Mammas galgenhumor.

Det er for lite besøk på hverandres dører nå for tiden, enn det var før meldinger og beskjeder ble sendt mellom nettbrett og mobiltelefoner. Skal jeg låne noe av naboen så sender jeg melding på face, fremfor å banke på dører. Jeg har aldri vært plaget med unger som tigger godterier på døra hverken i oktober (Halloween) eller i romjula, når kidsa går julebukk. Jeg syns det er stas, jeg! Så ethvert besøk på døra på slike dager får meg bare til å føle meg inkludert og glad for at NOEN kommer på besøk uten å sende melding først..!  

Men selv om denne dagen for veldig mange mennesker betyr unger speeda på sukker kledd ut som døende rekende rundt til langt ut på natten, så er denne dagen litt spesiell av en helt annen grunn for min del. 

For nøyaktig 10 år siden hadde jeg grått ut alle tårene mine på denne tiden av døgnet. Mamma døde natt til denne datoen. Jeg satt med min nærmeste familie i sofaen i Krabberødstranda og prøvde å sortere tanker og følelser, husker jeg. Ikke en eneste unge banket på døra hos oss den kvelden for å tigge godterier. Jungeltelegrafen hadde vel sikkert gått bananas etter at både sykebil, politibil og tilslutt begravelsesbil hadde rukket å stå på parkeringsplassen vår den dagen – så jeg regner med at de fleste foreldre hadde skremt opp ungene sine og fortalt at familien Husby ikke trenger besøk av barn utkledd som døde og lik og spøkelser med masse fake-blod over alt akkurat den kvelden. (Ja, jeg har galgenhumor på dette hvis du lurte..!) 

Uansett så prøver jeg liksom å se det positive i slike dager jeg da. For det er min egen fødselsdag og Marens bursdag som definitivt er aller tyngst for meg å takle. Jeg føler liksom at jeg har mer stålkontroll på de merkedagene som er merket med en mørk og dyster tusj i kalenderen, fremfor de dagene med hjerteklistermerke og kakelys hvis du skjønner. Det er ikke på datoen mamma døde som er vondest – for det var en vond dag jeg helst vil være foruten og nesten fortrenger. Men det er bursdagen min og Maren sin, fordi det er en sånn dag jeg skulle ønske hun var der fordi det i utgangspunktet er gledens dag. Veldig vanskelig å forklare, merker jeg… Dette kan nok også skyldes fordi det bare er noen veldig få dager mellom tiden min mor ble mamma til sin datter (meg) og jeg ble mamma til min lille datter. 29. mars og 5. april. Jeg skrev litt om akkurat det i dette innlegget for en stund siden hvis du vil lese…!

Mamsen og meg på slutten av 80-tallet vil jeg tro..! I Kragerø 🙂 Gliset hennes ser litt annerledes ut der, tror ikke hun hadde vært så bli om jeg publiserte det bildet av henne, hahaha! 🙂

Så å bruke akkurat denne dagen til å pynte med gjenstander for å symbolisere døden, føles definitivt som en type humor jeg har arvet av min mamma. Så galgenhumoristisk som det går ann å bli. “La oss markere mammas dødsdag med å henge opp spøkelser og kle oss ut som lik med blod i munnviken!”. 

​10 år ja. Det føles som en hel evighet, men utrolig nok kan jeg fremdeles kjenne parfymelukta mamma hvis jeg lukker øynene. Og når jeg hører på en helt spesiell sang, så kan jeg fremdeles høre henne rope i bakgrunn at jeg må skru ned volumet. “Liiineee!!” 
10 år er lang, men kort tid. 

❤️

 

 

8 kommentarer
  1. Her i huset bruker vi å titte opp på himmelen etter farmorstjernen. Det er alltid den største og sterkeste stjernen som lyser himmelen.
   Min datter på 5 sier ofte god natt til farmorstjerna. Ikke vær kveld vi kan se den. Av og til gjemmer den seg bak en sky og det kan være vanskelig å de dem, men den er alltid der oppe, hører oss og passer på.

  2. Her i huset bruker vi å titte opp på himmelen etter farmorstjernen. Det er alltid den største og sterkeste stjernen som lyser på himmelen.
   Min datter på 5 sier ofte god natt til farmorstjerna, og hun har fortalt henne et par hemmeligheter❤️ Ikke vær kveld vi kan se den. Av og til gjemmer den seg bak en sky og det kan være vanskelig å de dem, men den er alltid der oppe, hører oss og passer på.

  3. Sender deg gode tanker Line⭐️ Godt å ha evnen til å se galgenhumoren i slike situasjoner. 10 år er på mange måter kort tid, et sånt tap endrer livet…håper du får snakket om henne så mye som du har behov for. Har mange tanker rundt det du skrev men får det ikke helt ut her. Men jeg synes det er skremmende hvordan trøst og omsorg i mindre grad kommer i form av en varm klem og en god samtale ansikt til ansikt.

  4. Galgenhumoren er gull verdt i slike situasjoner. Vet den har gjort sorgen noe lettere for meg opp igjennom åra, da jeg mista mor som 14 åring for 10 år siden.
   Føler med deg og kjekt å se at hun blir pratet om offentlig, ikke alltid like lett det når døden tydeligvis er så tabu ❤️

  5. Jeg mista mamma i februar i år og det var selvsagt den verste dagen i mitt liv!! Men som deg som jeg prøver å fortrenge, hadde bursdag i april. Det var tungt, men når bursdagen til sønnen min kom i september, da fylte han 1 år, da kjente jeg at d manglet noe.. Gruer meg til jul, men prøver å glede meg over den lille gutten min istede. Tiden går så fort, men om tiden leger alle sår i et slikt tilfelle.. Tja, kan være, jeg viste savnet ville være stort.. Men SÅ stort?! Uansett er det godt å holde seg i gang, jeg bruker også humor i hverdagen.. Det hjelper mye og trekker frem mange gode minner 🙂 savner mammas tekst meldinger HVER morgen riktig nok, men er like koselig og sårt å lese de som en gang ble skrevet.
   Koselig bildet av mammaen din, elsker hvordan du skriver om ting. Alt er så ærlig og fint! Takk <3

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg