Egoistisk mor til en prøvekanin i frontlinjen her!

Momshame til et nytt nivå, folkens! Det vil jo faen ingen ende ta i disse tider, hvertfall i en tid der det er fryktelig mange selverklærte koronaeksperter rundt om i vårt langstrakte land på internett. Innlegget jeg la ut i forrige uke om at jeg gledet meg til barnehagene åpnet, var et innlegg basert på myndighetenes anbefalinger. De samme anbefalingene som den 13. mars bad oss om å hente ungene våre hjem fra skoler og barnehage. Vi er normalt oppegående innbyggere i landet vårt, vi lytter vanligvis til myndighetenes råd om hvordan vi skal få kontroll på denne pandemien som kan vare i intet mindre enn opp til 18 måneder fremover! Vi vasker hender, vi har sosial distanse, vi har barna hjemme, hjemmekontor og nesten ingen er på hytta i påska. HURRA! Vi lytter til anbefalingene fra myndighetene! Og det går rette veien utifra det vi ser nå av statistikker. So far, so good – ikke sant?

Men så kommer det en tid der vi skal åpne opp barnehagen og skolen igjen etter påske. Noe som setter sinnet i kok hos mange. Dette er ikke et blogginnlegg som skal fortelle om DET er rette avgjørelsen. For du avgjør selv hva DU ønsker å gjøre! Ingen blir tvunget inn i skole og barnehagen i disse tider. Vi rådes til å tenke sjæl, men med velsignelse fra myndighetene enten vi sender barna på skolen eller ikke om et par uker. Men vi som kanskje kommer til å følge myndighetenes råd blir i disse dager momshamet som noen som syns det er helt greit å bruke barna våre som «prøvekaniner». (Japp, mange bruker vaksinemotstanderes «mantra» om oss som heldigvis følger vaksineprogrammet på ungene våre. Oh, the fucking irony!)

Det er, per idag, ikke noe vedtak som sier at du IKKE kan holde barnet ditt hjemme om du føler deg utrygg. Så bli gjerne hjemme, jeg skal ikke krangle med deg på det om du har mulighet til det. Jeg lar deg gjøre akkurat det du selv ønsker for at du skal føle deg trygg i denne situasjonen. Ingen tvinger barna dine tilbake på skolen eller barnehagen. Men SLUTT å kall meg en mamma som bruker barnet mitt som «prøvekanin» når det jeg faktisk gjør er å følge myndighetenes råd når barnehagene og skolene åpner igjen. Akkurat de samme rådene jeg fulgte da hentet Maren i barnehagen den 12. mars. Eller alle de tusen gangene jeg vasker hender og holder meg unna besteforeldrene til Maren. 

De fleste vet at jeg er i Arbeiderpartiet, og selv om ikke mitt parti sitter i styringa akkurat nå – så kan du takke faen på at jeg stoler på at Erna og gjengen tar de riktige beslutningene for landet vårt. Ja, faktisk vil jeg gå så langt å si at jeg i disse tider stoler på både det både Erna, FHI, Helsedirektoratet og tilogmed Helsemista Bent Høie (som i utgangspunktet ikke har noen skinnende stjerne i boka hos meg) kommer med. Jeg må kunne stole på at de tar de rette beslutningene og at de har mer enn nok informasjon til å kunne gjøre disse inngripende tiltakene og vedtakene i livene våre i 2020. Både stenge og åpne barnehager og skoler. Jeg kan godt være uenig i vedtaket, men jeg har virkelig ingenting på min CV som skulle tilsi at jeg vet bedre enn alle ekspertene Regjeringen sparrer med og den enorme informasjonen de besitter om koronasmitte i Norge.

Blir det endringer i vedtakene underveis, ja da føyer jeg meg selvsagt til de. Jeg er heller ikke en av de som ble forbannet over at barnehagen stengte. Jeg tenkte at «hvis det er myndighetenes råd, så skal jeg lytte til det.» Slik vi er blitt bedt om å gjøre i disse tider.
Sånn det ser ut foreløpig blir det barnehageoppstart for Maren etter påske om det lar seg gjøre. Ja, det handler også om jeg er trygg nok til å sende henne dit. Magefølelsen. Jeg skal bruke huet. Men først og fremst skal jeg stole på at myndighetene vedtar riktige beslutninger så også JEG kan ta min egen avgjørelse. Kanskje jeg ombestemmer meg og holder henne hjemme? Kanskje jeg er først i køen når Maren skal leveres 07.15 om morran den 20. april? 😅

Den siste uken har Facebook blitt pepret av mammaer som får sånne som meg til å fremstå som egoistisk, arbeidsnarkoman, selvisk mamma som driter i mitt eget barns helse. Hvordan skal dette landet ende opp om en hel haug med selverklærte koronasmitte-eksperter uten et snev av kildekritikk i sakene de deler peprer Facebook med overskrifter som «Du sender barna i frontlinjen, barnet ditt er en prøvekanin!»? Du er i din fulle rett til å avgjøre dette helt selv for deg og dine, men du kan ikke mene at jeg gjør noe feil når jeg lytter til myndighetenes råd? 

Hva skjedde med å faktisk forsøke å gjøre som myndighetene anbefaler så langt det lar seg gjøre – slik vi har gjort i mange uker allerede? Og nei – jeg gjentar gjerne – ingen tvinges tilbake i barnehagen eller skolen – du som foreldre kan ta den avgjørelsen HELT selv. Og så lenge barnehagene og skolene nå åpner, så setter jeg min lit til at de som fikk flest stemmer og grein seg til en plass i regjering og det ærefulle oppdraget å lede Norge i tykt og tynt – faktisk klarer å gjøre jobben sin. 

Denne diskusjonen handler ikke lenger om vi burde/burde ikke åpne barnehagene. De fleste av oss får simpelthen stole på at de som er satt til å ta den avgjørelsen gjør det rette. Og de som er uenig er velkommen til å fortsette å være hjemme med barna sine. Jeg dømmer ikke dere. På samme måte som dere ikke skal dømme meg om jeg sender Maren i barnehagen med myndighetenes velsignelse i lomma. 

Dette innlegget går ut til den mammaen som skrev i et kommentarfelt at hun var livredd for å bli en av de få i vennegjengen som faktisk sendte datteren sin i barnehagen etter påske. Hun som var redd for å være den som går imot strømmen, når alt hun gjør faktisk er å forholde seg til myndighetenes anbefalinger. For INGEN som sender barna sine på skolen eller barnehagen når den åpner, skal føle noen som helst på skam når de leverer kidsa. 

PS: Du er mer enn velkommen til å være uenig med meg vedrørende for tidlig barnehage/skole-åpning – men husk at du da er uenig med myndighetene – og bør definitivt ta den diskusjonen videre med de, og ikke meg. Jeg er litt ambivalent i forhold til barnehageåpning – det er nemlig en HELT annen diskusjon. Dette handler om hvordan vi snakker hverandre ned for valgene vi gjør. Og absolutt ingen er tjent med at noen skal skamme seg for å følge myndighetenes råd, på samme måte som du ikke skal skamme deg om du velger å holde kidsa hjemme i tiden fremover. 

Sånn. Nå skal jeg fortsette å holde meg til myndighetenes råd om å holde meg hjemme, vaske henda, og sosial distanse. Også håper jeg du diskuterer med klokskap og respekt, og ikke med frykt og stygge ord.

Hvis du vil følge mitt ufattelig kjedelige liv som uglamourøs supporterfrue på instagram så velbekomme!

81 kommentarer
  1. Hei!
   Jeg skal ikke uttale meg om det er for tidlig eller greit med åpning av barnehager og 1. – 4. trinn på skolene. Du skriver at man som foresatt kan velge om man vil sende barna på skolen når den åpner, og dette er sånn jeg har forstått litt feil. Det er undervisningsplikt i Norge, det vil si at barn MÅ ikke gå på skolen, men de må få den samme kunnskapen som om de hadde gått på skolen. Hvis barnet har foresatte som enten har samfunnskritiske jobber eller barna, søsken eller foresatte er i risikogruppe, så kan barna holdes hjemme. Men hvis foresatte velger å holde barna hjemme fra skole uten annen grunn enn redsel for smitte (som man absolutt ikke skal kimse av), må de foresatte stå for undervisningen selv. Og da vil jeg tro at skolen også kan skrive barnet ut av skolen, men det er i så fall flisespikkeri.
   Nå vil jeg tro at de fleste skoler og lærere vil prøve å tilrettelegge for alle elever som er hjemme, uansett grunn, men det er greit å være klar over forskjellen.
   Ha en fortsatt riktig god påske! 🙂

   1. Ja, altså jeg hadde ikke regnet med at de foreldrene som velger å holde barna hjemme i denne tiden ikke hadde en plan om hjemmeundervisning..! Jeg tror ikke de foreldrene som holder barna hjemme lar alt skure og gå undervisningsmessig – jeg regner med at de har kontroll å hvordan de ønsker å løse det. Og som du sier – mange skoler er nok veldig åpne for tilrettelegging, selv om det blir en enorm arbeidsmengde på de allerede hardtarbeidende læreren våre. <3 Men ja, det vil selvsagt bli satt krav til hjemmeundervisning der foreldrene holder barna hjemme, men jeg er ganske sikker på at de selv er klar over det som sagt..!

    1. Jeg mente det ikke som kritikk, men jeg synes ikke det kom frem i blogginnlegget ditt at det ikke er valgfritt når skolen starter igjen. Det er nok en del foresatte som tror at man kan velge, derfor ville jeg belyse det.
     Takk for at du tok deg tid til å svare! 🙂

      1. Veldi bra skrevet. Jeg er en av de som kommer til å sende tuppa mi i barnehagen når den åpner. Er jeg redd for smitte ja litt men velger å tro på de som styret landet og tuppa mi på 2 år vill ha godt av å møte andre barn i sin egen alder og få utfordret seg på ting som hun ikke kan gjøre hjemme

     1. Tro meg, ingen foresatte som har hatt barn hjemme den siste tiden tror at de slipper unna hjemmeskolen. Den vet vi er her frem til skolen er åpen som normalt.

      1. Men lærerne kommer ikke til å lage undervisningsopplegg til de elevene som holdes hjemme av smittefrykt, og det blir jo den store forandringen for foreldrene når skolen åpner igjen. Skolene har rett og slett ikke ressurser til å undervise både de elevene som er hjemme og de som møter opp på skolen. De ekstra pedagogene som er ansatt på skolene må brukes til å dele opp klassene, slik at vi kan undervise i mindre grupper og ikke ha like mange elever i samme rom. Dersom elevene skal holdes hjemme må foreldrene selv lage og følge opp undervisningsopplegg som er laget ut fra kompetansemålene til udir. Når det er sagt antar jeg at en god del foresatte velger å holde barna hjemme 27., men at dette gradvis slipper opp utover uka.

       1. Japp, å holde barna hjemme og undervise de selv er nok ingen enkel sak – men jeg regner med at de som velger å holde barna hjemme har satt seg grundig inn i hva det faktisk innebærer..! (F¨r vi jo håpe, så det ikke kommer som en overraskelse!)

  2. Husk å vere raus med hverandre, inkludert bloggere. Dette er krevende for alle. For noen er det travelt hjemme, med arbeid og barn. Det skjønner jeg. For andre livredde for risikobarn og foreldre – slik som meg. Hva om de blir smittet og blir alvorlig sjuke? Er oppriktig redd.

   Har nett lest gjennom danskene sin «åpnings oppskrift» for barnehagene. ( sst.dk) Og om den blir noenlunde lik i Norge, kan jeg ikkje skjønne hvordan vi i Bhg skal klare det. Jeg føler et enormt ansvar, og er engstelig – fordi jeg skal passe andre sine barn. Myndighetene sine anbefalinger ligger langt utover det vi normalt gjør. Det er ikke bare-bare å opne og ta imot. Magen av mine kollegaer er selv i risikogr. Hvordan skal vi få nok folk? Vi burde hatt eget vaskepersonal og helsepersonell tilgjengelig til å bistå – da kunne vi klart det myndighetene anbefaler.

   1. Stor forståelse for de som er i risikogruppen, både som voksen og barn. Det er derfor jeg er relativt trygg på at myndighetene har en plan med dette også. Jeg vil jo anta at hvis du har barn i risikogruppen så vil du måtte fatte din avgjørelse på litt andre grunnlag enn meg som ikke har risikobarn. Det er nettopp derfor vi skal spille på lag fremover, lære, ta til oss og forbedre og endre i takt med hvordan dette skal løses. Men vi BØR ha en tanke i hodet om at når myndighetene ønsker å åpne opp for at mange barn kan komme tilbake om det er ønskelig, så er det en plan og forhåpentligvis bittelitt tanker om hvordan dette skal løses også. 🙂 Jeg er forøvrig glad for at du kjenner på ansvaret, det betyr at du er et medmenneske som tar ditt ansvar alvorlig. Men ikke så du blir utslitt av det altså.. <3

  3. Mine små har vært i bhg disse ukene landet har vært nedstengt. Det har vært de 2 og 2-3 andre barn. Når bhg åpner igjen, skal de i bhg hver dag. Jeg er en så egoistisk mamma som ser at de har behov for sosialisering med andre barn og jeg har behov for noen timer for meg selv. jeg tenker dette går fint. D er så få som er smittet og knapt noen barn. Selv satt jeg ved siden av en kollega som testet positivt og ut av 15 personer ble ingen dårlige. I snart 5 uker har jg sjonglert full jobb i helsevesenet med hjemmeskole og familiebhg. Jeg er sinnsykt sliten og lei og trenger rett og slett et avbrekk. Kanskje er jeg den eneste som har det sånn, men dette er mitt liv og min bestemmelsesrett

   1. Du er ikke alene. 3 barn, 100 % jobb i ambulansen, hjemmeskole og hjemme hg, mens far har prøvd å ha hjemmekontor. Visst f skal den ungen i bhg. Og det er fordi jeg mener at det skal gå HELT fint. Barn er ikke en risikoen de først trodde. Og derfor ser de nå at de kan gjenåpne. Og det til glede for meg hvertfall 😅

     1. Mhm… Og hjemmeskole i selvom hjemme skole i seg selv er ikke det største problemet. Men hjemme skole med en 3 1/2 år gammel diktator derimot 🙈 jiiiizes

  4. Hva heter den fantastisk nydelige genseren svigermammaen din har strikket 🤩 takk for all humor og glede du sprer med dine innlegg og storyer😊

  5. Helt enig i alt du skriver – men ; man kan ikke velge å sende ungene på skolen eller ikke. Unger som ikke er i risikogruppa eller har foreldre/søsken som er det, MÅ tilbake på skolen. Bare sånn til info 😊

   (Ja vet man kan søke om å undervise dem hjemme selv, men for folk flest som har en jobb å gå tilbake til så blir ikke det aktuelt )

   1. Ja, skal barna holdes hjemme så må undervisningskrav oppfylles på andre måter som ved hjemmeskolen. Men det både tror og regner jeg med at de som holder barna hjemme er klar over, hvis ikke er det kanskje ikke så gjennomtenkt..! 🙂 Men der stoler jeg på at de har en plan, de som velger det!

  6. Jeg kjenner jeg er så lei av folk som ikke kan se lenger enn sin egen nese.. Lei av folk som gnåler om at vi sender våre barn i krigen, lei av at folk ikke fatter at noen ikke har noe valg!!
   Jeg er en av de som daglig mottar invitasjoner til ulike grupper på Facebook med navn som «vi sender ikke barna våre i krigen» osv.. Hver dag.. Akkurat som om jeg er en dårlig mor om jeg sender mine barn i barnehagen.. Akkurat som om min samvittighet ikke er svart nok fra før….

   Men det jeg lurer på, som det ikke står skrevet en dritt om noe sted, er om noen av disse som sitter på hjemmekontor over hele landet faktisk har stoppet opp og tenkt på de som faktisk ikke har noe valg? For de finnes faktisk i hopetall!! Vi har ikke noe valg, JEG har ikke noe valg..
   Mine barn har vært i barnehagen hver dag siden dette corona styret begynte de, hver dag!! Til og med nå i påsken!! Fordi jeg og far faktisk må på jobb for å hjelpe de som faktisk er rammet av corona. Er det noen som faktisk stopper opp litt og tenker på denne gruppen foreldre?? Vet du, jeg er så forbanna lei dette gnålet om hjemmekontor jeg, forbanna lei!! Skulle så innmari ønske det var jeg som hadde hjemmekontor hver dag med mine barn, men nei.. Jeg må hver dag på jobb, og bli utsatt for smitte. Hver dag er jeg redd jeg tar med dette viruset hjem til mine søte små, men noe valg har jeg faktisk ikke!!

   1. Er så enig med deg! Jeg har triksa tiden min mellom 5 barn fra 2 til 17 år, full jobb i helsevesenet, hjemmebhg og hjemme undervisning. Jeg er drit sliten og lei. Så skal jg i tillegg få drittslenging av at jeg er egoistisk som velger å glede meg til bhg åpner igjen. Ja jeg gjør det. For jeg har ikke vært hjemme i uker med hjemmekontor eller permittering. Jeg har jobba ræva av meg dag etter dag.

    1. Jeg så et innlegg på Facebook i går hvor det sto at du sender meg ikke i barnehagen fordi du er glad i meg mamma. Og da tenkte jeg fy f er det slik det skal bli nå at det skal rakkes ned på de som velger å følge myndighetenes råd de blir sett på som foreldre som ikke er glade i ungene sine. Jeg har et barn i barnehage og et på skole til vanlig. Min eldste har konsentrasjonsvansker og hjemmeskole fungerte overhode ikke. Så han har vært på skolen siden uke 2 av denne perioden. Og jeg sendte han ikke dit for å la han være prøvekanin. Jeg sendte han fordi jeg er så glad i han at jeg setter hans behov først slik at han får den hjelpen han trenger for å ikke bli hengende kraftig etter på skolen. Jeg er kjempe enig med deg, dette er ikke en tid for å bli shamet.

  7. Jeg stoler på myndighetene, men jeg sliter med å se hvordan vi i barnehagene skal løse den nye barnehagehverdagen med ansatte i risikogruppe og en helt annen bemanningstetthet enn den vi har hatt. Jeg har ved flere anledninger vært alene med 13-15 2 og 3 åringer pga sykdom på min jobb. Hvordan skal vi løse det når det foreslås at en voksen skal ha max 5 barn? Skulle også ønske retningslinjene kom før… svært liten tid å planlegge noe som helst 🙁

  8. Hjelpetelefoner for barn og unge har hatt 100%!! Mer pågang i disse ukene, det sier vel sitt mener jeg, unger som er utsatt trenger å få tilbake det lille de har av rutiner i hverdagen sin. Ungene trenger å se andre unger samt ha noen å leke med. En skal ikke leke med den psykiske helsen heller. Folk må roe ned! Ta hensyn, hold avstand, vask hendene, dette gjelder oss voksne først, det er vi som skal lede an. Ingen tjener på at folk blir hysteriske.
   Hilsen mamma som ble syk av svineinfluensavaksinen men som er FOR vaksiner.

   1. Enig med deg.
    Ungene mine skal tilbake på skolen når den åpner. Kan jo risikere at det blir mer smittespredning, og at den stenger igjen- men jeg ser at ungene trenger det. De trenger å leike med andre unger. Mine to har ikke leika med noen andre enn hverandre siden skolestenginga, og jeg ser at det begynnet å tære på psyken rett og slett. De leker kjempefint sammen , og har knapt kranglet i det hele tatt. Men tårene kommer fortere og fortere, og de savner vennene sine.

  9. Man får ikke bruke omsorgsdager når bhg åpner, så da er det ikke noe valg for mange dessverre.. Det som jeg synes er litt dumt
   😢

   Hva hver enkelt velger å gjøre har ikke jeg noe med og ingen bør uttale seg, men det at BHG åpner gjør at mange som gjerne vil holde ungene hjemme ikke lengre har muligheten til det..

   1. Du skriver at det er dumt folk ikke lengre får bruke omsorgsdager med full lønn når barnehagen åpner åpner igjen…
    MEN hva med alle som er permitert pga nettopp stengt barnehager(flere i den store jobbkommumen jeg bor i, er nemmelig kun ansatte med barn som er permltert da det er billigere for bedriften enn å måtte legge ut lønn for omsorgsdager) og nå må få dagpenger fordi barnehagen er stengt, og dermed ikke har rett på full lønn på lik linje med deg selv i disse dager da barnehagen er stenger?

    Alle disse sitter jo i en vanskelig situasjon økonomisk 🤷🏼‍♀️ så vil tro alle i denne situasjonen ser på bhg åpning som en økonomisk lettelse…
    For ja, om vi begge kunne gått hjemme med full betaling uten jobb/permitering hengende over hodet hadde nok vi også valgt dette.

    1. Som sagt så var ikke dette en diskusjon om det er riktig eller ei å åpne bhg 😊 Bare presiserte at mange faktisk ikke har muligheten til å velge å ha barna hjemme når bhg åpner igjen 😊

     Og om det er bedrifter som diskriminerer og bevisst permitterer de med barn i barnehagealder er det er svært alvorlig sak!! Det er verken lov eller greit, selv i disse tider..

  10. Hva om barnehagen gir beskjed om at de ikke har mulighet til å gjennomføre smittevernstiltakene?
   Sender du da fortsatt barna i barnehagen?
   (Ikke kom med noe «ikke ta sorgene på forskudd», hvis vi skal følge samme regler som dagtilbudene i f.eks. Danmark, så lar det seg ikke gjennomføre)

   PS. Er barnehagelærer så jeg vil påstå at jeg har en viss oversikt om hvordan ting fungerer i barnehagen og har brukt store deler av påska (Takk Erna) på å kverne dag ut og inn i hue om hvordan dette skal gå. Og jeg gleder meg til å se alle barna mine igjen, men som fagperson kan jeg verken lovlig, etisk eller moralsk utsette de for større risiko enn resten av samfunnet.

   1. Da tar jeg den avgjørelsen der og da. Som sagt, hvis vedtakene endrer seg så må jeg følge de – og hvis tilretteleggingen ikke synes å være god nok – så må jeg løse det selv og ta den avgjørelsen. Som du sier – vi foreldre vet ikke like mye som deg som fagperson i bhg – men jeg har tro på at dere vil forsøke å forklare oss så vi har mulighet til å fatte beslutning som foreldre. Vi lytter jo på hva dere sier også 🙂

   2. Helt enig med deg! Ingen kritikk til de som velger å sende barna i barnehage fordi de stoler på myndighetenes råd. Og myndighetene har nok helt rett når det kommer til at vi må åpne samfunnet. Myndighetene kan smittevern. Men de kan IKKE barnehage. Vi som jobber i barnehage kan barnehage, og det er derfor vi er bekymret! Ikke fordi vi ikke vil møte barna våre igjen, for det VIL vi! Vi savner barna like mye som dere foreldre savner barnehagetilbudet, om ikke mer! Men vi vet at disse retningslinjene ikke lar seg gjennomføre. Det er ikke ment som kritikk i det hele tatt, jeg skjønner veldig godt at alle foreldre roper halleluja for åpen barnehage. Men prøv å se det fra vår side. Vi ønsker ikke annet enn å verne om deres kjære barn, og vi på innsiden ser ganske annerledes på dette enn det foreldre gjør fra utsiden. 14 1-åringer blir smittefest uansett hvilke tiltak man innfører 😊 Men dette er ment som kritikk til myndighetene, ikke til deg som mamma 😘

    1. Jeg er helt enig med det, er barnehagetante selv å synes egentlig det er helt på hodet. Men må jo smitte til og at Norge skal se det. Jeg har ett barn på 2 år, hun skal i barnehagen fordi jeg er nødt til og jobbe selv.

  11. Jeg har to jenter som gjerne skulle vært i barnehagen, særlig den eldste siden hun er skolestarter i år. Vi kommer til å sende de i barnehagen igjen når den åpner, og jeg tenker at det er sikkert mange politikere og ansatte hos FHI som ikke har hatt Påskeferie i år for å finne ut og utarbeide en rammeplan for gjennomføring av barnehage og skole åpning.

  12. Du skriver så bra, Line – og du fronter virkelig saken for alle de som ikke tør å si meningen sin på grunn av all momshamen. Gir de et lite håp om at det faktisk er greit å følge myndighetenes råd og at man ikke ønsker å pådra ungene sine sykdom!

   Det er dessverre mange selverklærte eksperter der ute, og jeg lurer virkelig på hvordan dette samfunnet blir etter cororna etter all negativitet og dømmingen av hverandre. Skikkelig trist å se! Dette har virkelig tatt ytringsfrihet til et nytt nivå spør du meg!

   Men uansett – mine barn skal på skolen, for jeg også stoler på at myndighetene gjør de riktige valgene for oss 🙂

  13. 🙌Jeg fatter ikke at folk ikke skjønner at det ikke går ann å stenge ned et samfunn i så lang tid. Skal vi gå hjemme i 18 mnd da, til vaksinen er klar og vi kan pakke barna våre inn i bobleplast igjen, før vi sender dem til bhg.
   Det kommer til å bli smitte, men da kommer bhg og skoler til å bli stengt igjen. Jeg tror at bhg blir stengt store deler av sommeren, kanskje likt med skoleferien. Da kan fortsatt landet gå rundt og vi ha jobber å gå til. Ja dette er ubehagelig, men det går i all hovedsak bra! Hold de sårbare og usikre hjemme (både barn og voksne). Hilsen barnehagelærer/mamma.

  14. Det som er litt ironisk er at flere av de jeg har på Facebook. De som roper høyest, at de ikke vil bruke ungene som forsøkskanin osv. Jo de møter jeg hele familien på shopping??!!😳 Ikke på apoteket, eller matbutikken. Neida på senteret. Da mener jeg det rett og slett blir for dumt å lage innlegg opp og ned, om nei til å sende unger tilbake til skole/barnehage. I tillegg har du trillegrupper med 4 barn i hver sine vogner og 4-5 større barn som springer rundt. På kjede-shopping etter en pakke sokker. Og om kvelden kan du lese at det er så godt at besteforeldre passer ungene. For det er så utrolig slitsomt å ta seg av sine egne barn. Men NEI barnehage/skole skal ikke ungene tilbake til. Disse gir meg samme avsmak som vaksinemotstandere. De skal ikke være med på fellesskapet. Men de mener at deres stemme er det eneste som skal bli hørt. Æsj….

   Det finnes også de som har holdt ungene hjemme hele tiden og ikke vil sende de tilbake i barnehagen/skolen ennå. De har min fulle respekt!

   Jeg selv har ikke bestemt meg.

   1. Hahahahahaha. Så j bra. AKKURAT det har jeg tenkt på. Er det et sted du risikerer smitte er det på kjøpesenteret. Funny at noen er så imot gjenåpning men allikevel drar med hele slekta på kjøpesenter

  15. Hør hør!!!
   Helt enig, jeg har blitt oversvømt med Facebook-innlegg fra begge ytterligheter i det siste… Fra de som mener “hele Corona-hysteriet er en konspirasjon” til de som mom-shamer alle som gleder seg til barnehagen åpner igjen…. shame, shame, shame…. 😡
   Sunn fornuft er visst koblet ut i disse dager?
   Selv er vi i et hushold der både mor og far har samfunnskritiske jobber, så min sønn har vært i barnehagen kun di dagene jeg faktisk jobber, med en barnehage som er vidunderlige i sin vilje til tilrettelegging ❤
   Jeg jobber innen helse-og-omsorg, vi jobber litt spesielt i disse dager… vi jobber i i forskjellige team, og de forskjellige teamene skal ikke møtes (for å begrense smittefare) Så vi har jobbet endel doble vakter, for å få dette til.
   Og barnehagen har tilpasset åpningstid etter foreldres behov, og min sønn kunne komme i barnehagen selv på ukedager han vanligvis har fri.
   Men sånn jobbing blir foreldre slitne av, så jeg innrømmer ÅPNELYST at jeg gleder meg til barnehagen åpner fullt igjen. Gleder meg til å få noen få timer alene noen dager i uka, siden jeg jobber turnus og noen ganger doble vakter.
   Jeg tenker også på sikkerhet, og hva som er trygt…. er selv astmatiker, og regnes som i risiko-sonen, men må jo allikevel jobbe.
   Kan jo ikke sykemelde meg og sitte isolert inne i disse dager for det, det er rett og slett ikke gjennomførbart….
   Jeg liker at du tok opp dette, du satte ord på det jeg har tenkt lenge.

  16. Amen! Trodde jeg var den eneste i hele Norge som skal sende barna på skole og barnehage igjen. Hvertfall om man får like mange “barnet mitt er ikke noe prøvekanin” på face som jeg har fått. Stoler på myndighetene og ser frem til enn så lenge, litt mere normalitet i hverdagen. Ungene gleder seg i hvertfall.

  17. Hei.
   Jeg lurer på en ting, hva tenker du om oss som er lærer/barnehagelærer som MÅ møte smitten i jobben vår, uten mulighet til å kunne ikle oss hansker, visir, og annet smittevernsutstyr?? Vi må altså møte smitten direkte (for ja det vil skje, med tanke på alle familiene vi vil møte, som igjen har kontakt med noen venner på fritiden osv) Vi er altså den eneste arbeidsgruppen som må gå på jobb uten muligheten til å beskytte oss eller velge hjemmekontor. Diskriminerende!!

   1. Hei! Jeg har forståelse for din frustrasjon – det skal du vite. Og jeg vil anta at det er tatt opp til diskusjon gjennom fagforeninger og organisasjoner som skal sørge for at dere kan gjøre jobben deres på best mulig, hensiktsmessig måte i forhold til smittevern. Hvis du er i risikosonen eller har nære du bor med som er i risikosonen, så vil jeg anta det vil tilrettelegges for deg. Når det er sagt så er hele vårt samfunn bygget opp på tillit. Og det er den tilliten vi må ha til både myndigheter og til våre medmennesker når vi det nå åpnes opp. Vaske hender, sosial distanse og alle disse tiltakene vi allerede gjør for å unngå smitte må vi stole på at venner, naboer, kollegaer og barnas familie sørger for å gjennomføre.

    1. Sikkert ikke så lett for deg å sette deg inn i, du har muligheten til å gjøre jobben din hjemmefra. Men vi som MÅ møte smitten, og samtidig hører at kommuneoverleger og mennesker som KAN og jobber med smittevern forteller at «dette er ikke lurt, dette vil øke antall smitte» osv osv, da blir det fryktelig vanskelig å stole på en regjering som gjør det motsatte av hva mange fagfolk anbefaler. Myndighetene har famler og vinglet seg gjennom denne perioden, så nei, tilliten er ikke der. Vår jobb er ikke mulig å gjøre med fokus på smittevern. Eller jo, vi skal jo bare øke bemannig og spre barna. Sant det, vi har jo masse ekstra folk og sette inn!!?? Nei! Den ekstra bemanningen FINNES ikke.
     Det viser seg også at hvor syk man blir, det vet ingen, risikogruppe eller ei.
     Jeg skjønner at alle med god samvittighet sender barn i bhg/skole. Men ikke TRO at det er i nærheten av trygt, det skal jeg love dere. Og barn er de som smitter flest, så covid19, velkommen til å ta et skikkelig tak i Norges befolkning. Og som Erna selv sier, «det skal OPPLEVES trygt for foreldre å sende barn til bhg/skole» det ER nemlig ikke trygt. Men det er ikke det som er viktig… det er at det oppleves trygt, slik at landet kan tjene penger. For det er ØKONOMI dette handler om. Ikke noe annet. Bare synd at lavtlønnede yrker og barna blir taperne i samfunnet.

     1. Hvor har du det ifra at barn smitter mest? Jeg leste nylig både at en barnelege og en professor i Pandemi sa at friske barn sjelden viderefører smitte… Og vi er flere som må på jobb og møte smitten selv om dette ikke er ønskelig! Dette gjelder ikke kun ansatte i BHG, selv om jeg forstår at ulike tiltak kan være vanskelige p gjennomføre.

   2. Jeg kan potensielt møte smitte hver dag i min jobb og har jobbet hele tiden. Vi bruker ikke smitteverns utstyr på jobb med mindre det er påvist smitte. Vi har også hatt smitte på en person i avdelingen uten at denne smittet noen andre, hverken pasienter eller ansatte.

    De butikk ansatte har det jo også slik. Ja de har hansker på, men hansker har jo ingen effekt i seg selv dersom du ikke bytter ekstremt ofte, gjennomfører god håndhygiene etc.
    Så å stille seg sårbar for smitte i denne tiden er nok ikke unikt. Men hvordan en møter en slik utfordring er nok veldig forskjellig.

    Jeg for min del lever godt med at jeg på ett eller annet tidspunkt sikkert blir smittet. Dersom jeg skulle bli ordentlig dårlig så håper jeg vi har gitt helsevesenet god nok tid til å skaffe riktig utstyr og nok personell til å kunne hjelpe meg om jeg skulle trenge det.

    For mange er det kanskje vanskelig å akseptere at de utsetter seg for smitte i dagliglivet. Enten gjennom jobb eller en tur på butikken osv. Noen er kanskje så hemmet at smitteangst at de må sykmeldes, andre er i risikogrupper og bør sykmeldes. Andre vil derimot synes det er fint å kunne jobbe, bidra i samfunnet og få struktur og noe normalitet tilbake i livet. Det må være rom for ulike reaksjoner og lov å lufte de høyt, bli hørt, sett og tatt på alvor. Samtidig så synes jeg det er viktig at ikke alt skal krise maksimeres og bare værst mulig senarior skal vektlegges.

    Også er det nå engang slik at livet er et risikoprosjekt.

   3. Jeg er enig med deg om smittefaren, men nå er du ikkje i den enste gruppen som ikke har noe valg. Jeg jobber i bolig med avlasning for barn. Vi har ikkje hatt stengt en dag og vi risikerer smitte på lik linje som deg uten noe valg.
    Så det e reagerer på er at enkelt hyler høyt, men samtidig møtes i hopetall på kjøpesenter eller i marka.

  18. Så kan vi jo bare minne hverandre om at i denne situasjonen er vi ALLE prøvekaniner. Verden har ikke vært stilt overfor en lignende utfordring tidligere og kunnskapen om viruset er begrensett. Hvilken tiltak som vil ha minst påvirkning totalt sett på våre liv vet vi kanskje om noen år. Sånn sett synes jeg det er spennende å se at Sverige har valg helt anderledes enn de fleste andre land, det gir oss noe å sammenligne oss mot når dette er over.

  19. Blir godt når hverdagen blir normal igjen 😊 sende jentene på skole og barnehage 😊 jeg som mamma e ikkje utdannet lærer. Je veit ikkje om ho lærer like masse nå, som ho gjør på skolen. Det e masse jobb med undervisning attåt å være på jobb på dagen. Har barnepass i familien og nabo, og selvfølgelig noen dager heime selv også. Det sosiale blir ein skikkelig prøve. Ungene har jo lyst å omgås andre barn, og nekte de det e ikkje masse moro. Så blir godt når de starter igjen på skole og barnehage. Jeg er for åpning igjen 😊

  20. TUSEN TAKK for du skriver dette. Har selv 4.5 åring hjemme og er fulltidsstudent.
   Har prøvd å sjonglere skole på nett og en aktiv kar..stort sett dårlig samvittighet på begge fronter.
   Jeg jublet med en liten klump i magen når de annonserte barnehage oppstart. Det kan kanskje “redde” meg med tanke på eksamen, men klart det er skummelt å sende han fra meg.
   Men jeg velger å stole på de som faktisk kan dette. Jeg er ikke forsker eller lege. Har også sett meg drittlei på folk som mener jeg utsetter ungen min for smitte.
   Jeg stoler også på den flotte barnehagen han går i, en gjeng med fantastisk voksne som bare vil mitt barna beste❤
   Takk nok en gang for at du setter ord på min frustrasjon 🙈😅

  21. Jeg har kroniske bekkensmerter og før alt ble stengt ventet jeg på rullestol for å komme meg mer ut. Nå har jeg ventet på rullestol siden slutten av januar. Jeg har ventet på pute som skal avlaste meg om natten. Så ble alt stengt. Jentene ble hjemme fullt. Jeg har i utgangspunktet byttet på å ligge i senga, gå litt rundt, ligge i senga, svømme 2 ganger i uka. Og stå opp for å være med dem når de kommer hjem. Den hvilen får jeg ikke nå. Ikke like mye. Jeg elsker ungene mine, men formen min klarer ikke stort mer. Karantene for meg har blitt verre smerter, mye mindre hvile, ennå lenger venting, – 12 kg på 1 1/2 mnd pga smerter og dårlig matlyst. Jeg jublet høyt og lenge inni meg da beskjeden kom. For mannen min sin del, barna sin del og min del.

  22. AMEN! Skal innrømme at jeg er en av de som spretter en liten champis 20april 😁 elsker ungene mine men jeg og mannen har måtte gått på skift for å få dagene til å gå opp og med nærmest snøstorm utenfor dørene og to unger med forskjellige behov har det vært noen harde uker! Har også måtte blitt permittert 50% for å kunne være hjemme så blir deilig å kunne være 100% på jobb og 100% hjemme når jeg faktisk får en tilnærmet hverdag igjen! Alle må få gjøre det de vil, men folk må også respektere hverandres valg!

  23. Vi gleder oss til barnehagen kommer igang – 4åringen har behov for sosialisering, mora har behov for å få gjort noe på hjemmekontoret. Barnehagen får retningslinjer de og VI må følge – og så lenge de respekteres skal dette gå veldig bra! #altblirbra

  24. Jeg tenker at det er lov å være skeptisk, og vi mennesker reagerer på ulike måter ved frykt. Den største grunnen til at skoler og barnehager må åpne igjen, er for alle de barna som har det vondt hjemme og som nå ikke blir fanget opp av noen. Det er pga folk i samfunnskritiske jobber som må på jobb igjen for å få Norge til å gå rundt. Ja, vi skal stole på myndighetene, men her innrømmer også de at de heller ikke vet konsekvensene av åpne litt og, så her er det lov å være skeptisk. Det som ikke burde være lov, er å rakke ned på andre som velger noe annet enn det man selv ville valgt. Bra innlegg og noe mange bør tenke over! Men å være skeptisk, og å spørre spørsmål er lov når man ikke føler den tryggheten man skal føle. Hjelper kanskje ikke at WHO gikk ut å sa at Europa letter på tiltakene altfor tidlig …

  25. Kanskje litt utenfor tema, men altså, det er den fineste Nancykofta jeg har sett 🙂

   Så kan korona være korona for en stund, koronapoliti og mammapoliti er vel to sider av samme sak og finnes mest av alt for underholdningens skyld 😉

  26. Tenker at utifra kommentarfeltene rundt omkring så er det bra at vi gradvis prøver å komme oss ut litt igjen…… Så mye hat mot alt og alle uansett hva man gjør. Her gleder ungene seg veldig til å komme seg tilbake på skolebenken etterhvert og vi voksne gleder oss også til å kunne jobbe bedre fra hjemmekontor og tilslutt kunne dra på kontoret. Uten at det betyr at vi hater ungene våres. Om det er rett eller ei er det ingen som vet, men jeg antar at de som bestemmer i Norge har tenkt på dette mer enn en gang.

  27. Tusen takk Line! Som både mamma og bonusmamma syns jeg dette er tøft. Bonusbarnet får ikke leke med noen, og vi holder en streng og kjip linje på besøk og sånt. Vi skal bidra med vårt i dette. Min mini skulle begynt i barnehage, men det ble ikke noe av i disse dager. Nå som regjeringen har bestemt at vi skal åpne litt, gledet jeg meg forsiktig. Endelig skulle mini få møte andre på sin alder, og jeg få bittelitt arbeidsro hjemme. Ikke at det er viktigere enn liv og helse, men det er nå sånn at jeg velger å høre på anbefalingene.
   Men alle disse “mitt barn er ikke en forsøkskanin, jeg sender ikke barna mine i fronten blabla” har for første gang gjort meg ordentlig usikker på noe som mamma. Jeg føler meg som en dårlig mamma som vurderer å sende barna av gårde, og bekymrer meg for at barna skal bli syke og folk si: “se, du kan takke deg selv, du valgte å sende de istedenfor å holde de hjemme”. Jeg elsker både bonusbarn og eget barn over alt, men jeg stiller meg kritisk til alle som mener bastant at det er feil å sende barn avgårde. For de mener det høyt og overalt. Vaksinemotstandere kan ta seg en bolle i forhold… Ingen vet helt hva som er riktig, men jeg velger heller å høre på fagpersoner enn “Nina, hjemmeværende mamma til 5” på akkurat dette. Så takk igjen, for at du løfter frem denne siden også <3

  28. Det er lenge til det blir «trygt» å sende barn i barnehagen og på skole igjen. Det må en vaksine til for det dessverre…
   Eldste jenta mi begynner å bli asosial og sur av å gå hjemme hele tiden 😞
   Vi må velge mellom pest eller kolera og satse på at det går bra!

  29. Hei.
   Jeg vil bare si at det du sier i innlegget er så spikeren på hodet! Og jeg er så enig med deg!!! Jeg slutter aldri å bli overrasket dels sjokkert over hva folk kan få seg til å si til andre mennesker, så fort du velger noe som ikke faller i god jord hos forståsegpåere da blir du omtrent hengt ut til tørk og puttet i gapestokken. Du satte ord på det som irriterer vettet av meg, takk!

  30. Min på 2 år skal også i barnehagen med engang den åpner, hun har vært der ett par dager under Corona også. Og tenker at det nytter ikke å holde stengt, viruset må komme og gjøre seg ferdig. Jo fortere jo bedre. Jeg skal selv på jobb i barnehage så fort det åpner. Og er alene så har ikke egentlig noen valg på og holde henne hjemme. Blir vi smittet blir vi smittet, sånn er det bare. Folk er alt for nervøse for denne koronan

  31. Barnehage er frivillig, skole er ikke. Da må du skrive barna dine ut av skolen, lage en læringsplan som er godkjent av kommunen og kjøpe nye lærebøker selv. Før du gjør det er det ikke lov å holde barn hjemme i mer enn en dag uten permisjon fra rektor eller uten en medesinsk grunn.

  32. Bra inlägg och väldigt enig. Det mest skrattretande är ju att det för nån vecka sen var ca samma “hysteri” och dritkasting om/till de som inte följde regeringens/fhi’s råd (och drog på hytta, harryhandel, butiken osv), och nu är det dritkasting på dem som följer råden…så från och med nu kan vi med den logiken göra som vi vill 🤷‍♀️Hur man än vänder sig har man rumpan bak som min mamma brukar säga 😅

  33. Jeg er også rimelig lei av de som snakker på vegne av hele sin yrkesgruppe når de mener at skoler og barnehager ikke bør åpnes enda. Jeg er lærer og jeg gleder meg til å komme tilbake på jobb! Ikke har jeg barn i barnehagen enda heller. Blir fint når far kan få tilbake permisjonen han bare fikk ni dager av før skolen stengte og jeg kan få litt etterlengtet pusterom! For det trenger jeg etter et års permisjon (men det er vel feil det også i følge momshamerne, for jeg burde vel ønske å være hjemme til barnet starter på skolen, minst…)

   1. Ja, hahaha – den er det mange som faktisk nevner på! Hvis det er noen trøst så begynte jeg å jobbe 20-30% straks etter fødsel for å ikke bli koko. Å være hjemme med barn er faktisk ganske krevende mentalt for mange, og jeg dømmer INGEN for å starte tidlig i jobb hvis det er ønskelig..! <3

  34. Jeg gidder ikke lese hele innlegget men skjønte jo hva det dreier seg om.
   Folk får jo velge selv om man sender på skolen eller i barnehagen uten at det skal bli mye oppstyr rundt det. Jeg kommer ikke til å sende men ser ikke ned på folk som gjør det.
   Min tanke er at myndighetene tok grundig feil da viruset kom og I først pressekonferanse ble det sagt at de hadde ting under kontroll…. Ingenting var under kontroll og ting eskalerte fort. Hva får folk til å tro de ikke kan ta feil igjen?og siden dette er nytt så vet de pent lite hva som vil skje.
   Jeg håper inderlig de har rett denne gangen!

   1. Jeg gadd ikke lese hele kommentaren din, men skjønte hva det dreide seg om.

    Neida.

    Men seriøst så høres det ut som vi er grunnleggende enige at det er opp til en hver å velge selv hva man gjør. Selv er jeg i dialog med vår bhg for å trygge mitt valg. Hva nå enn det blir.
    Forøvrig syns jeg vi skal gi kred til myndighetene og folket for å kaste seg rundt når det faktisk var et faktum.

  35. Fint å se noen ta opp dette! Jeg føler meg som en så dårlig mor når jeg ser frem til barnehage åpningen. Alle mener at vi ikke tenker på barnas beste… men da lurer jeg på… er det til mitt barns beste å ikke være sammen med andre barn i månedsvis? Er det til mitt barns beste å gråte nesten daglig over savn av venninner i barnehagen. Er det til mitt barns beste å havne tilbake i den innesluttede jenta som havner utenfor, noe barnehagen har jobbet for å unngå i over ett år? Dette er bekymringer som river meg i hjertet hver eneste dag. Jenta mi skal begynne på skolen til høsten, og hvis hun skal være hjemme frem til det vil det bli utrolig vanskelig å starte opp igjen i et helt nytt miljø, med hent andre barn etter måneder i isolasjon..

  36. Takk for at du tør å fronte dette! De fleste av oss orker ikke gå løs på kommentarfeltene hvor hysteriet har tatt helt overhånd..

   Er utslitt av å skulle gjøre jobben som lærer for mitt eget viltre barn og samtidig sjonglere min egen jobb, så jeg gleder meg vilt til skolen åpner!

  37. greit nok du har egen mening om ting. Men hvorfor skal du nærmest få de som har en annen oppfatning enn deg ang dette her til å virke som idioter? Kan du ikke å bare ta egne valg uten å skrive 5 A4 sider med begrunnelse om hvorfor du har rett og er fornuftig og andre ikke, og ikke minst noen sekunder på NRK ?

   1. Jeg sier ikke at jeg har rett, jeg sier at alle de som kaller ungen min en prøvekanin og at jeg sender ungen min i krigen fordi jeg er egoistisk er momshamere som burde lagt seg under en stein.

    Og hvis du mener jeg skrev 5 a4 sider så bør du lese litt flere tekster så du faktisk vet hvor mye 5 a4 sider er.

    Selvsagt er det fornuftig å følge myndighetenes råd, men du må selvsagt gjøre akkurat som du selv vil (som jeg skriver i innlegget) men jeg sier ikke at jeg har mer rett enn andre – jeg sier bare at det er ugreit å mene at vi som sender ungene i barnehagen er dårligere foreldre enn andre.

    (Jeg begynner å lure på om du kanskje ikke har lest innlegget mitt. Hvis du tror det er 5 a4-sider, så skjønner jeg jo det..!)

    Line Victoria

   1. Registerer at dette er grinebiter-kommentar fra samme person som kaller seg Live (som jeg har svart på) – fikk du ikke med deg alt det sure oppstøtet i første gulpen din?! 😉

    Når blogg og sosiale medier er en del av jobben min, så vil jeg jo si det er dumt å droppe det..!

  38. Takk! Aner ikke hvor mange ganger jeg har følt meg jævlig den siste tiden. Jeg har vært så «heldig» at når de stengte bhg og skoler dro jeg hjem med sønnen og har blitt hjemme med han så og si hver dag siden det. Jeg jobber på skole, men har hatt 2-3 arbeidsdager i disse ukene. Når beskjeden om at skole og bhg skulle åpne fikk jeg litt panikk, ikke for å dra på jobb, men for å våkne tidlig om morran igjen. Men så begynte hjernen og surre med risikogrupper og styr, både jeg og junior har astma. Men jeg har snakket med legen, sjefen om tilrettelegging på arbeidsplass og bhg og vi har lagt en veldig god plan så selv jeg med astma skal føle meg trygg på jobb og med å sende junior i bhg. Så jeg vil igjen si takk for at du gidder å bruke tid på å skrive innlegg som ikke døtter oss som må eller trenger å sende barna i bhg og på skole av ulike grunner.. Skjønner ikke hvorfor andre skal bry seg så jævlig mye med hva andre gjør.

  39. Hei. Den Nancy genseren din på bildet er så fin, har så lyst på en selv i de fargene, vet du hvilket garn som er brukt til den? Eller har du mulighet til å finne det ut? Du er forresten en hærlig person, liker spesielt godt å følge deg på snap. 🙂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg