Barnehagestart for dummies!

Dette innlegget skrev jeg i fjor på denne tiden, rett før Maren skulle begynne i barnehagen.  Og den viste seg å være et innlegg jeg ofte blir møtt med – både fra barnehageansatte og foreldre – hvor viktig og gode tipsene var. Jeg deler de gjerne igjen!

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Dette innlegget er skrevet i samarbeid med de MANGE barnehageansatte som svarte meg på snap-spørsmålet:

Hva kan jeg som forelder gjøre for at din arbeidsdag blir bedre?

Jeg har jo aldri sendt et barn i barnehagen før. Jeg prøvde å google litt, men det blir litt som den berømte fødebaggen man oppmuntrer gravide til å pakke – en bag full av ræl man ender opp med å ikke bruke uansett.
Inni hodet mitt har jeg tenkt at det er superviktig for meg at de ansatte har det bra på jobb, og derfor vil jeg så gjerne vite hva som skal til for at arbeidsdagen til barnehageansatte skal være best mulig – slik at de gleder seg til å dra på jobb og møte min lille Maren og tilbringe dagen med henne.

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Jeg har gått runden nå. Snakket med ped.ledere, barnehagelærere, assistenter i barnehage og drøssevis med fantastiske mammaer på snapchat og instagram. Jeg er evig takknemlig for alle som har bidratt til dette innlegget – det er fantastiske ansatte i barnehagen som er med barna våre mye mer enn vi selv er i løpet av en uke – og at jeg har vært så heldig å fått så mange tilbakemeldinger på en snap jeg sendte ut tidligere i dag er jo helt suverent! Kanskje dette bidrar til at noen endrer litt slappe rutiner for de som er “garva” eller blir som en det er for min del – et innlegg om “Barnehagestart for dummies”! 🙂

Ha i bakhuet da, at alle barn er forskjellige – dette er ikke fasitsvar, men kanskje til god hjelp for noen. 

🍀 Først må vi snakke om skjelettet i skapet. Det heter ikke barnehagetanter lenger. Det er kleint (og ganske 50-talls) å kalle noen med lang utdannelse innenfor pedagogikk og lærerstudier for «tanter». Bruk fornavnet eller si «den voksne”, men ikke si at «nå må du hilse pent på barnehagetanten» til kidden din.

🍀 Fingervanter er en barnehageansatt sin store frykt. Du kan jo selv prøve å stappe en sprellende blekksprut inn i en for liten gummihanske. Kjøp votter og merk de! Dropp de ultrasøte, pelskledde, overprisa Hello Kitty vantene til poden og kjøp heller votter med godt strikk rundt håndleddet, og gjør livet og tålmodigheten til de ansatte i barnehagen litt bedre.

🍀 Fortell gjerne ved ankomst hvordan kidden din har sovet den natta eller spist den morgenen. På den måten er det litt lettere for barnehageansatte å «lese» ungen din utover dagen og ta litt hensyn i forhold til det. Kan være fint å fortelle om det har skjedd noe også som kan påvirke ungen din, enten sjukdom i hjemmet, dødsfall eller uro. Jo mer de ansatte vet, jo bedre rutet er de til å takle kidden din, det er ikke for å være nyskjerrig! Del av de positive tingene i livet til kidden, så er det lettere for de voksne å skape gode samtaler! «Har du spist vafler hos Mimmi igår du da!?»

🍀 Når du har sagt «hade» til poden, så betyr det faktisk «hade». Gå ut døra! Ikke stå der å heng, sipp eller løp tilbake. Ja, det er vannvittig hardt – men da er du velkommen av veldig mange barnehageansatte til å ringe og spørre hvordan det går rett etterpå. Mange gjør dette tilogmed i bilen! I de aller fleste tilfellene så går det helt supert så fort du er ute av døra og sitter i bilen og uler og tuter av situasjonen. Noen jeg kjenner fikk bilde av en smilende unge i full vigør 3 minutter etter tidenes gråteinferno ved avlevering. Det skjer altså at de ansatte sender deg en melding for å holde deg oppdatert. Ikke vær trist ved avlevering, gråt heller dine salte tårer i bilen. Du gjør det faktisk mye værre for kiddoen om du snur, «bare skal gi en klem til», eller prøver å trøste – dette er det tipset som har kommet flest ganger til meg på snapchat – så da tenker jeg at det må ligge noe i det. Stol på barnehageansatte og lytt etter deres råd! Men hva enn du gjør – ikke snik deg ut mens kidden leker, det er å gjøre barnet en bjørnetjeneste! Hvis du er redd for at det blir fullstendig Armageddon og Deep Impact og Titanic på en gang når du har forlatt åstedet, vit at du kan ringe eller sende sms for å få visshet om at alt går bra med arvingen din.

(Her tror jeg nok jeg kommer til å slite bigtime, så det at jeg virker så bestemt i i innlegget er fordi det er rådene jeg har fått – og ikke nødvendigvis selvopplevd ennå?!)

🍀 Smør med solkrem på solrike dager eller kuldekrem (ved behov) ved iskalde dager ved morgenstellet! Da slipper de ansatte å smøre den sprellende og sleipe fisken mer enn en gang midt på dagen. Du veit jo selv den helvettes jobben det er å kladde på ungen solkrem, ikke sant?! Hold deg oppdatert på årstider. Ja, det skjer at foreldre glemmer å passe på barnehagegarderoben til kidsa, og shorts og sandaler er ikke spesielt varmt i november.

🍀 Pass på at hylla i barnehagen inneholder alt som står på listen du får av barnehagen ved oppstart. Noe er det lurt å ha to av, så man slipper å ta med/ta med hjem til og fra barnehagen. Se for deg at det pøsregner en helg, men regntøyet tok du ikke med deg hjem den solrike fredags ettermiddagen vøtt?! To-delt regnsett er favoritten til de ansatte i barnehagen!

🍀 For dere som har med matpakke – ikke glem den! Husk også å ta med den halvspiste matpakka hjem igjen på ettermiddagen..!

🍀 Ha godt med skiftetøy, både innerst til ytterst! Og sjekk ofte i hylla om noe er ødelagt, for lite eller må byttes ut. Hver gang et plagg sendes med hjem, betyr det at det er tatt i bruk skiftetøy – så husk å passe på å fylle på!

🍀 Når du henter kidden din, pass på å si hei og hade til de voksne! Og veldig mange har gjort meg oppmerksomme på at det ER lov å hjelpe til å rydde opp i den aktiviteten barnet holder på med, det er en fin måte å lære barnet ditt litt folkeskikk også, haha! Så selv om du er sliten og har dårlig tid, sett gjerne av de 3 minuttene det tar å hjelpe kiddoen med å rydde opp byggeklossene eller duploen – ikke spring ut av lokalet som om du har stjålet ungen! Husk også å si ifra til de voksne at du henter – du kan jo selv tenke deg følelsen når en plutselig mangler..!

🍀 Husk å ta av deg skoene når du kommer for avlevering eller henting. Stå ikke i døra og skrik etter kiddoen som skal hjem, da avbryter du lek for de andre barna også – siden den ansatte må komme å møte deg i døra fordi du ikke gadd å ta av deg på beina og gå inn i barnehagen?!

🍀 Må du ta med bleier selv? Ikke velg trusebleier.. Barnehageansatte har nemlig et triks der de slipper å ta av alle beinklærne når de skifter bleie, og når ullbukse, strømpebukse, joggebukse, og skibukse skal av/på på grunn av trusebleier, så blir de ansatte fryktelig glad for vanlige bleier i kurven? Det sparer de veldig mye tid på!

🍀 Middagsluren: Bruk veldig gjerne samme vogn som kidden sover i hjemme. Skal du bruke en annen vogn enn den vanlige hjemme? Øv litt på den «nye» sovevogna et par uker i forkant, så barnet kjenner igjen omgivelsene i vogna. Fortell når kidden vanligvis sover, så de ansatte kan prøve å forholde seg til faste tider.

🍀 Gi beskjed så rask som mulig ved fravær, ferie eller sykdom! Da blir det lettere for de ansatte å legge opp listene sine i forhold til bemanning, vikarer og ferier de også! Respekter barnehagens åpningstider og les informasjonen som blir delt ut. Svar gjerne på mailer som blir sendt ut, gjerne med ros eller skryt – men svar hvertfall noe så de vet at mailen og beskjeden er mottatt! Vær rask med å levere lapper som krever svar – som tidspunkter for foreldresamtaler og andre ting som trenger skriftlig tilbakemeldinger.

🍀 Sykt barn? Hold det hjemme så godt det lar seg gjøre selv om det ikke er smittsomt. Et sykt barn har best av å være hjemme i rolige omgivelser. Ja, dette kan være vanskelig i forhold til jobb og slikt – men prøv i hvertfall! Ikke tøy strikken i forhold til karantenetid med omgangssyke. Smitte sprer seg fort, også til de ansatte. Det er ikke flust av penger til vikarer, så syke ansatte betyr i prinsippet færre voksne til å passe kidsa våre! En romperakett er ikke alltid løsningen på problemet…

🍀 Legg vekk telefonen når du snakker med de ansatte. De vil veldig gjerne fortelle hvordan det har gått den dagen og kanskje fortelle deg noe de har opplevd eller noe spennende som ble utforsket som er fint for deg som forelder å høre. Da er det ikke kult at du har nesa i telefonen eller til øret i den korte tiden de ansatte ber om litt oppmerksomhet..

🍀 Overhold barnehagens åpningstider. De som jobber der har ofte et liv utenom jobb også, og vil antageligvis hjem til sine små eller store de også. ❤️

🍀 Spør de ansatte om du lurer på noe! Ingen spørsmål er for dumme, og de ønsker å svare så godt de kan. Eneste måten å endre på ting som ikke er som de skal, er å ha dialog og gi beskjed – det gjelder begge veier!

🍀 Møt de ansatte og andre barn med et smil! Fortell dem gjerne det når du opplever positive ting i barnehagen, for det er slikt mange av de som jobber der tar til seg og får en bedre dag de også. Du vet jo selv hvor hyggelig det er å få skryt for jobben du gjør, ikke sant?

🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸 🌸

Takk til alle de fantastiske ansatte i barnehagene Norge rundt som har bidratt i dette innlegget. Derre er gull verdt, og jeg er evig takknemlig for at det er nettopp dere som skal ta imot min lille Maren neste uke. Jobben dere har er ikke en jobb i så måte, det å jobbe i barnehage er mer et slags kall, tror jeg. Så mange fine, flinke folk vi hver eneste dag skal levere våre små til – dere er fantastiske! Takk for jobben dere gjør med Maren!

 • Forøvrig – les gjerne hvordan Torbens avskjed i barnehagen gikk! 😂 😂😂 Sikker på at den får frem et gjenkjennelig glis i fleisen din!

…Er det noe jeg har glemt så blir jeg glad for kommentarer under her – alle tips mottaes med takknemlighet!

Stor klem fra barnehagemamma – Line Victoria

(Følg meg gjerne på instagram om du vil følge en helt normal mamma med et helt ordinært liv.)

1 kommentar

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg