Marens første barndomshjem. (!)

Idag er en trist dag. Lekegrinda har blitt brukt for aller siste gang, og vi takker av en fantastisk følgesvenn. Eller Marens første barndomshjemmet om du vil. (Høhø!)

Jeg har lyst til å slå et slag for lekegrinda som nå ryddes bort. Et helt fantastisk hjelpemiddel som dessverre har fått rykte på seg av mammapolitiet å være et fengsel, en upedagogisk oppbevaring og en egoistisk boks der barna ikke får utfolde seg. (Tro meg, jeg leser dette i en noe spesiell gruppe på nettet jeg kom over, der det mødre med lekegrind til barnet sitt blir uthengt som noen som egentlig ikke har tid til å ha barn. (…og sammen med lekegrind-mammaene sveiper de også over mammaene som benytter barnehage, vanlige engangsbleier og middag på glass i samme negative ordelag også – med andre ord føler jeg meg riiiimelig malplassert i den gruppa. Som dere sikkert skjønner så er jeg ikke medlem av den gruppa for å plukke opp tips, men heller observere på sidelinjen alle mammatabbene jeg i deres øyne gjør.)

En del av meg er ekstremt takknemlig for at jeg på et særdeles tidlig tidspunkt tok i bruk lekegrind til Maren. Jeg mener helt oppriktig at Maren er et prakteksempel på at lekegrind er gudegave til foreldre OG barna. Jeg blir fryktelig oppgitt når jeg leser om mødre som kritiserer hverandre for å ta i bruk lekegrind. Noen har som sagt gått så langt at de mener det er et fengsel for barnet og at utviklingen hemmes. Hey, supermamma! Ungen min reiste seg opp på to da hun var 5 måneder. Hun gikk da hun var 11 måneder. Hun har tilbrakt mye tid i lekegrinda (!!) som nå også har vist seg å være hennes trygghetssone og “get away”. I tillegg skal det sies at vi kun har en liten pode, jeg aner ikke hvor jeg skulle gjort av den ene ungen min om jeg hadde hatt mer henne å sysle med. 

Ikke få ganger har hun stått utenfor lekegrinden og mast på å bli satt oppi. Der sitter hun med bøkene sine, leker og noenganger tv`en på i bakgrunn. Hun har ved noen anledninger lagt seg ned å sove i den utenom sovetiden hennes (den sniken!) og noenganger nyter hun noen hirsepinner, mariekjeks og en flaske melk oppi der. 

 

Vi bestemte oss tidlig for at lekegrinda aldri skulle benyttes som et sted å sone en straff. Vi har med andre ord aldri satt henne oppi der gråtende eller etter å ha stoppet henne i noen hun ikke får lov til å gjøre. Hun har med hånden på hjertet aldri felt en eneste tåre i den lekegrinda tror jeg, riktignok har hun vist tegn til utålmodighet – og da har hun fått kommet på gulvet istede. Hun har aldri vært “på overtid” i lekegrinda, alltid fått “slippe ut” når vi har merket at hun vil gjøre noe annet. 

 

Selv om huset i utgangspunktet er barnesikret har det vært en drøm for oss å ha lekegrind. Hver eneste morgen når vi står opp, starter hun faktisk dagen i grinda etter en god runde med koseoverdose i senga hos oss eller på badet. Om morgenen sitter hun å pludrer for seg oppi der med lekene sine og ei flaske velling hun drikker opp. Peppa Gris i bakgrunn på tv`en og mamma og pappa får også sin rolige morgenrutine med sine toalettbesøk, nyhetslesing, sminking og et par kaffekopper i et behagelig tempo. 

Når hun har herjet værre enn værst ute (vannspreder, ballek, andre unger, osv) så ser jeg på henne at hun finner roen og kreftene tilbake i lekegrinda. Da fokuserer hun på bøkene sine, peker og trykker å lydknapper. Hun ler av prompeboka hun har fått av filleonkel Simen og sitter å synger for seg selv i hennes lille verden. 

Alle barn og foreldre er ulike. Hadde Maren hatet lekegrinda så hadde vi ikke hatt den. Hadde jeg vært opptatt av hva mammapolitet syns om lekegrind så hadde jeg revurdert det, og i værste fall aldri turd å skrive dette innlegget. Men jeg skal i aller høyeste grad ha meg frabedt av de som sier at lekegrind er fengsel og en styggedom for barnas utvikling. Noen foreldre har selvsagt sagt at “vi har klart oss helt fint uten” og det er jo veldig bra for de det gjelder, men for oss har den vært lykken på jord både for oss som foreldre og for Maren som trives så godt i den. Jeg ville aldri valgt anderledes, her i huset blir den lekegrinda stående til Maren ikke vil ha den her lenger eller hun bikker konfirmasjonsalder. Andre positive fordeler er at du har et sted å samle alle lekene når kvelden kommer. Du kan også være trygg på at hun ikke havner i farlige situasjoner mens du er på do eller ute med søpla. Jeg for min del vet at Maren kan snu hele huset opp ned om hun får 5 minutter alene i etasjen vi oppholder oss mest, og jeg har ikke tid til å rydde bort alle farlige situasjoner på 280 kvm før jeg skal drite. 

Forøvrig kan jeg også nevne som en veldig positiv side ved bruk av lekegrind at når vi nå har vært ute med båt, så har reisesenga fungert optimalt som samme nytten. På de tidspunkter Maren vanligvis vil slappe av i grinda har hun kost seg i reisesenga med Peppa Gris på ipad eller med lekene sine. Når vi var underveis til sjøes i båten har reisesenga vært en trygghet for henne, da hun har sittet/stått i den. Å prøve å få henne til å sette sjøbein på dørken i båten når det bølger er ikke et alternativ, og det hadde endt med at hun hadde blitt kastet inn i skott og gulv og skarpe kanter i båten når båten gjør noen byks. (Gitt at hun ikke hadde sittet på fanget vårt da, slik hun ofte også gjør – selv om hun egentlig ikke har roen i bleia til det.) 

37787890_10156441140911411_5924595776364740608_n-1793310-5-1532544797285.jpg

I 23 knop stod Maren i grinda bak i båten og hyyyylte av glede med vind i håret på Rognsfjorden, der jeg satt ved siden av henne i stolen og passet på med en hånd i båndet på redningsvesten, som alltid er på når vi er i nærheten av vannet. De få gangene hun ikke fikk satt sjøbein og ble overrasket av en bølge eller to så falt hun mykt på rompa eller de myke veggene i reisesenga. Helt suveren mom-hack til båtfolket! Grinda satte vi også på land ved noen anledninger, så hun også fikk delta i morroa uten at vi måtte holde henne hele tiden pga bryggene. Neste år blir det nok litt anderledes, siden hun såvidt begynner å forstå at det ikke er innafor å sette beinet uttafor bryggekanten. 

Mine aller beste tips til bruk av lekegrind basert på egne erfaringer har jeg lyst til å dele! Kom gjerne med flere lekegrind-tips i kommentarfeltet om du har!

🍼 Begynn så tidlig som mulig, og gjerne med en grind som kan heve/senke bunnen. De første ukene og månedene kan du da bruke babynestet oppi der og litt i høyden, slik at hu ikke må bøye deg heeelt ned til gulvet i starten for å plukke kidden opp. Fortsett gjerne med babygymmen der også, så du også slipper å sitte på gulvet for å leke med kiddoen. 

🍼  Ha litt forskjellige leker tilpasset barnets alder. Vi plukket av alt på babygymmen som knitret og lagde lyd, og lot det heller ligge løst i grinda når det å ligge på ryggen i babygym ble kjedelig. Etterhvert kan du supplere med litt pekebøker eller trykke-spill. (De gamledagse der noe popper opp og må dyttes ned igjen)

🍼  Bruk ikke grinda som straff… (“Fy deg, nå må du sitte i grinda mens mamma rydder opp/fikser det du har veltet”) Lekegrinda ser jeg for meg bør assosiere den med glede og trygghet.

🍼  La ikke kiddoen gråte i grinda over lengre tid, ved ubehag/utålmodighet eller rett og slett at han/hun vil gjøre noe annet, gjør noe annet. På den måten føler ikke barnet at grinda blir et kjipt/kjedelig sted å være. Rett skal være rett, noenganger kan det hende at du bare må gjøre ferdig det du holder på med eller gjøre deg ferdig med et søsken eller to – men bruk sunn fornuft, du kjenner barnet ditt godt nok til å merke hva jeg mener med “overtid”..!

🍼  Ikke overdriv tidsbruken, men bruk sunn fornuft! Maren kan fint sitte der i 2 timer om hun hadde fått velge selv, men det blir jo etterhvert kjedelig for oss voksne også.. Jeg prøver å unngå at hun “går lei”, men føler meg frem litt. Jeg avbryter ikke lek eller om hun er dypt inne i Peppa eller Vaiana…! 

🍼  Bytt ut lekene litt underveis så det alltid er noe “nytt og spennende” i grinda! Du trenger ikke kjøpe noe nytt, bare la ting gå litt på turnus!

🍼  La grinda stå i huset mest sosiale del. Ja, den tar plass, men du blir vant til det. Vi har den plassert ved siden av sofaen slik at hun alltid kan ta tak i oss eller få øyekontakt med oss der vi oppholder oss mest. Jeg kan se grinda fra både kjøkkenet, spisestua og begge stuene. 

🍼  Det er lov til å sette på tv`n med Peppa eller noe annet fargerikt upedagosikk ræl i bakgrunn også, som en digresjon/underholdning. “Alle” gjør det, mammapolitiet også. Hvorfor ellers tror du Drømmehagen har 10 millioner views på youtube?

👊🏼 Husk – det er lov til å legge seg på sofaen og slenge beina på bordet også, så lenge kiddoen koser seg så er det lov til å ta en velfortjent pause for mams og paps også!

Ha en fin dag videre, mens vi takker av en god, trygg og hjelpsom følgesvenn gjennom 19 måneder. 

 

3 kommentarer
  1. Har hatt lekegrind til alle mine og det er så praktisk. Og den er nok mer brukt av nr 2 og nå av nr 3 for da kunne babyen ligge i fred og være trygg. Nå med to store søsken som løper litt rundt er det en ekstra sikkerhet å vite at babyen er trygg og ikke blir tråkket på mens man gjør noe annet.
   Samtidig så har mine to eldste vært ferdig med den rundt 8 mnd…
   Og nei «alle» setter faktisk ikke på TV til babyen. Ser ingen grunn til å gjøre det men det er meg.

  2. Eey! Du reklamerte med nytt innlegg ute på bloggen på facebook, så førte linken rett til dette. Denne har jeg lest før😂

  3. Jeg hadde lekegrind fordi jeg fikk en (var grisegjerrig på pengene og kjøpte ingenting uten at jeg virkelig måtte ha det). Jeg hadde helt fint klart meg uten, men den var jo kjekk å ha innimellom, f.eks når jeg regnet med å sitte mer enn 30 sekunder på do…. Jeg har to veldig tette, og faktisk var grinda mest i bruk når eldstejenta ville sitte i den og bygge med diverse klosser i fred, uten at minstemann kom krypende bort og ødela alt sammen :)) Mammapolitiet har jeg aldri brydd meg om, kanskje fordi jeg var en godt voksen småbarnsmor med som hadde mye erfaring med barn fra før av. Følte meg alltid helt trygg på at min måte å være mamma på var bra nok jeg 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

Siste innlegg