“Er det sånn datteren din ser ut?”

I dag gikk det et lys opp for meg.

Jeg deler ganske mye i sosiale medier. Ikke bare på blogg, men også snapchat, instagram og facebooken også. Det er i grunn ganske moro å ha kanaler som når ut til mer en 70-80.000 mennesker hver eneste dag, det er med på å både trigge oppmerksomhetssyken min men også ha mulighet til å sette ord på mye av det jeg tenker og få respons på det.

I forrige uke kunne jeg skryte til mine bloggkollegaer i AdLink at jeg ikke hadde fått et eneste dick-pic. (Penisbilder) Vel, kort tid senere måtte jeg bite meg selv i tunga på den. Intet mindre enn et par håndfuller (pussig ordvalg, kanskje?) med peniser i alle former og farger dukket opp på snappen min fra ukjente menn i løpet av kort tid. Det viser seg at i løpet av den siste uken har antall «seere» på snapchaten min tatt seg VOLDSOMT opp, og de korte videosnuttene fra meg og mitt liv ble sendt ut til mange titusener flere enn jeg har vært bortskjemt med. 

Da gikk det plutselig opp for meg hvor glad jeg er for at jeg deler minimalt med bilder og video av min lille Maren på halvannet år. Tenk deg at du legger ut bilde av dine søte små lekende på gresset, i pysjamasen eller mens de leker. Og i retur fra en “seer” får du altså da bilde av en ståkuk. Jeg grøsser ved tanken. Du deler altså bilde av et uskyldig barn som smiler, leker eller tøyser – og en av de mange som ser snutten svarer deg med noe så grotesk som bilde av sitt eget erigerte kjønn. Og selv om de færreste av følgerne mine på snapchat gjør det, tenk på alle de andre som aldeles ikke burde følge med på din åpne snapstory? Er vi med åpen snapstory så naive at vi tror at alle følgerne våre mener det godt? At de som kan kalles en “stille seer” er helt harmløs?

Når Maren og jeg er ute av huset og møter på folk i det daglige, syns jeg det er veldig hyggelig at ukjente mennesker for meg kommer bort for å slå av en prat om bloggen. Når de hilser på Maren så sier som regel de fleste: «Åå, er det sånn du ser ut! Så søt du var da!» (Og ja, hun er ekstremt søt.) Jeg er så glad for at folk jeg ikke kjenner som følger meg i sosiale medier, ikke vet hvordan barnet mitt egentlig ser ut – eller at de kunne kjent henne igjen bak gjerdet i barnehagen når hun leker. Jeg er evig takknemlig for at det ikke finnes drøssevis med bilder av ansiktet til Maren på nettet. Hun har ikke bedt om å være en del av min exibisjonistiske livsstil, og derfor skal hun også få slippe å bli «datteren til hun bloggeren»

Jeg orker ikke engang å begynne å forklare hvor nedrig det er å sende dickpics til noen. Det tror jeg de fleste av oss vet. Jeg forsøker rett å slett å se på de som sender slike bilder som folk med en slags sykelig trangt til å blotte seg for andre. Ja, en sykelig trang med et seksuelt motiv for å gjøre det. Blir de kåte av det de ser på min snapchat og vil vise meg det? Eller ønsker de min reaksjon? Disse mannfolka blotter seg på snapchat og andre steder der man kan relativt anonymt sende bilder av ståkuken sin, jeg kommer nok aldri til å kunne klare sette en stopper for et slikt type oppførsel ved hjelp av en pekefinger. Men det jeg KAN gjøre er å sørge for at min lille datter ikke skal være til noen underholdning for de av følgerene mine på sosiale medier som gjør slikt. Jeg ønsker ikke at koselige bilder og snapper av min lille Maren skal gå ut til de mannfolka som sender dickpics i retur. Jeg blir faktisk fysisk dårlig av å tenke på det!

Jeg skal forøvrig være forsiktig med å kaste stein i glasshus. For noen ganger har stoltheten min tatt overhånd, og jeg har delt bilder av min nydelige arving på bloggen. Jeg delte et bilde av Maren når hun lå på brystet mitt da hun ble født, og ved et par anledninger har jeg lagt ut et bilde der ansiktet hennes er synlig. I tillegg har vi spilt inn KIWI-serien, men både produksjonsselskapet, KIWI og vi var veldig enige om at fokuset var på Torben og meg, og ikke lille Maren. Å utelukke henne helt ville vært logistisk vanskelig, siden hun faktisk ER datteren vår og ER endel av livet vårt. Maren var flittig bruker av lue, caps, solbriller og sutt den sommeren opptakene ble gjort, så hun ble ikke akkurat en kjendisbaby i løpet av de 10 episodene! Jeg er utrolig takknemlig for å jobbe med samarbeidspartnere som deler min oppfatning av å skåne barna i mine sosiale medier. 

Jeg vil fortsette å dele av meg og mitt på sosiale medier, både på snapchat og instagram også. Og jeg kan ikke la vær å inkludere min lille arving i blogg og andre skriblerier når jeg skriver om barnehagestart, matpakker og hvor kul hun. Men jeg ønsker å være forsiktig. Jeg ønsker rett og slett å bruke sunn fornuft når jeg deler med så mange som jeg gjør. Slik at folk fremdeles kan si når de møter Maren for første gang: «Åh, er det sånn du ser ut!!» Og at jeg kan skryte uhemmet av hvor flink hun er, hvor kul hun er og hvor stolt jeg er av henne kan jeg fint klare uten bilder av fleisen hennes.

Og ja, det er mange influencere der ute som også er helt uten skrupler når det kommer til deling av barna sine i sosiale medier. De værste tilfellene syns jeg er når man deler sexy/lettkledde bilder av seg selv og bilder av sine søte små med spagettiansikt på samme side i bloggen/sosiale medier. Det absolutte groveste jeg har sett må være da en stor influenser la ut bilde av seg selv og datteren i bikini med rompa dandert sexy utover det hvite lakenet. Det var rumpe, pupper, lår og sexy posering. Med datteren. Det var bare helt jævlig galskap, spør du meg. 

Selv kan jeg kun snakke for meg selv som har åpne kanaler ut til omverdenen. Jeg tror det er helt anderledes om man ikke søker den oppmerksomheten som jeg gjør i sosiale medier. Har man lukkede profiler, lukket snapchat og kontroll på hvem som følger ens sosiale medie-profil, så tror jeg man er relatvt godt beskyttet. Men jeg som faktisk HAR alt åpent, må være forsiktig med deling av mindreårige som ikke har bedt om det samme søkelyset som jeg søker. Det gjelder mine barn, men så definitivt andres barn også! Da må det sunn fornuft og en god dose viljestyrke til når jeg har knipset et bilde av frøkna som jeg har så fryktelig lyst til å dele med omverdenen.

Mitt aller beste tips: Vær forsiktig på internett, det er ikke bare bestemødre og godhjerta “seere” der ute!

💛 Supporterfrue – Line Victoria

 

27 kommentarer
  1. Blir utrolig glad når jeg leser hva du skriver om eksponering av Maren på some. Det er bekageligvis altfor mange som er helt blåst i hue når det gjelder hva de deler. Og de aller verste er noen av de største bloggerne,de selger ungene sine for tannbleking og kakepynt. Håper at loven blir strengere slik at utlevering blir skikkelig straffet,gjerne med store bøter,fengsel eller i verste fall at barna blir fjernet fra det skadelige miljøet.

  2. Hei! Flott innlegg om eksponering av barn. Svært viktig at dette blir tatt opp.
   Men en ting jeg lurer på; hva tenker du om Caroline Berg Eriksens voldsomme eksponering av barna sine? Ser du kommenterer instaen hennes i rosende ordelag, og lurer på om du synes hennes bruk av barna i reklame ol er ok?

  3. Therese: hei du! Vet du, jeg syns Caroline Berg Eriksen har vist seg å følge med på debatten og det virker som hun definitivt har gjort noe med eksponeringen… jeg ønsker ikke å dømme, for så lenge man ser forbedring, så er man jo i utgangspunktet på rett spor av noe…? Hun har jo hatt barn lengre enn meg, og blogget business leeeenge nå – og først de siste årene har debatten om dette med eksponering blitt varmere etterhvert som flere arenaer for deling har kommet til.. Jeg syns faktisk ikke hun er værstingen, om man kan si det sånn.. hun tråkker jo stien for mange av oss, og at hun har roet betraktelig ned på eksponeringen ser jeg på som positivt!

   Grunnen til at jeg roser henne på instagram når hun legger ut noe jeg liker (som premiere på bloggerne eller et fint bilde av henne) er rett og slett fordi jeg følger henne av nettopp den grunnen – jeg liker henne. (Jeg har også møtt henne ved noen anledninger og hun er i grunn ganske morsom også!)

   Jeg er usikker på hva du mener med bruk av barn i reklame, hvis du sikter til bloggeren som viste frem vorter i hendene på barna sine og reklamerte for virkemiddel, så er det et stort no-go for min del. At man reklamerer for en matboks eller leverpostei som barna liker er forsåvidt innafor, men man trenger ikke vise ansiktet på barna i slike settinger! Er jeg inne på noe av det du spør om nå? 🙂

  4. Hei, kjempeviktig tema! Er det lov å foreslå at du kan kalle henne M eller et annet kallenavn i stedet for navnet hennes når du nevner henne på bloggen?

  5. Jeg mener jo at CBE er mer ressurssterk enn mange av de unge bloggerne. Hun har brukt barna i reklame for dukker, klær, leker, vitaminer, pålegg etc. Vi snakker uhorvelige summer.
   Hun nekter konsekvent å svare på kritikk angående dette.

  6. De barna har dessverre blitt vist med ansikt så mange ganger at man vet godt hvordan de ser ut. Syns det er like ille å bruke bakhodet, eller soverommet som “scene”.
   Håper du ikke misforstår meg altså, eller føler at jeg stiller DEG til veggs. Synes bare dette er et så utrolig viktig tema, og jeg beundrer måten du skriver om din datter på og skjermer henne. Og blir SYKT provosert av CBE. Så spurte vel mest bare av nysgjerrighet.

  7. Det ER et veldig viktig tema, så jeg er glad for å ha deg med i diskusjonen! Men på en annen side så ser jeg forbedringer hos noen heldigvis, men rake motsetningen hos andre… det loves over en lav sko at barna skal bli skjermet, og BÆNG! Der var de hovedbilde på en bloggpost med clickbate-innlegg der barna ikke hadde trengt å fått fleisen sin tapetsert over hele bloggen… Nå må vi også huske at CBA er en pioner, og vi andre tar lærdom og følger mye av det hun gjør. Så at hun viser forbedring, er med på å dytte oss andre i en riktig retning, for vi følger etter som sauer.

   Jeg har forøvrig registrert influencere som reklamerer for DW-klokker med baby som ammer i fokus – jeg mener helt seriøst at det ikke er innafor.

   Og hey, jeg er definitivt ikke perfekt! Jeg har gjort mine feil selv. Jeg la ut engang en bæsjebleie som hun hadde tatt av seg selv i søvne. Bleie og bæsj i senga (min seng!) men ingen unge. Men jeg slettet kort tid etter da jeg innså at dette er sååå privat for min da 5 mnd gamle baby, men jeg tenkte meg rett og slett ikke om. (Ammetåka!)

   Da jeg hadde et samarbeid med bleiene vi bruker så var jeg og samarbeidspartner (Libero) helt enig om å skåne Maren og ikke bruke bilder av henne i bleia. De jeg samarbeider med er også opptatt av slikt, og det er jeg takknemlig for!

   Jeg har forøvrig takket nei til mange forespørsler om bruk av Maren i reklame hvis det er sterkt ønskelig for samarbeidspartneren å fronte M som en modell for varen. Da risikerer jeg jo at M havner på forsider, fremmet innlegg og andre steder og medier jeg har null kontroll på.

  8. Ble mamma for første gang for 8 mnd siden. Jeg har verken publisert bilde under graviditet eller etter at hun ble født, av prinsippsak. For meg er hele de 9 mndene den mest intime og private perioden i livet mitt.
   Jenta mi har heller ingen nødvendige behov for å eksistere på Internett. Det er en verden hun vil bli introdusert til senere i livet sitt, uansett hva jeg vil mene om det. Og jeg ser ikke på det som å «skjerme» barna fra noen ting, i min bok kalles det oppdragelse. Jeg blir lei meg når jeg ser at andre mødre ikke ser problemene med at små barn skal underholde seg i den ene verdenen hvor vi IKKE har kontroll.
   Pedofile. Det er alt jeg trenger å skrive.
   Tenk at det finnes mødre som faktisk er så ignorante å drøsser på med bilder av barna sine, i undertøy og i badekaret og what not.
   TENK at de serverer bilder av barna sine til monstre som misbruker dem må måter som er umulig å beskrive.
   Som mor, så skjønner jeg det bare ikke. Senest siste uke leste jeg at det var en mann i min kommune som var dømt for overgrep ovenfor et mindre barn i en barnehage. Og bare den teksten skaper store problemer for meg.
   Enda jeg ikke har søkt barnehageplass, så er jeg allerede livredd for hva slags følelser jeg er nødt til å konfrontere på min vei.
   Nettopp på grunn av at jeg har en bitteliten anelse over hva som foregår bak det mørke nettet, og fordi jeg vet at pedofile ikke er den typiske steriotypen; en 60 år gammel mann. De finnes i utallige mange former, og det er derfor det er skummelt.

  9. Hvilken regler kommer du til å ha for M når hun blir eldre, tror du? 🙂 da tenker jeg typ 8-9-10-års alderen. Det er jo utrolig mange barn som har iPhone/iPad og slike ting i allerede så ung alder, hvis ikke yngre.
   Er foressten veldig enig i det du skriver! Nå kan ikke jeg snakke ut av erfaring i det hele tatt, jeg er bare 21 år gammel og planen er ikke å ha barn helt enda. Men jeg syns det er så utrolig viktig å være oppmerksom på dette med barn og sosiale medier, uansett. 😊

  10. Hvorfor er det greit å bruke barna i reklame for leverpostei, husker, klær, mm, men ikke for vortemiddel? Er det ikke de som mener det er feil som har et problem og er med på å skape tabuer rundt noe veldig mange barn faktisk sliter med? Er det greit å gjøre det til en skambelagt greie, noe som skal skjules fordi det er stygt(?) og dermed kan føre til mobbing?

  11. Så flott at du tar opp dette temaet! Enkelte bloggere har gått alt for langt, det verste er dukka som var laget for å ligne på datteren til vedkommende. Det synes jeg var skammelig. Flott at i hvert fall du er bevisst, håper andre følger etter.

  12. Anonym: …da burde bloggeren det gjelder (gjaldt) ikke tatt seg godt betalt for det som reklame, men skrevet om sine egne vorter istede fremfor å dytte barnet foran seg. Meg bekjent så steppet forøvrig annonsøren inn og ønsket at bloggernes barns ansikt ikke skulle vises etter at innlegget var publisert, og det ble derfor endret i ettertid.

   Jeg er redd argumentet om å «belyse tabuer» ikke passer så godt når det er et lite barn og reklameinntekter involvert.

   Mulig jeg er helt på viddene, men det er min oppfatning!

  13. Silje: åj, det er så vanskelig å forutsi! Jeg vil hvertfall forsøke å lære henne nettvett! Jeg tror ikke jeg kommer til å skåne henne, men heller lære henne hva som skjer med bilder, info og at de man møter på nettet kanskje ikke har gode hensikter…!

  14. Hei. Undrer meg også over din «hyllest» over CBE ved flere sammenhenger ( blir så lei meg for jeg digger alt ved deg utenom det) og syns som hun over her at hun er helt klart på topp 3 verstinglisten. Virker som at så lenge bildene er delikat er det greit og de nekter konsekvent og ta debatten på all eksponering de gjør av barna. Der finnes over 30 000 Google treff på eldste datteren, det sier ganske mye. Og nei, de har ikke roet ned eksponeringen i det hele tatt. Desverre. Syns du bør lese tråden på KG ang dette(den er lang men du kommer til å få ett helt annet syn på de etterpå) så skjønner du litt mer hva der går i. KG damene er meget oppegående (jeg bare leser så skal ikke skryte på meg at jeg er en av de fantastisk debattantene) og det er helt utrolig hvor sleip denne bedriften er. Ta i betraktning alderen så burde de vært myyyye mer oppegående en hun du nevner her som virker som hun har vokst opp uten noen gode rollemodeller, i motsetning til CBE

  15. Åse: Hei på du og takk for innspill! Min “hyllest” av CBA går på helt andre ting enn de tingene du nevner. Jeg opplever i kommentaren din at du syns det er trist at jeg er hyggelig og skriver positive kommentarer på noen av instagrampostene til en bloggervenninne. Jeg har flere bloggervenninner jeg i utgangspunktet er uenig i når det kommer til veldig mange saker, men som jeg alikevel prater med og er hyggelig med når vi møtes fordi personen ikke har gjort annet enn å være hyggelig mot meg. Hvis jeg skal slutte å være positiv til alle menneskene jeg er uenige i, så blir det et vanskelig liv å leve…! 🙂 Jeg har slik jeg selv har oppfattet det sett en viss endring i CBE sin blogg nerdet kommer til eksponering. En betydelig endring som jeg ikke har sett hos mange andre bloggere som har barn. Jeg har ikke lest debatten/tråden hennes på KG, jeg ser den er lang – og bare så det er sagt, jeg er en av de som syns at diskusjonene på KG er VIKTIGE i mange tilfeller, og har mange særs gode debattanter.

   Jeg er enig i at CBE er en oppegående, ressurssterk kvinne – og har bedre forutsetninger for å ta grep om eksponering enn mange andre i denne bransjen som eksponerer barna sine. Jeg håper hun fortsetter på det sporet hun gjør nå, for på den måten er hun med å endre hele businessen om hun går frem som et godt forbilde. (Som nevnt tidligere i debatten, vi sauer følger etter henne og mange av de andre store bloggerne).

   Jeg skulle vel kanskje ønske jeg så et innlegg på hennes blogg om nettopp dette med eksponering av barna, slik at det ikke er noen tvil om det standpunktet hun har tatt. (?) Jeg tror det ville vært med på å endre en hel bloggernasjon og hadde nådd ut til svært mange. Ellers kan jeg jo ikke si annet for hennes del at “det som er gjort er gjort”. Hvem vet, godt mulig hun angrer, det vet vi jo faktisk ikke! Og aller helst så skulle jeg ønske det var hun som svarte deg på denne kommentaren og ikke meg 🙂

  16. Hei igjen og takk for utfyllende svar😊. Jeg mener selvfølgelig ikke at du ikke skal være hyggelig med folk☺️. Mitt poeng er at hun slipper unna fordi hun er en av de største og det kan virke som folk er «redd» for å gå etter henne. Mads Hansen gjør en fantastisk jobb (litt på kanten av og til) men heller ikke han tør å se at hun er en av verstingene. Det syns jeg er synd. Da er det lettere å gå etter de svake og det blir litt for enkelt, for som du sier, hun er en av de største og bør gå foran som ett godt eksempel. Men ivertfall godt å se at dere har tatt fornuftige valg når det kommer til skjønne M😉.
   Og jeg er blodfan av bloggen så Keep up the good work😘😘

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg