Nei, Bent! STOPP!

Dette er en bønn til min helseminister!

Jeg bor i Bamble kommune. Vi har drøssevis med hytter i vår vakre skjærgård, og de fleste av de eies av mange som ikke har postadresse i Bamble. Ja, skjærgården vår er så flott at de dyreste hyttene eies av de med litt mer penger på bok enn en vanlig mann i gata har råd til. Hytteturistene gir oss glede ved å fylle Wrightegaarden, restauranter og de handler på Brottis i helger og ellers når det er sesong for det. Vi elsker hyttefolket vårt! ❤️ Men nå er det ikke en vanlig sesong eller en vanlig helg vi står foran.
Helseministeren vår sagt at det er greit å sende familiemedlemmene til de som har påvist smitte av korona til mitt hjemsted, og mange andre små kommuner rundt i vårt ringe land.

¨

(Bildet er fra Bamble Kommunes instagram)

Vi har hytter i skjærgården på små øysamfunn. Vi elsker det når «baderampen fra Oslo» kommer durende ned den underdimensjonerte E18, men ikke nå – vær så snill! Vi har også campingplasser du sier det er greit å «rømme» til om man har koronasmittede i husstanden, det du ber om er livsfarlig for mitt lille Bamble! Er min kommunes innbyggere mindre verdt enn dine? Du sa at vi må endre og justere litt underveis, og at du er mottagelig for tilbakemeldinger – men her måtte jeg faktisk  dobbeltsjekke mange ganger for å være helt sikker på at jeg forsto deg riktig!

Det jeg leser mellom linjene er at du vil spre de mulig smittede ut til vår helsetjeneste i kommunen. Vi burde ikke måtte fortelle deg dette, du er helseminister – men vi har nok med oss selv nå, Bent! Det må du forstå, du kan ikke fordele mulige smittede rundt i Norge på den måten – men jeg håper i det minste at folk som øyner den muligheten etter hva du har sagt fra talerstolen i dag, har vett på å holde seg langt unna de små kommunene våre. 

Si som du har sagt til alle de andre som IKKE har hytte: «Bli hjemme – kjenner du symptomer eller har vært i kontakt med en koronasmittet, hold deg i karantene hjemme!» Det er det du har sagt hele tiden, hold deg til det! Vær så snill å gå ut å dementer det du har sagt. Hold deg til den opprinnelige planen der du sa – ikke dra på hytta!

Vi er riktignok sammen om dette, men Oslo har faktisk den største økningen av smitte akkurat nå – og du vil at folk skal ri av stormen hos oss til de kan flytte tilbake? Hvem skal hente ekteparet til fjells i snøstormen? Hvilken ambulanse skal du rekvirere for å hente de ute i feriehuset på Sandøya? Vi bruker ikke ambulansebåt her i fjorden, vi bruker den lokale ferja når noen akutt må hentes ute på øyene. Skal vi hente en koronasmittet ute på en øy, og sette de 100-150 personene han er i kontakt med ned til ferja, ombord på ferja, på ferjekaia, i ambulansen, på legevakta, på sykehuset vårt. 

Dette gjelder jo nærliggende kommuner også, Kragerø i sør for Bamble og Porsgrunn nord for Bamble. Et stopp på den lokale nærbutikken eller bensen og det vil være fatalt. Tetter det seg i brystet og du sliter med pusten når du sitter der i campingteltet på Rognstranda eller ute på Bjørkøya og Siktesøya eller i den fine lille hytten din med Rib`en velplassert på brygga – så kommer ikke det lille samfunnet mitt til å takle den byrden å hente ut koronafaste. Vi har nok med å skåne våre eldre og syke i kommunen (det er mange av de, for vi er litt dårlige på befolkningsveksten for tiden) – ikke send de ut av Oslo og ned til oss, jeg ber deg innstendig om å trekke tilbake den muligheten du nå har åpnet for hyttefolket.

Ordføreren i Vinje her i Telemark, en ganske ålright fyr fra Senterpartiet som heter Jon Rikard, som også til vanlig elsker hytteturistene sine, sier til NRK og Varden idag – «Det er ganske sikkert at det følger med smitte når familiemedlemmer kommer opp hit. Vi kommer til å stenge ned hyttefelt fysisk når den første personen kommer hit.» I en annen kommune satt ordfører Jon Halvor og brukte masse tid på å gå igjennom dispensasjonssøknader som han har avslått. Nå vil det komme et raus med nye dispensasjonssøknader han må bruke masse ressurser på å følge opp. Ressurser Jon Halvor helst skulle brukt på andre ting enn at hyttefolket kan kose seg med en øl i solveggen og følge oppdateringene på nett, fremfor å gjøre som alle andre som ikke har noe sted å rømme til – holde seg inne i egen bopel i sin egen hjemkommune. 

Du skal vite at her i Bamble drar ikke engang bamblinger ut til sine egne hytter innenfor kommunen engang nå. De er livredde for å bli sjuke og bli en byrde når de kanskje må hentes fra øyene eller inne i skogen. Bamblinger har vett på å holde seg i sitt eget hus. Vi er knapt ute i båt, for vi tør ikke! Pappa har til og med lagt unna de skarpeste verktøyene i snekkerboden sin, fordi han er litt klossete anlagt av natur – og vil helst ikke belaste helsevesenet i disse dager med å be om å bli sydd sammen igjen. 

Og nå ber du husstander som deler bolig med de som er påvist smittet eller er mulig smittet om å komme til vårt lille samfunn med 14.000 innbyggere – og belaste Halvor, Malene, Elin, Anders, Carina, BF og de andre jeg kjenner som i disse dager jobber døgnet rundt for å ta seg av innbyggerne her i Bamble?

Jeg hater å si det høyt, for vi elsker virkelig hytteturistene våre i Bamble. Men i disse tider må jeg be dere instendig om å holde dere unna oss. Kom heller tilbake når vi er klare for det! Da lover vi å ta dere imot med åpne armer. 

OBS: Det vil alltid dukke opp noen tilfeller der noen spør seg: “-Jammen hva med meg som har et barn, en far eller andre risikopasienter jeg ikke kan bo med for jeg er smittet” – eller – “jeg ønsker å skåne en risikopasient fra omverdenen?” Ja, de tilfellene finnes. Men det finnes alternativer innenfor egen kommune, og jeg er helt sikker på at det finnes en leilighet eller hytte du kan benytte deg av i egen kommune om så er. Akkurat nå er de fleste på tilbudssiden i denne situasjonen.
Alternativt er campingvogna til svigers borti gata eller bobil i oppkjørselen et godt alternativ. Tro meg.

(Bildet er fra Bamble Kommunes instagram)

/Line Victoria

6 kommentarer
  1. Sikker på at d var d han sa? Han sa ikke at de som var friske kunne bli igjen på hytta viss noen i familien var syk?

  2. Dette er jo krise!!! Hvordan skal man bruke ressurser på å sjekke at de som drar faktisk har andre i husstanden som er syke. Dette blir jo bare en gyllen mulighet for egoistene å dra til ferieboligen nok en gang. Hold dere hjemme! Det er nå det er viktig med riktige å gode påbud for folket. Er alt for mange som gjør egne vurderinger ift. situasjonen. Flere lekekamerater til barna og en horder av barn innom samme lekeplasser dag etter dag.. Nå må det kraftigere tiltak til.
   Ps: elsker isoleringen i bobil😂, blir nok en spennende tid for dere begge😄👍🏼

  3. Helt enig med deg!!
   Har ikke ett fnugg av medfølelse for de «stakkarene» som ikke får påsken sin verken til fjells eller til sjøs!
   Hilsen utflytta trysling som ikke en gang kan dra og besøke familien sin (i Trysil…) på ubestemt tid…!

  4. Kunne man lånt bort hyttene sine? Om jeg hadde en hytte i en annen kommune, kunne jeg lånt den bort til noen som trenger å isoleres i den kommunen?

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg