Foreldresamtale i 1992 vs Foreldresamtale i 2019

Jeg husker selv foreldresamtalene som barn. Når man fikk lappen med seg hjem som varslet om at samtaler nå var nært forestående, og mamma og pappa måtte skrive under på hvilken dag det var som passet best å ha samtale på. Jeg husker jeg var livredd! Jeg visste jo at jeg ikke nødvendigvis brukte veldig lang tid på leksene, og jeg kunne til tider være litt vimsete i forhold til det å pakke med meg de riktige bøkene. Jeg tror jeg faktisk, het ordrett,  kan huske klasseforstander Jan O sine ord i meldingsboka: “Line glemte gymtøyet sitt idag. Det er ikke første gangen hun gjør det og det blir garantert ikke siste gangen heller.” 

De dagene rett før foreldresamtalen oppførte jeg meg eksemplarisk! Lekser gjort til punkt å prikke, ingen orden eller oppførsels-anmerkninger, og jeg hjalp frøken med å løpe inn å lærerværelset for å hente overheaden eller var først inn på grupperommet for å hente TV-stativet når vi skulle ha kosetime eller klassens time. En utspekulert liten fjomp, ass! 

Jeg følte faktisk litt på det nå, når lappen om foreldresamtale ble hengt opp i barnehagen. En ørliten endring i rutinene skjedde faktisk her hjemme. Brukte litt oftere hårstrikk på bustehuet til Maren og klinket til med like sokkepar hver dag i en uke i strekk. Med andre ord var jeg fremdeles en liten utspekulert fjomp! 😉 

Det var noe med disse foreldresamtalene som skremmer meg, litt. Det er litt som komme inn på rektors kontor for å få dommen. Har vi gjort en god jobb? Er det noen avvik? Er ungen vår normal, og er VI som foreldre normale? Er hun snill? Oppfører hun seg ordentlig? Er hun normal? Er mora hennes normal? Sånn i ettertid skjønner jeg jo hvorfor mamma og pappa gruet seg litt også i 1992. Litt dårlig samvittighet for ikke ha fulgt opp med lekser kanskje? Eller rett og slett dårlig samvittighet for at de ikke akkurat var de mest engasjerte i FAU eller 17.mai-komiteen? (De var riktignok svært engasjerte i fritidsaktivitetene mine, jeg glemmer aldri at pappa kjørte tur/retur Skien (tok tre kvarter hver vei) 3 ganger i uken da jeg spilte teater. Eller alle de timene og døgnene han la igjen i kulissene på Brevik Barne og Ungdomsteater de årene jeg var med der.

Eller all kornett- og filolin-øvelser han led seg igjennom etter nattevakt, stakkars. 

Eller hvor mye støtte han gav meg da jeg ville bli Jannicke Abrahamsen! 😂

Tilbake til foreldresamtale i barnehagen. Jeg tok ordet først og tenkte at jeg ville starte med å skryte av barnehagen vår. Det er ikke vanskelig å skryte av barnehagen vi tilhører, de er intet mindre enn fantastiske. Jeg kan ikke tenke meg noe annet sted å levere fra meg Maren hver eneste dag, for hun stortrives og vi som foreldre er helt trygge på at hun blir ekstremt godt ivaretatt. Faktisk får jeg nesten tårer i øynene når jeg tenker på hvor heldige vi er som har barn i en barnehage der kompetansen er så stor som den er, barnehagen er ikke et sted man «oppbevarer» barn slik noen barnehage-negative mennesker påstår. Maren kommer hjem og har lært uendelig mye mer enn vi noen gang kunne hatt tålmodighet til å lære henne i løpet av en dag. Blant annet er hun den eneste i familien som kildesorterer som 2-åring. Mat i grønn dunk og restavfall i den vrengte KIWI-posen. Det er mer enn hva mora hennes har lært på sine 36 år!

Det slår meg også at disse foreldresamtalene er med på å booste min selvtillit som mamma. Alle de positive tingene som blir sagt om M`s væremåte er med på å få meg til å føle at jeg (og pappen hennes) har gjort en god jobb! Jeg er stolt av at barnehagen også ser personligheten hennes, og at vi sitter med samme inntrykk – at hun er en skikkelig bra unge! ❤️

Det er i barnehagen den virkelige jobben gjøres, og da er jeg glad Maren tilbringer tiden med de beste. Vi foreldre skummer egentlig bare fløten når kidsa kommer hjem på ettermiddagen..!

Mange etterlyser min “Guide til barnehagestart” som jeg skrev for snart et år siden. Et innlegg jeg har skrevet delvis ved hjelp fra barnehageansatte som har hjulpet meg med å gi svart på alt jeg (vi!) lurer på, og som har blitt godt mottatt! HER finner du det!

Ha en superfin dag, herlige folk!

Vil du ha mer ujålete oppdateringer? ⭐️ Følg meg gjerne på Instagram her og Snapchat: linevictoriahus – 
eller for de daglige oppdateringer på FACEBOOK her!
4 kommentarer
  1. Som førskolelærer kjenner jeg at jeg blir varm i hjertet hver gang du skriver om barnehagen til Maren. Du er så flink til å rose selve barnehagen og den viktige jobben som blir gjort i en barnehage. Tusen takk for at du løfter barnehage ansatte opp og fremmer vårt, avogtil, undervurderte yrke💕 Og at Maren er en flott unge kan jeg aldri tvile på med så kule, jordnære og flotte foreldre😊👏

   1. åå, beklager at det tok tid å svare på denne fine tilbakemeldingen! <3 Jeg har ingen problemer med å løfte barnehageansatte, de er som en forlenget del av familien! Jeg har bare gode ord å si om opplevelsen av barnehage sålangt, hadde jeg visst hvor fantastisk det ble – så hadde jeg ikke trengt å grue meg et dugg! Og tusen takk for heiaropene dine, det varmer virkelig et mammahjertet!

  2. Haha, kjenner med veldig igjen i det du skriver og går rett tilbake i barndommens skrekktimer, bare nå som mor.
   Og for meg er det ikke så nøye med hva barnet mitt presterer i forhold til alder osv, men at de faktisk ser personligheten til barnet, for da vet jeg at her er det trygt og barnet tør å være seg selv.
   Har nå skolebarn, og der føler jeg det på samme måte før samtaletimer, har vi fulgt opp leksene godt nok, har vi sendt med rett utstyr til rett til osv, men etter timen er det ikke det som har vært fokus i det hele tatt, de har sett barnet på skolen også, og det tør jeg påstå at de er bedre på nå enn på 80tallet.
   Noe helt annet, jeg skulle også bli Jannicke når jeg var liten, og jeg hadde IKKE likt deg når jeg var liten, for du ligna jo på Jannicke, noe så utrettferdig 😀

  3. Av ren nysgjerrighet. Bør vi være takknemlig ,for at du ikke ble en ny Jannicke Abrahamsen? eller har vi gått glipp av en stor vinner sjanse i eurovisjon???

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg