall år i bhg og skole så har jeg nok av matpakker foran meg. Og jeg går fortsatt for rema sitt slagord ” det enkle er ofte det beste”

  73. Jeg lagde matpakka mi sjæl jeg da jeg gikk på barneskolen.Og det var ofte knekkebrød med gul eller brun ost, svett da den ble pakket opp, og knekkebrødet var i knuste biter. Men godt var det allikevel!

  74. Helt topp du sier i fra!! Så riktig analysert! Ærlig talt vil jeg si at jeg savner den gangen vi var barn og løp rundt i hullete bukser med lommetørkle i lomma og en leverpostei skive i hånda! og ja gjett hva? saft!! I den skyldte cola flaska som pappa drakk tom i går..Vi klatret i trær og rullet oss i gresset og ingen fikk panikk, for grønske eller grener i håret.. barn var barn… Ja vi som barn kunne utvikle oss fritt til våre egne identiteter. Vi ble ikke geleidet til perfeksjon.. Nei, vi ble sendt ut for å leke i et arvet regntøy, for mamma skulle vaske. I dag må ungene se film hvis det regner eller spille et dyrt tv spill evt pedagogisk riktig et som man kan skryte av.. Miniature jakke og mk vesker, teslaer og båt, der har du et pent bilde.. og alle må ta bilder av det og poste det i sosiale medier. .Utdanning definerer deg som person.. Eller hva du har på konto.. Når ungene sitter å diskuterer på hvem som hadde den dyreste ferien eller hvilken pappa som tjener mest.. Før var det min pappa er sterkere enn din. I dag er det min pappa har bedre utdannelse enn din.. Folk støtter hjelpe organisasjoner i all offentlighet, men ingen reiser seg for den gravide damen på bussen! Ingen har dårlige dager eller krangler lenger.. tørr ikke tenke på hvor mange som sitter med angst fordi de fikk et menneskelig utfall på følelser som ikke akseptres i denne trenden. Tenk om noen fikk det med seg? Gud forby om du ikke har alt på stell… Du må helst gå på treningsstudio, hvis ikke tar du jo ikke vare på helsa di! Dette innlegget er helt fantastisk bra… for drit i maten!! Hva holder vi på med?? La oss skrive om hunder i veske neste gang!! Føles som vi er presset inn i en giga stor hollywoodfrue boble verden! Og med den følges mye psykisk sykdom.. Ja, det koster å ligge på topp!! Og bare glem å forsvare matpakke gruppen… Den er med på alt dette.. prestisje heter det…

  75. Så lenge barnet får mat det liker og får i seg den næringen de trenger for å klare en dag i bhg og skole, så har det vel ikke så mye å si på utseende. Jeg tenker ikke på hvordan matpakken til min sønn ser ut, så lenge han får det han liker spiser han det 😊 Jeg bryr meg lite om hva andre foreldre gjør og tenker, hvem har tid til å stå å lage 5 stjerners matpakke om morgen 😂

  76. Jeg skjønner greia mot å ta av, hvertfall for de som faktisk gjør det for å bevise ett eller annet, for en eller annen, men heldigvis kan man bare velge å ignorere det, så kan de som ønsker det, holde på sånn. Så får vi eller krysse fingrene for at ingen sliter seg ut mens de holder på.
   Men, hvorfor skal man sende med noe annet det man spiser hjemme, fordi det kanskje er annerledes om man velger å gjøre akkurat det?
   Du lister opp ting fra en av medlemmene som har den maten som vanlig kosthold, det er det de spiser hjemme. Hvorfor skal ikke hun da kunne sende med den grønnkålchipsen og den mandelmelken?..
   Hvis de ikke spiser kneip med gulost, må de vel få lov til å la være, selv om Ola blir sjalu?. Det er vel opp til oss som foreldre å lære barna våre å tåle og respektere andre sine valg, tåle at det er litt kjipt at Kari har oboy til melka, eller at Nils har sommerfugl ost.
   Og å henge ut en liten gruppe mennesker som gjør noe annet, fordi det er sånn de gjør, er vel kanskje ikke akkurat ett prakteksempel på det.
   Det er faktisk ufattelig mye nedrakking på de som velger å gjøre noe annet, hver høst er det den samme greia. Kjenner jeg blir litt småkvalm av det, vi er voksne mennesker.
   Lag den matpakken som passer dere og dine barn, så kan alle andre gjøre som de vil, om det betyr at det fermiteres (jeg vet forøvrig heller ikke hva det vil si), lages figurer eller whatever, som de ønsker.
   Heia tom matboks tilbake hjem, uansett innhold.

  77. Jeg er ikke glad i den type matpakker til mine barn, men jeg tenker at mange klarer å slenge noen gulrøtter,agurker, frukt ellen en kjøpt smoothie/yogurt ni og ne. Det holder i massevis for mine barn. Ellet rester fra en midagg dagen før. Bruker ikke mer enn max 5 min på matboksen 😂

  78. Hallelujah! Godt å høre at flere reagerer på dette. Alt skal nå være så fint at man skal ta bilde til insta! WTF? Vi har da aldri tatt bilder av våre matpakker på 70/80/90-tallet…. og hvem bryr seg egentlig? En annen ting er at det kommer en dag hvor ungene SELV skal/bør smøre matpakka si, og jeg kan ikke se for meg at de gidder å bruke tid og kreativitet på matpakka i tenårene. Det er schmakk schmakk, stapper det oppi en liten plastpose og ut døra. Er vi heldige så forsyner de seg kanskje med et eple eller en banan på veien også… selv med brun flekk på. Vi er ikke skapt til å leve etter reklamebilder med perfekte matvarer. Man tager hva man haver som min mor sier😬

  79. Wow, kunne ikke fått sagt det bedre slev.. Utrolig godt å vite at jeg ikke er den eneste mammaen som sender med en typisk Ola nordmann niste med et eple kuttet opp i båter og et par gulrotstrimler. Og noen ganger en lapp med et par fine ord på 🙂

  80. Wow dette har engasjert. Jeg må ærlig si at jeg ikke forstår hva du vil med innlegget ditt? shame mødre som lager fin/annerledes mat? Eller bare til si til mødre som lager kjipe matpakker at det er ok?
   Uansett hele innlegget ditt, selv når jeg prøver å se etter humoren, får jeg en dårlig smak i munnen. Tror du mista meg der hvor du drar inn hva slags forventninger skaper foreldre med fine matpakker for barna sine? Hæ? Matglede kanskje? Virkelig, hva er problemet om barnet for forventninger til en fansi matpakk? Av alle ting er vel det noe av det siste som bør være en greie.
   Du må gjerne oppklare hva du ville med innlegget. For uansett hvor mange ganger du skriver at mødre med flotte matpakker ikke gjøre noe galt er det noe rart her. Var hensikten din å si til mødre som meg at kjipe matpakke er greit. Jeg en forresten av de mammaene som kun lager matpakker som inneholder knekkebrød med Smøreost. Er de heldig finner de litt paprika slengt oppi boksen. Er det meningen at jeg skal føle meg bedre når jeg vet at en hel haug mødre der ut er som meg? At jeg ikke er alene liksom? For den tanken er fin, men er ikke det du gjør p sammenligning to forskjellige mødretyper. Hvorfor denne sammenligningen. Jeg anbefaler heller å applauderer de foreldrene som gidder og finner glede i å bruke tid på flotte matpakker til barna sine. Appluder ulikehetene. Skjønner ikke behovet for å sammenligne mødre for å si at det enn selv gjør er ok. Jeg roper heller høyt at jeg lager ræva mat og stopper der!

  81. Enig i symptomene, men ikke diagnosen. Problemet her er egentlig ikke laging av voldsomme matpakker. Matpakkene er bare en metode for disse mammene å få skryt og likes på. Det er ikke gjort av omsorg til barna. Hadde de fått mer skryt for å klippe buskene sine i dyre-former, hadde de gjort det.
   Så det er egentlig ganske trist.

  82. Hei Line Victoria..
   Jeg er en av to som har laget matpakkesiden- matpakketips for alle..den du meldte deg inn i for noen dager siden..ser nå at du ikke er med lenger..hva var så galt i gruppa? Gruppa er til inspirasjon for alle..hadde vært supert om du ville dele matpakkene du lager også? Ingen som sier at det må være det og det oppi matpakkene..alle lager sine forskjellig.ikke noe er rett og galt..jeg selv lager sunne varierte matpakker fordi jeg har lyst ,tid og faktisk koser meg med det..dette gjør jeg på kveldstid når barna er i seng..så det går ikke utover kvalitetstiden med barna..er det ikke bare bra at flere og flere barn får med seg mer variable og sunne matpakker?

  83. Amen til deg! Er så godt å se at flere mener dette har gått over styr, jeg er medlem av den gruppa på face, men jeg scroller over alle innleggene, føler man ikke er bra nok hvis man ikke lager sånne matpakker… Herregud for en standard mange foreldre lager idag, har dem noen gang tenkt på Di barna som ikke har så fancy nistepakke at det kan ende i mobbing?

  84. Så fint svar av Charlotte!! Det burde fått et svar av bloggeren selv. Jeg stemmer for at alle matpakker er bra nok både fancy og skive med leverpostei. Vi er alle mammaer uansett og jeg synes det er ille at det skal lages egne innlegg om noen som lager fine matpakker til barna sine. Matpakkene dine er ikke mindre næringsrike om noen lager noe som ser freshere ut

  85. Jeg tenker på di barna som sitter å ser på disse fantastiske matpakkene og som også kanskje ville ha både grønkålchips.sjokolade osv men som kansje har foreldre som ikke har samme mulighet til å ha sånn fancy matpakke.Det gjør vondt å tenke på dem..

  86. Hei, jeg er selv en som slenger noe fort oppi matboksen til barna mine. Brødskiver er lett, noen ganger fiskekaker eller falukorv. Gullerot og evt en yoghurt. Har fornøyde barn fordi mine barn er vant til den type mat 🙂
   Om barn trenger grønnkålchips er vel tross alt ganske idiotisk å diskutere. Hvis barna mine hadde likt grønnkålchips fordi det var vanlig å spise i min familie hadde de selvfølgelig fått det. Raw sjokolade er nok mye sunnere enn et rundstykke med syltetøy. Ser ikke problemet med at Ragnhild ønsker å gi barna sine den maten som hennes barn er vant til og er glad i å spise. Fornøyde barn – fornøyd mamma 🙂 mødre som kritiserer andres matpakkevalg skaper bare dårlig stemning. sorry, men vi må være bedre enn å mobbe og henge ut andres valg av matpakker!

  87. Åh,takk .
   Kjenner det matpakke tema er helt sykt. Så mye forventninger. Er jo som å be om mobbing på skolen, hvis et barn kommer med grovbrød, med svett ost.
   Jeg har ikke tid til sånn 3 – 4 retters laging .

  88. Så artig å lese for en “gammel” jente fra Vestfold
   Som ..gjerne baker brød til matpakka …men som oftest valgte ferdig oppskjært i butikken 🤔
   Men i vår familie fikk barna selv velge hva de ville spise …på skole og i barnehagen
   For da ble det SPIST opp 😂👍❤
   Eneste unntak var at sjokoladekake pålegg var neipålegg …men hjem etter skole pålegg …
   Verden utvikles skjønner jeg…
   Selv om deg er noen få år siden sistemann sin matpakka…
   Hadde jeg aldri hivd meg på den trenden der …
   Vær glad noen gir deg mat et mitt motto 😊👍😎❤❤❤❤❤

  89. jaa la oss henge ut enkeltmødre i samme slengen som du får fram poenget! Du som er så i mot mammapoliti og pekefinger, hvorfor driver du med dette selv? 😊 Det sitter nok ei mor som kun vil det beste for barnet sitt, som alle oss andre, der ute nå og føler seg en smule uthengt.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg