Slutt å skam deg – det enkle er ofte det beste!

Dette har dere venta på, tenker jeg! For en gang i halvåret skriver jeg nemlig om mat. Det skjer jo ikke så altfor ofte, si. 

«Jeg klarer ikke sette hjemmelaget mat fra bunnen på bordet hver eneste dag, jeg har verken tid eller lyst!»

Dette var en melding jeg fikk under runden jeg hadde på Instagram da jeg spurte om hemmeligheter. Jeg må si meg enig i den personen – jeg er nemlig likedan. 

Da jeg fikk barn så var jo amming et durabel prosjekt for meg å naile. For i starten av Marens liv hadde jeg så elendig selvtillit at amming – ja, det skulle jeg HVERTFALL få til! Vel, det ble jo en historie med utfordringer det der, men anyway – ungen gikk ikke sulten og det til 20 i stil! 😉

Da Maren bikket 4 måneder ble det fort grøt, mosa avokado og mosa banan. Så ble det brød duppet i melk da hun bikket 7 måneder fordi jeg angsta på at hun skulle sette noe i halsen – og nå 2,5 år senere spiser hun det meste hun får servert. 

Jeg bestemte meg tidlig for at jeg ikke skulle bli en sånn mamma som gikk all inn med maten jeg serverer. Jeg listet opp grunnene:

 1. Jeg har ikke tid.
 2. Jeg syns det er kjedelig
 3. Jeg syns det er bortkastet tid jeg heller vil bruke på annet, som for eksempel perle med datteren min mens frossenlasagnen steker i ovnen.
 4. Med så mange fantastiske alternativer butikken kan bjude på i forhold til næring og pris, så er jeg overbevist om at mye «rask mat» faktisk kan sammenlignes med maten jeg lager ved komfyren når jeg står der timesvis.OBS: Rask mat er ikke fastfood. Rask mat er måltider jeg lager på under 10 minutter.

Jeg ser ikke noe problem i å servere barnemat på glass fremfor å lage den selv. ALDRI føl skam ved å kjøpe mat på glass. Når jeg ser næringsinnholdet og sammensetningen av mye av det som selges i den hylla, så blir jeg imponert! Vegansk, økologisk, ingen kunstig tilsettninger – nærmere hjemmelaget får du strengt talt ikke uten å dyrke både ku og spagetti i din egen hage!

Jeg innså tidlig at noen har gjort det for meg – i seksjonen for barnemat i butikken. Så fra tidlig av gikk jeg dit for å hente ut middagsglass til kiddoen min mens jeg selv lagde meg brødskiver eller frossenpizza.

Grøt er en sikker vinner. Alltid. Brødskiver også. Med leverpostei eller noe annet pålegg du har. Alt som kan stekes er populært i dette huset, både blant små og store beboere. Du kan ta ketchup på alt og det er lov å ha samme middagen to dager på rad. 

Jeg tror vi noenganger GLEMMER at det enkle som regel er det beste! 

Jeg har ca 2,5 time ledig sammen med Maren når hun kommer hjem fra barnehagen. Av de 2,5 timene har ikke jeg lyst til å styre en time med middagen. Det er det sosiale rundt måltidet som verdsettes i min verden!

Jeg serverer både pizza, pasta, taco, kylling, fisk (sushi er favoritten) og pommes frittes. Jeg disker opp med lasagne fra frossedisken (meeeget populær!) og serverer gjerne hvitløksbaguetter ved siden av. Alt som kan serveres med en dæsj ketchup på, er gull her i heimen! 

Det er ganske utrolig, faktisk. For man får en følelse når man surfer på sosiale medier så er alle så opptatt av sunn, næringsrik og økologisk hjemmelaget mat. Jeg bare: “ehh, nope!”
Og når jeg forteller dette til vennene mine, så sier de akkurat det samme  -«Nope, no can do, har ikke tid – her er det frossenlasagne og mat på glass!»

Verden har jaggu forandret seg med tiden, for de færreste har strengt talt tid til å lage mat fra bunnen i disse tidsklemma-tider, og da bør ikke matlaging være noe du bruker opp all energien din på. Det du får i butikken nå er masse god mat med sunne ingredienser. Så føl ikke skammen, folkens! Og en shoutout til dere med barn som har allergener – I salute you for tiden dere bruker på å lage maten fra bunn av fordi det ikke finnes rimelige alternativer til matvarene alle vi andre finner til lavpris i butikken. 

Og forøvrig – all ære til de som liker og har tid til dette med matlaging – der er den store forskjellen vår. Tid og lyst er noe jeg mangler i forhold til dette og har derfor innsett at de dagene jeg HAR lyst og tid, så slår jeg gjerne på stortromma. Jeg tror at man må både ha interessen og gleden i å bruke masse tid på slikt, så vår familie har gjort en greie av tiden vi har sammen rundt bordet stede. (Joda, noen klarer begge deler også!)

Igår hadde vi pommes frittes med keppsjupp.

Jeg bare sier det. Det er faktisk lov!

3 kommentarer
  1. Med de to første ungene var jeg superopptatt av hjemmelaget mat, økologisk hjemmelaget smoothie and so on… Aldri vært så stressa i hele mitt liv 😂 nr 3 spiser kjøpegrøt (i en alder av 18 mnd, fordi grøt er enklere enn brødskive), middag på glass fram til hun var 1 år, og uttallige smoothie på pose. Hun sprenger matbudsjettet med smoothie faktisk 🙈 ferdigpizza er ikke godt, men jammen så enkelt da! Frossenlasagne også forøvrig 😅 mor er ikke stressa, barn og far er lykkelig! Hipp, Semper osv har gjort livet mitt så enkelt 😍

  2. Er det en skam å servere sunn og hjemmelaget mat til barna sine også nå da? Du setter jo skam på det motsatte😂

  Legg igjen en kommentar

  Obligatoriske felt er merket med *

  Takk for at du engasjerer deg i denne bloggen.
  Unngå personangrep og sjikane og prøv å holde en hyggelig tone selv om du skulle være uenig med noen.
  Husk at du er juridisk ansvarlig for alt du skriver på nett.

Siste innlegg