Du grønne, glitrende forbanna plastikkdritt, goddag.

Hva er greia med at folk er så opptatt av kildesortering og å pådytte oss flyskam, når den jævla plastdritten blir dratt inn i flere og flere stuer for tiden? Trenden viser at vi tillater oss noen dager i året driter i alt som heter for klimaavtrykk, miljø og lokale arbeidsplasser – og det helt frivillig –  uten engang å ha allergier å skylde på!

Juletre fra året 1985. Kjøpt lokalt fra Dahl gård som selger juletrær på parkeringsplassen under Breviksbrua i dagene før jul.

For mange er det ingenting som er mer julete enn når juletreselgerne på torvet kler seg i termodressene sine, fyrer opp bålpanna og husker nøyaktig hva slags juletre du liker fra år til år. Men nå er de elskede tradisjonene vi skryter så av i fælt av å ivareta med å bli visket ut til fordel for et ekstremt lite miljømessig kondomluktende juletre. Det er en voldsom oppsving av disse plæstikk-trærne på sosiale medier, og eimen av juletre er byttet ut med lukten av miljøuvennlig mikroplast og forhåpentligvis juletre-skam. Er det ikke et paradoks at vi er så jævlig opptatt av kildesortering og kjører Tesla for miljøet, at plasttrær er så aktuelt –  for så mange andre enn allergikere?

Jeg skal ikke fortelle deg hva du skal gjøre, for du har sikkert dine gode grunner til å velge som du gjør. For allergikere er jo plast-tre genialt. Men for trendnissene så er de kritthvite, bronsefargede og noenganger ROSA juletre i vinden. Det er så inni granskæven langt fra de trærne jeg har vokst opp med! Produsert av oljeressurser og frakta halve jordkloden rundt på fly, med det klimaavtrykket det gir. Fulle av mikroplast, bpa og all annen drit du blir oppmuntret til å styre unna resten av året.

Vi må snakke litt om de positive sidene med å kjøpe fra han eller hun som står i termodressen med hogsten fra egen skog, de siste 10 dagene før jul. For idag er det 7 dager igjen til jul, og jeg håper virkelig at dette innlegget får deg til å revurdere det jævla plastfaenskapet om du ikke absolutt behøver det.

Å kjøpe ekte juletre er miljøvennlig. Mange kommuner har ordninger med at du kan sette det ut på nyåret og det blir hentet og kastet i riktig dunk på avfallstasjonen. Ekte juletrær er klimanøytrale, da de binder Co2 i vekstperioden. Og viktigst av alt – lokalproduserte trær skaper arbeidsplasser, skatteinntekter til kommunen vår, og bruker ikke mange klimakvoter på å transporteres fra Vest-Bamble til Sentral-Bamble. (Som vi kaller rundkjøringa vår.) Trærne er fader meg tilogmed økologiske, for de blir ikke sprøytet engang!

Juletre fra året 1988. Også kjøpt lokalt fra Dahl gård som selger trær under Breviksbrua.

De store kjedene har tatt opp kampen siste årene. De har muligheten til å dumpe prisen til langt under produksjonspris på store mengder masseproduserte trær fra utlandet. Slik lokker de deg til butikken sin, som bugner av mye annet julete man kan kjøpe med seg. Det er det de tjener penger på. Ikke trærne. Resultater er at torv-selgere ser at det blir mindre og mindre interessant å selge juletær på 41. året. Flere og flere norske, lokale småprodusenter sier de nå slutter å plante juletre, fordi plastikken har gjort innpass og kjedene presser prisene så voldsomt at det ikke er lønnsomt for lokale juletreselgere å stå ute i kulda og selge deg et ekte, lokalprodusert, kortreist, økologisk og miljøvennlig juletre.

Fy faen. Snakk om å fucke opp juletradisjoner vi vanligvis verner om med nevene i kommentarfelt når andre juletradisjoner blir utfordret. Hva skjedde der, egentlig? Hvor er engasjementet for å beholde de trofaste, fine folka som står på 41. året og selger hogsten sin?

Da kan vi regne med i fremtiden å gå glipp av fantastisk service der treet velges møysommelig, snakke om akklimatisering og om når og hvor treet ble hugget. Drikke gløgg og stå ved bålet de har fyrt opp. Nostalgi, tradisjon og fine barndomsminner å bringe videre. Dette risikerer vi faktisk å miste, hvis ikke vi tar tilbake det ekte juletreet og omfavner hver eneste barnål i det. Arbeidsplasser forsvinner. Lokalt næringsliv lider. Det familien Dahl har gjort i 40 år kan det hende de ikke gjør neste år fordi “alle” syns det er mer tiltrekkende med et overprisa plastikktre eller et masseprodusert prisdumpet juletre fra en stor kommersiell aktør i utlandet.  

Juletre fra året 1989. Atter engang kjøpt fra Dahl gård sitt juletresalg under Breviksbrua.

Jeg og pappa har i alle mine barneår hatt en hyggelig tradisjon som har satt spor. Hver eneste bittelillejulaften har vi tredd på oss varme sko og trasket opp til det som på Stathelle kalles gamle transportsentralen under Breviksbrua. Der har familien Dahl fra Dahl Gård solgt juletrær hele mitt liv og enda litt til. 

En jul var vi litt for sent ute. Siste lastebillass med juletrær fra skogen til Dahl var tømt og han hadde solgt ut alle trærne som var blitt satt opp i rekkene. Det eneste han kunne fiske frem var noen flatpakkede juletrær som hadde ligget i underst på lasteplanet, og pga værmessige forhold hadde juletrærne frosset sammen til en klump av is og granbar. Det var klin umulig å se om formen var «Donald-juletre», slankt eller tett. Vi fikk en av isklump-trærne og bærte det mellom oss tilbake til barndomshjemmet mitt i Krabberødstrand.

Pappa satte isklumpen på nesten tre meter i gangen på flisene for å akklimatisere det. Synet vi våknet opp til var helt fantastisk. 

I et basseng av vann stod verdens vakreste juletre. Tett, fyldig, høyt og med perfekt passform. I tillegg viste det seg å være FULLT av store kongler! Pappa og jeg var i ekstase – og hele jula hørte vi juletreet knitre i takt med peisen etterhvert som konglene åpnet seg i varmen. Det er det mest levende og flotte juletreet vi noengang har hatt! Noen av konglene tok vi vare på, og har siden hengt de opp på de senere juletrærne som minner oss om den gangen vi hadde verdens fineste juletre. Andre år måtte vi henge juletreet i taket med fisketråd fordi vi aldri fikk det helt rett. Og i flere år var juletrefoten underdimensjonert, så vi la blylodd fra pappas dykkerutstyr oppi for å sikre det. 

Før det er for sent – vær så snill å se på tradisjonene som er i ferd med å dø ut. Til alle dere som hater barnåler å tråkke i, at treet drysser, at greinene etterhvert blir tynget av julekulene og peker nedover etterhvert – og at det er et rent lite helvette å få juletreet ut døra uten at du står igjen med brune grener i armene på andre siden av dørstokken – har du tenkt hvordan det vil bli om barna våre IKKE får oppleve gleden av et ekte, norskt lokalprodusert juletre?

Suck it up – jula varer faktisk ikke helt til påske!

God jul! 

Juletreet vårt i 2019 er selvsagt også kjøpt fra Dahl. Vi gikk for edelgran i år, og er vanvittig stolte i år igjen, over å velge lokalt produsert juletre. Vi håper vi kan fortsette med det i mange, mange år fremover! 💚 🌲

God jul fra Line Victoria!

14 kommentarer
  1. Skulle så gjerne hatt ekte tre. Men etter å ha gått i “halvkoma” i 3 uker om vinteren i ca 45 år, har eg for noen år siden innsett att nok er nok. Plast blei innkjøpt. Men må si eg savner lukta og nålene fra det ekte treet. Samme med julestjerner, svibler og duftlys som eg også reagerer på. Men er heilt enig i det du skriver. Er glad for alle eg hører som har ordentlig tre.

  2. Helt enig!😊
   Men er det ikke blitt sånn at treet skal pyntes klart allerede 1. søndag i advent og kastes ut 2. juledag? Da kan man ikke ha ekte tre…😜 Ja til advent før jul, og ja til ekte tre!😃🎄

  3. Så enig. Kjøper tre fra Hallingdal hvert år. Tar med den arvede juletrefoten og får tilpasset treet av de hyggelige gamlegutta. Ekte tre skal det være.🎄

  4. Helt enig med deg! 😃👏🏻
   Selv er jeg allergisk mot juletrær, men ikke tull med tradisjoner!
   Har i alle år hatt ekte tre, tatt det inn, latt det blomstre, tatt ut, vasket , inn- tørket-blomstre , ut -vasket og til slutt inn å pynte! Litt jobb, men vel verdt det! Plastikk skal aldri inn i mitt hus!
   God jul til deg og dine🌲🎄

  5. har aldri hatt problemer med nåler som faller av.det er like grønt til langt utpå våren
   og bruker faktisk garnline til å støtte opp hvert år

  6. Det går så fint med ekte tre også det 😊 her pleier vi å kjøpe tre og pynte rundt 7. Desember og så står det til 1.nyttårsdag. Edelgran 🥰 Elsker førjulstiden med pyntet (ekte) juletre!

  7. Vel, jeg har aldri hatt ekte juletre. Hele barndommen min å nå når jeg er voksen, så er der plastikk. Det er fordi jeg og min bror har astma+ allergi mot ekte trær. Vi blir tette i pusten og får astma anfall.
   Men jeg har fortsatt hatt kjempekoselige julefeiringen forde jeg. Har ikke følt at jeg har manglet noe.
   Husk, bare fordi at Ekste juletrær betyr Jul for DEG, så betyr ikke det at de er sånn for alle andre. Sikker mange andre som har det som deg, men ikke alle 😊 en kan få det like koselig med plastikk.
   Å dessuten, et plastikk juletre kan man ha i mange mange år. Min mors plastikk juletre er 26år gammelt. 😊

  8. Takk skal du ha! Jeg vurderte fake plastikk i år men nå gjør jeg ikke det lengre!😂 Godt med en liten påminnelse og nå gleder jeg meg til å få det ekte treet som jeg attpåtil får gratis inn i hus!
   Er nok en tanke allergisk men skitt au! Med litt zyrtec og godvilje går det nok greit i år også!
   En riktig god jul til deg og dine!🎄👏🏻🎉

   1. Det blir aldri plastikk på oss med mindre noen i heimen utvikler alvorlig allergi! Ingenting slår kosen av å gå blant radene med trær i skogen, sammenligne, gå tilbake igjen, kikke én gang til, og så få sage sitt eget, helt ferske, perfekte juletre. Tenk så heldige vi er som får dra på “selvplukk” hvert eneste år! Julestemninga sitter ikke før lukten av ekte tre brer seg i stua for min del hvertfall.

  9. Jeg er helt enig, ekte er best, ikke minst bare for den deilige lukten. For å gjøre det enda mer miljøvennlig så burde man dra til en gård og velge ut treet sitt selv. Peke på treet man vil ha og det blir hogget der og da for deg. Da sparer man mange trær for å bli hogget ned unødvendig.. God jul 🙂

  10. Jeg er gammeldags, jeg. Her kommer julegrana inn i huset på lille julaften (de senere årene har det riktignok vært edelgran), og fjernes på 13. dagen. For meg er grantreet synonymt med at nå er jula her! Jeg tror jeg nærmest hadde blitt lei hele juletreet hvis jeg skulle sette det opp flere uker i forveien.

  11. Rekner med at alle bruker plasttreet oppatt i mange år? Her blir det valgt plasttre for jeg liker og pynte det tidlig og kose meg med lys både fra tre og adventsstjernene gjennom en ellers så mørk mnd 🙂 så treet er ferdig pyntet for lengst og nyyyter det, lille julaften skal jeg kose meg på julemarked og siste rest av julegavene skal kjøpes inn istedenfor leite etter det perfekte tre. Helsing ei som har kost seg gjennom heile desember med lys og litt pynt og tenker og kose seg resten av mnd også uten dårlig samvittighet

  12. overprisa plasttre? altså, har hatt mitt i 10 år alt, så det har kosta meg cirka 200kr året. vil ikke si det er så overpriset da, for treet er like fint. Kunne forsåvidt kjøpt et ekte tre, men er grenser for hva jeg får bak på sykkelen. får trøste meg med at siden jeg aldri har hatt bil eller lappen så går jeg eller sykler over alt, til nød bussen, så sparer miljøet utrolig mye, og lommeboka 😛
   men forsåvidt, savner lukta, bare ikke jobben ekte tre innebærer.

  13. Vokste selv opp med EKTE juletre.
   Kjøpte plast tre for 10 år siden vel, men i fjor valgte vi ekte igjen hvor vi hugget selv i egen skog.
   Planen var og hugge selv i år også, men ser at vi ikke får tid og da ble det heller ut å kjøpe edelgran😊 og treet er perfekt og kjempe stort. Skal jeg først ha ekte så skal det være stort ikke noe lite pinglete tre som knapt er litt høyere enn meg selv.🎄
   Aldri mer plastikk fantastic juletre her.☺️

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg