Mamma er ganske perfekt som normal.  

Jeg har de siste månedene (og årene) kjempet litt for å bli hørt. Om jeg har engasjert meg i barselomsorgen og gått i (vrang) strupen til Helsemista`h Bent Høie, eller slått et slag for oss normale mammaer som til tider syns matpakkehysteriet og pakkekalenderbonanzaen har gått litt vel langt – så har jeg oppdaget at det er utrolig mange der ute som setter pris på mine skråblikk og tanker om mye og mangt.

Blant de fineste tilbakemeldingene jeg har fått er meldinger som dette blitt trykket til mitt bryst:

«Takk for at du får meg til å føle meg som en god nok mamma».

Jeg tror for en gang skyld ikke jeg kan forklare med ord hvor hjertevarmt det er å få slike tilbakemeldinger. Det er slike tilbakemeldinger som gjør at jeg ønsker å fortsette å blogge som den uglamourøse, normale, ikkeperfekte mammaen jeg er. Jeg er så heldig som får lov til å åpne meg opp for dere, og at ufattelig mange andre mammaer åpner seg for meg via snapchat, meldinger og i køen på Kiwi. Jeg vil sende en stor klem til dere alle sammen som hver dag er innom bloggen min for å senke skuldrene sine, og lese bloggen til noen som er bare helt forbasket normal.

Noen tær tråkker jeg nok på. For når jeg forteller at jeg ikke nødvendigvis syns barselpermisjonen min var en dans på rosa skyer, så finnes det de som simpelthen elsker å gå hjemme med sine små. Ingen av oss er bedre mammaer enn andre, men det virker som det er lettere for de å fortelle om sin deilige barselhverdag – enn de som kanskje syns det er tøft å plutselig måtte fylle dagene med amming, morskjærlighet, trilleturer og uten mulighet til å dra på jobb for å få en pause fra dette ganske så omveltende livet det er å bli «stucked» hjemme. Jeg får liksom hele tiden følelsen av at det ikke er «lov» å dele nedturer og det normale livet i sosiale medier. Manges hverdag på sosiale medier virker å være så sykt mer perfekt enn min egen!

Men det fine nå er at jeg opplever at flere og flere tør å sette ord på virkeligheten. Selv om de bare sender meg en snap av alt rotet i stua, oppvaska som tyter over, matpakker bestående av bare brødskiver med leverpostei og genseren til 99,- som brukes på vranga for at flekkene ikke skal synes. Jeg syns det er så fint å ha sånne følgere i sosiale medier, dere er min squad og min gjeng! Vi deler noe med hverandre som er dagligdags for så uendelig mange av oss, men som vi kanskje ikke tør å rope høyt ut om på instagram.

Det har vært mye snakk om grupper på facebook som ikke bidrar til å hjelpe på dårlig samvittighet eller grupper som føler man ikke strekker til. Det finnes snapchatkontoer med mammaer som skal fortelle oss om «mammalivet» der det brukes pene-filter på både unger, hus og mamma. Det finnes instagramkontoer med de mest lyserosa bildene jeg noengang har sett, som forteller hvor FANTASTISK det er å være mamma. Ja, jeg syns det er fantastisk å være mamma – men ikke så fantastisk at jeg ikke har selvinnsikt nok til å avsløre at det til tider er ganske tøft, slitsomt og overveldende også. Jeg har meldt meg ut av uendelig mange grupper der jeg ikke klarer å holde tritt med mammatrender. Noen grupper har jeg også blitt kastet ut av fordi jeg ikke oppfyller deres krav til hva DE mener er riktig. 

Å dele hverdagen sin i sosiale medier enten ved bilder eller tekst, gjør at man legger seg på hoggestabben for kritikere. Caroline Berg Eriksen får tyn for å være for perfekt, for glamourøs og ikke dele den virkelige verden. Jeg får tyn fordi jeg ikke engang gidder å lakke neglene mine, snu genseren riktig vei når jeg snapper eller gir datteren min mariekjeks (vi kaller det lyddemper) når jeg trenger en liten pause i hverdagen. Og både Fotballfrue og jeg fikk tyn for å vise hvordan kroppene våre så ut etter graviditeten. Vi er to forskjellige mammaer, vi deler også utifra hvor vi står, hva vi gjør og hvordan vi velger selv å fremstå.

Jeg begynner å like den mammaen jeg er idag. Den rollen er nemlig utrolig vanskelig å fejke, for det å være ærlig i sosiale medier er noe av det beste jeg har gjort. Livet mitt er i grunn ganske perfekt som normal.  

Flotte mennesker som er innom bloggen min – senk skuldrene! Gjør så godt DU kan, for det er garantert godt nok! 

(Noen mener det er feil å dele bilder av barna sine i sosiale medier. Jeg er forsiktig og bevisst på nettopp det, men ikke så rigid at jeg ikke kan vise frem stoltheten en sjelden gang i halvåret. Se, denne kunstnerspiren har jeg laga! 💛)

19 kommentarer
  1. Hvor mange ganger brukte du «normal» i dette blogginnlegget? Må man ha rot i stua, ha brød med ost i matpakka og kjøpe sjokoladekalender på Nille for å være såkalt «normal»? Ser hva du prøver å få frem her, men hvis man liker å ha ryddig stue, lage en god og næringsrik matpakke som ikke består av brød og ha en hjemmelaget adventskalender, er man ikke «normal» lenger? Eller?
   Jeg tar meg fortsatt ikke nær av det du skriver så det er sagt. Men hvis man liker å ha det rent og pent, lage god mat (nei, kneip og yoghurt er ikke nødvendigvis super næring), og gjøre litt ekstra ut av adventskalenderen (feks fordi mormor har brodert en nydelig kalender som skal brukes!) kan man ikke da være normal? Slike ting gjør man ikke for å skryte i sosiale medier, men for å gi barna best mulig næring, fordi man liker det og trives med det.
   Mens mammapolitiet ofte kritiseres for å være ekstreme på hva man MÅ gjøre syns jeg du er ekstrem i andre enden. Alle bør tenke selv og gjøre hva man selv syns er best, og resten må respektere det. Det gjelder også deg. Normal er et begrep som ikke hører hjemme i denne sammenheng, like lite som normal matpakke er synonymt med brød med ost.

  2. Nå synes jeg du griper etter halmstrå her. For de aller fleste av oss er det du beskriver ikke-aktuelle problemer, og det er enkelt og greit fordi vi IKKE oppsøker disse gruppene på FB og i andre kanaler, noe du tydeligvis gjør. Å melde seg inn i ei gruppe som hevder å være ei inspirasjonsgruppe for folk som liker å lage fancy-nistepakker, for deretter å skrive et blogginnlegg om hvor «fancy nistepakker» de lager, og hvor krenkende dette er for deg som «kun» kommer med vanlige brødskiver, det lumter det jo bare desperat blogger av. I tillegg fremstiller du deg selv som den selvironiske, jordnære og flotte mammaen med massevis av folkevett og skikkelig gøyal humor som har figured it all out. Hvis du er så trygg og god i rollen din som mamma, så kan du vel kanskje la andre få lage akkurat den nista de vil? De kommer ikke etter deg fordi du nøyer deg med en banan og noen leverposteiskiver. De er kanskje litt selvgode noen av disse matpakke-hitlerne, men det er søren meg du også!

  3. Noe kaller deg omvendt mamma-politi under forrige innlegg, og det synes jeg er passende. Du har gjort det til din greie å henge ut mammaer du mener har feil holdning/feil prioriteringer/feil oppfatning av mammalivet. På en eller annen måte har du fått det for deg at disse folka er ute etter å gi deg dårlig selvtillit som mamma, og her tror jeg du bommer grovt. Har til gode å se folk kritisere deg (og meg) for at vi er så normale. Dette mammapolitiet du frykter er mest en idé du har, og melder du deg inn i «inspirasjonsgrupper» på FB så oppsøker du jo folk med litt spesielle preferanser, det trenger du virkelig ikke å bli krenket på vegne av alle «normale» mammaer for. Håper du tar til deg litt av denne kritikken, for der du gjør er faktisk ikke spesielt ryddig og absolutt ikke morsomt. Mammaer burde heie på hverandre, ikke være nedlatende og gjøre hverandre små. Heia grønnkålschips og heis Burger King lunsj og alt der imellom!

  4. Vanje: jeg tror helt oppriktig at mammaer som klarer å senke skuldrene sine og ikke bli med på denne «generasjon:perfekt» blir en god nok mamma, ja. Jeg blir kritisert hver eneste dag for å være normal, fordi standarden er satt så ekstremt høyt takket være sosiale medier blant annet. Mammaer er de største kritikerne, både mot seg selv og mot andre mammaer.

   Hvis jeg oppfattes som noen som «henger ut» de som ikke har samme oppfatning som meg, så er jeg lei meg for at du har opplevd det slik. Jeg har bare stilt spørsmålstegn ved hvor nødvendig det egentlig er å «ta så av», men det er lov å være uenig selvsagt!

  5. Vanje: å, forresten! Jeg har lest i gruppen med spesielle preferanser at dårlig mat er blant annet «sukker, brød/mel, melk…» Jeg for min del syns det er viktig å påpeke at Helsedirektoratet anbefaler nettopp de matvarene som noen ser på som «dårlig mat». En matpakke med brød, pålegg og melk som drikke er ikke dårlig mat for vanlige barn, er du ikke enig det? Sånn apropos at kritikken går begge veier i leirene for tiden! 🙂

  6. Ser du ikke at du henger ut folk? I forrige innlegg skjønte til og med en leser at det var henne du snakket om! Det er ganske ille. Og hvor er det du mottar all denne kritikken? Er det så fancy nistepakke-mammaer der du bor? Hvis du kan vise ril faktisk kritikk sv deg og dine valg, så ville jeg nok valgt det som et utgangspunkt for et slikt innlegg, isteden for å melde deg inn i en FB gruppe slik at du kunne kritisere dem som er aktive der, bare ufint. For øvrig hadde det holdt lenge med at du viste frem den nisten du velger å sende med datteren din. Du behøver ikke å henge ut andre og være nedlatende for å fronte et «normalt» liv i sosiale media.

  7. Vanje: jepp, hun har en blogg også der slle oppskriftene ligger:-) det var også hun som delte innlegget mitt på er forum for preferanse-matpakkere med et smiletegn..! Hun har utad virket som hun tar det med stoisk ro og god humor, og det er jeg glad for! I sin sjanger sies hun å være best på det hun gjør, så all ære til henne for det! Selv om hun og jeg er uenig om hva som er bra/dårlig mat i matpakken, så er vi hvertfall enige om at vi er forskjellige! 🙂

  8. I tillegg prøver du å ro i land med at det «ikke er maten du kritiserer». Du kritiserer kun i utgangspunktet de som velger å lage stjerner og havfruer i matboksen. Allikevel må du i innlegget (og på snap) latterliggjøre maten.. «hva i h… er grønnkålchips? Til og med ikke Siri vet hva fermentert betyr! Trenger virkelig barnehagebarn dette?» osv osv. I en hånlig tone. Hva var poenget med det? Hvis du mente å kritisere matpakker som ser pene (?) ut ( ikke at det heller er noe å kritisere spør du meg) så har du tråkket i salaten og blandet kortene.

  9. At jeg spør hva fermentert og grønnkålchips er for noe, er det så rart når jeg ikke er spesielt bevandret i den delen av matbutikken..? Og når jeg spør om barnehagebarn virkelig trenger det, så spør jeg fordi jeg lurer på om det er noe jeg har gått glipp av..! Det var da voldsomt til engasjement på dere, jenter! Det er jo bra dere vil diskutere med meg, bare å slå på tråden hvis dere vil møtes og ta en prat videre om dette – ellers finner dere meg også både på Mail og Facebook:-) føler det er mye dere vil si som er vanskelig å diskutere med dere via kommentarfeltet..! Slå på tråden så serverer jeg bensinstasjonsboller og kaffe hvis dere tar turen 🙂 (jeg mener det faktisk, det virker som dere begge har mye på hjertet og vi kan helt sikkert lære mye av hverandre også:-) )

  10. Jeg skjønner absolutt poenget ditt. Jeg mener også at man må roe ned prestasjonsjag og ikke minst overforbruk (Ref innlegg om adventskalender og ferie). Grunne til at mange reagerer tror jeg skyldes at du også kritiserer og sparker oppover på en måte. Du sier at mammaer på heie på hverandre, jeg tenker det også gjelder Ragnhild som serverer grønnkålchips i matboksen. I tillegg er kosthold såpass viktig og næringsrike matpakker må applauderes og ikke kritiseres i en tid der alt skal være så utrolig lettvint, det GÅR faktisk utover kvaliteten på maten. Men det er jo ikke det som sier noe om hvor god/dårlig mamma man er. Uansett, jeg tenker jeg setter strek for diskusjonen om kosthold nå. Poenget mitt er vel i bunn og grunn måten du formulerer deg på, hvis du oppriktig mener at mammaer skal heie på hverandre så er ikke slike innlegg veien å gå, mener JEG da. Ha en fin kveld 🙂

  11. Folk er tydeligvis veldig forskjellige og med veldig ulik sans for humor… Det må være lov å skrive innlegg som er satt litt på spissen, og med et glimt i øyet. Fortsett sånn du LV! 👍

  12. Må si meg enig med Hilde her. Synes alltid det er så gøy å lese bloggen din, med dine skråblikk og morsomme kommentarer. Det er befriende med din ærlige og jordnære tilnærming i et svært så selvhøytidelig samfunn! Takk for at du skriver og deler 😀

  13. Jeeze!.. Humoristiske vinklinger og selvironi ligger ikke til alle, det er iallefall helt sikkert!..
   Dessuten er jeg hellig overbevist om at de avslappede foreldrene Line Victoria representerer er de beste foreldrene, i den forstand at de avler frem de friskeste såvel som lykkeligste barna. Det ble lagt frem et retorisk spørsmål over om hvorvidt det var noe galt i å ha det rent og ryddig. – Og det er det i utgangspunktet selvsagt ikke. Men den ekstremversonen av renhold som har vokst frem blandt en betydelig andel av dagens foreldre, ER det faktisk ‘noe galt i’. Det er faktisk slik at folk generelt og unger spesielt er avhengig av å utsettes for en brukbar dose med ‘dritt’ på permanent basis for at immunsystemet skal fungere. Slik som alt desinfiseres, hus tømmes for støv, osv folk holder på med nå, fører rett og slett til at ungens immunforsvar ikke utvikles optimalt, og de dermed ender opp med å bli sykelige [hvorpå foreldrene gjerne tar galskapen opp enda et nivå, og sirkuset er i gang]. At samtlige(!) unger av såkaldte ‘super-foreldre’ jeg kjenner til har alskens astma og allergiplager, mens samtlige(!) av de ‘normale’s unger er friske som lopper året rundt, gjør at dette er å anse som et bevist fakta i mine øyne.

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg