Slik takler du båtferien!

Båtlivet er skjønt, og det er ingen tvil om at beslutningen om ikke å selge båten var en god idè. I fjor gjorde jeg meg opp litt tanker om det å ha en 1-åring ombord i båt, og i år har mye endret seg når Maren har blitt over to år, prater og er litt mer stabil med redningsvesten på brygga. Det var faktisk en stor opptur i år, hvis jeg kan si det sånn..

Men jeg har sett at jeg har masse sjøfarere blant leserne mine, og jeg har noen tips som har funket for oss i ferien som jeg gjerne deler av meg. Noen av tipsene er helt åpenbare (som redningsvest) men andre er bare nyttige tips for å få en litt mer smidig ferie.Hvis du har noen tips selv, ikke vær redd for å dele de i kommentarfeltet – slik at andre båtførere kan plukke de opp!

Da Maren var bare noen uker gammel så ble hun med oss på båttur. Da gjorde vi ikke annet enn å sørge for å kjøpe en redningsvest som var festet til bilstolen hennes som vi drasset med oss ombord. For oss handlet det om at en nyfødt baby ikke akkurat blir tatt opp og ut i båten de første månedene, vi valgte å ha henne i bilstolen hele tiden så godt det lot seg gjøre – og ingen lange turer. 

(Det ser ut som redningsvesten dekker hele inngangen til bilstolen, det gjør det altså ikke – men jeg hadde ikke noe bedre bilde fra da vi brukte den enn dette!) 

Redningsvesten vi kjøpte den gangen er som sagt en du fester på bilstolen og OM uhellet er ute så vil visstnok bilstolen holde seg flytende med babyen opp, og ikke gå til bunns eller bli liggende opp/ned stroppet fast. Det skal sies at vi ikke har testet dette selv, men jeg liker tanken på at siden vi bar Maren kun i bilstolen på brygga og opp over i båten, så var det det som var mest fornuftig inni hodet mitt. Vi bar ALDRI Maren ut av båten eller over rekka som baby. Mange legger spebarnet MED redningsvest oppi bilstolen – hvilket jeg tenker er innafor – men her har jeg altså vært opptatt av at bilstolen skal flyte riktig om uhellet er ute, og ikke barnet som er festet i bilstolen. Jeg aner ikke om bilstoler flyter og hvordan den flyter i utgangspunktet uten vest, noen som vet?!

Jeg kjøpte redningsvesten på nett HER (ikke reklame!) og er i grunn veldig fornøyd den korte tiden vi brukte den den sommeren. 

Da Maren ble ett år fikk hun redningsvest til bursdagen av fadderne sine. Mitt beste tips er å kjøpe en anerkjent og forskriftsmessig redningsvest med krage som snur ungen om hun havner med hodet ned i vannet. Jeg vil også anbefale at du bruker redningsvesten så OFTE du kan for at kidden skal bli vant til det – og er fortrolig med den både på land og på vann. Vi har Regatta sin med en slik som går mellom beina og opp – med to seler innenfor redningsvesten. Det er også en liten løkke på ryggen som gjør det enkelt å holde styr på henne med en finger i løkka uten at hun merker det nevneverdig…! (!) Flere ganger har jeg tatt meg i å vurdere hundebånd til å klipse på, men har ikke gjort det ennå.

Da hun var et år så var reiseseng det mest geniale vi tok med oss. Den brukte vi som lekegrind! Vi satte opp skygge når det behøvdes, og vi tok den gjerne med på land. Nå har vi riktignok en unge som elsker grinda si, og selv som 2,5 åring snart så har vi sprinkelseng fremdeles, fordi det er suverent at hun bruker den som sitt sted. 

Jeg har skrevet om min elsk til lekegrind og hvordan bruke den optimalt og få full utnyttelse av den HER om du vil lese det!

💥 Vi har solcellepanel og 2 forbruksbatterier. Det betyr at vi kan ligge i uthavn med egenprodusert strøm i mange dager og netter. Kjøleskap og dassen er det som tar mest strøm, og sigaretttenner-uttaket er flittig i bruk for å lade mobiler og iPad. 

✅ iPad med ferdig nedlastet tegnefilmer fra Netflix, spill for barn som kan brukes uten nettilgang og lydbok på den er genialt for oss som har en kid som elsker iPaden sin. (Jeg er ikke flau for å innrømme det.) 

 • Solkrem faktor 50! 
 • Svømmeringer eller badering med «sete» (brukes når de er under oppsyn selvsagt)
 • Badeleker (spade og gjennomsiktig bøtte)
 • Håv
 • Krabbefiskeutstyr (en klype og ei snor!)
 • China Sjakk til de voksne (ELSKER kinasjakk!)
 • Vann på dunker (Vi drikker ikke det på tankene, det bruker vi bare til dusj, oppvask og vaske hender)
 • Ferdigblandet saft på halvannenlitersflasker gjennomfrosset fra fryseren hjemme holder seg kald i to-tre dager nede i kjølsvinet.
 • Den Aqua-Kem`en man alltid heller for mye av oppi dass putter jeg i en gammel zaloflaske, sånn at du ikke overforbruker når man heller fra den svære dunken med den blå luktegreia. (Denne er nok gjenkjennelig for mange, det er en slags duft/såpe man har i dassen hvis man har septiktank for å slippe lukta..!) 

 • Tørr-bollor. Jeg slenger de litt rundt, for det blir fort fuktig i en båt på kvelden og natten. De ligger der hele sesongen og sluker fuktig luft sommeren igjennom!

 • IKKE sov med dieselvarmeren på hele natten. Ha den tidsstyrt, eller skru den av før du legger deg. Ikke sov med stearinlysene på heller. Ta ingen sjanser ombord i en båt eller campingvogn der nødutgangene er ganske spartanske og både plast og tre er overtent innen særdeles kort tid. Båter ligger i tillegg tett i tett i noen havner og plasser, her må absolutt alle ta et sikkerhetsansvar. 
 • Solcellepanel er gull! Vi har to «myke» liggende fast på dekk. Du sparer deg for mye «rekkeviddeangst» om du er selvprodussrende på sjøen. Har du stor nok båt har du kanskje aggregat til 20.000 bakpå hekken, men det har ikke vi. 
 • Shampoo til bruk i saltvann – jepp, det finnes! Min bonusmamma bruker dette flittig og er storfornøyd! Kjøpes på apoteket.
 • …og når du først er innom apoteket – kjøpt en liten førstehjelpstaske. Plaster, pyrisept, krem som lindrer brennmanetangrep, og skikkelige kompresser hvis du er sammen med en like stor uheldigper som mannen min. Vi kappet nesten av han tåa på en brygge for tre år siden, da var det greit å ha litt medisinsk utstyr ombord..!
 • Insektspray/knottspray/myggspray og gnagsårplaster. Jeg lover deg, det angrer du på om du ikke har det!
 • Det betyr lykke å døpe båten. Altså, at båten har et navn. Torben ville at båten vår skulle hete Anfield, for da kunne han fri på Anfield. Hvilket han gjorde i 2015. Jeg har hørt historien om båten Kvakk, Kvakk. Da den sindige operatøren på Kystradion skulle kalle opp båten, kunne man høre på radioen: «Kvakk, kvakk, dette er Tjøme Radio, Kvakk, kvakk!» Fra gammelt av er tradisjonen å ha et kvinnenavn på båten. 
 • Sjørøverflagg i masta eller i antenna betyr ikke bare at man er morsom og rebelsk, men den signaliserer også at «her er det barn ombord!» til andre med barn ombord. Har du et lite sjørøverflagg kan man altså signalisere til andre båter at «vi tåler litt støy, roping på svaberg og ønsker nye bekjentskaper, kom hit!». For de som ikke har barn kan det være greit å styre unna båter med sjørøverflagg hvis man ikke liker litt barnestøy..!
 • Har du større barn? Kanskje det kan være en idè å investere i en gummijolle? Mange barn syns det er gøy å utflukte litt på egenhånd eller komme seg inn til brygga for å flørte meg de søte 14-årige jentene på brygga. Da kan det hende at 15-åringen syns det er ekstra stas å være med mamsen og pausen på tur, hvis de får lov til å være litt mobile. Oppgrader gjerne kidsas mobiler med litt større surfekapasitet, ingenting er verre enn en 15-åring som ikke har nettverk til å få streak på snap med vennene sine.

Mitt allerbeste ferietips – enten det er i båt, Syden eller i hagen – bruk tid med barna! De bryr seg fint lite om de er i båt, hagen eller utlandet, det er tiden du bruker med kidsa som er viktigst. Husk at båtliv også kan bety frustrasjon resten av året også – jeg skrev litt om det HER! (Hahahahah!) 

Ha fortsatt en GOD sommer til sjøfarere, campingturister og alle andre som trives godt i inneklemte kvadratmeter – og har du ikke båt er høsten den perfekte tidspunktet å kjøpe seg en doning på. Du kommer faktisk veldig langt med båtkosen for like mye som folk svir av på en ukes sydenferie, jeg bare sier det!

/Line Victoria

8 kommentarer
  1. Jeg vil anbefale svømmevest istedefor armringer. Fordi vesten vil fortere lære barnet riktig vektfordeling i vannet, og dermed er langt tryggere enn armringene. Vestene fås kjøpt på nett vet jeg.

   1. Det er helt sant 🙂 Nå valgte vi riktignok armringer denne sommeren fordi vi ikke visste hvor mye vi kom til å være på sjøen, så da blir det nok svømmevest neste år! Uansett så er ikke Maren helt på “svømmeteknikk” ennå som 2,5 åring da..!

  2. Vi var trolig foreldrene fra h… ved at vi bant ungen fast når vi skulle gå fra land / legge til. Det vi i praksis gjorde var å ha et tau, med en stor karabinkrok rundt ryggen på passasjersetet. Der klipsa vi Silje fast i beltet på vesten. Der satt hun til vi var ferdige med de operasjonene/ aktivitetene som krevde at vår oppmerksomhet var andre steder enn på henne. Dette var fast prosedyre, og etterhvert trengte vi ikke å klipse henne fast. Hun visste at dette var hennes plass.
   Det funka for oss, og jeg ville gjort det igjen!

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg