Klarer du å vise at du bryr deg?

Du kan si akkurat hva du vil om korona-viruset. De som for noen uker og tilogmed dager siden som spøkte om korona-viruset på sosiale medier, de biter seg forhåpentligvis litt i leppa si nå. Det er flaut når noen idag sier at dette er hysteri. For det er det faktisk ikke lenger. Det er ikke nemlig ikke hysteri å flokkbeskytte seg. Kanskje den fineste tingen vi kan gjøre her i Norge. Ta forhåndsregler seriøst for å skåne våre medinnbyggere som ikke har like godt immunforsvar eller er i sårbar risikogrupper. At vi alle tar vår del av ansvaret for å sørge for at de sårbare ikke blir nådd av smitten. Du skjønner det nok, når du tenker deg om. Du og jeg er vil kanskje ikke oppleve dette som noe annet enn en lett forkjølelse. Eller ingen plager i det hele tatt.

Jeg er medlem av en gruppe på Facebook der mange har ytret bekymring. Blant annet en mor som har et barn som er svært sårbar for korona-viruset. Høyst sannsynlig vil hennes lille sønn dø om han får viruset. Og du som leser dette kan også kjenne flere i risikogruppen –  barn og besteforeldre som må stole på at du og jeg tar forhåndsregler for å begrense smitten. For de fleste av oss er det jo ufarlig, men for en bestefar, en nyreoperert, et barn med dårlig immunforsvar, en kreftpasient, plutselig kjenner du noen i risikosonen, ikke sant? Kjennes det fremdeles like morsomt å spøke med viruset som kan ta livet av et lite barn fordi du ikke gadd å ta dine forhåndsregler og brukte stede tiden på å legge ut morsomme øl-vitser og bilder av deg selv badende i Antibac?

Hvorfor er det slik at folk fremdeles latterliggjør dette viruset som sprer seg i enorm fart? Hvorfor spøker vi med det faktum at folk er livredde? Og hvorfor i helvette drar folk på trening, i skibakken og på butikken når de har fått beskjed om å holde seg inne i to ukers karantene? Er vi nordmenn virkelig så latterlige fulle av oss sjæl at vi tror vi er hevet over en pandemi som rammer både rike og fattige land? Vi vet så godt at helsevesenet tar oss imot, vi har ytelser som redder lønna vår – og vi har masse penger, mat og drikke på bok. Skam dere. Bemidlede mennesker dør av Korona-viruset de også. Viruset gjør nemlig ikke forskjell på fattig og rik, u-land eller i-land.

Det koster deg svært lite å forholde deg til de tiltakene som nå gjøres. Det værste er selvsagt at noen av oss kan dø hvis de blir smittet, men et helt næringsliv lider også voldsomt som ringvirkninger av dette.

Hoteller og arrangører taper millioner fordi det ringes inn avbestillinger på konferanser. Folk avbestiller feriene sine. Folk holder seg unna store arrangementer, dugnader, samlinger der det omsettes penger for både bittesmå og store bedrifter som ikke har råd til å miste omsetning. Arbeidsplasser og økonomi står i umiddelbar fare for å gå tapt. I Danmark stenger de ned barnehager, skoler og utdanningsinstitusjoner. I Norge er det nå innført forbud om samlinger med mer enn 500 mennesker. Vi henger åpenbart litt etter Danmark i tiltak, men bare vent – snart er jeg stygt redd et enormt antall mennesker vil få store problemer med å holde hjulene igang når barnehager og skoler er stengt. Vi vet alle hvor slitsomt det er med den ene planleggingsdagen, ikke sant…? Nettopp.

Nå må vi faktisk ta oss sammen. Jeg tror, at om vi ser på dette med litt andre øyne enn at det er kjedelig å måtte vaske hendene, at du ikke kan klemme rundt på folk, og for en gang skyld lære deg å hoste inn i armkroken – så tror jeg at dette er noe vi kan kanskje kan klare å gjøre til en bittelitt positiv ting for fellesskapet vårt. Vi kan vise våre kollegaer, venner og naboer at vi tar vare på hverandre ved å følge rådene som Folkehelseinstituttet gir. Vi kan for en gang skyld vise en nydelig kjærlighet til hverandre ved hjelp av flokkbeskyttelse, samhold og felles mål om å få bukt med denna dritten som har fått det lite kjærlige navnet – SARS-CoV-2.

Er det for mye forlangt å håpe at vi er i stand til å ta vare på hverandre med disse utrolig enkle grepene?

Folkens, vis en hel verden kjærligheten vi har til hverandre ved å ikke gi bort klemmer denne gangen. ❤️

 

8 kommentarer
  1. Du som har hatt en «beef» med Høie før kan ikke du gi han et spark i ræva til?? 🦶🏻
   Så tafatt og patetiske tiltak Norge har hatt til nå. Be han se på Danmark og ta en copy-paste!
   Tror ikke de finner noen løsning av å stirre tafatt ut i lufta 🙄

  2. Sååå enig!

   Men jaggu ikkje lett å ta det seriøst når styre å stell ikkje gjør det. Skikkelig flaut at sykehus begår mega feil, men igjen myndighetene som ikkje var kjapt nok inne og satte strengere regler/restriksjoner. Er fortvilende å sitte se/høre hvordan dette har utviklet seg i Norge…..

  3. Jeg synes du bør holde deg for god til å prøve å bestemme over hva folk skal få le av og ikke. Det finnes ikke et eneste tema i denne verden man ikke kan eller bør spøke om. Heldigvis. At du eventuelt ikke synes at en Korona-vits er morsomt er derimot helt innafor. I så tilfelle foreslår jeg at du ignorerer det du leser, og heller bare blar videre istedenfor å dømme folk for humoren deres. Husk at humor er subjektivt, og takk og lov for dét!

   1. Herregud, du fremstår dummere enn jeg tror du er med denne kommentaren. Jeg vil oppfordre deg til å lese det du selv skriver – “ignorer det du leser og bla videre”. TAkk for at du tok deg til til å kommentere i hvertfall, intet mindre enn TO ganger tilogmed!

   2. Etterpåklokskap er dyrekjøpt… Og dyrere skal det bli. Å spøke med dette er å rettferdiggjøre alle handlinger som å “reise på hytta”, “ta seg en fest” og så videre. Men for all del, det går sikkert fint med deg….

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg